Casă galbenă lângă casă roșie, care stă deasupra unei case bleu, având alături o altă casă roz. Toate au priveliște către cupola colorată a bazilicii Santa Maria. Și către marea de un albastru intens. Toate urcă cu îndrăzneală îmbrăcând muntele, parcă vrând să prindă cel mai bun loc la spectacol. Spectacolul naturii. În Positano.

Orășelul cel mai cunoscut de pe Coasta Amalfi este unul dintre acele locuri care combină culorile, arhitectura tradițională și eleganța. Deși colorat și pitoresc la prima vedere, Positano este o destinație exclusivistă, dar care primește cu entuziasm călători cu diferite grosimi ale portofelului. Măcar într-o excursie de-o zi!

Chiar dacă este un oraș mic, e greu să te plictisești în Positano. Dacă stai mai mult de-o zi, vei vedea că îți vei crea o rutină plăcută și te vei trezi în fiecare dimineață cu bucuria de a revedea deja familiara priveliște cu case colorate și valuri în nuanțe de turcoaz. Dar să trecem mai bine la chestiuni concrete și să vedem ce poți face în Positano:

Admiră clădirile colorate, pe fundalul albastru al Mării Tireniene

Nu sunt prea multe de adăugat aici, doar că sigur așa îți vei începe și termina vacanța în Positano. Este una din situațiile în care vizualul se duelează cu literele și câștigă detașat. 3 minute pauză de admirat, până trecem la următorul punct! 🙂

Vedere din Positano

priveliste mare Positano

case colorate Positano

Positano vacanta

Bucură-te de o zi la plajă cu o priveliște incredibilă

Marea Tireniană are niște nuanțe ireale de turcoaz în Positano. Iar împreună cu căsuțele colorate care îmbracă muntele, vei avea parte de o priveliște rară pentru o zi de plajă. Practic, oriunde te vei uita, vei fi surprins din punct de vedere cromatic!

Există o porțiune de plajă publică, însă ai nevoie neapărat de umbrelă, pentru că soarele devine periculos în jurul prânzului. În schimb, cea mai mare porțiune a plajei Marina Grande este ocupată de șezlonguri și umbrele, iar prețurile sunt similare…unei nopți de cazare! 🙂 Pentru un șezlong în rândul întâi plătești în jur de 20 de euro, pentru rândul al doilea ajungi pe la 15 euro, iar de la al treilea rând încolo, prețul scade până la 12,5 euro. Cu toate acestea, pentru o familie întreagă, suma plătită pe plaja din Positano ar putea fi echivalentul unei nopți la hotel. În altă parte! 🙂

Positano plaja

plaja mare Positano

Sezlonguri plaja Positano

Relaxează-te la unul dintre barurile de pe plajă

Dacă te plimbi printre șezlongurile colorate de pe plajă și nu găsești loc, poți continua să mergi. Vei da peste un beach bar situat chiar pe malul mării, cu șezlonguri și valuri înspumate. În plus, de acolo se vede minunat orașul, astfel că întregul tău câmp vizual va fi ocupat de mare și case colorate.

În ziua în care am vizitat noi Positano, marea era destul de agitată. Prin urmare, mi-am găsit repede ocupație jucându-mă cu valurile, care nu de puține ori s-au dovedit mai rapide ca mine. Nu că ar fi fost prea greu! 🙂

bar pe plaja

Ce poti face in Positano

valuri Marea Tireniana

cu palaria la plaja

plaja Positano

valuri Positano

Explorează străduțele întortocheate cu magazine

Rochii vaporoase, pălării de toate formele și mărimile, magneți colorați, sandale din piele, ceramică, săpunuri în formă de lămâie și atmosferă de vacanță. Asta vei găsi pe străduțele din Positano, pe care îți recomand să le iei la pas la prânz, atunci când soarele devine arzător. De fapt, poți explora întregul oraș pe jos, dar pregătește-te psihic pentru niște pante serioase! 🙂

Și să nu uităm de cochetele galeriile de artă, cu care îți poți ocupa după-amiaza, dacă vrei să fugi de soarele puternic!

suveniruri Positano

galerii de arta Positano

strazi intortocheate Positano

Vizitează Chiesa Santa Maria

În fiecare orășel italian există o cupolă colorată, care se evidențiază printre acoperișurile celorlalte clădiri. În Positano, este vorba despre Chiesa Santa Maria, o biserică situată la doar câțiva metri de plajă. În interior, poți admira grandoarea tipică lăcașurilor de cult catolice și te poți bucura de câteva minute de liniște, în care să reflectezi la cât ești de norocos că te afli acolo! 🙂

biserica Positano

Urcă până în Montepertuso sau Nocello, sătucurile de pe munte

Dacă alegi să explorezi mai mult din munții pe care se urcă casele colorate din Positano, vei ajunge pe drumul către Montepertuso și Nocello, două sătucuri de munte cu o priveliște minunată. De sus, se vede întregul golf colorat și valurile mării Tireniene făcându-și de cap până la mal.

