Știu că te pricepi deja să organizezi călătorii, că doar scotocești de ceva timp prin #valiză! 😊 Dar m-am gândit că ar fi un exercițiu bun să parcurgem împreună pașii planificării unei vacanțe, așa cum am ajuns eu să-i urmez de-a lungul timpului. Poate chiar afli ceva nou, iar micile sfaturi, care nu par atât de importante la început, te vor ajuta în următoarea călătorie.

Alege-ți destinația

Cu siguranță ai pe listă multe destinații în care vrei să ajungi cândva. În funcție de bugetul curent și de priorități, va trebui să alegi una. Știu, este o decizie tare dificilă și nu prea merge nici cu trasul la sorți, nici cu pusul degetului pe hartă la întâmplare. Dar, până la urmă, este vorba doar despre ordinea în care alegi să descoperi destinațiile, căci planul este să le bifezi treptat pe toate!

Chiar dacă ți-ai ales o destinație mai îndepărtată, va trebui să te decizi dacă va fi o excursie low-cost sau mai degrabă luxury. Asta te va ajuta să planifici detaliile mai departe și să știi către ce să te orientezi!

barci longtail railay

plaja thailanda

Fă-ți itinerariul

După ce ai ales destinația, gândește-te la ce ai vrea să vezi și de câte zile ai avea nevoie. Nu trebuie să fie un itinerariu foarte detaliat în această etapă, ci doar ai nevoie să știi pe ce perioadă să îți cumperi biletele de avion și să rezervi cazarea.

Fă o listă cu ceea ce ți-ai dori să faci, cât vrei să te relaxezi la plajă, ce vrei neapărat să vizitezi, raportează-te la zilele de concediu disponibile și trage linie. De ce e foarte important să faci asta? Ei bine, sunt sigură că nu vrei să bați tot drumul până în Thailanda și să realizezi la întoarcere că timpul a fost mult prea scurt!

traseu California

Caută bilete de avion

Eu mă uit întotdeauna pe momondo, pentru că îmi place cât de simplu este de navigat. Mi se pare foarte folositor faptul că îți arată cea mai economică, cea mai rapidă și cea mai convenabilă rută, așa că asta mă ajută mult să mă orientez către cea mai bună variantă.

De multe ori suntem tentați să alegem cele mai ieftine bilete de avion, fără să ne dăm seama că și escalele lungi implică bani. Da, în timpul pe care îl vei petrece în aeroport va trebui să mănânci și, câteodată, vei cheltui bani neplanificați prin magazine. Ca să nu mai vorbim despre faptul că vei pierde o zi de vacanță pentru care ți-ai luat concediu! În plus, vei ajunge mai obosit atât la destinația finală, cât și înapoi acasă.

De aceea, eu mereu iau în calcul toate aspectele și aleg varianta de mijloc. N-o să merg niciodată într-o călătorie cu două escale, chiar dacă biletele de avion sunt mai ieftine, pentru că nu doar banii în forma lor fizică ridică prețul unei călătorii.

După ce verific ce variante există pe momondo, de multe ori merg pe site-urile companiilor aeriene să compar prețurile de acolo cu cele ale OTA-urilor listate (Online Travel Agencies). În unele cazuri se întâmplă să fie mai ieftin direct pe site, alteori nu. De aceea trebuie să verifici întotdeauna!

momondo

Caută cazare

În functie de bugetul pe care l-ai alocat călătoriei, poți căuta pe booking.com Airbnb.com sau homeaway. Pentru hosteluri poți să te uiți și pe hostelworld.com, există o mulțime de alternative. Eu mai verific și amoma.com, pentru că acolo a lucrat Claudiu când locuiam în București și uneori am găsit prețuri mai bune decât pe booking. Uneori!

Toate aceste platforme sunt destul de intuitive și te vor ajuta să găsești o camera de hotel, un apartament, o întreagă proprietate sau un loc într-o cameră de hostel care se încadrează în bugetul tău.

