Dacă vrei să ai o călătorie reușită, de cele mai multe ori ai nevoie și de un plan. Este, într-adevăr, genial ca uneori să te urci în avion fără să știi nimic din ceea ce urmează să faci. Dar, realistic vorbind, majoritatea călătoriilor trebuie planificate în cel mai mic detaliu. Din fericire, cu aplicațiile de mobil care au apărut în ultima vreme totul devine mai ușor! 🙂

N-o să vorbim despre cele evidente, precum aplicațiile companiilor aeriene cu care zbori, care îți permit să faci check-in-ul mai ușor (spre exemplu, la Easy Jet trebuie doar să faci o poză pașaportului și toate datele personale de check-in sunt adăugate automat) sau ale companiilor de rezervări de cazare (Booking.com, Airbnb.com etc.). Eu recunosc că nu le am tot timpul în telefon, ci le descarc și șterg periodic pentru a putea să îmi adaug documentele de călătorie în portofelul electronic. Este minunat să mergi la aeroport fără tot felul de foi mototolite pe care eu, evident, obișnuiam să le și pierd uneori! Trebuie doar să te asiguri că nu ai telefonul descărcat și, în cazul în care nu ți-ai adăugat documentele în wallet, o conexiune la internet.

Iată recomandările din #valiză în ceea ce privește aplicațiile de mobil care îți pot fi folositoare în călătorii. Toate sunt gratuite dacă folosești doar opțiunile de bază și pot fi descărcate atât pe iPhone, cât și pe Android:

Duolingo și Google Translate

Să zicem că te-ai cam săturat să gesticulezi atunci când nu cunoști limba țării în care călătorești. Mai ales când este una imposibil de învățat, precum japoneza, spre exemplu. Ei bine, ai două variante: fie te pui pe învățat cu Duolingo, care te ajută să memorezi cuvinte și expresii prin jocuri, într-un mod foarte interactiv și captivant, fie te limitezi la a traduce ceea ce vrei să-i spui cuiva prin Google Translate.

Ceea ce îmi place cel mai mult la Google Translate este că, dacă ai conexiune la internet, poți face poză unui meniu sau unui panou cu indicații și vei primi traducerea. Life saver!

City Mapper

Vei spune că există deja Google Maps când ai nevoie de ajutor cu orientarea și sunt perfect de acord cu tine. Însă pentru orașe City Mapper este o aplicație mai complexă, care te poate ajuta mai mult, în special într-o țară a cărei limbi nu o vorbești absolut deloc. Aplicația te anunță chiar și când trebuie să cobori din autobuz, spre exemplu, ceea ce mie mi se pare destul de cool.

XE Currency

Dacă ajungi într-o țară unde vei plăti mii de coroane pe un fel de mâncare, s-ar putea să ai impresia că ți-ai dat tot bugetul peste cap. În același timp, ai putea să iei niște decizii greșite doar pentru că ești de părere că e prea scump, doar uitându-te la preț.

Dacă nu ești foarte bun la calcule sau pur și simplu vrei să știi cu exactitate cât costă ceea ce cumperi, aplicația XE Currency te poate ajuta. Trebuie doar să selectezi moneda țării în care te afli și cea în care vrei să faci conversia (presupun că LEU) și vei fi on top of things tot timpul.

Maps.Me

În multe situații vei avea nevoie de hărți offline, atunci când n-ai acces la internet și ai nevoie de orientare în spațiu. Maps.Me se descurcă destul de bine la capitolul acesta, așa că ar trebui să o descarci cât mai repede, dacă vrei să mai ai o variantă în afară de Google Maps. Și mai ales dacă ai un itinerariu complex și slabe șanse de conexiune la wifi!

Splitwise

Când călătorești în grup, situația plăților poate deveni haotică. Splitwise te ajută să ții controlul asupra bugetului, atunci când costurile se împart la mai multe persoane. Să fie bine pentru toată lumea! 🙂

LoungeBuddy

Dacă ai fost mereu invidios pe cei care își petrec timpul dintre zboruri în louge-urile moderne ale companiilor aeriene de renume, e momentul să îți iei revanșa.

Cu LoungeBuddy nu trebuie să fii membru al tuturor companiilor aeriene, căci doar intrând în aplicație îți poți alege lounge-ul în care să îți petreci timpul dinaintea zborului, plătind o taxă doar pentru ziua respectivă.

