La dolce vita. Bella Italia. Il dolce far niente. Case colorate, străzi înguste pe care le poți străbate doar cu o Vespa, paste cu fructe de mare proaspete, rufe întinse pe balcon, oameni gesticulând și râzând zgomots, răsărituri care prevestesc zile călduroase,apusuri însoțite de aperitivos, canale și gondole, gelato cu stracciatella, arene și catedrale impunătoare, fântâni cu monede care îți promit întoarcerea în țara în formă de cizmă și o atmosferă de vacanță autentică. Da, stilul italian e sinonim cu bucuria de a trăi, iar asta se confirmă cu fiecare nouă călătorie în Italia.

De fapt, nu e neapărat necesar să te plimbi cu mașina de-a lungul spectaculoasei Coaste Amalfi, să vizitezi Colosseum-ul, să traversezi lacul Como cu un vaporetto, să cauți romantismul sub balconul Julietei sau să cutreieri dealurile Toscanei pentru a te bucura de sentimentul frumos pe care ți-l oferă o călătorie în Italia. Stilul italian se află peste tot prin lume, așa că îl vei întâlni în aproape orice destinație în care vei plimba #valiza. Vestea bună este că poți pleca în căutarea sa foarte curând, căci pe peroniitaly.ro ai acum șansa să câștigi două bilete de avion către un loc în care îți doreai de mult timp să ajungi, acolo unde sigur vei găsi o parte din Italia. 

Positano

cladiri colorate Italia Atrani

înghețată Italia

Dacă nu mă crezi, iată că la doar o scurtă scotocire prin #valiză, am dat peste o mulțime de locuri în care am descoperit, într-un fel sau altul, un colț din Italia.

Spre exemplu, în Croația n-o să îți vină să crezi că te afli de cealaltă parte a Mării Adriatice. Arhitectura orașelor de pe Coasta Dalmată, cândva sub dominație romană, amintește de o călătorie în Italia cu fiecare stradă pe care o vei descoperi. Ce-i drept, nici meniurile restaurantelor, cu nenumăratele variante de paste, risotto și pizza, nu te ajută prea mult în a te convinge că te afli cu adevărat în Dubrovnik sau Zadar. Stilul italian este pretutindeni, așa că probabil vei realiza că ești în Croația doar când vei fi nevoit să plătești în kuna. Sau când va trebui să spui dobre jutro în loc de buongiorno!

restaurant dubrovnik

pe zidurile dubrovnikului

restaurant dubrovnik

variante de pizza

Undeva chiar mai aproape de casă, în Insulele Ionice din Grecia, influențele venețiene te vor duce cu gândul la Italia instantaneu. Da, în Corfu și Zakynthos te vei putea plimba prin orășele cu arhitectură tipic italienească, iar soarele arzător îți va aminti că e timpul pentru gelato. Ca să nu mai vorbim despre Parga, cel mai colorat oraș din Grecia, acolo unde casele așezate în amfiteatru te vor deruta încă o dată cu privire la localizarea ta geografică!

Corfu

Achillion Corfu

Parga oraș colorat

parga grecia

Rotind din greșeală globul prea tare, ajungem peste ocean, în New York.  Mai exact, în SoHo. Și mai exact, în Little Italy! Da, în Manhattan vei găsi a treia cea mai mare comunitate de italieni din afara Italiei, așa că pregătește-te să vezi viața în verde, alb și roșu. Dacă vrei să afli mai multe despre cum au emigrat italienii în Statele Unite, trebuie să știi că într-un tur al Statui Libertății poți ajunge și pe Ellis Island, acolo unde ajungeau toți imigranții în secolele XIX și XX, inclusiv cei italieni! 

Este inutil să îți spun că în Little Italy există o mulțime de restaurante italiene autentice, acolo unde rețetele de familie sunt transmise din generație în generație. Exact ca în Napoli, Bologna sau Palermo!

