Dacă vrei să te bucuri de liniște în munți, pe malul unui lac, stând la plajă sau plimbându-te printre căsuțe colorate cu flori la balcoane, destinația către care trebuie să te îndrepți este Hallstatt. Orășelul pitoresc din Austria este cu siguranță pe lista celor mai frumoase orașe din țară, iar faptul că a fost inclus în patrimoniul UNESCO vine ca un argument în plus să îl pui pe wishlist.

Știai că…

Hallstatt este cel mai vechi oraș încă locuit din Europa? Se pare că așezarea de pe malul lacului cu același nume datează din anii 800 î.e.n., când prosperitatea sa se datora numeroaselor mine de sare din zonă. De fapt, tot din seria superlativelor, la Hallstatt se află și cea mai veche mină de sare din lume. Acestea au avut un rol strategic în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când operele de artă au fost ascunse în mine pentru a fi salvate din mâinile naziștilor.

Acum, poți vizita minele de sare, care par să fie o activitate distractivă, în special pentru familiile cu copii.

Admiră lebedele de pe lac

Din orice parte a lacului ai admira peisajul, acesta va fi cu siguranță completat de lebedele care se plimbă de de-a lungul malului. Dacă nu reușești să le admiri îndeaproape, mai ai o șansă: există bărci în formă de lebădă pe care le poți închiria.

Se spune că lebedele au fost aduse pe lacul de la Hallstatt de prințesa Sissi care venea în vacanță aici și care avea o pasiune comună cu vărul ei Ludovic al II-lea, cel care a comandat castelul Neuschweinstein, despre care vorbim în curând și care al cărui nume înseamnă noua lebădă de piatră.

Urcă cu funicularul pe munte

Dacă vrei să vezi orașul de sus, trebuie să te urci în funicular și să ajungi pe vârful muntelui Salzberg (Muntele de Sare). Acolo vei descoperi cea mai veche mină de sare din lume, pentru care biletul de intrare costă 30 euro, împreună cu călătoria cu funicularul.

Dacă nu vrei neapărat să vizitezi mina de sare, poți măcar să urci pentru priveliște. Prețul călătoriei cu funicularul este 16 euro dus-întors.

Plimbă-te la întâmplare prin oraș

Pierde-te pe străduțele din centrul orașului, admiră casele colorate și florile de la balcoane și îndreaptă-te către Biserica Evanghelică din secolul al 18-lea, care domină profilul așezării cu turla sa ascuțită.

Te asigur că n-ai cum să ignori nici magazinele cu suvenire care mai de care mai ingenioase, așa că alocă-ți niște timp suplimentar pentru asta.

Panorama din cărțile poștale vine ca o surpriză la finalul plimbării prin oraș, așadar asigură-te că ajungi la ea!

Închiriază o barcă 

Dacă ajungi vara în Hallstatt, trebuie neapărat să închiriezi o barcă și să te bucuri de priveliștea de 360 de grade pe care ți-o oferă o plimbare pe lac. Prețul pentru o oră cu barca electrică nu este mare deloc, așa că adaugă 13 euro în bugetul excursiei! 🙂

Mănâncă pește proaspăt

Du-te la unul dintre restaurantele aflate pe malul lacului și comandă o porție de pește proaspăt prins din lac. Acesta e sfatul meu în materie de preparate locale, dar eu mi-am comandat un șnițel vienez sănătos, din care puteam mânca lejer două zile! 🙂

Hallstatt este un oraș mic ce poate fi străbătut de la un cap la celălalt în vreo jumătate de oră, fără măcar să fii foarte atletic. De aceea, e mai mult o destinație de-o zi, căci majoritatea vizitatorilor vin din Viena sau Salzburg să vadă cel mai frumos orășel al Austriei.

Cu toate acestea, eu îți recomand să stai măcar două zile și să te bucuri de liniștea pe care o vei descoperi odată ce hoardele de turiști pleacă mai departe, către următorul obiectiv turistic de pe itinerariul lor. Nu-ți face griji, n-ai să te plictisești! Poți urca pe munte sau îți poți lua cartea preferată pe care să o citești pe iarbă sau pe un șezlong de pe malul lacului.