Dacă itinerariul călătoriei este mai complex, cu mai multe locuri în care trebuie să te cazezi, e nevoie să ai deja planul făcut pe zile în acest punct al planificării. E vital să știi exact cât vrei să stai în fiecare loc, astfel încât să nu încurci datele de check-in și check-out și să te trezești, spre exemplu, că nu ai cazare pentru una dintre seri.

camera cu dus in mijloc

IMG_2031

Rezervă-ți mașină

Dacă ai nevoie de o mașină cu care să explorezi împrejurimile sau este vorba chiar de un road trip mai lung, asigură-te că o rezervi din timp, astfel încât să găsești prețuri cât mai convenabile.

Nu uita că este foarte dificil să închiriezi o mașină dacă nu ai un card de credit, așa că, înainte de a face planuri legate de explorarea destinației, mai bine fă o vizită la bancă. Există uneori și companii locale care acceptă carduri de debit normale sau embosate (cu literele și cifrele în relief), dar te asigur că este, în general, un proces greoi și dificil, de care nu vrei să ai parte în vacanță.

Poți intra pe rentalcars.com, acolo vei găsi o mulțime de variante pentru destinația pe care o alegi.

Până acum, cel mai simplu ni s-a părut să închiriem mașină în State. Am făcut un road trip lung prin California și chiar a trebuit s-o schimbăm, pentru că ne semnala la bord că trebuie verificat uleiul. Și, cu toate acestea, totul s-a întâmplat foarte rapid la aeroportul din L.A., așa că n-am simțit că pierdem timpul degeaba.

10

Asigură-te că ai pașaportul valabil

După cum probabil știi deja, trebuie să ai în general pașaportul valabil cel puțin 6 luni pentru a vizita o țară (există și excepții). Asigură-te că nu îți expiră sau fă-ți un pașaport nou, dacă nu ai acest document încă, astfel încât să nu ajungi în criză de timp.

Am ținut să punctez asta pentru că primesc multe mesaje de la călători care mă întreabă dacă au nevoie de pașaport într-o anumită destinație. E clar că acesta este un aspect essential în organizarea unei călătorii, de care trebuie să te interesezi încă de la început.

Dacă e vorba despre o destinație pentru care ai nevoie de viză, asigură-te că te informezi din timp despre documentele necesare și că te prezinți la ambasadă cu tot ce trebuie. Uneori, aceste formalități durează mai mult decât era planificat, așa că nu trebuie să rămână pe ultima sută de metri. Pentru unele țări poți să obții viza online, dar și acolo este vorba de puțină planificare și atenție.

plecare in thailanda

Fă un research mai amănunțit și pune pe hârtie itinerariul

Recunosc, eu sunt un fel de travel nazi și îmi place să mă documentez foarte bine înainte de a pleca într-o călătorie, pentru că vreau să mă asigur că nu voi pierde nimic important. Așa a fost dintotdeauna, cu mult înainte de a începe să scriu pe blog – imaginează-ți acum!

Însă întotdeauna las loc și de spontaneitate, pentru că balanța trebuie să fie echilibrată. Nu poți să ai parte doar de momente planificate, ar fi plictisitor! Dacă îmi place o străduță la stânga, n-o să o aleg pe cea din dreapta, doar pentru că așa e planul.

Dar ceea ce mă ajută întotdeauna este să fac o listă cu tot ce vreau să văd și să le organizez pe toate pe zile, în funcție de zona în care se află, asigurându-mă că alternez activitățile. Dacă nu reușesc să văd tot ce mi-am propus într-o zi, nu e nicio tragedie. Mut ce-a rămas în zilele următoare și îmi reconfigurez traseul în funcție de priorități. Practic, e vorba despre permutări!

hartă parc național

Fă-ți asigurare de călătorie și vaccinuri dacă sunt necesare

Asigurarea de călătorie este importantă oriunde te-ai duce, chiar și până în Austria. Dar e esențială dacă vorbim despre destinații mai îndepărtate! Pe lângă asigurare, trebuie să verifici ce tipuri de vaccinuri sunt necesare pentru destinația aleasă (dacă e cazul) și să îți rezervi timp să le faci înainte de plecare.

Fă o estimare a bugetului de cheltuială

După ce ți-ai planificat în mare itinerariul și te-ai documentat mai bine, trebuie să faci un calcul al bugetului de cheltuială. În această etapă ai plătit deja biletele de avion și, eventual, cazarea (dacă nu o plătești la fața locului), așa că mai rămâne să estimezi cât vei mai cheltui pe mâncare, obiective turistice și cumpărături.

