Coasta Amalfi este zona superbă din sudul Italiei care te va plimba pe drumul șerpuite, te va tenta cu golfuri micuțe și ape turcoaz, îți va oferi un pahar de limoncello și te va introduce într-o atmosferă de contemplare a caselor colorate care îmbracă munții.

Vacanța pe Coasta Amalfi va fi una plină, căci sunt o mulțime de locuri pe care trebuie să le vezi neapărat. Pus în fața situației dificile de a alege între toate orășelele minunate de pe coastă, cel mai bine ar fi să scotocești prin #valiză după sfaturi și sugestii! 😊

Mulți dintre vizitatori se limitează la Positano, Sorrento și Capri. Poate câțiva ajung și în orașul Amalfi. Probabil intuiești deja că eu nu m-am numărat printre ei și că am încercat să descopăr cât mai multe locuri frumoase de pe coastă, dar fără să mă înscriu într-o cursă contra cronometru. Nu, întotdeauna trebuie să păstrezi o balanță între dorința de a vedea cât mai multe și bucuria propriu-zisă de a descoperi locuri noi!

Așa se face că îți recomand să îți rezervi o zi întreagă pentru Ravello și Atrani. Din Ravello vei vedea de sus peisaje incredibile, iar în Atrani te vei bucura de o plajă micuță, la baza unui orășel traditional italian.

priveliste Ravello

atrani Coasta Amalfi

Ravello

Ravello este loja Coastei Amalfitane. E orășelul de unde vei putea admira cele mai spectaculoase priveliști. E locul unde muzica și relieful dramatic se întâlnesc în cadrul festivalului de muzică. Da, în Ravello vei vedea grădini minunate, te vei plimba pe străduțe înguste și vei cerceta orizontul până departe, încercând să ghicești până unde se întind munții verzi cu case răsfirate.

Mulți dintre vizitatori vin în Ravello pentru a vedea elegantele Villa Rufolo și Cimbrone. Prima dintre ele l-a inspirat chiar și pe Richard Wagner să compună una dintre operele sale- Parsifal-, iar cea de-a doua a fost locul preferat de Greta Garbo și Leopold Stokowski pentru întâlnirile lor secrete din anii ’30, în prezent transformată în hotel. Ambele grădini au fost capriciul unor britanici extravaganți, cărora le mulțumesc acum în gând sute de mii de vizitatori.

Tot Richard Wagner a dat și numele Festivalului de Muzică din Ravello, care are loc vară de vară, desigur la Villa Rufolo. Îmi imaginez că este o experiență incredibilă să mergi la un concert de muzică clasică, având pe fundal asemenea priveliște!

Festivalul de Muzica din Ravello

Dar dacă îți imaginai că istoria și religia nu au nimic în comun în Ravello, îți vei schimba părerea când te vei afla față în față cu Duomo di Ravello, una dintre cele mai frumoase biserici de pe Coasta Amalfi, care veghează asupra Golfului Salerno încă din secolul al XI-lea.

În același Ravello vei vrea să îți cheltui toți banii pe suveniruri de pus în #valiză. Pe străduțele întortocheate din oraș sunt o mulțime de magazine cu produse artizanale și pun pariu că cel mai mult îți vor atrage atenția obiectele din ceramică, frumos colorate și foarte vesele. Cu bruschete, cu mozzarella, cu lămâi -eu le-aș fi luat pe toate!

Ravello Coasta Amalfi

Gradina Villa Rufolo

Gradina Villa Rufolo

centru Ravello

stradute Ravello

obiecte ceramica Amalfi

farfurii ceramica mozarella

Plimbare prin Ravello

ghivece la mare

Villa Rufolo Italia

verde Italia

floare de hartie roz

flori mov pe jos

blogger de travel

villa rufalo ravello

Atrani

Atrani este un orășel minuscul, dar care mi-a plăcut mai mult decât unele metropole pe care le-am vizitat. Deși poate din ce în ce mai turistic, am găsit acolo esența culturii italienești, iar poziționarea sa la poalele muntelui, ducându-și existența în tihnă între valuri și stânci abrupte, n-are cum nu afecteze configurația amintirilor tale preferate din vacanță.

Da, Atrani are acel dolce far niente pe care îl cauți invariabil într-o călătorie în Italia. Așa cum am mai spus-o, aș putea petrece chiar și o lună întreagă în acest orășel italienesc, doar întinzând rufe la fereastră, mâncând paste și bând prosecco privind marea.

