Bath este despre istorie și eleganță. Despre băi din perioada romană și case cu arhitectură georgiană. Despre labirinturi cu magazine și străzi flancate de coloane impunătoare. Este despre parcuri cu priveliști panoramice incredibile, despre case care urcă pe deal în șiruri perfect aranjate, precum și despre turle de catedrale gotice care domină orizontul.

Da, Bath este un oraș pe care trebuie să îl vizitezi cândva, fie într-o excursie de-o zi din Londra, fie ca parte dintr-un itinerariu mai amplu prin Anglia. Orașul face parte din patrimoniul UNESCO, datând încă din perioada romană, când a fost construit ca spa, grație izvoarelor termale descoperite aici. Deși romanii sunt cei care au avut inițiativa construirii unei stațiuni unde să se relaxeze, Bath a devenit cu adevărat faimos în epoca georgiană. Atunci, elita britanică a dat cu adevărat startul fenomenului cunoscut astăzi ca turism, alegând să plece pentru mai multe luni pe an în Bath (se credea că băile termale au proprietăți curative) sau în sudul Franței, unde participau în continuare la evenimente din înalta societate, primeau vizite și nu săreau niciodată peste servirea ceaiului la amiază.

Acestea fiind spuse, hai să vedem ce poți face când în sfârșit ajungi în Bath:

Admiră catedrala gotică din secolul al VII-lea

Bath Abbey se remarcă imediat printre celelalte clădiri din oraș. Nu numai că se află acolo de mai mult timp, dar statura sa impunătoare, arhitectura gotică incredibilă și detaliile dantelate n-au cum să nu atragă atenția celor care abia au ajuns în oraș. Practic, toate drumurile duc către catedrală! 🙂

Poți să pășești și în interiorul catedralei, contra unei donații de 4 lire. Mai mult, există tururi în cadrul cărora poți urca până în turn, de unde să admiri orașul și împrejurimile sale, iar biletul costă 6 lire. Mai multe info aici.

catedrala Bath

catedrala gotica Bath

regi Anglia

catedrala Bath

blogger de travel Bath

Vizitează băile termale din perioada romană

Înainte de a se apuca de construirea zidului lui Hadrian, romanii și-au zis că e rost de relaxare pe teritoriul Angliei de astăzi. Așa se face că au dat peste niște băi termale numai bune pentru a fi transformate într-un spa, unde să socializeze și să se bucure de viață.

Asta s-a întâmplat cu aproape 2000 de ani în urmă. Însă, cum uneori timpul trece în planul secund, poți vizita și tu astăzi băile termale și îți poți imagina viața din vremea romană. Prețul biletului nu este chiar prietenos (15,5 lire/adult), însă ești în UK, așa că trebuie să eviți să transformi lirele în lei. Mai multe variante de bilete găsești aici.

bai termale romane Bath

roman baths

Plimbă-te de-a lungul caselor impozante cu arhitectură georgiană

Da, Bath a înflorit în epoca georgiană, de când datează majoritatea clădirilor din oraș, construite din piatră de culoare mierii, adusă de pe dealurile din zonă. Cele mai impresionante exemple sunt The Circus și Royal Crescent, ridicate în secolul al XVIII-lea, pregătite pentru a întâmpina familii din înalta societate, care primeau, la rândul lor, vizite ale rudelor, prietenilor și cunoștințelor în saloanele elegante ale caselor georgiene.

Și, să nu uit: într-una din casele care fac parte din The Circus, un rond perfect cu clădiri georgiene în valoare de milioane de lire, a locuit și Nicholas Cage! 

case georgiene Bath

arhitectura georgiana Bath

ferestre case

Bath arhitectura

excursie din Londra Bath

Royal Crescent Bath

Excursie Bath

Case epoca georgiana UK

Parc Bath

Royal Crescent Bath

Urmărește-i pașii lui Jane Austen

Mândrie și prejudecată. Mr.Darcy. Înalta societate britanică. Povești de dragoste complicate. Un singur nume: Jane Austen! 🙂

Da, Jane Austen a locuit și a scris în Bath, unde a plasat acțiunea multor romane ale sale. Personajele aristocrației britanice mergeau adesea la Bath, așa că poți să le urmezi și tu pașii astăzi prin oraș, în cadrul unui tur pietonal gratuit marca Jane Austen. Mai multe informații vei găsi la Jane Austen Centre, unde vei întâlni și personaje care parcă au călătorit în timp.

În plus, în 2017 se împlinesc 200 de ani de la moartea lui Jane Austen, așa că e momentul perfect să retrăiești perioada evocată în romanele sale. Poți descărca gratuit ghidul audio aici.

Jane Austen Bath

tur gratuit Jane Austen Bath

personaje Bath

calatoare in timp

Admiră podul Pulteney

În Bath, râul Avon este traversat de unul dintre cele mai frumoase poduri din Marea Britanie: Pulteney Bridge. Deși a fost construit în perioada georgiană (secolul al XVIII-lea), acesta leagă povestea orașului tot de romani, căci a avut drept inspirație faimosul Ponte Vecchio din Florența. 

