Anul 79 e.n. Final de august. Puțin după prânz. Vezuviu se trezește din amorțire și începe să împrăștie cu furie lavă în toate direcțiile. În Pompeii se instalează panica și locuitorii orașului își fac rapid planuri de evadare. Mulți dintre ei reușesc. Mai puțin 2 000 de suflete care vor rămâne pentru totdeauna captive sub cenușa vulcanică.

Liniște.

Anul 1748. Un grup de exploratori curioși descoperă sub un strat de 6 metri de cenușă vulcanică un oraș din perioada culminantă a Imperiului roman, rămas nedescoperit mai bine de 1500 de ani. Este, practic, o capsulă în care te întorci la începutul erei noastre și care îți oferă șansa de a admira clădiri și obiecte impecabil conservate datorită lipsei aerului și a umezelii, ce nu au putut pătrunde sub pătura groasă de lavă pentru care Vezuviu a lucrat neîncetat timp de două zile.

Anul 2017. #Valiza ajunge pe Coasta Amalfi. Și, cum fascinantul sit arheologic se află la o aruncătură de băț, hotărăște să vadă care era atmosfera în perioada romană!

Pompeii italia

O vizită la Pompeii este ca o călătorie în trecut, pentru care nu e nevoie de o mașină a timpului. Trebuie să îți rezervi măcar o jumătate de zi pentru acest sit arheologic impresionant, căci sunt o mulțime de lucruri de văzut și de aflat. Dar, cum probabil timpul nu se va scurge în favoarea descoperirii întregului complex, hai mai bine să vedem ce nu trebuie să ratezi la ruinele din Pompeii:

Amfiteatrul

Amfiteatrul din Pompeii este chiar cel mai vechi din lume încă rămas în picioare, fiind ridicat în anul 70 î.Chr. De altfel, este și primul amfiteatru roman construit din piatră, căci înaintea acestuia se folosea lemnul. Următorul cel mai vechi amfiteatru este Colosseumul, dar a fost ridicat la mai bine de un secol după cel din Pompeii, care putea găzdui până la 20 000 de persoane. Practic, toți locuitorii Pompeiiului puteau veni să vadă luptele cu gladiatori. În același timp!

amfiteatru roman

amfiteatru Pompeii

Forumul

Forumul era inima Pompeiiului de odinioară, locul unde aveau loc toate evenimentele importante și totodată centrul politic, comercial și cultural al orașului. După o astfel de prezentare ca la carte, aș mai adăuga că acolo este cel mai ușor să îți imaginezi freamătul străzilor și agitația vechiului Pompeii. Totodată, este locul unde îți dai seama cu adevărat cât de dezvoltat era orașul, căci dimensiunile pieței romane sunt realmente impresionante și în prezent.

Mai mult decât atât, trezindu-te față în față cu grandoarea forumului, poți concluziona că viața din perioada romană era mult mai interesantă. Nu rata Templul lui Jupiter, Templul lui Apollo și bazilica, cea mai veche construcție din cadrul sitului arheologic!

statuie ecvestra romana

piața publica Pompeii

ruine romane

bazilica romana

Bordelul – Lupanar

Cea mai vizitată clădire din cadrul sitului arheologic nu este nici amfiteatrul, nici vreun templu și nici măcar bazilica. Este bordelul, o casă a plăcerilor unde s-au descoperit pe pereți o mulțime de fresce cu scene erotice și grafitti ce reprezintă corespondența dintre unele prostituate și clienții lor. Cu alte cuvinte, customer care done right! 

Da, romanii erau extrem de lipsiți de inhibiții și tratau despre plăcerile trupești fără pudoare. De altfel, hedonismul era la mare modă în perioada romană, astfel că și printre locuitorii Pompeiiului erau probabil mulți care credeau că scopul vieții este plăcerea imediată. Mai ales că era o destinație de vacanță pentru romanii bogați!

Bordelul era constituit din câteva camere de mici dimensiuni, cu mobilă puțină în fiecare încăpere-de fapt, de ce să aibă nevoie de mai multă? 🙂 Interesant este că acesta era împărțit în funcție de bugetul clienților: la parter era zona low-cost, dedicată muritorilor de rând, în timp ce la etaj era așteptată clientela elitistă, decorul fiind și el ceva mai rafinat. 

bordel Pompeii

Băile Stabian

Termele sau băile publice are romanilor făceau parte din viața lor de zi cu zi, frecventarea lor fiind indispensabilă tuturor locuitorilor, indiferent de sex sau de statut social. Scopul lor nu servea doar igiena, facilitând și alte activități recreaționale, prin intermediul unei curți pentru exerciții și al unei piscine. Știi tu, era locul în care să vezi și să fii văzut.

bai romane Pompeii

Trupurile locuitorilor

Vechiul Pompeii număra în jur de 25 000 de locuitori, dintre care mulți au reușit să fugă atunci când a început erupția. Cu toate acestea, din motive pe care ni le putem doar imagina, 2 000 dintre ei au rămași captivi sub pătura groasă de cenușă vulcanică, fiind surprinși în diferite ipostaze: un brutar care abia scotea pâinea din cuptor, niște pictori care vopseau un perete, o familie care a așteptat sfârșitul îmbrățișată, un câine care a refuzat să își părăsească stăpânul.

Probabil cea mai emoționantă zonă din întreg situl arheologic este grădina unde au fost găsite rămășițele a 13 oameni, astăzi putându-i vedea exact în poziția în care au fost surprinși de furia Vezuviului, grație ideii unui arheolog din secolul al 19-lea de a turna ghips în spațiul rămas liber între stratul de cenușă și oseminte.

trupurile locuitorilor Pompeiului

corpuri umane din ghips

Vilele romanilor bogați

O mare parte din vechiul oraș este ocupată de vilele romanilor bogați, care impresionează prin dimensiunile și frescele lor foarte bine conservate. Dacă acestea par astăzi destul de sărăcăcios mobilate, nu este pentru că erupția a distrus obiectele cele mai de valoare ale romanilor cu mulți saci de bani, ci pentru că aceștia au avut timp să fugă și să le ia cu ei.

