Când spun Alba Iulia, îmi vin în minte imaginile din abecedar cu copiii îmbrăcaţi în haine tradiţionale, formând o horă şi fluturând tricolorul. Scotocind mai departe printre amintirile din #valiză, realizez că am fost învăţaţi de mici să apreciem istoria şi valorile româneşti, dar cumva acestea s-au cam pierdut pe drum.

ie romaneasca

suveniruri romanesti

Cum ar fi dacă ne-am propune să descoperim toate locurile frumoase din ţara asta? Să însemnăm pe hartă ce ne dorim să vedem neapărat şi să facem un plan realist, realizabil şi inedit, în acelaşi timp? Să cutreierăm munţii cu verdele lor crud de primăvara, să luam la pas oraşele medievale, să batem la uşa bisericilor fortificate, să ne trezim pe o barcă pneumatică în Deltă ori să uităm de telefon în liniştea absolută a unui sătuc dintre dealuri? Să descoperim lacuri, chei, cascade, peşteri, pasuri, plaje, poteci, pajişti, străduţe înguste, turnuri cu ceas, biserici pictate în albastru, porţi masive şi drumuri neştiute?

Căpițe de fân

Vrem să explodeze turismul în România, să vină cât mai mulţi turişti străini la noi în ţară, să ştie toată lumea câte locuri frumoase avem. Dar noi le cunoaştem oare? 

Pentru că îmi doresc ca, pe lângă turiştii străini, să fie cât mai mulţi români interesaţi să descopere toate colţurile ţării, m-am alăturat campaniei celor de la Romanian Art & Craft şi Happy Tour, prin care cele două branduri promovează oraşele din România. 

Prin urmare, mi-am luat #valiza şi am plecat la Alba Iulia! Aşezarea urbană este cunoscută şi drept oraşul Unirii, pentru că aici s-a semnat unirea României cu Transilvania pe 1 decembrie 1918. Aici s-a schimbat istoria şi s-a format identitatea noastră naţională. Aici, tricolorul fluturat de vânt are cea mai mare însemnătate!

alba iulia

cu valiza la alba iulia

Pe lânga asta, oraşul se remarcă prin cetatea inedită de tip Vauban în formă de stea în 7 colţuri, cea mai mare de acest gen din Europa de Est. Şi cum să nu-ţi doreşti să te plimbi printre bastioane şi pe sub arcade elegante, să simţi atmosfera habsburgică de altădată şi să ajungi chiar în perioada romană, în timp ce admiri castrul de pe vremea când oraşul se numea Apulum? 

alba iulia

ie romaneasca

IMG_5813

IMG_5896

Ce trebuie să vezi în Alba Iulia

  • Cetatea Alba Carolina de tip Vauban, în formă de stea cu 7 colţuri
  • Schimbarea gărzii austriece de la poarta a III-a a cetăţii – zilnic la ora 12
  • Catedrala Ortodoxă, cunoscută şi drept Catedrala Încoronării
  • Catedrala Romano-Catolică
  • Muzeul Unirii, împreună cu Sala Unirii, acolo unde s-a semnat unirea Transilvaniei cu România în 1922
  • Obeliscul lui Horea, Cloşca şi Crişan, liderii răscoalei ţărăneşti din 1784
  • Celula unde a fost întemniţat Horea înainte de executare
  • Biblioteca Batthyanaeum
  • Palatul Princiar, unde a locuit o vreme Mihai Viteazul

În Alba Iulia poţi merge si la cel mai mare festival de reconstituire istorică din România, care are loc anual în preajma zilei de 1 mai. La Festivalul Roman Apulum vei întâlni gladiatori, soldaţi romani, războinici daci, meşteşugari şi dansatoare, toţi aceştia evocând perioada romană din care datează oraşul.

Dă play video-ului de prezentare a oraşului Alba Iulia

Dar hai mai bine să urmărim împreuna video-ul pe care l-am filmat la Alba Iulia şi să lăsăm imaginile să spună povestea oraşului:

Sper că fiecare călător care caută prin #valiză îşi va propune să ajungă cât mai curând la Alba Iulia, dacă nu a descoperit până acum oraşul ăsta minunat din Transilvania. Şi, dacă tot te-am convins să cutreieri România în lung şi-n lat, am o surpriză pentru tine: poţi câştiga un city break surpriză în ţară sau un kit de călătorie, dacă te înscrii la concursul nostru. În caz că nu ai făcut-o deja, înregistrează-te repede aici:

Campania „Art&Craft şi Happy Tour promovează oraşele din România” a ajuns până acum la Sighişoara, Timişoara, Alba Iulia şi Sinaia. Dar rămâi prin zonă, pentru că urmează Cluj-Napoca şi Iaşi! 

Absolventă de PR şi Turism, cu o dorinţă imensă de a explora fiecare colţ al lumii. Iniţierea unei conversaţii despre călătorii cu mine poate fi un angajament pe termen lung, căci ador să povestesc despre locuri, oameni şi culturi diverse. Şi nu mă prea pot opri!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.