Bun, eşti aici. Scotoceşti prin #valiză după destinaţii de vacanţă. Te-ai oprit la România pentru că, deşi vrei să ajungi în cele mai îndepărtate colţuri ale lumii, nu ai de gând să te opreşti din a-ţi descoperi ţara.

Însă de data asta cauţi un loc inedit, care să evoce o Transilvanie tradiţională şi să creeze în acelaşi timp un cadru de poveste. De aceea, când îţi apare în faţa ochilor titlul despre conacul de lângă castel, ştii că trebuie neapărat să dai click. Şi pooof…intri în atmosfera magică de la Conacul Brătescu!

Unde este situat

Conacul este situat la doar 10 minute de mers pe jos de Castelul Bran, în capătul micuţei străzi Festung. Deşi se află la o aruncătură de băţ de Casa Groazei şi alte atracţii turistice unde Halloweenul este în fiecare zi, la Conacul Brătescu vei găsi multă linişte şi intimitate.

În plus, peisajele minunate de pe culoarul Rucăr-Bran sunt, practic, în drumul tău. Şi, dacă nu sunt, te sfătuiesc să reconfigurezi traseul. Fă cumva şi dă o tură pe drumul care trece prin Moeciu, ajunge în Fundata şi te conduce către Dâmbovicioara. Mie mi se pare poate zona cea mai frumoasă din ţară, pentru că ai o privelişte panoramică incredibilă asupra munţilor impunători din jur. Şi dacă-i mai vezi şi înzăpeziţi, vei realiza că părerea mea pur subiectivă tinde să fie un adevăr universal! 🙂

culoarul rucar bran peisaj de muntepeisaj de muntecastelul bran

De ce l-am ales

Pentru că îmi era dor să mă trezesc în mijlocul unei poveşti. Iar Conacul Brătescu asta face: îţi şterge toate amintirile legate de job, birou, probleme, trafic şi blocuri comuniste şi le înlocuieşte cu unele nou-nouţe, de ajungi să crezi că ţi-ai petrecut toată viaţa într-un conac. Un conac cu ferestre mari şi candelabre, cu draperii elegante şi scaune tapiţate, cu şemineu şi cărţi vechi.

conacul bratescu

semineu

ii romanesti

Camerele

Ei bine, roagă-te ca în momentul în care faci rezervarea să fie majoritatea camerelor deja ocupate. De ce spun asta? Pentru că, în caz contrar, va trebui să alegi.

Vezi tu, viaţa este plină de alegeri dificile. Iar a te hotărî în ce cameră să stai la Conacul Brătescu va fi una dintre ele. Mai ales dacă aproape toate opţiunile sunt posibile (ceea ce, din fericire, nu se întâmplă prea des).

Mi-a plăcut la nebunie camera noastră, decorată într-un stil rustic-romantic. Culorile vesele şi imprimeul floral mi-au adus zâmbetul pe buze din prima clipă în care am deschis uşa. Iar detaliile precum capul de pat alb şi lustra din porţelan, tot cu motive florale, au contribuit la atmosfera caldă a camerei.

camera noastra

camera colorata

camera colorata conac

camera conacul bratescu

lustra motive traditionale

vizita conac

Desigur, n-am putut să mă rezum doar la camera mea veselă şi am tras cu ochiul şi în celelalte încăperi. E clară treaba: mi-ar fi mai uşor să pun în aplicare teorema lui Lagrange (pe care nu mi-o mai amintesc, evident), decât să aleg în ce cameră să stau data viitoare la conac.

Camera albastră a avut ca sursă de inspiraţie încăperile din Castelul Bran, aşa că am descoperit un mobilier de epocă cu accente romantice, datorită imprimeului cu flori albastre pe fond alb. Şi uite aşa te trezeşti în anii ’20, fără măcar să se fi descoperit maşina timpului.

camera albastra

Următoarea încăpere te surprinde cu aerul sofisticat, păstrând accentele romantice pe care le-am regăsit şi în celelalte camere. Este perfectă pentru o domniţă care petrece ore întregi în faţa oglinzii, dar care răsfoieşte şi o carte din când în când, în foişorul elegant şi luminos pe care îl are suita imperială.