Fă o listă a obiectivelor turistice pe care vrei să le vizitezi și adună prețul intrărilor (de regulă, în #valiză vei găsi pentru fiecare atracție turistică sugerată și costurile aferente). Documentează-te și cu privire la prețurile de la restaurante și supermarketuri, astfel încât să poți să aproximezi un buget.

Nu uita să faci și un research despre taxele de retragere de numerar și să verifici dacă este mai convenabil să schimbi la exchange. Știi tu, chestiuni practice pe care trebuie neapărat să le ai în vedere!

În mod cert, e de preferat să ai și niște bani de rezervă, pentru că întotdeauna pot apărea situații neprevăzute. Dar trebuie să îi consideri inexistenți, astfel încât să nu fii tentat să îi cheltui într-un mod nejustificat!

Borcan cu bancnote și monede din toată lumea

Cumpără online bilete pentru obiectivele turistice foarte căutate

Dacă pleci într-un city break, îți recomand să cumperi online biletele pentru obiectivele turistice foarte cunoscute. Pe lângă faptul că sunt mai ieftine, vei scăpa și de coada de la intrare.

Te sfătuiesc să faci același lucru și în cazul biletelor de tren, dacă e posibil. Spre exemplu, în UK este mult mai ieftin să le cumperi din timp. Și oricum sunt destul de scumpe și atunci!

Processed with VSCO with f2 preset

Fă-ți check-inul și printează/adaugă în telefon toate voucherele

Deși eu sunt genul de călătoare care face check-in-ul cu o seară înainte, tu poți să fii mai organizat/ă și să îți pregătești toate documentele din timp. Eu mi le adaug pe toate în telefon, însă știu că mulți dintre călători încă le preferă pe hârtie. Pentru siguranță, poți să abordezi ambele variante!

Dar ține minte că acest aspect este foarte important, în special dacă vei călători cu o companie aeriană low-cost, care îți va cere 50 de euro pentru check-in.

Pregătește-ți #valiza

Există două tipuri de călători: cei care încep să-și facă bagajul cu două săptămâni înainte de plecare și cei care se ocupă de asta în ultima seara, aproape în drum spre aeroport.

Desigur, eu nu puteam să nu mă încadrez în a doua categorie! Cu toate acestea, în apărarea mea, pot spune că știu exact ce trebuie să pun în #valiză, așa că este doar o chestiune de organizare. Da, sunt genul ăla de persoană care își notează pe hârtie zilele și hainele corespunzătoare, astfel că întotdeauna imi iau fix câte haine port. Recunosc, îmi place să fac liste pentru orice!

Pentru pregătirea bagajului sunt deja multe articole pe internet. Voi mai menționa doar că ideea cu rulatul hainelor este destul de practică și că o folosesc și eu destul de des, căci ajută mult la economisirea spațiului din #valiză.

Cumpără-ți un set de călătorie pentru cosmetice, pune-le într-o pungă separată pentru a simplifica formalitățile la aeroport și asigură-te că nu uiți nimic acasă (dacă nu mai apreciezi varianta clasică cu liste, există o mulțime de aplicații care te vor ajuta cu travel checklist-ul).

valiza cu calatorii

Ia-ți #valiza și pleacă!

Călătoria ta începe, așa că nu uita să te bucuri de ea, indiferent dacă apar pe parcurs mici neplăceri sau întâmplări neprevăzute! Fie că pleci cu avionul, mașina, cu trenul sau cu autocarul, te rog nu-ți uita #valiza acasă! 😊 

cu valiza in maroc

 

Absolventă de PR şi Turism, cu o dorinţă imensă de a explora fiecare colţ al lumii. Iniţierea unei conversaţii despre călătorii cu mine poate fi un angajament pe termen lung, căci ador să povestesc despre locuri, oameni şi culturi diverse. Şi nu mă prea pot opri!

2 COMENTARII

    • Petrus, cred ca sunt safe agentiile de turism :))). Sunt inca destui calatori care nu vor sa isi asume responsabilitatea/grija de a organiza pe cont propriu o vacanta. Am scris de data asta pentru restul! 😀

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.