Cum știu că următoarea ta destinație de vacanță din România este Covasna? Simplu. Pentru că ar fi păcat să nu fie. Și dacă nu e chiar următoarea, cu siguranță va fi inclusă pe lista de așteptare după ce termini de citit articolul din #valiză!

Sunt atât de multe de făcut în Covasna, încât și eu mă tot întreb de ce nu am ajuns până acum acolo. Mai ales că în Sfântu Gheorghe ajungi în mai puțin de 4 ore din București (desigur, în funcție de minunatul trafic de pe Valea Prahovei). Daaar, mai bine, vrei să călătorim puțin în viitor și să afli ce vei face în vacanța ta din Covasna? 🙂

Here we go:

Vei pune niște sănătate în #valiză datorită apelor minerale și a mofetelor

Covasna este renumită datorită bogăţiei sale în resurse naturale care sunt utilizate în prevenirea şi tratarea bolilor sistemului cardiovascular. Izvoarele de apă minerală sunt folosite la balneoterapie, iar multe mofete deservesc mofetoterapia, fiind considerate un remediu excelent pentru sănătate.

Ce este o mofetă? Emanații de dioxid de carbon, provenite din activități postvulcanice, foarte benefice celor cu afecțiuni cardiovasculare.

Noi am vizitat mofeta din Hătuica, unde vei găsi și alte servicii precum baie cu apă caldă, baie cu hidromasaj, saună sau aparate de cardiofitness. Ce trebuie să faci? Trebuie să stai pur și simplu în mofetă, perioada de timp crescând gradual de-a lungul tratamentului, care se recomandă a fi de cel puțin 10 zile pe an.

De asemenea, foarte aproape de stațiunea Băile Balvanyoș se află Peștera Pucioasa, în muntele vulcanic numit Puturosu. Aici vei găsi cea mai mare mofetă naturală din Europa cu emanații de dioxid de carbon. Eu am stat doar un minut pe băncuță și deja am simțit că parcă m-am așezat pe aragaz!

Important: trebuie verificat cu foc deschis nivelul gazului, astfel încât să nu te apleci sub acesta, pentru că este foarte periculos și poate fi chiar fatal. În fața grotei există niște instrucțiuni, deci dacă le citești vei ști exact ce este permis să faci și ce nu.

Foarte interesant este că cercetătorii sunt de părere că activitatea vulcanică din zonă nu s-a prea încheiat, de aceea se iau săptămânal mostre de gaz pentru a se verifica această ipoteză. Sunt tare curioasă care va fi verdictul! 🙂

mofetă

hătuica

pădure

emanații dioxid de carbon

Vei admira biserici fortificate

Da, în Covasna vei găsi tot felul de biserici fortificate, care, pe lângă semnificația lor religioasă, aveau în trecut și rolul de a proteja populația de invadatorii turci.

Noi am vizitat-o pe cea de la Ghelința, propusă pentru a fi monument UNESCO, dar mult prea puțin cunoscută. Prima atestare documentară vine din anul 1567, dar ea a fost construită mai devreme (prin sec.al XIII-lea), fiind ridicată în onoarea Sfântului Emeric. Stilul arhitectonic (roman târziu) și picturile murale din interior care prezintă legenda Sfântului Ladislau îi aduc o mare valoare, dar care n-a fost încă descoperită de foarte mulți turiști.

Eu am găsit acolo și multă liniște!

biserică fortificată

picturi murale

coroniță ungurească

Vei descoperi cetăți în mijlocul naturii

În Covasna nu este exclus să dai din întâmplare peste ruinele unei cetăți situate într-un cadru natural minunat, construite în jurul sec. al XI-lea, ca majoritatea cetăților din secuime. Noi am vizitat cetatea Balvanyoș (sau ce a mai rămas din ea), aflată pe Muntele Cetății, care se înalță chiar deasupra stațiunii Băile Balvanyoș, la 1056 m altitudine. Cetatea poate fi vizitată urmând trasee turistice, dar noi am ajuns cu quad-ul (un ATV mai mare).

cetatea balvanyoș

Am descoperit și Cetatea Ika, care chiar pare ruptă de restul lumii. Probabil s-a obișnuit atât de mult cu singurătatea, încât nici pe noi nu ne-a mai primit, căci cheia care trebuia să ne deschidă ușa către un turn desprins parcă dintr-o poveste cu prințese captive n-a prea funcționat și am rămas pe-afară.