camera de printesa

foisor camera

camera printesa

Ok, cred că totuşi am o cameră preferată. Şi numele său –Charming Vista– nu este deloc întâmplător, pentru că ferestrele de pe toate cele trei laturi îţi oferă o mulţime de unghiuri din care să admiri peisajul. Mai ales iarna, când te vei simţi minunat la căldură, ca în camera bunicii. Atmosfera cozy şi accentele tradiţionale m-au cucerit iremediabil, trebuie să recunosc!

camera cu multe geamuri

detalii camera traditionala

camera conacul bratescu

ceai si sosete groase

iarna pe geam

În camera următoare se poate vedea cel mai bine contrastul dintre vechi şi nou. Dintre trecut şi prezent. Dintre clasic şi modern. Mobila veche se potriveşte la fix cu lămpile cu ornamente de cristal şi cu motivele florale ale draperiilor.

camera mov

Apartamentul de la mansardă atrage imediat atenţia prin bârnele colorate în galben şi tapiţeria roşie. Printre obiectele de mobilier vechi vei avea, însă, parte de o surpriză: cada se află în cameră! Îmi imaginez că familiile cu copii mici au parte de multă distracţie aici. Ca să nu mai vorbim de cuplurile care petrec un weekend romantic la conac!

apartament conacul bratescu

conacul bratescu

pat suplimentar apartament

masa si scaune

cada in camera

oglinda

detalii decoratiuni

Camera cu bibliotecă este perfectă pentru iubitorii de lectură şi pentru cei cărora le era dor să răsfoiască o carte veche. Chiar şi fără amintiri şterse, aici chiar ai senzaţia că eşti acasă, aşa că va fi destul de greu să mai pleci.

biblioteca in camera

cada vintage

Cea din urmă cameră se află la mansardă şi este inspirată din folclorul românesc. Fiecare detaliu este cumva un omagiu adus culturii noastre şi o reinterpretare a valorilor ancestrale de care n-ar trebui să uităm nicicând. Rama patului este confecţionată din fote tradiţionale, noptierele sunt făcute din bucăţi de lemn tăiat, iar lângă este o maşină de cusut pe post de masă. Ca să nu mai zic de bârnele albe din lemn, care mai împrăştie puţin romantism în stânga şi în dreapta!

camera traditionala

camera mansarda

Poate nu m-ai crezut de la început, dar sunt sigură că acum ai înţeles cât de dificil este să alegi o cameră la conac. 

camere conacul bratescu

Restaurantul

Conacul Brătescu este clasificat drept un bed&breakfast, dar asta nu înseamnă că nu poţi coborî la orice oră a zilei la restaurant. Meniul oferă atât mâncăruri tradiţionale, precum bulz sau pastramă de oaie, cât şi preparate ceva mai sofisticate. Desigur, într-un decor transilvănean, cu un şemineu imens şi decoraţiuni din portul popular românesc. Partea bună este că, după cină, poţi să-ţi iei paharul cu vin alb demi-sec şi să te duci mai aproape de şemineu. De cele mai multe ori, în serile friguroase de iarnă, te vei bucura să priveşti lemnele care trosnesc în foc.

restaurant conac

port popular românescpian salon vin la conac

Micul-dejun

Micul-dejun este inclus în preţul camerei, aşa că dis-de-dimineaţă vei putea coborî să te răsfeţi cu preparate tradiţionale proaspete, din care nu vei şti ce să alegi mai întâi. În fiecare zi meniul este uşor diferit, dar cert este că la final vei avea parte de o surpriză dulce. Noi am primit clătite cu dulceaţă de vişine, făcută în casă.

Pentru mine, micul-dejun este extrem de important, deci am tendinţa să fiu pretenţioasă la acest capitol. Aşa că trebuie să mă crezi când îţi spun că a fost delicios!

mic-dejun romanescmic dejun la conacmic-dejun conacul bratescuclatite si cappuccino

Ce mai poţi face la conac

Te poţi plimba prin împrejurimi cât este ziua de lungă. Desigur, poţi vizita castelul Bran şi te poţi bucura de toate câte oferă staţiunea din munţi. Ziua în care am ajuns la conac a fost tare friguroasă, aşa că plimbarea noastră nu a fost cea mai lungă. Atât cât să punem mâna pe un kurtoş şi să ne întoarcem cu obrajii roşii în camera noastră călduroasă.