Sună puțin mai tentant decât scaunele incomode din fața porților de îmbarcare, nu?

App in the air

Numele acestei aplicații vine, așa cum probabil ai intuit deja, de la filmul Up in the Air, în care George Clooney își petrece practic întreaga existență în avioane și aeroporturi. Dacă ești genul de persoană care călătorește des, chiar și cu jobul, această aplicație te poate ajuta să te organizezi mai bine.

Ești înscris în mai multe programe Frequent Flyer și le cam încurci între ele? Nu-i problemă, App in the Air le pune în ordine pentru tine, așa cum se întâmplă și cu itinerariile, biletele de avion și alte documente de călătorie pe care nu trebuie să le rătăcești.

Wiffinity

Deși e bine să uiți de wifi în vacanță, uneori e chiar necesar. Wiffinity vine în ajutorul tău cu o hartă a locurilor în care găsești…ai ghicit (tough one), wifi!

Te asigur că îți va fi foarte de folos, mai ales în țări în care datele mobile îți încarcă factura dramatic. Sau unde există Internet doar în spațiile publice, ca în Cuba!

Flush 

Cu toții avem acel prieten sau membru al familiei care solicită o oprire la toaletă din 10 în 10 minute. Pentru ei și nu numai, aplicația Flush este vitală. Îți arată care sunt cele mai apropiate toalete și cât costă, în cazul în care asta chiar mai e relevant în situațiile-limită! 🙂

Prey Anti Theft

Această aplicație te poate salva atunci când ai mega-ghinion în vacanță și ți se fură telefonul, tableta sau laptopul. Eu îți doresc să nu ai parte de o astfel de experiență niciodată, însă dacă vrei să minimizezi consecințele unei situații extrem de neplăcute, poți folosi Prey Anti Theft, unde îți poți înregistra toate device-urile, gadgeturile si obiectele smart ale viitorului.

Aplicații foto

Personal, folosesc exclusiv Lightroom pentru desktop, dar când nu am acces la laptop aleg întotdeauna Snapseed (mai ales pentru că îmi permite să luminez doar anumite porțiuni ale pozei cu opțiunea Select), VSCO (cele câteva filtre gratuite sunt ok, dar cele mai bune sunt contra-cost, având și posibilitatea să îți creezi propriul filtru, custom-made). Am început să folosesc și Lightroom pentru mobil, dar această aplicație te va ajuta doar dacă vrei să editezi pozele de vacanță la un nivel mai avansat.

Probabil ai văzut si acele poze doar cu anumite elemente dinamice, precum cascadele sau norii. Nu e nevoie să fii un expert al Photoshop-ului pentru asta, căci există, desigur, o aplicație, numită Pixaloop. Trebuie doar să selectezi zona pe care vrei sa o faci dinamică cu mare atenție, pentru că rezultatul poate fi chiar dezastruos în caz contrar.

Aplicații video

Dacă vrei să editezi un video de vacanță și nu ai deschis niciodată Adobe Premire CC sau alte programe mai complexe, nu-ți face griji. Pentru asta există aplicații precum Splice, care te ajută să creezi rapid un video dinamic și captivant, cu conținut video și/sau foto, gata de share-uit în social media. Pune-l pe listă!

Alte aplicații

Deși nu vitale, mai sunt o mulțime de aplicații care te pot ajuta în călătorii. Night Sky te ghidează în identificarea stelelor, dacă ai în plan sa te duci în deșertul Atacama sau doar vrei te bucuri de o seară foarte senină. Poți să descarci și Travel to do list, care te ajută să te organizezi înainte de o călătorie și face pregatirea #valizei mai rapidă, mai ales dacă ești genul de persoană care are tot timpul impresia ca uită ceva acasă. Mai există și Yuggler, o aplicație utilă pentru cei care călătoresc cu cei mici…și lista poate continua la nesfârșit!


 

Ok ok, nu știu cât de bine o să mai stai cu memoria telefonului după ce descarci toate aplicațiile menționate. Dar cert este că nu-ți mai rămâne decât să te urci în avion, tren sau mașină și să te bucuri de călătorie!

Absolventă de PR şi Turism, cu o dorinţă imensă de a explora fiecare colţ al lumii. Iniţierea unei conversaţii despre călătorii cu mine poate fi un angajament pe termen lung, căci ador să povestesc despre locuri, oameni şi culturi diverse. Şi nu mă prea pot opri!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.