Parga, cel mai colorat oraș din Grecia


Grecia / Plajă şi soare

Parga este probabil cel mai colorat oraș din Grecia. La o primă vedere, poate ai impresia că citesc harta invers și că ar trebui să vorbesc despre o țară în formă de cizmă.

Dar nu, ne aflăm încă în bătrâna Elada, într-un loc pe care n-ar trebui să îl ratezi dacă te îndrepți către insulele ionice. Sau ai putea chiar să îl iei în calcul pentru un întreg sejur. Dacă ai fost deja în Cinque Terre, Portofino sau Coasta Amalfi, nu te va impresiona la fel de mult. Dar chiar și așa, tavernele cu muzică grecească și cu tzatziki în meniuri îți vor da de știre de îndată că te afli în altă parte.

Parga este la 40 km de Igoumenita (portul continental unde ajunge feribotul care vine din Corfu). Eu am vizitat orașul, în schimb, întorcându-mă din Lefkada, traseul fiind cu 50 km mai lung către Ioannina.

Prin urmare, dacă ajungi în Parga doar într-o vizită de-o zi și n-ai prea mult timp la dispoziție, iată ce poți face:

Admiră clădirile colorate așezate în amfiteatru

Atracția principală sunt, desigur, clădirile colorate. Plimbă-te prin port și admiră-le din toate unghiurile.

parga grecia

parga oras colorat

Parga oraș colorat

Plimbă-te pe străduțele înguste

Nu te rezuma doar la zona de promenadă. Plimbă-te pe străduțele înguste la întâmplare și vei descoperi o Grecie autentică. Pe lângă arterele ticsite cu suveniruri colorate, vei da peste străzi pustii în alb și albastru, cu bătrânei care se duc alene să își facă siesta, cu pisici tolănite pe praguri și cu multă liniște, în special în timpul prânzului.

Grecia străduțe înguste

scuter grecia

bătrân Grecia

strada colorată Parga

Caută-ți o amintire frumoasă printre suvenirurile (tot) colorate

Străduțele din Parga sunt pline cu tot felul de suveniruri colorate, de ți-e mai mare dragul să le alegi. Cu siguranță nu vei pleca acasă cu mâna goală, doar #valiza e destul de încăpătoare! 🙂

Grecia postcards

multe pălării

haine shopping vacanță

stradă suveniruri Parga

citat călăorii

stele de mare colorate

Bea un frappe la o cafenea din port

Grecii sunt renumiți pentru frappe-ul lor, așa că cel mai bun loc pentru a-l savura este o cafenea simpatică din port. După ce ai umblat prin soarele dogoritor și ai alergat printre clădirile colorate, precis ai nevoie de puțină relaxare la umbră, alături de o băutură cu gheață.

restarante port parga

Mancare Parga

frappe Grecia

Vizitează Castelul Venețian de pe colină

În întregul arhipelag al Insulelor Ionice se găsesc influențe venețiene care indică trecutul lor de colonie- în special în Corfu Town. Prin urmare, și în zona continentală, în Parga, poți vizita Castelul Venețian de pe colină, construit în sec.al XI-lea pentru a apăra orașul de turci și pirați. Pentru că a fost distrus parțial de invadatori, acesta a fost reconsolidat în sec. al XIII-lea și din nou în sec.al XVI-lea de către venețieni, care l-au transformat într-o adevărată fortăreață.

Apoi, în 1813, castelul, împreună cu întregul oraș, au fost vândute turcilor, care au transformat o parte din construcție în hamam, locul unde locuia sultanul împreună cu haremul său.

Nici nu cred că trebuie să mai menționez că de la castel ai parte de niște priveliști incredibile asupra orașului. Cel puțin, asta bănuiesc, pentru că eu n-am reușit să ajung de data aceasta. Oricum, odată cu vizitarea castelului te vei bucura și de o plimbare relaxantă în natură, printre chiparoșii mândri care înconjoară fortăreața. Și, în caz că obosești urcând scările către castel, acolo te așteaptă o cafenea cu super view unde îți vei recăpăta forțele. Intrarea la castel este liberă.

Castel Parga

Mănâncă un gyros de la o tavernă autentică

Da, gyros e shaorma aia grecească pe care o găsești la prețuri foarte mici (chiar și 2 euro). Spre deosebire de cea cu care suntem obișnuiți, conține pita (o lipie mai groasă delicioasă, coaptă pe plită), maioneza este înlocuită de salata tzatziki, iar carnea este ceva mai condimentată. Cu siguranță nu se află în recomandările nutriționiștilor, dar ești în vacanță, deci e guilt-free.

Cu toate acestea, îți recomand să nu alegi un gyros la întâmplare, ci de la o tavernă tradițională. Eu am încercat unul cu pui de la George’s Pita Gyros și a fost delicios!