Dar mi-a plăcut tare mult aici, m-am simțit teleportată în copilărie, când priveam hipnotizată la coperțile cărților de colorat cu castele și păduri fermecate.

cetatea ika covasna

cetate covasna

Vei învăța meșteșuguri tradiționale secuiești

În satul Harale îi vei întâlni pe Szoke Tibor și Barna, tată și fiu, singurii dogari rămași în județul Covasna. Este o meserie cu tradiție, care pe vremuri era foarte competitivă, pentru că 90% dintre locuitorii satului își câștigau existența ca dogari.

Pe noi familia Szoke ne-a întâmpinat cu pălincă și multe zâmbete. Cei doi dogari ne-au arătat cum produc butoaiele într-un mod tradițional, cum la asamblare doagele sunt îndoite prin încălzire, ardere și înmuiere și cum perspicacitatea dogarului constă în introducerea lemnului în procesul de fabricație chiar la momentul oportun. Pauză de glumiță seacă: dacă îți lipsește o doagă, acum știi unde să te duci! 🙂

curte traditionala

dogari covasna

dogar butoaie

dogar

atelier dogar

DSC_0653

În Odjula poți asista la sculptarea în pănușă, alături de Szabó Erzsébet. E ca-n viață: unele foi înfășoară pentru totdeauna știuletele de porumb, altele sunt transformate în artă!

sculptură in panusa

Dar, de departe, activitatea mea preferată a fost decorarea de turtă dulce în atelierul familiei Szántó din Târgu Secuiesc. Meseria lui József a fost dăruită de strămoșii săi, care au fost și ei producători de turtă dulce, cu o rețetă veche din 1880. Cred că îți imaginezi ce se întâmplă în gospodăria secuiască în preajma Crăciunului!

Noi ne-am distrat de minune și am pus mai multe turte dulci frumos decorate în #valiză! 🙂

artist turtă dulce

turtă dulce personalizată

valiza cu călătorii

turtă dulce covasna

Vei devora niște Kürtőskalács la el acasă

Știu, ai mâncat vara la Mamaia. Ai mâncat și în Bușteni. Ai mâncat probabil și în centrul orașului în care locuiești. Dar, te previn: nimic din ce ai gustat până acum nu se compară cu aroma kurtoș-ului autentic, care pe vremuri era pregătit doar de sărbători. Este mi-nu-nat!

kurtoș

kurtoș kalacz

Mai mult decât atât, în Covasna ai șansa să afli rețeta și chiar să o pui în aplicare, alături de niște gospodine desăvârșite. Poți cere ajutorul pentru organizarea unui astfel de program chiar la pensiunea/hotelul la care te cazezi. Sau poți merge, spre exemplu, la centrul de informare turistică din Tg.Secuiesc și să ceri mai multe informații ori chiar un crearea unui program personalizat. Și mă refer aici și la celelalte activități, precum decorarea de turtă dulce, vizitarea dogarilor ori observarea scultării în pănușă. Nu-ți pot da exemple de prețuri, pentru că diferă în funcție de numărul de persoane implicate în ecuație. Dar nu cred că va fi o avere!

În altă ordine de idei, iată pașii de preparare a kurtoșului, în caz că vrei să încerci și acasă:

preparare kurtoș

preparare kurtos

preparare kurtoș

covasna kurtoș

Vei practica sporturi de aventură

Știai că Lacul Sfânta Ana este singurul lac din România și din Europa Central-Estică situat într-un crater vulcanic? Ei bine, în minunăția aia de loc vei putea practica sporturi de aventură, precum SUP (Stand Up Paddle), te vei plimba cu quad-ul (un atv mare, cu 10 locuri, care te duce pe un traseu mega off-road) sau vei coborî la vale cu mountaincart-ul ori mountainroller-ul.

