Fără îndoială, Algarve este o destinație pe care o alegi pentru plajele sale incredibile. Sunt atât de multe oportunități să întâlnești Atlanticul, încât va trebui să pui hotărât degetul pe harta regiunii și să alegi ce să vezi mai întâi.

Dar Algarve înseamnă ceva mai mult decât plajă și soare. Pentru că spiritul portughez punctează decisiv la capitolul atmosferă de vacanță. Știu că am mai spus-o, dar nu mă judeca pentru că nu reușesc să ies din butoiul cu melancolie! Vei vedea și tu că e tare dificil să lași amintirile portugheze în urmă. Pentru că soarele, culorile, mâncarea și oamenii zâmbitori vor reveni în memoria ta când te aștepți mai puțin.

De data aceasta, vom părăsi plajele astea spectaculoase….

algarveoceanul atlanticplajă algarvepraia do camilo algarve

…și ne vom îndrepta către niște orășele tradiționale, în care arhitectura portugheză se joacă frumos cu culorile aprinse. Cu alte cuvinte, vom descoperi ce putem vedea atunci când ne ridicăm, ne scuturăm de nisip, ne luăm prosopul în brațe și părăsim plaja.

Lagos

Lagos este poate orășelul meu preferat din Algarve, din tot ceea ce am reușit să văd anul acesta. De ce? Pentru că e foarte colorat, animat (sunt o mulțime de restaurante și baruri), istoric și se află în apropierea celor mai frumoase plaje. Deja am uitat că azi lăsăm plajele în urmă, dar totuși trebuie să știi că lângă Lagos se află Ponte da Piedade, precum și niște plaje superbe ca Dona Ana și Praia do Camilo.

Într-un colț al Placa da Republica se afla pe vremuri Piața de Sclavi (mercado de escravos). Da, ai citit bine. Aici erau aduși sclavii din Africa și vânduți celor care ofereau cel mai bun preț. Se spune că piața a fost deschisă în 1444 și în decurs de doar 100 de ani, în jur de 10 000 de sclavi au fost vânduți numai portughezilor.

Bisericile din secolele 16-18 sunt construite în stilul portughez de un alb imaculat și se remarcă în interior prin multe ornamente baroce. În plus, în oraș există și un mic castel situat lângă râu, acum transformat în muzeu.

În Lagos te poți plimba de-a lungul zidurilor orașului, care datează din era romană sau cartagineză și care au fost extinse în timpul expansiunii arabe. Se spune că de-acolo ai o priveliște tare frumoasă asupra orașului. Eu n-am mai apucat să ajung și acolo, pentru că am fost pur și simplu fermecată de străzile colorate.

lagos algarvecladiri colorate algarvecladiri colorate portugaliacatedrala lagos portugaliabiserica portugalialagos portugaliacafenea algarvestrada in panta portugaliaarhitectura portugheza algarvelagos portugaliaarhitectura portugaliaartisti portugalialagos portugalia

Albufeira

Albufeira este cea mai mare și mai faimoasă stațiune din Algarve, fiind luată cu asalt în special de britanici în fiecare vară. De aceea, am fost foarte uimită când i-am descoperit caracterul tradițional și autenticitatea. Da, există un turism de masă pe care nu-l poți ignora, însă cumva stațiunea a reușit să păstreze spiritul portughez. Aici, chiar simți că ești în Portugalia.

Este stațiunea pe care eu aș recomanda-o celor care vor să exploreze mai mult regiunea, pentru că e poziționată oarecum central și are cele mai bune conexiuni cu toate celelalte locuri frumoase din Algarve.

#Recomandare din valiză: alege un restaurant din zona mai înaltă a stațiunii, pentru că vei avea parte de niște priveliști incredibile asupra oceanului și a plajei imense din Albufeira.

albufeira algarvecasa albastra algarveblogger de calatoriiruinastrada in pantacasa colorata verdealbufeira shoppingstrada comercialaoras alb algarvealbufeira algarve bisericafructe portugaliacase traditionale portugaliaarhitectura portugaliaalbufeira algarvecasa de pe plajaoras colorat

Desigur, există și multe zone mai puțin autentice ale orașului, în care puburile englezești se întrec în oferte la bere. De altfel, viața de noapte din Albufeira este extrem de agitată, existând chiar și un bulevard denumit „the strip”, ca cel din Las Vegas. Motivul este clar: densitatea mare de cluburi și baruri. Cert este că aici n-ai cum să te plictisești!

strip albufeiraterase algarvevegas bar

Sagres

Sagres este locul ăla de la capătul pământului. Acolo de unde începe infinitatea albastră a Oceanului Atlantic. Acolo unde, în trecut, oamenii ajungeau și spuneau resemnați: game over.

