Am rescris paragraful ăsta de nenumărate ori. Nu din lipsă de inspirație, ci pentru că mi se pare tare dificil să redau prin cuvintele limitate pe care le conține vocabularul meu toate câte s-au întâmplat în aceste trei luni.

Viața mea s-a schimbat complet și, desi îmi este dor de România (la mulți ani!) și mai ales de familie, pare că sunt aici de mult mai mult timp. Acum trei luni am plecat doar cu Claudiu și cu #valiza de pe aeroportul Henri Coandă, neavând nimic concret planificat la Londra. Cu excepția faptului că urma să încep masterul în International Marketing la King’s College, nu aveam nici casă, nici job.

A fost o decizie complet atipică mie, pentru că de regulă sunt mulțumită doar când totul este planificat și controlat. Nu că mi-ar lipsi total spontaneitatea, însă îmi place să știu că lucrurile nu prea au cum să ia o turnură neplăcută. Dar a fost pentru prima dată în 26 de ani când am decis să îmi încalc toate regulile și am plecat cu zâmbetul pe buze, încrezătoare că totul se va rezolva treptat, atât timp cât ne dorim suficient de mult.

aeroport

Multă lume mi-a spus că nu poți compara o vizită în Londra cu un stil de viață aici. Mi-au promis că, odată ce voi da peste greutăți, va trebui să merg la serviciu, să plătesc facturi și să îmi gătesc, nu îmi va mai plăcea la fel de mult ca în vacanță orașul ăsta. Și, știi ce? Au avut dreptate! Viața de locuitor, expat, londonistă, cum vrei s-o numești, îmi place infinit mai mult!

London Eye

Tower Bridge London

N-o să te mint, n-a fost simplu. Deși am reușit să ne punem la punct noua viață destul de repede, au fost și momente mai dificile, mai ales pentru o persoană ca mine, care nu este obișnuită cu sentimentul incertitudinii. Într-adevăr, este foarte greu să îți găsești un studio când abia te muți în UK și n-ai referințe de la foști landlorzi ori facturi plătite. Și nici job! Practic, singura ta șansă e să îți găsești o cameră undeva sau să plătești 6 luni de chirie în avans. Cum noi ne doream foarte mult un loc al nostru și nu spărsesem totuși nicio bancă să plătim mai bine de 6000 de lire pe loc, ne-am aflat într-o situație destul de complicată. Cu fiecare proprietate vizionată, ne dădeam seama că șansele sunt din ce în ce mai mici, pentru că cerințele erau foarte stricte. Până când am ajuns în studio-ul luminos din Wimbledon, acolo unde chiar ne-am văzut locuind o vreme. A fost momentul în care a trebuit să folosim toată persuasiunea de care suntem capabili, am venit cu promisiuni valide și argumente credibile, dar este clar că până la urmă a fost vorba de noroc. Da, am avut noroc că Helen și Roy, landlorzii, ne-au plăcut și au avut încredere în noi. Că le vom plăti chiria la timp, că ne vom găsi job, că vom fi niște persoane de cuvânt. Pe scurt, am ajuns vineri în Londra și duminică ne-am mutat în Wimbledon. Am vizionat în total 4 apartamente, deci puțin mai multe ca într-o emisiune House Hunters International.

Despre ce trebuie să știi neapărat atunci când vrei să te muți la Londra vom discuta mai pe larg într-un articol viitor. Mă refer la toate lucrurile acelea pe care nu ți le spune nimeni: cum nu poți să îți deschizi cont în bancă dacă nu ai cel puțin două dovezi ale adresei la care locuiești, cum trebuie să aplici cât mai repede la National Insurance Number, astfel încât să poți fi plătit, cum să îți faci un calcul realist în funcție salarii vs. prețul chiriilor, mâncării și al vieții în general. Așadar, stay tuned!

Da, a fost o mare bucurie să ne găsim un loc al nostru, mai ales că speranțele erau din ce în ce mai mici. Următorul pas a fost să îl decorăm, așa că am alergat cu entuziasm prin magazine pentru a-l face cât mai cozy, ceea ce cred că ne-a reușit.

casa la Londra

harta pe perete

Între timp, ne-am concentrat și pe căutarea unui job. Ne-am făcut conturi pe toate site-urile de recrutare care există, am aplicat la o mulțime de posturi și am mers la interviuri. Am dat teste, am răspuns la întrebări incomode, am zâmbit, am strâns mâini. Și, într-un final, a intervenit din nou norocul, pentru că am ajuns într-un loc pentru care chiar merită să mă trezesc în fiecare dimineață: lucrez ca Digital Marketing Strategist pentru o comanie de comunicare ce se ocupă de clienți din domeniul arhitecturii.

Pe lângă faptul că jobul este absolut genial, echipa din care acum fac parte a ajuns să fie ca o familie pentru mine. A fost unul dintre acele momente în care știi încă de la început că aparții unui loc, așa că procesul de acomodare a fost aproape instantaneu. N-am plecat cu pretenții atât de mari la drum, am crezut că mi se cuvine mult mai puțin într-o țară nouă, așa că efectiv încă nu realizez că mă ocup de strategii de digital marketing pentru unele dintre cele mai importante companii de arhitect1ură din UK, care primesc premii și au proiecte incredibile peste tot prin lume. Încă din a doua mea săptămână am mers la întâlniri, iar zilele trecute am ținut un workshop de social media pentru unul dintre cei mai mari clienți ai noștri. Practic, în doar două luni am scris strategii de social media într-un domeniu despre care nu știam inițial mai nimic, am trimis o mulțime de newslettere, am schimbat design-ul unor website-uri, am participat la întâlniri cu clienții, am organizat evenimente și am ținut workshop-uri.

job la Londra

cadou cana Bucuresti

Trebuie să mărturisesc că a fost înfricoșător să mă aflu în fața unor arhitecți de succes care așteptau să învețe ceva de la mine. Dar am reușit să îmi ascund temerile și cred/sper că n-a bănuit nimeni nicio secundă că aproape nu închisesem un ochi cu o seară înainte din cauza emoțiilor. Însă a însemnat enorm pentru mine toată încrederea asta care mi-a fost acordată atât de repede, pentru că mi-a dat un mare avânt și m-a motivat extrem de mult să mă ridic la nivelul așteptărilor. Mai ales că sunt singura non-britanică din echipă!

În fiecare vineri la birou avem în program Think Tank, o întâlnire în care fiecare dintre noi povestește despre 3 lucruri bune care i s-au întâmplat în săptămâna ce tocmai a trecut, în care venim cu idei și planificăm proiecte noi. Cu o sticlă de vin alături, pentru că în multe dintre companiile britanice vineri după-amiaza atmosfera devine foarte informală! Mai mult, în fiecare luni avem Fresh Focus, o întâlnire-fulger în care punem rapid pe hârtie care sunt obiectivele săptămânii și ne asigurăm că toată lumea știe ce are de făcut. O dată pe lună mergem să luăm prânzul împreună undeva în Londra, iar când ne vine o idee simpatică de team-building, există o cutie în care putem adăuga bilețele anonime cu sugestii, care își așteaptă rândul să se materializeze.

City of London

City of London

Din septembrie am început și masterul în International Marketing la Kings College, unde îmi petrec multe dintre weekend-uri. Este într-adevăr destul de obositor să n-am nicio zi de pauză în unele săptămâni, însă știu că este o investiție valoroasă în dezvoltarea mea personală și profesională. Probabil că la un moment dat, când nu va mai fi totul atât de nou, o să-mi doresc doar să eșuez pe canapea uitându-mă la seriale toată ziua. Dar acum simt că sunt pe pilot automat, așa că mă voi bucura de forțele inepuizabile pe care ți le oferă niște circumstanțe noi.

Experiența academică britanică este una de care îmi doream de mult să am parte. Lucrăm în echipe, avem multe studii de caz actuale (Starbucks, Netflix, Pepsi etc.) și, cel mai important, suntem încurajați să gândim. Am o grupă super-internațională, așa că am cunoscut oameni din Brazilia, Grecia, Polonia, Argentina, Spania, Islanda, Irlanda, Bulgaria, Germania, Italia și, desigur, UK. Surpriza cea mai frumoasă a fost să găsesc pe listă încă din prima zi doi alți români, așa că mă bucur de fiecare dată când mă văd cu Alexandra și Ovidiu. Avem multe pauze de cafea de-a lungul cursurilor, așa că profităm tot timpul de ocazie să ne cunoaștem mai bine. Plus că mai și organizăm ieșiri în oraș, unele chiar puse la cale de staff-ul universității!

Studenta la Londra

King's College Londra

Deși am vizitat Londra acum 3 ani și sunt deja de 3 luni aici, încă am o listă foarte lungă cu locuri de descoperit. Ca să nu mai vorbesc de locurile de ieșit în oraș! Și nici de câte zone am de explorat în Marea Britanie, în general. Așa că pregătește-te, urmează multe articole!

Nu-ți imagina, însă, că voi rămâne tot timpul pe insulă. De când m-am mutat la Londra am mers deja de două ori la mare în UK – în Bournemouth și Broadstairs, am vizitat Bath, dar am plecat și într-un city break la Copenhaga, iar weekendul acesta mă găsești la Frankfurt, de unde pornesc în descoperirea unor târguri de Crăciun tipic nemțești. Și pentru anul viitor am multe planuri de călătorie, începând chiar cu luna ianuarie (cu o destinație unde am nevoie de multe costume de baie), deci nu uita să deschizi #valiza din când în când!

locuri

Fun facts din Londra:

 • Există zile în care poți întâlni managerul de la metrou și îi poți spune ce nemulțumiri ai sau cum crezi că ar putea să se îmbunătățească situația. Poate o sa fac asta cândva, pentru experiența în sine!
 • În multe dimineți am impresia că intru la Sephora, nu în metrou. Multe femei sar peste ritualul machiajului acasă pentru a dormi mai mult, așa că se transformă în vagonul metroului, chiar dacă nu prind loc pe scaun, sub ochii curioși ai celor din jur. Cred că cele mai sincere relații de iubire s-au legat diminața în metrou, când el a putut vedea exact diferența dintre înainte și după!
 • Efectiv toate revistele au pe copertă știri despre familia regală. Mai ales acum că există o nouă nuntă de planificat!
 • Britanicii sunt extrem de panicați când vine vorba de securitate. Într-una din zile, s-a spart o vază într-un supermarket, iar unul dintre angajați a înconjurat perimetrul cu propriile mâini și picioare, până a primit ajutor de la colegii care au venit să strângă dezordinea. Bineînțeles că eu m-am trezit fix atunci să îl întreb ceva despre un produs, dar a refuzat complet să plece de la locul accidentului.
 • Lângă biroul unde lucrez există un pub, aflat vizavi de un cimitir. Este tare amuzant să văd în fiecare vineri seara cum, din lipsă de spațiu în fața pub-ului, londonezii se sprijină de gardul cimitirului cu câte o bere sau un long drink în mână.
 • Nu plouă! Într-adevăr, este frig (din ce în ce mai frig!), iar soarele uneori lipsește cu desăvârșire. Dar, de când am venit la Londra la finalul lunii august, mi-am folosit umbrela doar de două ori. Știu că sună implauzibil, nici eu n-aș fi crezut pe nimeni înainte, însă lipsa ploii mi-a dat peste cap toate planurile legate de o colecție impresionantă de umbrele colorate. Serios, ar fi o investiție fără sens!

casa colorata Londra

Love Londra

mews Londra

Primrose Hill Londra

Londra Roz

Londra Notting Hill

Cum arată o săptămână obișnuită la Londra?

Îmi încep fiecare dimineață urcându-mă de la Wimbledon în metroul care merge spre City of London, împreună cu alți londonezi care se îndreaptă spre birou. Deși este dimineață, desi este aglomerat, deși vreau înapoi în pat, inevitabil zâmbesc atunci când conductorul ne anunță în ritmuri de hip-hop sau cu o voce de stand-up comedy că ușile se închid. Staaaand clear of the closing doooo-ors. În fiecare zi la birou avem câte o campanie nouă de gândit pentru câte un client care se ocupă de proiecte rezidențiale, de construirea vreunui muzeu, de grădini suspendate sau de inițiative caritabile. În pauza de prânz uneori mă plimb prin oraș, atunci când n-am un program foarte încărcat. Dar mereu aștept cu nerăbdare după-amiaza de vineri, când mergem într-una dintre sălile de meeting colorate și ne prezentăm ideile, pentru că sunt momentele în care se consolidează cel mai bine echipa și efectiv ne bucurăm de timpul petrecut împreună.

În weekend fie mă duc la facultate, fie explorez Londra sau plec într-o escapadă într-o altă țară. Mă întâlnesc cu prietenii noi sau chiar cu colegi din liceu ori din facultate, căci pare că jumătate din cercul meu de prieteni se află acum în UK. Scriu pe blog, am întâlniri pe Skype cu colegii de la King’s pentru proiectele pe care trebuie să le facem, merg la sală și gătesc împreună cu Claudiu ori ieșim împreună în oraș.

Viata la Londra

Iubesc aerul de metropolă pe care îl are Londra, păstrându-și în același timp atmosfera de oraș mic în multe zone. Ador să traversez podul Waterloo când mă întorc seara de la facultate, având priveliștea cu skyline-ul în stânga și cu roata în dreapta. Mă bucur de diversitatea orașului de parcă aș fi într-o călătorie în jurul lumii. Zâmbesc când realizez că încep să folosesc tot mai des cuvinte precum mate, brilliant sau bloody. Îmi place atmosfera de vineri seara, când toate pub-urile dau pe afară și se vede clar că începe weekend-ul. Mă încântă cât de frumos este decorat orașul de Crăciun, cu luminițele de pe Oxford Street, cu vitrinele magazinelor mari, cu piețele și cu brazii frumos împodobiți. Îmi place să cumpăr mâncare de la Marks & Spencer, chiar dacă recunosc că o fac în mare parte pentru ambalajele frumoase. Ador tumultul gărilor și acel du-te-vino specific marilor orașe, dar și să trec cu trenul pe deasupra caselor, de unde poți vedea uniformitatea clădirilor și aburul care iese pe hornuri, exact ca în epoca victoriană. Încă tresar ori de câte ori văd în orizont clădirea mea preferată: The Shard. Nu-ți imagina că este totul perfect, nicăieri nu este! Dar, când trag linie și adun, concluzia e clară: iubesc Londra.

autobuz rosu Londra

poze Londra

podul Waterloo

Ce vreau să transmit, de fapt, prin acest articol? Nu țin să mă laud cu reușitele mele, pentru că n-am făcut nimic ieșit din comun până la urmă. Cu siguranță nu sunt nici prima, nici ultima persoană care a hotărât să se mute în altă țară. Vreau doar să subliniez faptul că merită să o iei de la capăt într-un alt loc, atât timp cât este ceea ce îți dorești cu adevărat. Nu, nu mi-am propus să încurajez emigrarea, ci curajul de a-ți urma dorințele. Eu n-am plecat din România pentru că nu iubesc țara în care m-am născut, pentru că eram nemulțumită de nivelul de trai sau din cauza situaței politice (deși a contat), ci pentru că nu sunt făcută să rămân într-un singur loc toată viața. Pe cei ca mine, care știu că sunt mulți, vreau să îi încurajez să lase temerile de-o parte și să plece. Știu, este greu să ieși din zona de confort și să renunți la siguranța pe care o ai deja. Dar să nu uităm că cele mai frumoase lucruri se întâmplă atunci când riști. Însă trebuie să fie un risc calculat și asumat, pentru că e totuși nevoie ca visele să fie realizabile!

Așadar, o să închei spunându-ți doar: Please mind the gap between your life and your dreams!

mind the gap

Harry Potter

Absolventă de PR şi Turism, cu o dorinţă imensă de a explora fiecare colţ al lumii. Iniţierea unei conversaţii despre călătorii cu mine poate fi un angajament pe termen lung, căci ador să povestesc despre locuri, oameni şi culturi diverse. Şi nu mă prea pot opri!

12 COMENTARII

  • Promit ca revin cu impresii si dupa un an. Chiar daca vor fi diferite fata de cele de acum, intotdeauna voi spune exact cum vad lucrurile! 🙂 Nu vreau sa fac previziuni, dar simt ca nu se vor schimba chiar asa multe! Insa iti inteleg comentariul, stiu ca avem tendinta sa ignoram la inceput aspectele mai putin frumoase! 🙂

 1. Interesant articol. Am prieteni care stau in Londra (facultate, masterat, job in publicitate) si dupa 10 ani isi doresc sa se intoarca in tara sa isi gaseasca aici un job. Mult succes si sper sa ramai cu aceleasi impresii si dupa 1-2 ani!PS: nicaieri nu e mai bine ca „acasa”😊

  • Iulia, n-o sa spun niciodata ‘niciodata’. 🙂 Unul dintre colegii romani de la master vrea sa se intoarca in Romania, dar pe de alta parte am intalnit alti romani care nu au in plan asta, chiar daca sunt de foarte mult timp aici. Este clar ca fiecare experienta este diferita si chiar nu ai de unde sa stii ce se va intampla peste ani, viata noastra este intr-o continua schimbare, precum si noi insine odata cu ea.

   Deocamdata ma simt tare bine la Londra si nu as vrea sa ma intorc. Dar nu exclud posibilitatea de a o face candva sau, mai ales, de a ma muta in alta parte! 🙂 Lucrurile nu sunt niciodata in alb sau negru, dar cert este ca nu trebuie sa iti fie teama sa alegi sa faci ce iti doresti cu adevarat.

   Si da, nicaieri nu e mai bine ca acasa. Dar momentan acasa e la trei ore distanta cu avionul, asa ca exista oricand solutii! 🙂

 2. Bravo! E foarte bine sa ai curajul sa iti urmezi visele, s aincerci sa le indeplinesti. Asa am facut si eu dupa liceu cand am plecat din Romania si am venit singura in Paris. Sunt mai bine de 11 de ani de atunci si nu regret si am in continuare entuziasmul si optimismul de care dai dovada si tu. Daca ajungi prin Paris, da-mi un selmn sa ne vedem la o cafea si poate in curand reusim sa colaboram la un articol 😉

 3. Faina, faina rau incurajarea „Please mind the gap between your life and your dreams”!! Asa stii sa le asezi in cuvinte de multe ori <3 Mult spor in continuare! (si relaxaaaare, din cand in cand)

  • Ana, abia acum am vazut comentariul tau! Ma bucur tare mult ca ti-a placut articolul. Spor si tie, sa ai un 2018 reusit pe toate planurile! Te pupam

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.