Vorbim aici de mega-adrenalină! Dacă vrei și tu, ia legătura cu cei de la Adventure Expert, te vor ajuta cu toate detaliile și prețurile.

lacul sfanta ana

quad

plimbare offroad

adrenalina

peiasj covasna

plimbare cu mountaincart

Dacă te cazezi la Grand Hotel Balvanyoș, vei avea în cadrul resortului un parc de aventură și te vei putea cățăra, târî sau pune la grea încercare tirolienele. Sau ele pe tine? 🙂 Și chiar dacă nu ești oaspete al hotelului, poți vizita parcul de aventură contra sumei de 39 RON/zi. Mai multe detalii și prețuri aici.

hotel-grand-hotel-balvanyos-balvanyos-40

Vei degusta multă pălincă

Te anunț de pe acum că nu vei scăpa fără să dai pe gât cel puțin 3 pahare de pălincă. Oriunde mergi, ești întâmpinat cu pălincă și este o dovadă de nepolitețe să nu accepți.

Într-una din seri, am degustat chiar pălincă premiată internațional, Potio Nobilis. De caise, de afine, de coacăze negre, de gutui, de mere, de pere, de mure, de vișine, de zmeură, de soc…you name it! Noi am avut 6 tipuri de pălincă de încercat și pot spune că s-a lăsat cu multă veselie! 🙂

pălincă covasna

pălincă premiată

degustare pălincă

dansuri ungurești

Vei asista la coacerea pâinii cu cartofi

Până să ajung în Covasna, simbolurile Ținutului Secuiesc erau pentru mine kurtoșul și pâinea cu cartofi. Între timp, s-au mai adăugat câteva, dar gurmanda din mine îmi strigă să nu le uit pe primele două. Și nici n-aș avea cum! Pâinea cu cartofi, proaspăt scoasă din cuptor, rumenă și aburindă, nu se compară cu nimic!

pâine cu cartofi

Noi am asistat la prepararea ei la Centrul Malomkert din Cernat, unde am vizitat și o moară de apă tradițională, din secolul al 19-lea. Tot aici au fost mutate câteva case din satele din împrejurimi, unde te poți caza păstrând tot timpul cu tine autenticitatea locurilor pe care le vizitezi. O noapte de cazare costă 40 RON/ persoană, centrul având 52 de locuri disponibile.

moară cu apă

moară

case traditionale secuiești

cuptor pâine

paine

Ceea ce mi s-a părut interesant la Malomkert (și nu scrie pe site) a fost varietatea de activități pentru care poți opta:

  • poți învăța să prepari pâine cu cartofi în decursul a 5 ore, la finalul cărora primești rodul muncii tale. Costă 40 RON/persoană și mi se pare o activitate tare frumoasă în special pentru copii;
  • poți să prepari și kurtoș timp de 2 ore, această activitate având prețul de 30 RON/persoană;
  • poți învăța să fii o gospodină desăvârșită și să faci tăieței tradiționali secuiești, care te asigur că au un gust minunat. Durata este de o oră, iar prețul este de 10 RON/ persoană.
  • poți merge în drumeții cu ghid, timp de jumătate de zi, unde prețul de 35 RON/persoană include și un mic pachețel pentru popas. O zi întreagă costă 45 RON.
  • poți opta pentru o petrecere secuiască cu mâncare, muzică și dansuri tradiționale. Dar această variantă este valabilă doar pentru grupuri de min. 30 de persoane, durează 4-5 ore și costă 75 RON/ persoană.