Piața centrală este o Italie în miniatură. Nu pentru că ar fi acolo replici ale vreunor obiective turistice celebre, ci pentru că surprinde stilul de viața italian cu fiecare sunet care își găsește ecoul printre ziduri. O să spui că m-am lasat acaparată de clișee, dar mai vorbim după ce ajungi și tu acolo! Pe scurt, o să îți cam pierzi mințile după o piazzetă, câteva trepte, niște alei înguste și multe curți interioare.

Plaja este micuță, dar ce contează? Când te trezești în valuri cu o asemenea priveliște în fața ochilor, uiți că ai fost văzut vreodată țărmuri mai vaste, cu nisip auriu și fin.

Atrani Coasta Amalfi

Atrani oraș italienesc

Italia străzi inguste

arhitectura Italia

usa turcoaz

Atrani Sudul Italiei

plajă Atrani

centru Atrani

Atrani Coasta Amalfi

cladiri albe Italia

cladiri colorate Italia Atrani

fereastra Italia

Atrani Coasta Amalfi

Atrani este foarte aproape de orașul Amalfi, în timp ce Ravello se află chiar deasupra sa. Cele două orașe sunt unite de un drum șerpuit ce dezvăluie priveliști care mai de care mai spectaculoase, așa că și călătoria în sine este o experiență. Ca întotdeauna!

peisaj coasta Amalfi

dealuri coasta Amalfi

priveliste Vezuviu

Ce trebuie să mai știi

  • Din Sorrento până în Atrani sunt 32 km, pe care îi parcurgi într-o oră și jumătate. Din Atrani până în Ravello sunt 6 km, care presupun încă 20 de minute de mers cu mașina. Însă mai există un drum din nordul orașului Sorrento spre Ravello, pe care ți-l recomand în special pentru privelilștile cu vulcanul Vezuviu. Pe acest traseu vei parcurge în jur de 50 de kilometri, tot în decurs de o oră și jumătate.
  • Va trebui să plătești parcarea, atât în Ravello, cât și în Atrani. Prețurile încep de la 4 euro pe oră.
  • Dacă nu ai o mașină închiriată (mai multe detalii aici), trebuie să știi că poți ajunge cu autobuzul, atât în Ravello, cât și în Atrani, plecând din Sorrento sau Positano. Doar că este puțin mai complicat, pentru că trebuie să schimbi în orașul Amalfi. Poți vedea orarul și prețurile aici. N-o să te mint, în sezonul de vârf acestea sunt foarte aglomerate, iar călătoria durează mai mult decât de obicei, din aceleași motive. Dar ceea ce e sigur este că merită!
  • Plaja din Atrani este ocupată în mare parte de șezlonguri și umbrele contra cost.. Există și o porțiune mică de plajă publică, însă îți recomand să ai o umbrelă proprie sau să eviți orele prânzului, când soarele poate fi periculos.
  • Prețul intrării la Villa Rufolo este 7 euro, la fel ca și pentru Villa Cimbrone. Știu că împreună costă destul de mult, dar sunt cu adevărat minunate. Alternativ, poți alege doar una dintre ele, iar eu îți recomand Villa Rufolo.

Coasta Amalfi

Concluzia? Dacă te gândești să mergi în vacanță pe Coasta Amalfi (și ar trebui să o faci!), asigură-te că la întoarcere poți povesti despre cât de frumos a fost în Ravello și Atrani!

Absolventă de PR şi Turism, cu o dorinţă imensă de a explora fiecare colţ al lumii. Iniţierea unei conversaţii despre călătorii cu mine poate fi un angajament pe termen lung, căci ador să povestesc despre locuri, oameni şi culturi diverse. Şi nu mă prea pot opri!

4 COMENTARII

  1. Bună ziua!
    Mi-a plăcut şi mie foarte mult Coasta Amalfitană, am avut cazare chiar în Amalfi o săptămână şi am explorat zona atât cu autobuzul cât şi cu pasul. Superb este un diminutiv neîndestulător pe care îl foloseşti când ai dori să descrii frumuseţea zonei.Te asigur că mai sunt locuri feerice pe lângă cele descrise de tine.
    Am rămas surprins! Multe din pozele postate de tine parcă ar fi fost furate din calculatorul meu… Stai liniştită, nu te acuz de furt! Nu le aveam pe cele în care apare doamna în portocaliu…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.