Calendarul spune că vara tocmai ce s-a încheiat. Dar, până la urmă, de ce trebuie să ne uităm la dată? Pentru că, dacă ne aflăm pe o plajă din Lefkada, vom constata câteva lucruri clare: soarele strălucește la fel de tare ca în toiul verii, valurile se îndreaptă spre mal cu aceeași repeziciune, iar frappe-ul grecesc e la fel de răcoritor. E drept, nu pentru mult timp. Dar eu zic să trăim prezentul!

Am adus pe ecranul tău în repetate rânduri amintiri din insula ionică preferată. Așa ai aflat care sunt cele mai frumoase plaje din Lefkada, ce vei primi în farfurie la restaurantele de acolo și cum să ai o vacanță completă, conform itinerariului scos din #valiză. De data aceasta, te voi urca pe o barcă și îți voi arată cum este o zi pe mare, într-o croazieră clasică ce pornește din portul Nidri.

I se spune Croaziera Celor 7 insule. Nu te chinui să le numeri, îți va da cu virgulă! 🙂 Mă refer la cele pe care vei păși cu adevărat, că din barcă vei vedea nenumărate! Deși descrierea excursiei cu barca promite mai multe decât se întâmplă cu adevărat, tot merită să pleci o zi în larg și să te bucuri de apa limpede în care vei înota, de soarele care se asociază cu briza pentru a-ți oferi un bronz auriu și de câteva opriri frumoase. 

Dacă bugetul îți permite sau dacă ajungi în Lefkada cu un grup de prieteni, îți sugerez să închiriezi o barcă. Cu siguranță experiența va fi mai frumoasă! Dar, dacă nu te încadrezi în cele două situații, caută prin portul din Nidri o ofertă bună (deși toate sunt cam la același preț), de preferat o croazieră cu o barcă mai mică. Cele mari ale companiilor renumite sunt supra-încărcate și n-aș vrea să alergi să prinzi loc sau să fii tot timpul cu ochii în patru să nu ți-l fure cineva. Vacanțele sunt despre relaxare, așa că trebuie să te asiguri că de asta vei avea parte!

Dar hai mai bine să vedem pe unde vei ajunge în croaziera de-o zi pe Marea Ionică! În cele mai multe cazuri, vei începe aventura pe apă din Nidri, de unde pleacă majoritatea vaselor ce plimbă turiștii de colo-colo prin preajma insulei Lefkada. Astfel, vei avea șansa să vezi portul din larg și să ai o imagine panoramică asupra peisajului montan superb din spatele său.

Nidri Lefkada

peisaj Lefkada

Plaja Egremni

Prima oprire este la plaja Egremni, una dintre preferatele mele. Eu am vizitat Lefkada înainte de cutremurul care a distrus drumul până la plajă, așa că am ajuns și pe uscat. Acum, singura alternativă a rămas barca, asta dacă între timp nu au reconstruit șoseaua cu serpentine și adrenalină pe care trebuia să o parcurgi până acum pentru a ajunge la Egremni Beach. Am nevoie de un update de la un călător care a fost recent acolo! 🙂

În orice caz, culoarea apei este incredibilă, iar stâncile verticale oferă un sentiment plăcut de izolare. Dar pentru asta îți recomand să te îndepărtezi de locul unde te lasă barca! Plaja este foarte lungă, așa că trebuie doar să faci câțiva pași în plus pentru a găsi un colț mai liniștit. Chiar dacă trebuie să fii cu ochii pe ceas, să nu ratezi plecarea!

#Sfat din valiză: Nu te așeza chiar sub pietre și verifică de două ori înainte de a alege unde te relaxezi pe plajă. După cutremur, trebuie să ne luăm niște măsuri de precauție suplimentare, pentru că nu știi niciodată când se va mai desprinde o altă piatră!

plaje Lefkada

Croazieră Lefkada

plaja Egremni Lefkada

plaja Egremni Lefkada

Marea Ionica Lefkada

Plaja Porto Katsiki

Itinerariul croazierei cuprinde și cea mai renumită plajă din Lefkada, chiar dacă o vei vedea doar din larg de această dată. Vara, când este foarte aglomerat, bărcile nu merg până la țărm, așa că va trebui să te mulțumești cu o pauză de înot și cu o priveliște pe cinste! Dar sunt sigură că oricum vei ajunge și pe uscat la Porto Katsiki, doar este simbolul insulei și merită din plin să o incluzi în itinerariu. Deși te vei afla într-un cadru natural incredibil, mă simt datoare să menționez că în sezonul de vârf va trebui să cauți bine un loc liber pe nisipul fin. Dar nu e cazul croazierei noastre, căci vei admira totul doar din larg! 🙂

Plaja Porto Katsiki Lefkada

Croazieră Lefkada

Fiskardo

Pentru mine, Fiskardo a făcut ca toată croaziera să merite cu adevărat. Micuțul port din Kefalonia este singura așezare de pe insulă rămasă neafectată după cutremurul devastator din 1954, așa că mai poți admira și astăzi clădirile colorate, cu influențe venețiene.

Deși nu ai mai mult de o oră la dispoziție din momentul în care cobori de pe barcă, tot îți rămâne destul timp să te plimbi pe străduțele înguste încărcate cu flori, să treci în revistă casele colorate, să iei la pas promenada din port, cu magazinele pline cu suveniruri colorate sau să savurezi o înghețată delicioasă. 