Taverne Grecia

taverna greceasca

Gyros Grecia

Bucură-te de soare la plaja din oraș

Am stabilit că ești doar în trecere, deci timpul nu e cel mai bun aliat al tău. Prin urmare, îți recomand să te îndrepți către Kriokeri, plaja din oraș. Nu îți va revoluționa existența și nici nu se află în top 10 cele mai frumoase plaje din Grecia. Dar te vei putea bălăci într-o apă cristalină și vei prinde câteva raze de soare.

Plajă Parga

Plajă Parga

DSC_0311

Dacă îți rezervi mai multe zile în Parga, eventual chiar un sejur întreg, lucrurile se schimbă. Iar lista cu recomandări devine mai lungă.

Ia un taxi acvatic către plajele Lichnos, Valtos sau Sarakiniko

Când cuvintele-cheie ale vacanței tale sunt plajă și soare, atunci cu asta trebuie să te ocupi! Și ce e mai frumos decât să descoperi în fiecare zi o plajă diferită? Dacă nu vrei să mergi prea mult pe jos, din port poți lua taxi-ul acvatic până la plajele cele mai apropiate de Parga, pentru câțiva euro. Pe plaje poți opta și pentru sporturi acvatice, ca să fie vacanță până la capăt! 🙂

taxi acvatic parga

Excursii Parga

Plaja-Sarakiniko1

Du-te într-o croazieră de-o zi în Insulele Paxos și Antipaxos

Eu am vizitat insulele când am fost în vacanță în Corfu și pot spune că te vei bucura de Marea Ionică pe deplin. Vei înota în ape atât de turcoaz încât va trebui să te ciupești să verifici dacă e real, vei admira grote și orășele venețiene și este posibil să apară chiar și delfini, dacă ai noroc, care se vor ține energici după barcă, dorindu-și parcă puțină atenție și afecțiune. Deci,  nu uita: e un must excursia asta!

Croaziera Parga

croaziera paxi-antipaxi

excursie parga

paxi antipaxi

Vizitează orașul Ioannina

Foarte aproape de Parga se află orașul Ioannina, capitala regiunii Epirus, foarte frumos situat lângă lacul Pamvotida. Nu știu dacă ai auzit de expresia a trăi ca pașa în Ioannina, dar probabil îți dai seama că e vorba de un superlativ absolut. Zona a fost sub ocupație otomană, prin urmare vei regăsi încă influențe în arhitectură și nu numai.

Până la Ioannina sunt 100 km și, dacă visezi puțin mai departe, poți chiar să mergi într-o excursie de-o zi la Meteora, parcugând 187 km (2h jum). Mânăstirile de la Meteora construite în vârful stâncilor sunt parcă de pe altă lume și, chiar dacă am fost acolo acum mai bine de 10 ani, emoțiile sunt la fel de puternice. Știu, sună clișeic. Critică-mă cât vrei, dar mai vorbim după ce ajungi acolo!

ioannina

Sursă foto: mouzenidis-travel.com

meteora

meteora grecia

Du-te până în Albania să te culturalizezi

Butrint este un sit arheologic din Albania înscris pe lista patrimoniului UNESCO. Acesta a fost inițial o colonie grecească, apoi un oraș roman și un episcopat. A urmat o perioadă de stăpânire bizantină, până când venețienii au venit la rând. În Evul Mediu a fost cumva lăsat de izbeliște, iar acum poți vedea ce influențe a avut fiecare perioadă asupra orașului.

site arheologic albania

Sursă foto: infoalbania.al

Savurează un pahar de vin roșu cu priveliște către munți la Metsovo

Metsovo este un orășel frumos din munții Pindului, aflat la o înălțime de 1200m. Vara, aici te poți bucura de vinul tradițional al regiunii și de brânza afumată, în timp ce admiri căsuțele tradiționale ce urcă pe munte. Iarna este o stațiune de ski renumită, cu teleferic și toate cele. Până în Metsovo sunt 133 km (1h jum), dar dacă nu ești cu mașina în vacanță sau vrei s-o lași să se odihnească, poți cumpăra o excursie de la agențiile locale, în portofoliul cărora se regăsesc toate locurile despre care am scris.

metsovo

Sursă foto: athensminibus.com

Eu zic că te-am convins, așa-i? Merită să vizitezi Parga măcar pentru jumătate de zi și să îți bucuri retina cu atât de multe culori. Dar pune-o bine pe lista dorințelor pentru un întreg sejur, e fix ce trebuie pentru o vacanță de vară frumoasă!

parga bărci

parga taverna

patiserie grecia

47

oras colorat

parga

scuter grecia

parga

barci parga

parga grecia


Cristina Stoica

Absolventă de PR şi Turism, cu o dorinţă imensă de a explora fiecare colţ al lumii. Iniţierea unei conversaţii despre călătorii cu mine poate fi un angajament pe termen lung, căci ador să povestesc despre locuri, oameni şi culturi diverse. Şi nu mă prea pot opri!

Comentarii

  1. Direct la suflet a mers articolul asta. Luni plecam in Grecia, cu cortul prin Lefkada si Atena. Si frumusetea asta de oras, Parga, e chiar in drumul nostru 😀
    Multumesc! ^_^

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *