Londra este o lume în miniatură. Un oraș imens, format din mai multe orășele mici, care și-au păstrat personalitatea de-a lungul timpului. Este un centru financiar cu un potențial incredibil, fapt ce se reflectă și în numărul mare de macarale care ajută la ridicarea noilor zgârie-nori. Este un labirint de muzee și atracții turistice, pentru care îți trebuie fără îndoială mai multe vizite. Este un loc în care s-au adunat oameni din toate colțurile lumii și au format împreună un adevărat turn Babel cu engleza drept limbă oficială, aducând cu ei o parte din cultura țării de origine.

Îți trebuie mult timp să explorezi Londra și să o descoperi cu adevărat. Îți zic sincer, un city break de câteva zile îți va revela doar vârful aisbergului. Eu locuiesc deja de două luni aici și încă pot spune că mai am foarte multe de văzut. Dar despre cum e viața la Londra vorbim în curând într-un alt articol!

autobuze rosii Londra

Cert este că poți străbate orașul în multe moduri, iar unul dintre acestea este să te urci la etajul unui autobuz roșu și să te bucuri de tot ceea ce vezi! Eu mi-am rezervat o zi în care m-am plimbat la întâmplare cu autobuzele, ca un experiment prin care să îți arăt că este o idee tare bună să faci asta. Și să te fac poate să uiți de bus-urile turistice, care au același traseu!

Da, multe dintre autobuzele locale au niște rute foarte interesante, plimbându-te prin centrul orașului și arătându-ți fațade elegante, clădiri moderne și mulțimi colorate. Iată ce autobuze am luat eu la întâmplare, în ziua pe care am petrecut-o la etajul double deckerelor londoneze:

Bus no.11

Am început plimbarea prin Londra cu autobuze luate la întâmplare de la Victoria Station. Autobuzul cu numărul 11 m-a dus către Westminster Abbey, pentru ca mai apoi să traversăm podul de unde se vede perfect Big Ben (aflat în reabilitare) și London Eye.

După ce am trecut de cea mai turistică zonă a Londrei, am luat-o spre Trafalgar Square, trecând pe lângă Horse Guards. De la Trafalgar Square, autobuzul virează spre Saint Paul’s Cathedral, însă destinația finală este Aldwich, adică undeva pe malul nordic al Tamisei.

Londra Victoria Station

Londra zgarie nori

Londra plimbare

Westminster

Westminster

atractii turistice Londra

pub Londra

oameni Londra cabine telefonice

Trafalgar Square

Bus no.24

Autobuzul 24, primul care a sosit în stația de la Aldwich, unde m-a lăsat lucky number 11, a fost gol. Adică la etaj am fost numai eu, pe întreaga durată a călătoriei până în Liverpool Street. Așa că am profitat de oportunitate și mi-am făcut puțin de cap, arătându-ți ce nu trebuie să îți lipsească atunci când decizi să te plimbi la întâmplare cu double deckerele prin Londra.

În primul rând, nu uita umbrela acasă, pentru că la un moment dat va trebui să cobori! Și, cum în capitala Marii Britanii vremea este absolut imprevizibilă, cerul fiind acoperit în doar câteva secunde de nori negri, pentru ca mai apoi să strălucească imediat soarele mai ceva ca în Mallorca, este un obiect absolut necesar pentru orice plimbare prin oraș! Eu m-am resemnat cu gândul că voi dansa prin multe ploi (deși până acum n-a prea plouat), așa că există o singură soluție: să îmi iau umbrele cât mai colorate! Prima pe care mi-am luat-o are un mesaj super simpatic: You won’t get the rainbow without a litte rain/ Nu vei vedea curcubeul fără puțină ploaie.

În al doilea rând, ar trebui să ai un sendviș cu tine, în caz că traficul se blochează pe undeva pe traseu și ți se face incredibil de foame. Am avut și eu unul, dar n-a apucat să vadă lumina blițului. Însă nu-ți face griji prea mari, de îndată ce cobori, sigur dai peste un Pret a Manger sau un EAT, sunt peste tot! Apoi, în caz că treci printr-o zonă ceva mai plictisitoare (deși nu prea există așa ceva în Londra), ar fi bine să ai cu tine o carte sau o revistă. Just in case!

cu valiza la Londra autobuz

Dar pe ruta autobuzului 24 nu s-a pus problema de plictiseală, mai ales că pe o mare parte din traseu ai în câmpul tău vizual minunata catedrală St.Paul’s, înconjurată de clădirile emblematice din City of London. Este și locul unde poți simți cel mai bine atmosfera de big city life, mai ales în timpul pauzei de prânz, când pe străzi e agitație mare. 

centrul Londrei

cladiri interesante

Masina bleu

cladiri centru Londra

centrul financiar Londra

oameni Londra

Londra pranz

Londra Catedrala St Paul

catedrala St Paul Londra

cladiri city of London

cladiri birouri Londra

Londra Liverpool St Station

Bus no.133

De la Liverpool Street am mers puțin pe jos până la Bank, unde m-am așezat într-o stație aleasă pur și simplu la întâmplare. Pe primul autobuz care a venit scria Streatham Hill, iar eu n-aveam nici cea mai mică idee unde este. Dar am urcat, mi-am validat cardul cu mândria unui localnic care dă 140 de lire lunar pe abonament și m-am dus fără să stau pe gânduri să ocup cel mai bun loc: la etaj, pe rândurile din față.

Cea mai frumoasă parte a traseului a fost traversarea podului London Bridge, de pe care am văzut Tower Bridge și nava HSS. În tot acest timp, The Shard, clădirea mea preferată din Londra, a dominat orizontul, așa cum o face, de fapt, în permanență.

Tower Bridge Tamisa

The Shard Londra

Apoi, am ajuns într-o zonă oarecum plictisitoare și gri, trecând prin Elephant&Castle și Kennington. Dar m-am bucurat să văd și această fațetă a Londrei, căci știam denumirile cartierelor doar de pe harta metroului. Cam despre asta e vorba în Londra, ușor-ușor reușești să pui piesele cap la cap și să completezi puzzle-ul! 

Elephant & Castle Londra

oameni Londra

case Elephant &Castle

În final, am coborât în Brixton, o zonă extrem de multiculturală și de colorată, care părea că nici nu mai face parte din Londra pe care am lăsat-o în urmă, cea cu clădiri de birouri înalte și pub-uri cu flori. Aici, podurile și pereții cu grafitti iau locul zonelor elegante din centru și creeză ceea ce mi-a părut un cartier cu personalitate.

autobuz rosu Londra

Grafitti Brixton

pod colorat Brixton Londra

electric avenue

citat pe casa

grafitti colorat

Bus no.390

La Brixton am trișat puțin și am luat 4 stații metroul până în punctul de unde am plecat: Victoria Station. De acolo, m-am urcat într-un autobuz care de data aceasta știam că duce pe Oxford Street, pentru că aveam nevoie urgent de o sesiune de shopping. Am trecut rapid pe lângă Hyde Park și am virat imediat la stânga, ajungând la Marble Arch, punctul de unde pornește una dintre cele mai lungi artere comerciale din lume. 

Îmi pare rău că n-am mers mai departe cu autobuzul numărul 390, dar la un moment dat voi relua traseul acesta!

marble arch hyde park

hyde park Londra

intersectie Londra

trafic Londra

plimbare cu autobuzele Londra

Bus no.9

N-am stat foarte mult pe gânduri la shopping, pentru că voiam să mai urmez o rută care duce într-unul dintre cele mai elegante cartiere din Londra: Kensington. Deși traseul începe din Trafalgar Square, eu am continuat călătoria din zona în care am rămas când am coborât din autobuzul 390, adică Marble Arch. Am mers până aproape de Buckingham Palace și m-am urcat în autobuzul 9, care mi-a arătat din nou o parte din Hyde Park, a trecut pe lângă unele dintre cele mai cunoscute muzee din Londra ( Natural History Museum, Science Museum și Victoria&Albert Museum), a și a ajuns pe High Street Kensington, strada cu magazine și restaurante din cartierul Kensington, unde am coborât și am explorat una dintre cele mai elegante zone rezidențiale din Londra. 