Mi-a plăcut extrem de mult atât podul, cât și împrejurimile sale. Însă cel mai tare m-au entuziasmat cafenelele de pe pod, care au o priveliște absolut minunată către râu. Îți recomand să te oprești la una dintre ele în plimbarea ta prin oraș și să bei un ceai ori o cafea, fără să îți mai dezlipești privirea de pe geam!

podul Pultenley Bath

terasa sub pod

ceai langa pod

magazine pe pod

cafenea pe pod

carte postala Bath

pod Bath

Plimbă-te cu barca de-a lungul râului Avon

Dacă tot am ajuns în plimbarea noastră virtuală din Bath la podul Pulteney, trebuie să îți spun că poți să te plimbi cu barca pe râul Avon și să vezi, astfel, orașul dintr-o altă perspectivă. Vei putea face mai ușor conexiunile dintre perioada romană și cea georgiană, trecând pe sub arcade și pe lângă coloane impunătoare și uitând complet că te afli în anul 2017!

Prețul unui tur este de 9 lire de persoană, iar plecarea este chiar de lângă podul Pulteney. Mai multe info chiar aici.

plimbare cu barca Bath

raul Avon Bath

raul Avon Anglia

Bath pe rau

Du-te să vezi cea mai veche casă din Bath

1482. Atunci a luat formă cea mai veche casă din Bath. Mai mult decât atât, 200 de ani mai târziu, aceasta a fost transformată în teahouse, acolo unde Sally Lunn a pregătit pentru prima dată faimosul Bath bun, un produs de patiserie acum foarte renumit. 

Ce-i drept, era o coadă destul de mare la intrare, dar noi n-am avut răbdare să așteptăm. Ca să nu mai spun că am fost imediat înconjurați de niște asiatici super-entuziasmați că mănâncă din faimosul bun, făcându-și 113234242 de poze pentru a imortaliza experiența. Nu, #valiza încă n-a ajuns la astfel de performanțe fotografice! 🙂

casa Sally Lynn Bath

buns UK

Casa istorica Bath

Mergi la shopping pe străzile din centru

Cabine telefonice roșii, artiști stradali, magazine de-o parte și de alta și mulți trecători. Pe străzile din centru poți studia cel mai bine oamenii din Bath și poți încerca să ghicești dacă sunt localnici, studenți sau vizitatori. Asta dacă nu ești prea ocupat să cari plasele de cumpărături sau să nu ratezi vreun brand!

Umbrelele colorate au apărut în decorul multor orașe din lume, inclusiv al Bucureștiului. Dar cum puteau să lipsească tocmai din țara renumită pentru precipitații abundente? Și, ca să fiu sinceră, au fost folositoare, căci a plouat puțin weekendul trecut, când am vizitat Bath. 

centru Bath

strazi Bath

shopping Bath

plimbare Bath

umbrele colorate

Pierde-te prin labirintul de magazine și restaurante de la Milsom Place

În Bath nu e deloc greu să pierzi noțiunea timpului, mai ales când apar în calea ta atât de multe vitrine frumos aranjate, cu obiecte colorate și afișe sugestive. Dacă o iei la pas prin centru, vei da peste un labirint cu magazine și restaurante, așa că este foarte posibil să uiți de ceas!

tunel shopping

magazine suveniruri UK

ceainic colorat

poze inghetata

restaurante Bath

croissante

magazin colorat

Bath suveniruri Marea Britanie

pub Bath

Cabina telefonica

Ascunde-te de ploaie în numeroasele muzee din oraș

N-o să te mint: e greu să prinzi o zi în totalitate însorită în Bath. Eu am nimerit una chiar mohorâtă, cu câteva reprize de ploaie zdravene. Dar, culmea, nu m-a deranjat deloc! De fapt, mi se pare că verdele crud din parcuri și de pe dealurile care înconjoară orașul este cel mai intens în zilele ploioase. În plus, clădirile georgiene și monumentele impozante ale orașului mi-au părut chiar mai impresionante în note de gri.

Dacă totuși ploaia nu dă semne să se oprească, nu te îngrijora. E drept, ar fi fost ideal să te poți plimba prin oraș fără umbrelă sau pelerină de ploaie, însă ai la dispoziție o mulțime de muzee pe care să le vizitezi. Poți alege să explorezi Holburne Museum, Victoria Art Gallery, Beckford’s Tower sau Fashion Museum. Primele două oferă intrare gratuită, dar ține minte când îți organizezi excursia că majoritatea se închid în jurul orei 16.

muzee Bath

teatru Bath

Admiră orașul din Alexandra Park

Dacă vrei să admiri orașul de la înălțime, îndreaptă-te către Alexandra Park. E adevărat, vei avea ceva trepte de urcat până acolo, însă priveliștea este pe măsură. 