NEW YORK

Little Italy New York

Soho Little Italy New York

Bella italia New York

Nu prea departe de Big Apple, în Las Vegas, există un hotel care îi consolează pe cei ce n-au ajuns încă în Veneția. La The Venetian te poți plimba cu gondolele pe canale, poți admira cerul albastru de vară, poți asculta muzică simfonică în Piazza San Marco și, desigur, poți mânca paste delicioase la restaurantele din oraș. După care te poți duce să pierzi niște bani în cazinou!

Dar să nu uităm nici de hotelul Bellagio, care nu redă, însă, cu la fel de multă fidelitate atmosfera orășelului de pe lacul Como. Însă, pe lângă spectacolul fântânilor, trebuie menționat că numărul camerelor din acest hotel este mai mare decât cel al locuitorilor din Bellagio, Lombardia!

The Venetian Las Vegas

Piazza San Marco Las Vegas Hotel

cer artificial hotel Vegas

Las Vegas Hotel Venetia

hotel bellagio las vegas

Traversând din nou oceanul, rămânem tot la Veneția. Nu sunt mulți cei care știu că în Londra există o zonă numită Little Venice, acolo unde vei da peste o mulțime de case plutitoare, pe un canal foarte aglomerat pe timp de vară. Poate nu există gondolieri, iar bărcile seamănă mai mult cu cele din Amsterdam, dar il dolce far niente cu siguranță plutește în aer!

Little Venice se află foarte aproape de Camden Market, acolo unde poți mânca niște paste de casă absolut delicioase, cu multă brânză, exact ca în Italia! Ca să nu mai vorbim despre numărul impresionant de restaurante cu specific italian care există în Londra!

little venice Londra

barci little venice Londra

cu barca pe canal Londra

paste cu multa branza

restaurant italian Londra

Dăm din nou globul peste cap și ajungem într-o țară foarte colorată, acolo unde constrângerile comuniste se reflectă clar în gastronomia locală. Cu toate acestea, influențele italiene au fost mai puternice și au reușit să depășească barierele propagandei și ale cumpărăturilor pe cartelă. Cam așa arată pizza – varianta Havana 2018:

pizza Cuba

havana Cuba

De fapt, pizza este simbolul Italiei care a făcut indubitabil încojurul lumii, chiar dacă asta a presupus uneori adaptarea la cultura și preferințele locale. Spre exemplu, pizza m-a scos din încurcătură în Thailanda, atunci când după 10 zile de devorat pad thai și alte mâncăruri spicy, mi-am dorit din tot sufletul să găsesc în meniu ceva european, în ciuda planului de a testa cât mai multe preparate din gastronomia thailandeză. Și tot de pizza se leagă unul dintre topurile mele culinare din jurul lumii, pe locul întâi aflându-se cea savurată într-una dintre cele mai vechi pizzerii din Napoli, urmată îndeaproape de varianta sa americană, deep dish pizza din Chicago!

deep-dish pizza

Dar, știi ce? E rândul tău să rotești globul, în căutarea unei destinații în care vei găsi spiritul italian! Pentru că Peroni Nastro Azzuro, brandul de bere premium italiană numărul 1 în lume, este prezent pe 6 continente, ai acum șansa să câștigi două bilete de avion către un loc de pe hartă ales de tine. Intră aici, alege una dintre destinațiile în care este prezent stilul italian unde ți-ai dori să ajungi, completează datele tale și intri automat în tragerea la sorți care te-ar putea trimite în Columbia, Canada, India sau chiar Australia!

Partea bună este că te poți înscrie în fiecare zi, o dată pe zi, așa că ai putea ajunge să bifezi toate destinațiile de pe blog până la finalul concursului! Așadar, nu-ți rămâne decât să descoperi Italia de pretutindeni! #LaGrandeItalia

P.S. In bocca al luppo / Fingers crossed! 🙂

scuter Italia

positano italia

Absolventă de PR şi Turism, cu o dorinţă imensă de a explora fiecare colţ al lumii. Iniţierea unei conversaţii despre călătorii cu mine poate fi un angajament pe termen lung, căci ador să povestesc despre locuri, oameni şi culturi diverse. Şi nu mă prea pot opri!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.