Hyde Park Londra

Kensington Londra

case Kensington

case albe Londra

[line]

Desigur, există o mulțime de alte rute interesante pe care autobuzele etajate din Londra le urmează zilnic. De cele mai multe ori, ele stau la coadă la semafor chiar în spatele bus-urilor turistice, așa că nu văd chiar niciun motiv pentru care să le alegi pe cele din urmă. Mai ales dacă îți faci Travel Card, cu care poți merge nelimitat cu toate mijloacele de transport în comun, în zonele alese (ex: zonele 1-3). Mai multe despre prețuri aici.

Știu că e riscant să te urci la întâmplare într-un autobuz roșu când n-ai prea mult timp la dispoziție să descoperi Londra. Eu am făcut acest exercițiu, pentru că oricum vreau să văd cât mai mult din oraș și nu mi-a displăcut deloc să ajung în locuri mai puțin cunoscute, fără să știu dinainte exact unde mă duc.

bus turistic Londra

double decker Londra

in vizita la Londra

Dar ceea ce am vrut să îți arăt și ție este că double deckerele îți pot prezenta într-un mod frumos Londra de la înălțime, chiar dacă verifici dinainte traseul lor, ca să te asiguri că alegi o rută interesantă. Try it & și spune-mi cum a fost! 🙂

Absolventă de PR şi Turism, cu o dorinţă imensă de a explora fiecare colţ al lumii. Iniţierea unei conversaţii despre călătorii cu mine poate fi un angajament pe termen lung, căci ador să povestesc despre locuri, oameni şi culturi diverse. Şi nu mă prea pot opri!

8 COMENTARII

 1. Util articolul. Am fost pentru prima data la Londra in octombrie (doar 3 zile).
  Am admirat autobuzele rosii si taxiurile (care sunt foarte dragute).
  De data aceasta am circulat doar cu metroul, insa la o viitoare vizita o sa fac cateva trasee si cu autobuzele rosii.
  Mi-a placut Londra. Este un oras viu.
  si ai dreptate cu macaralele 😉 sunt multe…uneori ma inervam ca imi „stricau” fotografiile 😉 😉

 2. Foarte fain articolul..am fost in londra in urma cu multi ani si de cand am pasit pe strazile londoneze m-am simtit ca in a 2a casa..mi-a placut si vremea mult..totul 😡 ….

 3. Fa abstractie de acel emoticon..nu stiam ca iese asa ..anyway londra e superba..de abia astept sa ajung din nou acolo si imi plac la nebunie pozele tale + articolele legate de aceasta zona.

 4. Articolul tau m-a facut sa imi fie dor de Londra 🙁 . Am ales sa imi fac luna de miere in acest oras(si nu, nu regret ca nu am fost intr-un loc tropical) si m-am indragostit iremediabil. In primele 2 zile petrecute in Londra am folosit doar metroul :)) insa am dat metroul pe calatoriile cu double deckerele pana la sfarsitul vacantei. Exceptional mod de a vedea adevarata Londra. Sper sa pot ajunge anul viitor din nou. Multumim Cristina pentru articolele scrise, sa nu te opresti sa le scoti din valiza :* .

  • Draga Alexa, ce frumos! Mă bucur că ți-ai petrecut luna de miere la Londra, sunt sigură că vei ajunge din nou!

   Îți mulțumesc că scotocești prin #valiză, cu siguranță vei găsi subiecte și destinații noi în continuare! 🙂

   Călătorii minunate!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.