Oricum, este cu adevărat fascinant să le treci pragul și să îți imaginezi stilul de viață decadent și opulent pe care îl duceau romanii înstăriți. Printre cele mai renumite vile se numără Villa dei Misteri, Casa do Fauno și Casa Poetului Tragic, cu inscripția celebră Cave Canem/ Atenție la câine.

ruine Pompeii

fresce Pompeii

statuie romana

curte vila romana

atentie la caine

Ce trebuie să mai știi despre Pompeii

 • Înainte de erupție, Pompeii era o destinație renumită pentru romanii bogați, care își petreceau vacanțele aici. Se spune că și Nero avea o casă în Pompeii, cu atât mai mult cu cât soția sa era originară din oraș.
 • Locuitorii Pompeiiului nu aveau nici cea mai mică idee că Vezuviu este un vulcan, pentru că acesta nu mai erupsese de 1800 de ani. De fapt, înainte de erupție, nici nu exista un cuvânt pentru vulcan, acesta fiindu-i atribuit ulterior de la zeul roman al Focului, Vulcan.
 • Lava topită, care avea o temperatură de 700 de grade Celsius, a năvălit peste oraș cu o viteză de 110 kilometri la oră, distrugând nu doar orașul Pompeii, ci și alte localități învecinate.
 • Erupția vulcanului Vezuviu a însemnat și 1,5 tone de lavă pe secundă, toată direcționată către orașele de la poalele sale. Rewind that!
 • Se estimează că Vezuviu ar avea în jur de 17 000 de ani și că ar fi erupt de peste 50 de ori, fiind singurul vulcan activ din Europa continentală. La poalele sale locuiesc astăzi peste 3 milioane de oameni, transformându-l indubitabil într-unul dintre cei mai periculoși vulcani din lume.
 • Ultima erupție a vulcanului Vezuviu a avut loc în anul 1944, în timpul Celui De-al Doilea Războil Mondial, distrugând avioanele Statelor Unite, aflate la câțiva kilometri distanță.
 • Cu peste 60 de hectare de istorie, Pompeii este cel mai mare sit arheologic din lume și este vizitat anual de mai bine de 2,5 milioane de turiști.

străzi Pompeii

fresce Pompei

Sfaturi din #valiză

 • Pune-ți măcar o sticlă de apă în rucsac și ia-ți la tine ceva care acoperă capul. Deși există și zone umbroase, este mare arșiță pe arterele romane din Pompeii, iar soarele nu te prea va lăsa să te bucuri în voie de ruinele descoperite sub cenușa vulcanică.
 • Ia-ți încălțăminte comodă și neapărat cu talpă joasă. Străzile pietruite sunt cam denivelate, astfel că o pereche de platforme s-ar putea să îți facă probleme.
 • Din același motiv, dacă mergi cu cel mic în vacanță, este mai indicat un marsupiu, decât un cărucior.
 • Ghidul audio nu prea merită, dar, dacă vrei mai multe detalii, poți opta pentru un tur ghidat. Construcțiile nu oferă prea multe informații prin intermediul pancartelor, astfel că va fi de greu să te orientezi printre ruine. O alternativă pe care ți-o recomand este cumpărarea unei hărți de la intrare sau descărcarea aplicației pentru vizita la Pompeii (da, există!).
 • Nu te gândi că ai ghinion dacă vei vedea multe dintre clădiri închise. Probabil pentru a limita cumva fluxul imens de vizitatori, acestea au program: unele dintre ele sunt deschise publicului în prima parte a zilei, iar celelalte după orele prânzului.
 • Înainte de vizita la Pompeii, citește cărți și uită-te la filme care au acțiunea plasatăîn perioada romană, pentru a-ți imagina mai ușor cum se desfășura viața înainte pe străzile orașului îngropat de cenușa vulcanului Vezuviu.
 • Dacă vrei să afli și mai multe despre perioada romană, îți recomand ca, ulterior vizitei la Pompeii, să mergi și la Muzeul de Arheologie din Napoli, acolo unde au fost duse multe dintre artefactele găsite în cadrul sitului arheologic.
 • Prețul unui bilet este 11 euro, dar îți poți programa vizita în prima duminică a fiecărei luni, când intrarea este gratuită. Mai multe informații pentru vizitatori aici.

leandri Italia

străzi din Pompei

vila romana Pompei

fresca Pompei

vii Vezuviu

constructii romane

vila romana

artefacte romane

artefacte Pompeii

vizita Pompei

strazi Pompei Italia

Vizita la Pompeii este o adevărată lecție de istorie, din care trebuie să sperăm că locuitorii actuali ai zonei au învățat ceva. Deși Vezuviu pare adormit, cu siguranță va erupe din nou la un moment dat. Din acest motiv, te vei trezi uitându-te din când în când către vârful său, verificând dacă nu cumva a apărut vreo dâră de fum negru. Dar te vei liniști de îndată și vei continua explorarea vieții romane cotidiene de odinioară, așa cum nu o mai poți face nicăieri în altă parte. Pentru că la Pompeii vor fi impresionați chiar și cei care ocolesc de regulă siturile arheologice!

Absolventă de PR şi Turism, cu o dorinţă imensă de a explora fiecare colţ al lumii. Iniţierea unei conversaţii despre călătorii cu mine poate fi un angajament pe termen lung, căci ador să povestesc despre locuri, oameni şi culturi diverse. Şi nu mă prea pot opri!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.