Urcă cu telecabina la Five Fingers

La doar 5 kilometri de Hallstatt, la Dachstein Visitor Center, poți urca cu telecabina pe muntele Krippenstein, de două ori chiar! La primul nivel, acolo unde oprește prima telecabină, poți vizita o peșteră glaciară incredibilă, unde sunt recreate condițiile de viață de pe Marte, iar în 2012 a fost testat un costum spațial pentru o misiune viitoare.

Deși sunt o mulțime de atracții și la primul punct de pe ruta telecabinelor, dacă ești limitat de timp ca mine, îți recomand să mergi direct la cel de-al doilea nivel, unde vei da peste o panoramă spectaculoasă. După încă 30 de minute de mers pe jos pe un traseu mai mult decât lejer, vei ajunge la Five Fingers, o platformă în formă de degete de unde poți admira priveliștea. Te previn: nu e pentru cei cu rău de înălțime!

#Sfat din valiză: du-te la Five Fingers pe cât posibil în prima parte a zilei, când soarele îți va arăta culoarea de un albastru intens a lacului și vei putea admira mai bine în depărtare munții. Eu am ajuns după-amiaza târziu și n-am avut parte de întreaga paletă de culori, însă, on the bright side (haha!), au fost mai puțini turiști.

Prețul unui bilet este în jur de 30 de euro/adult. Mai multe informații găsești aici.

Când să mergi

Practic, orice anotimp ai alege, n-ai cum să dai greș. Vara ai cele mai mari șanse de vreme bună, când poți face plajă și chiar înota în lac. Cu toate acestea, este și sezonul de vârf, deci va trebui să împarți bucuria de a explora orașul cu mulți alți vizitatori. Primăvara, vârfurile încă înzăpezite ale munților îți vor arăta un Hallstatt și mai frumos, în timp ce toamna și iarna culorile se schimbă complet. Dacă ai fost pe timp de iarnă la Hallstatt, trimite-mi niște poze cu orașul sub zăpadă, sunt sigură că e de poveste! 🙂

Cum ajungi

Din Viena sunt 290 km de parcurs cu mașina, adică în jur de 3 ore pe drum. Dacă nu ești cu mașina sau n-ai închiriat una, poți merge cu trenul care ajunge la Hallstatt via Attnang-Pucheim, călătoria durând cam 3 ore și jumătate. De la stația de tren din Hallstatt va trebui să iei feribotul pentru a traversa lacul, iar priveliștea este minunată. Prețurile biletelor de tren nu sunt cele mai accesibile, round trip-ul putând ajunge la peste 70 de euro – ceea ce pentru o familie nu este chiar puțin.

Din Salzburg sunt cam 70 de kilometri, pe care îi parcurgi într-o oră. Alternativ, poți lua trenul care face 2 ore și jumătate sau autobuzul 150 care merge la Bad Ischl. Din Bad Ischl trebuies să iei autobuzul 542 sau 543 către Gosaumuhle/ Hallstatt, iar excursia dus-întors costă cam 30 de euro.

În concluzie, cel mai simplu este să ajungi cu mașina la Hallstatt. Și, cum mulți români aleg să meargă în road trip în Austria, cred că e și cea mai populară alegere!

Unde stai

N-o să te mint, cazarea în Hallstatt este scumpă și e foarte complicat cu disponibilitatea în sezonul de vârf. Însă poți să te cazezi undeva în apropiere (spre exemplu, la Gosau), căci Alpii austrieci sunt spectaculoși, iar pe booking.com sau airbnb.com vei găsi o mulțime de apartamente în zonă. La fel ca Tirol, tot landul Salzburg este foarte frumos, așa că ai șanse mari să te bucuri de o priveliște frumoasă din balcon. Chiar dacă plouă dimineața, ca în cazul de mai jos!

Așadar, dacă planifici un road trip prin Austria, pune-ți #valiza în portbagaj și include și Hallstatt în itinerariul tău. Dacă te duci într-un city break în Salzburg sau Viena, fă tot posibilul să ajungi și orășelul de pe malul lacului cu același nume. Have a nice postcard trip!

Absolventă de PR şi Turism, cu o dorinţă imensă de a explora fiecare colţ al lumii. Iniţierea unei conversaţii despre călătorii cu mine poate fi un angajament pe termen lung, căci ador să povestesc despre locuri, oameni şi culturi diverse. Şi nu mă prea pot opri!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.