De fapt, spațiile verzi din Bath nu trebuie să lipsească din cadrul vizitei tale. Un alt parc aflat la înălțime și ceva mai departe de oraș este Prior Park, unde poți admira încă un pod construit în secolul al XVIII-lea. Dar trebuie să știi că acest spațiu verde face parte din National Trust, așa că va trebui să plătești 7,7 lire la intrare. Dacă, însă, nu vrei să te îndepărtezi foarte mult de centrul orașului, poți alege să te relaxezi în Victoria Park.

Bath de sus

orasul Bath Anglia

Alexandra Park Bath

orasul Bath de sus

Plimbă-te la întâmplare prin oraș

N-avea cum să lipsească din acest articol nici cel mai prețios sfat din #valiză! Da, te vei bucura cel mai mult să descoperi o destinație plimbându-te la întâmplare, fără vreun obiectiv anume, fără să știi încotro te îndrepți, fără să ai așteptări despre ce vei găsi pe următoarea stradă. Fă asta și în Bath!

arcada Bath

usa roz

flori oras

Bath Anglia

Bath strazi in panta

petrecere oras

mancare pe strada

trucuri de magie

bath cladiri istorice

biserica anglicana

case Bath

Descoperă împrejurimile mergând pe Bath Skyline

Dacă ai mai mult timp la dispoziție, poți explora și împrejurimile orașului Bath. Trebuie doar să pornești pe drumul cunoscut drept Bath Skyline și să te bucuri de o escapadă în natură, pe dealurile de un verde-crud incredibil din apropierea orașului. Traseul are aproape 10 kilometri, așa că depinde doar de tine cât de mult vrei să explorezi zona care înconjoară stațiunea cu băi termale din perioada romană.

pod Bath

Case Anglia

Relaxează-te la SPA, pe rooftop-ul unui hotel cu priveliște către clădirile istorice

Dacă ai vizitat băile romane și ți-ai imaginat opulența vieții din perioada romană, e timpul să te bucuri și tu de o experiență relaxantă. Cum ar fi să te afli într-o piscină cu apă caldă, pe acoperișul unui hotel, de unde să admiri turlele catedralelor gotice și casele elegante din epoca georgiană? Ireal? Nu chiar! Se poate întâmpla la Thermae Bath Spa, cu care eu mi-am dat clar întâlnire data viitoare când ajung în oraș. Ne vedem printre aburii istoriei! 🙂

Accesul în zona principală de pe rooftop costă 35 lire/2 ore, dar există și tratamente mai complexe, cu prețuri pe măsură. Mai multe info găsești aici.

therme bath

Thermae-Bath-Spa
Sursă foto: visitbath.com

Cum ajungi în Bath

  • cu mașina din Londra faci puțin peste două ore, însă îți recomand varianta aceasta doar dacă ai de gând să explorezi Anglia pentru mai multe zile. Dacă vrei să pleci doar într-o excurie de-o zi, mai mult durează să închiriezi mașina, să cauți parcări și să o duci înapoi. În schimb, dacă ești în vacanță cu mai multe persoane, ar putea deveni o variantă mai convenabilă la preț, având în vedere că suma totală se împarte la toți cei din grup. Prețurile închirierii unei mașini pleacă de la 30 lire pe zi, la care se mai adaugă benzina și curajul de a conduce pe sensul opus! 🙂
  • cu trenul din Londra, de la gara Paddington. În aproximativ o oră și  jumătate te vei trezi pe străzile elegante din Bath, iar prețul unui bilet dus-întors poate fi chiar și 30 lire/persoană, dacă este achiziționat din timp. Pe ultima sută de metri sunt ceva mai scumpe, mai ales dacă este vară! Bilete găsești aici.
  • cu autocarul tot din Londra, de la Victoria Coach Station. Cele mai ieftine bilete sunt cu National Express, așa că aceasta e cea mai bună opțiune dacă ești la limită cu bugetul. Din păcate, timpul pe care îl petreci pe drum este dublu față de călătoria cu trenul, durând 3 ore să ajungi în Bath cu autocarul. Prețuri mai mici, drum mai lung. Bilete găsești aici.

Băi termale romane. Case din perioada georgiană. Catedrale gotice impozante. Labirinturi cu magazine și restaurante. Tururi pietonale pe urmele lui Jane Austen. SPA-uri pe acoperiș. Parcuri cu priveliște panoramică. Arcade și coloane elegante. Poduri cu cafenele. Plimbări cu barca. Să mai continui? Nu cred că mai este nevoie, sunt aproape sigură că deja te-am convins să vizitezi Bath!  🙂

Absolventă de PR şi Turism, cu o dorinţă imensă de a explora fiecare colţ al lumii. Iniţierea unei conversaţii despre călătorii cu mine poate fi un angajament pe termen lung, căci ador să povestesc despre locuri, oameni şi culturi diverse. Şi nu mă prea pot opri!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.