În plus, vei da peste o liniște absolută, întreruptă doar din când în când de niște turiști cu ghiduri Lonely Planet în mână. Orășelele sunt și niște puncte-cheie pe traseul incredibil pe care îl poți face pe Coasta Amalfi, dacă îți plac drumețiile. Il Sentiero degli Dei/ The Path of Gods este ireal, căci vei merge pe o potecă îngustă care înconjoară muntele, având tot timpul în aria ta vizuală marea. Mi-ar fi plăcut tare mult să parcurg și eu acest traseu, însă îl am 100% în vedere data viitoare!

Sfaturi din #valiză: Dacă alegi să mergi pe Il Sentiero degli Dei, ia-ți neapărat încălțăminte comodă, ceva de acoperit capul și apă din belșug. Trebuie să îți faci o autoanaliză obiectivă și să pleci la drum doar dacă nu ai rău de înălțime și o condiție fizică precară, căci traseul durează cel puțin 3 ore. Desigur, cel mai bine ar fi să îl parcurgi în extrasezon, când soarele este mai domol.

Dacă nu crezi că poți parcurge traseul, nu te întrista. Ai măcar posibilitatea să mergi în Montepertuso sau Nocello, chiar și fără o mașină închiriată. Din centrul orașului Positano circulă autobuze frecvente către orășelele din vârful muntelui!

peisaj munte Coasta Amalfi

Positano de sus

orasel pe munte

cladire Italia

priveliste Coasta Amalfi

Du-te la plaja Fornillo

Dacă te plimbi de-a lungul coastei pe drumul care urmărește linia țărmului în dreapta, vei descoperi că te apropii de un golfuleț mic, unde vei da peste plaja Fornillo. Deși aglomerată în sezonul de vârf, acolo ai parte de mai multă intimitate și de prețuri mai prietenoase.

În plus, plimbarea până acolo este o adevărată bucurie, mai ales că la întoarcere ți se dezvăluie treptat în fața ochilor orașul colorat, construit vertical pe un versant abrupt.

Positano Coasta Amalfi

Positano plaja

cladiri colorate Positano

Închiriază o barcă și plimbă-te de-a lungul coastei

Probabil că îți imaginezi deja cum poți face rost de un cadru de carte poștală, cu orașul Positano în prim plan: de pe o barcă, din larg. Prin urmare, orientează-te către agențiile locale din port și caută o variantă potrivită bugetului tău.

Evident, cel mai frumos ar fi să închiriezi o barcă privată și să te bucuri de plimbare în voie. Dar prețurile sunt destul de ridicate, ajungând chiar la 150 de euro pentru două ore, așa că, dacă ai un buget mai restrictiv, mai bine alegi un tur clasic cu o barcă mai mare, care costă în jur de 50-60 euro de persoană. Și cu mai mulți oameni!

barca Positano

barci Positano

Mănâncă fructe de mare sau paste la un restaurant cu priveliște

Positano are o mulțime de restaurante elegante, cu priveliști pe măsură. Eu îți recomand să te îndepărtezi de promenada paralelă cu marea și să urci pe străduțele în pantă, unde vei găsi servicii de mai mare calitate și priveliști mai frumoase.

Prețurile nu sunt neapărat mici pe nicăieri, dar vei fi mai împăcat cu portofelul gol dacă experiența justifică nota de plată. Pe malul mării sau mai sus, ar fi bine să spun și că unele dintre cele mai renumite restaurante sunt: Da Vicenzo, Da Adolfo, Chez Black și Bruno.

Dar chiar și printr-o simplă plimbare prin oraș vei da peste vitrine cu tot felul de dulciuri apetisante, pe care sigur n-ai cum să le ignori. Noroc că orașul este construit în amfiteatru și vei urca multe pante!

Restaurant Positano

restaurante Positano

dulciuri

Plimbă-te pe străduțele în pantă și admiră priveliștea de la înălțime

Dacă deja ai explorat toate străduțele cu magazine și galerii de artă din centrul orașului, ar fi bine să te îndrepți către punctele mai înalte ale orașului, chiar dacă asta presupune să te lupți cu pante abrupte pe temperaturi ridicate. Doar așa vei avea o imagine completă asupra golfului cu valuri agitate, versanți abrupți și case colorate!

Marea Tireniana albastra

plimbare Positano

destinatii de vacanta vara

terasa deasupra marii

Positano spre apus

Du-te în excursie în insula Capri

Din Positano poți merge o zi pe insula Capri, o destinație la fel de exclusivistă, care atrage vizitatorii prin peisajele sale incredibile, prin piazzettele pline de viață și prin golfurile unde acostează zilnic sute de iahturi elegante.