Recunosc, Fiskardo m-a convins să pun pe listă Kefalonia pentru viitoarele călătorii în Grecia, căci știu că insula este superbă și sunt multe alte locuri incredibile de descoprit prin preajma micuțului sat pescăresc din nord.

Fiskardo Kefalonia

case mediteraneene

Vacanta Grecia

alei Grecia

restaurant Kefalonia

suveniruri Kefalonia

Grecia muzica stradala

alei cu flori

flori Grecia

sezlong langa mare

banca pe malul marii

port Fiskardo Kefalonia

Ithaca

Una dintre cele 7 insule pe care le vei vedea doar de la depărtare este Ithaca. Noi am oprit într-un loc cu vedere către port, astfel că am avut ceva timp la dispoziție să ne imaginăm ce locuri superbe poți descoperi pe insulă și, mai ales, să o punem în categoria planurilor de viitor. Less is more, nu? 🙂

Ithaca Grecia

Peștera Papanikolis din Meganisi

Următoarea oprire este dominată de o culoare turcoaz cum mai rar vezi, căci așa arată apa din peștera Papanikolis. Dar se pare că aceasta n-a bucurat de-a lungul timpului doar călătorii cu un permanent dor de ducă, ci a servit și drept ascunzătoare în cel de-al Doilea Război Mondial! 

pestera Grecia

pestera croaziera Lefkada

pestera Lefkada

Insulele lui Onassis

Unii oameni își doresc o casă. Alții își doresc o mașină. Ba chiar sunt câțiva mai extravaganți care își golesc conturile pentru iahturi și elicoptere. Ei bine, mai sunt unii care își cumpără insule. Da, la plural! Insulele Scorpios, Sparti și Scorpidi au fost ale milionarului Onassis, domnul norocos cu care s-a căsătorit Jackie Kennedy după moartea lui J.F. Acum, soarta lor este puțin incertă, dar nu voi intra în detalii și voi spune doar că a mai apărut în peisaj un milionar rus căruia i-a fost vândută Scorpios!

Insula Onassis Lefkada

Insule Onassis Grecia

Madouri

O altă insulă privată pe lângă care vei trece pe finalul croazierei este Madouri. Se pare că acolo a crescut poetul care a marcat secolul al 19-lea prin versurile sale,  Aristotelis Valariotis. Prin urmare, ține minte că e o insulă care inspiră, chiar și de la depărtare! 🙂

insule Lefkada

insule in jurul Lefkadei

Pe întreaga durată a croazierei, vor fi câteva opriri unde poți înota în voie și te poți bucura din plin de prospețimea Mării Ionice. Desigur, dacă nu știi să înoți, ți se va pune la dispoziție o vestă de salvare, așa că nu-ți face griji. Însă marea este atât de sărată, încât cred că ar fi o oportunitate foarte bună să înveți să înoți, pentru că te poți menține cu foarte multă ușurință la suprafață!

plaja virgina

Marea Ionica inot Lefkada

Ce trebuie să mai știi

  • Plecarea este în jurul orei 10:30, iar întoarcerea după 18:30.
  • În general, în prețul excursiei (cam 20 de euro/persoană) este inclus și prânzul, care conține de regulă o porție de souvlaki. Cu toate acestea, va trebui să îți cumperi băuturile.
  • Ar trebui să îți aloci niște bani și pentru eventualele cheltuieli din Fiskardo. S-ar putea să ți se pună pata pe vreun suvenir colorat de luat în #valiză! 🙂
  • În mod evident, nu toate locurile de pe barcă sunt la umbră, așa că trebuie să ai neapărat ceva cu care să îți acoperi capul. Iar loțiunea de plajă nu trebuie să lipsească, pentru că în larg ai cele mai multe șanse să faci insolație. Mai ales că briza și vântul te fac să uiți de soarele arzător!
  • Cumpără biletele doar de la agențiile care organizează excursiile. Sunt mulți care te abordează pe plajă încercând să îți revândă pachetele, dar la un preț mai mare!
  • Nu trebuie să ai așteptări imense de la o astfel de croazieră. În mod evident, vei petrece mai mult timp pe mare, decât în locurile în care se acostează. În plus, este un produs care se adresează turismului de masă, așa că asta vei întâlni: mase de turiști! 🙂 Dar, dacă nu ai un buget mai generos pentru a închiria o barcă, este o oportunitate foarte bună să explorezi locuri noi din jurul insulei Lefkada.

Croazieră Lefkada

cu barca Lefkada

croazieră din Lefkada vacanță Grecia

in interiorul vaporului

gratar pe barca Lefkada

Souvlaki Grecia

barca Lefkada

Croazieră Lefkada

Deci, cum facem? Mai prelungim puțin vara aceasta sau punem Lefkada pe listă pentru anul viitor? 🙂

Absolventă de PR şi Turism, cu o dorinţă imensă de a explora fiecare colţ al lumii. Iniţierea unei conversaţii despre călătorii cu mine poate fi un angajament pe termen lung, căci ador să povestesc despre locuri, oameni şi culturi diverse. Şi nu mă prea pot opri!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.