Ia legătura cu cei de la centru pentru organizarea acestor activități, găsești contactul și mai multe informații pe site-ul lor.

casă covasna

Te vei relaxa la SPA

Tot la Balvanyoș Resort vei da peste Grand Santerra SPA, un loc numai bun pentru relaxare, care mie recunosc că mi-a întrecut așteptările. Dacă ești oaspete al hotelului, ai acces gratuit la piscină cu hidromasaj, încăpere salină, saună rusească, fitness, zone de relaxare, dar și o piscină interioară și una exterioară. Cea exterioară a fost preferata mea, datorită cadrului natural minunat în care este situat hotelul. Desigur, ai la dispoziție și 3 camere pentru masaj (contra-cost și pentru cei care se cazează acolo), plus un SPA cafe tare simpatic.

Prețul accesului pentru cei care nu sunt cazați la hotel este de 45 RON în timpul săptămânii și 60 RON în weekend. Mai multe informații legate de prețuri și program găsești aici.

grand santerra spa balvanyoș

santerra spa

la piscină cu munte

Vei vizita centrele colorate ale orașelor, cu restaurante unde poți savura mâncare tradițională

Da, Târgu Secuiesc și Sfântu Gheorge au niște centre tare colorate și asemănătoare, tipic secuiești. Acolo poți face o oprire pentru prânz, cu siguranță vei da peste preparate tradiționale delicioase. Nu rata gulașul, bine? 🙂

indicatoare

centru târgu secuiesc

gulaș

Vei admira numeroasele conace din regiune

Noi n-am avut timp să vizităm niciun conac, dar tu trebuie să vezi măcar unul. Covasna nu este degeaba Ținutul Conacelor, pentru că vei găsi nu mai puțin de 160 de conace în această regiune. Au fost chiar peste 200, dar timpul sau sistemul comunist și-a spus cuvântul în cazul unora dintre ele.

Chiar și așa, cele care sunt încă în picioare au aparținut unor familii de nobili pentru care eleganța era obligatorie. Prin urmare, poți vizita sau te poți caza la Conacul Kalnoki din Micșoara (unde vine și prințul Charles), la Castelul Daniel din Tălișoara ori la Castelul Mikes din Zăbala. Sunt doar trei sugestii, dar cu siguranță te-ai prins că variantele sunt nenumărate. Ținutul Conacelor nu e doar o poreclă de marketing!

Gata, am pus și eu pe wishlist un conac. Scrie negru pe alb! 🙂

conace covasna

Sursă foto: booking.com

Te vei plimba cu mocănița în Valea Zânelor

Și asta a rămas pe wishlist pentru viitoare, dar aștept poze de la tine cât mai curând. Credeai că te poți plimba cu mocănița doar în Maramureș? Ei bine, nu! Și pe Valea Zânelor poți trece prin păduri umbroase și admira peisaje minunate, pe un traseu pe care timpul parcă s-a oprit în loc. Din păcate, mocănița mai parcurge acum doar 4 km pe Valea Zânelor, de la hotel Clermont până în apropierea Planului Înclinat.

Ce este Planul Înclinat? În trecut, pe o anumită porțiune a traseului care era înclinată, se folosea doar forța gravitațională ca să se transporte vagoane cu lemne, fără nicio altă sursă de energie. Din păcate, șinele mocăniței au rămas în paragină pe acest segment. Pentru că România.

Mai multe informații despre prețuri și orar de funcționare găsești aici.

mocanita covasna

Nu-i așa că ți-a plăcut călătoria în viitor? Putem să mai facem asta și cu alte destinații! 😀 Până atunci, hai să ieșim din zona de confort și să dăm puțin la o parte zonele turistice arhicunoscute. Hai să ne cunoaștem țara mai bine. Hai în Covasna! 🙂

covasna

[line]

Eu am vizitat Covasna în cadrul unui infotrip organizat de Asociația pentru Dezvoltarea Turismului în Județul Covasna, alături de Asociația Travel Focus. Covasna are și o pagină de facebook, de pe care poți afla mai multe informații. Like & share! 🙂

Absolventă de PR şi Turism, cu o dorinţă imensă de a explora fiecare colţ al lumii. Iniţierea unei conversaţii despre călătorii cu mine poate fi un angajament pe termen lung, căci ador să povestesc despre locuri, oameni şi culturi diverse. Şi nu mă prea pot opri!

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.