Există bărci zilnice care pleacă din Positano către Capri, cu prețuri care încep cu 20 euro pe sens. Mai multe info aici.

priveliște Capri

Faraglioni Capri

priveliste insula Capri de sus

Ce trebuie să mai știi

 • Parcările sunt destule, dar foarte scumpe. Prețul unei ore la una dintre parcările cele mai apropiate de plajă este de 5 euro. Noi am stat în Positano întreaga zi, așa că am reușit să negociem și să plătim în total doar 30 de euro.
 • Dacă vii doar într-o excursie de-o zi în Positano, încearcă să ajungi cât mai devreme, astfel încât să nu prinzi cel mai aglomerat interval, când străduțele sunt ticsite cu turiști. Oricum, mie mi s-a părut mult mai aerisit decât mă așteptam orășelul, dar nici finalul lunii iunie nu este chiar sezon de vârf.
 • Plajele sunt cu pietricele, așa că n-ar strica să ai încălțăminte de protecție atunci când intri în apă.
 • Soarele se ascunde repede după munte, în jurul orei 18, așa că mai bine îți planifici orele de bronzat în prima parte a zilei.
 • Dacă stai mai mult în Positano, trebuie să știi că sunt o mulțime de plaje în apropiere pe care le poți include în itinerariul tău de vacanță. Deși de mici dimensiuni, peisajul este incredibil în majoritatea orășelelor de pe Coasta Amalfi, printre care Praiano, Conca dei Marini, Furore sau Meta.
 • Este foarte dificil să găsești cazare în Positano, pentru că rezervările se fac cu mult timp înainte. Astfel, te vei trezi cu foarte puține opțiuni și cu niște prețuri exagerate. De aceea, mulți vizitatori se îndreaptă către localități învecinate, în special către Sorrento. Dacă totuși bugetul tău nu este foarte restrictiv, trebuie să știi că există o mulțime de hoteluri din categoria luxury, dintre care cele cu priveliștea cea mai frumoasă sunt Le Sirenuse și Marincanto

Coasta Amalfi

Positano Italia vacanta

Piscina hotel Positano

unghii Italia

vacanta Positano

Ne vedem în Positano, da? 

xoxo,

Fata cu #valiza

Absolventă de PR şi Turism, cu o dorinţă imensă de a explora fiecare colţ al lumii. Iniţierea unei conversaţii despre călătorii cu mine poate fi un angajament pe termen lung, căci ador să povestesc despre locuri, oameni şi culturi diverse. Şi nu mă prea pot opri!

2 COMENTARII

 1. Anul acesta a fost al doilea an consecutiv in care am fost pecoasta Amlfi (combinat cu Napoli si Capri). Pentru Sentiero degli Dei timpul de parcurgere afisat la intrarea in traseu (din Bomerano) este exagerat (3-3,5 ore). Anul trecut am facut aprox 1,5 ore. Anul acesta am facut aprox 2,5 ore. Daca anul trecut (la inceput de mai) am intalnit maxim 10 persoane pe traseu anul acesta (la sfarsit de septembrie) a fost bulevard … grupuri intregi si cu mirare am vazut grupri care angajasera ghizi pt acest traseu. Niciodata nu am avut mai mult de maxim 50 metri (inainte sau inapoi) pana la cea mai apropiata persoana. Nu ai nevoie de multa apa. Este izvor la intersectia care duce spre Praiano si de asemenea in Nocelle (cum cobori pe trepte imediat este o terasa cu belvedere unde este cismea, toaleta gratuita si un loc de unde se pot cumpara sucuri fresh (lamaie, portocale – 2 euro paharul si altele). Poteca nu este ingusta si nu este cazul de rau de inaltime dar trebuie, asa cum ai scris si tu, o incaltaminte adecvata. Eu recomand parcurgerea ttraseului din Bomerano pana in Nocelle … este mai lejer de parcurs si o sa ai vederea cu Positano, Capri, stancile Faraglioni in fata. Din Nocelle ai doua variante: te duci la autobuzul catre Positano care circula rar sau o iei pe trepte in jos pana dai in soseaua costiera Amalfitana si apoi 2 km pana in Positano. Atentie la trepte … sunt 1.700 de trepte in coborare (anul trecut era marcat numarul lor, anul acesta a fost indepartat acel marcaj). Si da traseul este bine de facut dimineata ca sa nu te prinda soarele amiezii si neaparat intr-o zi senina ca sa te poti bucura de toate privelistile.

  Astept cu interes si urmatoarele povesti din valiza … chit ca sunt de pe coasta Amalfi sau din alte locatii. Scrii frumos si iti doresc sa continui cel putin la fel.

  PS Positano a fost o dezamagire pentru mine, o „capcana turistica” la fel ca si Alberobello pe principiul „La pomul laudat sa nu te duci cu sacul”.

  • Multumim mult pentru informatiile suplimentare, foarte utile! Mie mi-a placut mult in Positano, dar poate nici n-a fost chiar atat de aglomerat la finalul lunii iunie, cand am vizitat eu Coasta Amalfi. Mi s-a parut mult mai turistic Capri, de aceea depinde foarte mult de la experienta la experienta. Nu avem cum sa nu fim subiectivi, dar poate si Positano va primi o a doua sansa in viitor, nu? 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.