Munții spectaculoși ai Bavariei ascund un loc care se află la intersecția dintre realitate și fantezie. Neuschwanstein este poate cel mai vizitat castel din lume, cu atât mai mult cu cât a inspirat povești cu prințese și turnuri fermecate .

Eu îmi doream de foarte mult timp sã ajung la adevãratul castel Disney și, deși era pe primul loc pe lista prioritãților din Germania, am reușit sã îl vãd abia la a șaptea vizitã în Deuschland. Mai bine mai târziu decât încã pe listã, nu? 🙂

Castelul a fost ideea excentricului rege Ludovic al II-lea al Bavariei, cu câțiva ani înainte ca Austria și Bavaria să fie cucerite de Prusia. Se crede că atunci când și-a pierdut toată puterea, și-a dorit apoi să se retragă în lumea lui feerică, unde să poată fi rege în continuare. N-a apucat să vadă pentru mult timp, însă, castelul finalizat, ‘Noua lebădă de piatră’, cum se traduce numele schloss-ului, căci a murit în 1886 din cauze misterioase. Cu toate acestea, imaginația sa inspirată de poveștile medievale a dus nu numai la crearea simbolului indubitabil al Bavariei, ci și al lumii Disney.

Odatã ce ai ajuns în Hohenschwangau și ai parcat mașina (câțiva euro, în funcție de cât îți propui să stai), ai mai multe variante pentru a urca la castel. Fie pe jos (45 min), fie cu trãsura (4 euro de persoanã) sau cu shuttle-ul (3 euro dus, 2 euro întors). Eu îți recomand să urci cu shuttle-ul și să cobori pe jos, nu e un traseu foarte lung și nici pe departe dificil, fiind chiar și pavat.

Din punctul în care te lasã shuttle-ul poti merge sã vezi întâi panorama, de pe podul Marienbrucke. Cred cã acesta este, însã, cel mai aglomerat loc din întreaga Bavarie, indiferent de anotimp. Vara, cel puțin, se stã la o coadã lungă și enervantă, care te va scoate puțin din atmosfera de basm. Dar măcar poți să admiri cascada de sub pod cât timp aștepți!

Hint: odatã ce ai traversat podul, urmãrește cãrarea prin pãdure, care te va duce la un punct de belvedere mai sus, de unde poți admira castelul în liniște și face poze mai frumoase. Traseul nu dureazã mai mult de 10 minute și nu este deloc dificil sau periculos. Trebuie sã ai, însã, încãlțãminte potrivitã, în special dacã a plouat recent și pietrele sunt alunecoase.

Da, neapãrat sã urci pe cãrarea prin pãdure. Pentru că trebuie să vezi priveliștea aceasta:

Poti vizita castelul gratuit în exterior, iar pentru interior prețul este de 11 euro de persoanã. Mai multe info aici

Se poate ajunge foarte aproape de curtea interioară, așa că dacă nu reușești să îți faci rezervare din timp pentru a-i vedea camerele somptuoase și candelabrele aurite, nu înseamnă că vei putea admira castelul doar de la depărtare. Deși, fie vorba între noi, panoramele sunt highlight-ul vizitei la Neuschwanstein!

Sfaturi din valiza: 

  • Evitã pe cât posibil zilele de weekend, în special vara, în sezonul de vârf, ca sã nu te dezamãgeascã aglomerația. Altfel, va fi genul ãla de experiențã de tipul Expectations vs. reality, pentru cã nu te vei putea bucura prea mult de castel, fiind prea ocupat sã cauți niște aer disponibil în mulțime.
  • Dacã vrei sã vizitezi interiorul castelului, trebuie sã faci rezervãri din timp online, pentru cã existã un numãr limitat de bilete disponibile. Taxa de rezervare este 2 euro de persoană, la care se adaugă, evident, contravaloarea biletului, care va fi încasatã în ziua vizitei. Poti încerca sã cumperi bilete și de la fața locului, dar este riscant – sau chiar imposibil vara!
  • Va trebui, însã, sã te prezinți cu o orã si jumãtate înainte sã ridici biletele, asa că asigurã-te cã-ți calculezi bine timpul – în special dacã vii de mai departe. Deși este Germania, trebuie sã iei în calcul eventualele probleme de pe traseu, mai ales în sezonul de vârf. Noi am avut rezervare pentru ora 14, deci trebuia sã ne prezentãm sã colectãm biletele cel târziu la 12:30. Deși aveam de parcurs 300 de kilometri din Salzburg, aceștia ar fi fost în mod normal dați gata în 3 ore. Dar, fiind weekend de varã, chiar și autostrada a fost extrem de aglomeratã, așa cã am fãcut 6 ore pe drum.
  • Daca îti faci rezervare online, dar nu mai poți ajunge la timp sau deloc, trebuie neapãrat sã o anulezi – altfel, castelul va încasa de douã ori valoarea biletelor. Nu mai face calculele, anuleazã direct rezervarea daca ești în pericol de întârziere, cum am fost eu!

Cum ajungi la castelul Neuschwanstein

Din Munchen 

Cu trenul din stația Munich Hauptbahnhof (Hbf). Biletul costă în jur de 26 de euro dus-întors, iar călătoria durează cam două ore.

Cu mașina vei parcurge în jur de 120 de kilometri, în mai puțin de două ore.

Din Salzburg

Din Salzburg sunt cam 215 kilometri pentru care trebuie să aloci cam 3 ore și jumătate. Cert este că, dacă te afli în landul Salzburg sau Tirol, ai putea să fugi într-o excursie până la Neuschwanstein. Mai ales că peisajele de pe traseu sunt geniale, indiferent de vreme!

Ce mai poți vedea în zonă

Eu n-am mai avut timp de nimic altceva, dar mi-am fãcut oricum research-ul și am aflat cã mai poți vizita castelul Hohenschwagau, te poți plimba prin Fussen sau poți să te relaxezi pe malul lacului Alpsee, înconjurat de munți impunători, pe care mi-aș dori să îi revăd primăvara, când încă mai au zăpadă pe creste.

Poți include vizita la Castelul Neuschwanstein în planul unui city-break la Munchen sau în itinerariul pentru Romantic Road. De oriunde ai veni, însă, te asigur că acest schloss minunat o să te introducă în atmosfera basmelor, chiar și dacă ești cea mai pragmatică persoană din lume.

Cine nu crede că există uneori o linie foarte fină între realitate și fantezie, trebuie să se ducă neapărat la Neuschwanstein!

Absolventă de PR şi Turism, cu o dorinţă imensă de a explora fiecare colţ al lumii. Iniţierea unei conversaţii despre călătorii cu mine poate fi un angajament pe termen lung, căci ador să povestesc despre locuri, oameni şi culturi diverse. Şi nu mă prea pot opri!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.