Până când și-au făcut apariția în film exploratorii portughezi și au schimbat harta lumii. Marile Descoperiri Geografice m-au fascinat dintotdeauna, așa că sentimentul pe care l-am avut în Sagres nu prea poate fi scos din #valiză, împreună cu celelalte amintiri.

Lăsând la o parte importanța istorică și geografică a locului, Cabo de Sao Vincente vine cu niște peisaje demențiale ale Oceanul Atlantic, văzute din cel mai sud-vestic punct al Europei.

Știi tu: e un check-in pe care trebuie să-l dai măcar o dată-n viață! 🙂

capul saint vincentexploratori portughezicabo de sao vincentefar algarvefar rosuoceanul atlanticoceanul atlanticharta exploratorivasco da gamasagres cabo de sao vincente

Faro

Faro este capitala regiunii  și orașul unde vei ateriza, căci aici se află unicul aeroport internațional din Algarve. Deși nu aș alege să mă cazez aici, mi s-a părut o idee bună de petrecere a unei după-amieze, plimbându-mă la întâmplare pe străzile tipic portugheze sau intrând în numeroasele magazine din centrul orașului.

Mi s-au părut foarte interesante pânzele care protejează vizitatorii pe timpul zilei, când soarele își cam face de cap. În acest fel, poi să te plimbi în voie, fără să te dai cu cremă cu FDP 50 + la fiecare 5 minute.

Da, Faro chiar mi-a plăcut. Este un oraș liniștit, dar cu multe restaurante și magazine. Centrul istoric nu este mare, așa că o jumătate de zi îți va fi de ajuns să îl descoperi. Însă trebuie să știi că din port se fac foarte multe excursii cu barca în laguna Ria Formosa, așa că poți lua în calcul și o astfel de activitate când ajungi în Faro.

shopping faroshopping algarvealgarve traditionalcatedrala algarvemedieval algarvearcade arhitecturaterasa faro algarvecafenea cristinafaro algarvesemn stradă portugaliacafenea portugaliastrada faroportugalia autentica

Tavira

Despre Tavira, orășelul portughez din lagună, am mai vorbit deja aici. Este unul dintre cele mai autentice locuri din Algarve și ar fi total neinspirat să îi spui pas. Clădirile albe, străzile pavate cu piatră, buticurile cu suveniruri superbe, mâncarea delicioasă și liniștea. Toate acestea împreună înseamnă Tavira.

Ca să nu mai zic de insula din lagună, unde ajungi în doar 15 minute cu barca. Dar azi nu vorbim despre plaje, așa că mă opresc aici!

#Sfat din valiză: mergi cât mai repede în Tavira, până nu o descoperă mulțimile de turiști cu selfie stick-uri!

portugalia traditionalatavira algarvecase portughezestraduta in pantacasa traditionala portugalia tavirablogger de calatoriicase portugalia

Desigur, sunt multe alte locuri pe care le poți explora când te înduri să părăsești plajele. Însă nu visa că îți va fi suficient un singur sejur. Eu mai am pe listă multe alte locuri pe care n-am apucat să le văd, precum orășelul pescăresc Olhão , piața din Loulé, castelul din Silves sau Alvor.

Un singur lucru e cert: Portugalia dă dependență!

[line]

Nu mai ai răbdare până vara viitoare?

Știu, mai este foarte mult timp până la vară. Spiritul portughez scoate instant la iveală acea dorință lăuntrică de a călători, pe care o numim wanderlust.

Dar dacă îți dorești să te bucuri mai repede de autenticitatea unei destinații portugheze, cu tot cu azulejos, pasteis de nata și vin bun, îți recomand Madeira, destinție pe care o am și eu de mult timp pe listă. Cocktail Holidays organizează anul acesta de Crăciun și Revelion 3 chartere către insula portugheză care a câștigat și în 2016 titlul de „Europe’s Leading Island Destination”. Prețul unui sejur de 6 nopți, cu bilet de avion cursa charter, transferuri, asigurare medicală &storno începe de la 805 euro/persoană.

Poate găsești aici o ofertă care să te facă să-ți iei #valiza și să pleci în Madeira! 🙂

madeiraimg_78741

Absolventă de PR şi Turism, cu o dorinţă imensă de a explora fiecare colţ al lumii. Iniţierea unei conversaţii despre călătorii cu mine poate fi un angajament pe termen lung, căci ador să povestesc despre locuri, oameni şi culturi diverse. Şi nu mă prea pot opri!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.