Salisbury este un orăşel medieval pitoresc care poate fi chiar imaginea de copertă a unui album foto cu poze reprezentative din Anglia. Iar dacă aş fi la un examen de vocabular tip grilă unde ar trebui să aleg un singur cuvânt pentru a-l descrie, aş opta pentru autentic. Şi aş obţine punctaj maxim! De aceea, valiza ta ar fi cum nu se poate mai fericită să fie plimbată prin comitatul Wiltshire, măcar într-o excursie de-o zi din Londra.

salisbury oras medievalstrazi salisburysalisbury double-decker

Dacă urmărim evoluţia istorică, descoperim că oraşul vechi se numea Old Sarum şi era folosit de romani şi saxoni drept o fortificaţie. După semnarea Magnei Carta în 1215, fortăreaţa şi catedrala au fost mutate pe locul unde se regăseşte oraşul şi în prezent. Noul oraş, New Sarum, nu a avut niciodată ziduri de fortificaţie, fiind situat pe un deal şi flancat lateral de trei râuri care se unesc şi se varsă în râul Avon.

Highlight-ul orăşelului medieval este prin excelenţă catedrala, construită în 1238. Imensitatea gotică este înconjurată de o suprafaţă vastă de gazon de un verde crud şi de multă linişte. Catedrala din Salisbury are cea mai înaltă turlă din UK (123 m), iar dacă vei vizita şi interiorul, vei constata că aici se află una dintre ultimele patru copii originale ale Magna Carta (faimosul document prin care s-a urmărit îngrădirea puterii regelui în scopul eliminării abuzurilor comise de monarh sau de reprezentanții săi direcți, precum și garantarea unui număr de drepturi pentru toți cetățenii). Şi dacă tot suntem la capitolul superlative, se pare că aici se află şi cel mai vechi ceas mecanic funcţional din lume, care a început să ticăie încă din 1386.

catedrala salisburycatedrala salisburyarhitectura catedralaliniste catedrala

În plus, se zvoneşte că ar fi şi cea mai frumoasă catedrală din Marea Britanie. Eu nu pot să mă pronunţ încă, desi mi-a plăcut foarte mult. Dar promit că voi face un update articolului după ce voi fi plimbat valiza prin faţa celor mai impunătoare catedrale ale Regatului Unit.

Intrarea este oficial liberă, dar există o donaţie voluntară de 7.5 lire, care e ceva mai mult decât sugerată la intrare. Dacă ai mai mult timp la dispoziţie, ar fi minunat să urci şi în turnul catedralei, întregul tur durând cam 90 de minute (preţ: 12.5 lire). Sunt 332 de trepte care vor declanşa o altertă de claustrofobie de gradul I, însă sigur merită din plin. Eu n-am avut timp să fac asta, dar am un motiv în plus să mă întorc în Salisbury!

#Sfat din valiză: plimbă-te în jurul catedralei şi admiră-i fiecare detaliu. Cele opt secole de istorie ţi se vor derula în faţa ochilor, oferindu-ţi totodată un sentiment de linişte absolută.

catedrala gotica anglia

Oraşul este foarte colorat şi te binedispune din secunda în care ajungi acolo. În plus, în centru există foarte multe puburi, cafenele şi patiserii, alături de o mulţime de magazine simpatice, aşa că noţiunea timpului va deveni o chestiune abstractă.

salisbury oras medievalmagazin colorat angliasalisbury centrul orasuluisarbatoare oras englezescoras medieval angliacasa alb negru angliapiata centrala salisburymagazin colorat vacanta angliavacanta anglia blogger de calatoriicase anglia

Da, Salisbury e o minunăţie de orăşel, pe care trebuie neapărat să îl străbaţi pe jos. Numai aşa vei putea admira în tihnă căsuţele victoriene îngrămădite de-o parte şi de alta a străzilor. Construite din cărămidă sau cu uşi colorate, vopsite în alb-negrul tipic perioadei Tudorilor ori acoperite de plante căţărătoare de acelaşi verde crud, ele completează minunat contextul medieval al oraşului.

case angliacasa perioada tudorilorcasa cu podcasa englezeasca usi colorate angliacasa angliausa colorata angliacasa angliacasa cu plante cataratoare

Acum voi scoate globul de cristal din #valiză şi îţi voi prevedea viitorul. Pentru că în mod cert te vei plimba la întâmplare admirând aceste case şi-ţi vei dori cu ardoare ca cineva să te oprească şi să te invite la un ceai. Şi apoi îţi vei imagina cum treci pragul unei dintre ele, te aşezi printre pernele moi din salon, sorbi dintr-o ceaşcă de English Breakfast aburind şi priveşti pe geam, la oamenii care trec pe stradă. Dar asta nu se va întâmpla, aşa că vei intra în primul pub care îţi iese în cale şi te vei ascunde după o halbă imensă de bere în așteptarea platoului cu fish&chips, pe fundalul sonor zgomotos al unui meci din Premier League. Good enough!

fish and chips anglia

Schimbând registrul, trebuie neapărat să ştii că la doar jumătate de oră distanţă de oraş te aşteaptă o enigmă încă nedesluşită. Şi din nou vei da de pământ cu noţiunea timpului, pentru că vei pleca din perioada medievală şi te vei trezi în epoca neolitică. La Stonehenge.

Cu toții am văzut cel puțin o imagine a intrigantelor blocuri de piatră din Anglia. Stonehenge este încă un loc învăluit în mister, care trebuie văzut de cei mai curioși dintre noi măcar o dată în viață. De aceea, am dedicat un articol separat pentru această destinaţie.

Din Salisbury poți lua The Stonehenge Tour Bus. Mai multe info aici.

stonehenge angliavizită stonehengestonehenge neoliticpietrele de la stonehenge

Cum ajungi

Salisbury şi Stonehege sunt la doar două ore de Londra cu o maşină închiriată. Preţurile biletelor de tren variază destul de mult, dar dacă le cumperi în avans, costă în jur de 25 lire dus-întors, iar călătoria durează o oră şi jumătate. Cu autobuzul faci în jur de 3 ore, iar preţul unui bilet este cam 20 lire dus-întors. Studiază mai bine problema aici și aici.

Dacă nu ai un buget foarte restrâns şi vrei să vizitezi Stonehenge şi Salisbury într-o excursie de-o zi, îţi recomand să închiriezi o maşină sau să rezervi un tur la o agenţie din Londra (de regulă, sunt destul de scumpe). În caz contrar, alege un tren care pleacă devreme. Doar aşa vei avea şanse să te bucuri de tot într-o singură zi.

Ştiu că eşti în căutarea unei Anglii autentice, cu căsuţe victoriene înghesuite, puburi colorate şi spirit medieval, aşa că trebuie neapărat să ajungi în Salisbury. Împreună cu excursia la Stonehenge, oraşul îţi va bifa în calendar o zi plină, dar worth remembering.

case medievale angliacalatoare cu palarieorasel salisburyoras medievalcatedrala oras medievalorasel angliapatiserie angliaciocolateriestrazi medievale salisbury angliamagazine salisburycentru magazineanglia salisburymagazin ciocolata fudgefudgehengefudge angliaoras medieval marea britanieorasel angliaanglia autenticamasini angliaanglia medievala

Absolventă de PR şi Turism, cu o dorinţă imensă de a explora fiecare colţ al lumii. Iniţierea unei conversaţii despre călătorii cu mine poate fi un angajament pe termen lung, căci ador să povestesc despre locuri, oameni şi culturi diverse. Şi nu mă prea pot opri!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.