Spre seară, te poţi refugia în jurul şemineului cu o carte bună. De fapt, eu am găsit chiar mai multe locuri potrivite pentru lectură! 🙂 Dacă totuşi cărţile nu sunt în planul tău, te poţi antrena la tenis de masă, poţi alege dintre o mulţime de jocuri din living şi te poţi juca chiar şi pe PS3. Da, Playstation la conac!

conacul bratescu

zapada in brazi

plimbare prin bran

intrare conac

intrare cu flori

citind la conac

citind o carte la conac

tenis de masa

A, da. Şi poţi găsi chiar şi o #valizăcucălătorii! 🙂

valiza cu calatorii

PUNCTE TARI -> ce mi-a făcut escapada mai frumoasă

  • faptul că fiecare cameră are o altă poveste. Nici nu este de mirare că sunt mulţi oaspeţi care se întorc la conac, pentru că mai au o mulţime de alte poveşti de descoperit.
  • numărul mic de camere, care oferă senzaţia de intimitate şi sentimentul că într-adevăr de afli într-un conac;
  • proximitatea faţă de castel, aflându-se în acelaşi timp într-o zonă liniştită, în mijlocul naturii. În acest context, nu e greu de crezut că 60% dintre turişti sunt străini!
  • zona şemineului, care mi se pare genială mai ales pe timp de iarnă;
  • atenţia incredibilă pentru detalii- asta vei înţelege doar la faţa locului şi îţi vei da seama că fac diferenţa;
  • micul-dejun bogat şi gustos. Am luat şi cina la restaurant şi chiar nu am nimic de reproşat din punct de vedere culinar, dar parcă cafeaua aburindă savurată la prima oră, cu geamuri înzăpezite şi atât de multe preparate din care să alegi, plus clătitele alea pufoase cu dulceaţă de casă…toate au un farmec aparte;
  • nu în ultimul rând, pasiunea pe care o investesc cei pentru care Conacul Brătescu înseamnă acasă. Radu şi Liliana Brătescu sunt nişte gazde extrem de primitoare şi nişte oameni minunaţi. Au realizat că, pentru a avea succes în domeniul ospitalităţii, trebuie să fii acolo. De aceea, ei se ocupă personal de conac în fiecare zi şi te asigur: te vor face să te simţi ca acasă. Şi nu o fac strict din punct de vedere al business-ului, ci pentru că aşa simt ei. Mi-a făcut mare plăcere să îi cunosc şi sunt sigură că vei fi de aceeaşi părere.

PUNCTE SLABE -> unde mai trebuie lucrat

  • faptul că este atât de dificil să alegi o cameră. Nu glumesc. Bine, poate doar puţin. Dar chiar e o chestiune complicată! 🙂

Nota din #valiză

E clar că mi-a plăcut extrem de mult atmosfera de la conac. De aceea, nota din #valiză nu putea să fie decât mare. Foarte mare :).

dsc_0151

Fă-ţi rezervare

Intră pe booking.com sau pe site-ul oficial şi fă-ţi o rezervare. Să te bucuri de tot! 🙂

Dacă nu reuşeşti să ajungi în viitorul apropiat, urmăreşte postările de pe Facebook ale celor de la conac. Măcar vei fi acolo virtual! 

conacul bratescu

balcon conacul bratescu

Conacul Brătescu este o altă dovadă că se poate. Că, deşi lucrurile se mişcă extrem de încet, turismul nostru e pe drumul cel bun. Pentru că avem oameni cu inspiraţie şi idei frumoase. Oameni care pun pasiune în ceea ce fac. Şi uite aşa ajungi să te baţi cu străini din toate colţurile lumii pentru o cameră de poveste de la conac.

Absolventă de PR şi Turism, cu o dorinţă imensă de a explora fiecare colţ al lumii. Iniţierea unei conversaţii despre călătorii cu mine poate fi un angajament pe termen lung, căci ador să povestesc despre locuri, oameni şi culturi diverse. Şi nu mă prea pot opri!

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.