Daca vrei să vezi un orășel german magic, du-te în Heidelberg. Daca alegi sa mergi în decembrie și mai prinzi și o zi în care ninge fără oprire, o să ți se pară locul perfect pentru a te bucura de spiritul Crăciunului, așa cum ni-l amintim din copilărie.

Dar hai mai bine să povestim despre ce trebuie să aibă un ✓  în dreptul său după explorarea orașului:

Vizitează castelul

Desigur că toate drumurile și privirile se îndreaptă către castel. Dar și toate funicularele, cu care poți urca pe colina cu ruine renascentiste. Odată ajuns acolo, vei putea vedea construcția din secolul al XIII-lea, care a devenit mai târziu fortăreață, Muzeul Farmaciei, grădinile și te vei putea bucura de priveliștea orașului. Ah, și să nu uit: la castelul din Heidelberg vei găsi și cel mai mare butoi de vin din lume!

Noi am hotărât să nu urcăm de data aceasta, pentru că vizibilitatea era foarte redusă și ne-am promis că vom reveni oricum și vara, când este totul verde. 

Prețul biletului este 7 euro, iar mai multe informații găsești aici.

heidelberg castle

Plimbă-te de-a lungul străzii comerciale

Heidelberg are o stradă comercială lungă,  Hauptstraße, în capătul căreia se întrezăresc turle gotice și dealuri înzăpezite. Deși nu cred că acesta ar trebui să fie motivul principal al vizitei tale, poți profita de numeroasele magazine pe lângă care treci și să faci niște cumpărături.

strada comerciala Heidelberg

catedrala Heidelberg

Cladiri Germania Heidelberg

strazi Germania

Ia la rând piețele de Crăciun

Există mai multe piețe de Crăciun în Heidelberg, dar de cea mare de lângă catedrala din Marktplatz mă leagă multe căni de vin fiert. Însă, dacă mergi puțin mai departe, vei da peste încă o piață, una cu adevărat deosebită, care se află la poalele castelului.

Dacă sunt frumoase piețele de Crăciun din Heidelberg? Ei bine, există un singur răspuns – scurt, dar concludent: te afli în Germania! 🙂

piata Craciun Heidelberg

piata Craciun magica Germania

piata Craciun Heidelberg

cadouri Craciun

piete de Craciun ninsoare

brad Germania

Mos Craciun

piete de Craciun

Heidelberg Craciun castel

Traversează podul Alte Brucke

N-ai cum să pleci din Heidelberg fără să traversezi podul vechi, Alte Brucke, peste râul Neckar, mai ales că vei putea admira castelul de pe colină. Podul a fost construit în secolul al XVIII-lea, însă porțile sale au văzut și vremuri medievale.

De pe malul opus centrului vechi al orașului, poți urca pe Philosopher’s Walk, pe care, așa cum îți povestește numele, s-au plimbat mulți filozofi în perioada romantică, pentru a-și limpezi gândurile și a admira orașul de sus.

Cum iarna zilele sunt scurte, noi n-am mai apucat să ne luăm porția de filozofie, mai ales că piețele de Crăciun merită mai multă atenție în acest sezon. Dar cu siguranță vara parcurgerea traseului trebuie să fie obligatorie, căci priveliștea pare minunată din pozele pe care le-am văzut.

Old Bridge Heidelberg

Heidelberg iarna

pod Heidelberg

case Heidelberg

raul Neckar Germania

Old Town Germania Heidelberg

heidelberg

Vizitează cel mai frumos magazin al lui Moș Crăciun

În Heidelberg am dat peste cel mai frumos magazin al lui Moș Crăciun pe care l-am vazut vreodată. Efectiv, de cum am intrat pe ușă, mi-am spus că excursia a meritat, indiferent de ce urma să mai vedem. Este genul ăla de loc despre care chiar te îndoiești că ar fi real, căci mi s-a părut un labirint interminabil cu decorațiuni, cadouri, brazi împodobiți și jucării. Un labirint în care scopul nu era neapărat să găsesc ieșirea! Cu fiecare încăpere în care pășeam, ochii mi se măreau de entuziasm și uimire, astfel încât la un moment dat chiar m-am întrebat dacă încă mai am 26 de ani sau am fost cu adevărat transportată în timp. Asta se traduce, pe scurt, prin magie! 🙂

magazin craciun

magazin Craciun Heidelberg

magazin Crăciun

brad de Craciun

Manânca la Hans im Glück

Ce-i drept, nu este un restaurant tipic nemțesc. Dar noi am dat din întâmplare peste el și ne-a plăcut tare mult. De la decorul interesant cu copaci, până la burgerii organici pregătiți în așa fel încât nici măcar n-am simțit că este cheat day, ni s-a părut că am făcut o alegere foarte bună, mai ales că peste tot era aglomerat. Ca să nu mai vorbim de locul de la geam, de unde am putut admira catedrala din Marktplatz, trecătorii și ninsoarea.

burgeri Heidelberg Germania

burger vegan

Bea glühwein

Dacă ajungi în luna decembrie în Heidelberg, s-ar putea să te întâmpine un frig neprietenos. Dar noroc cu piețele de Crăciun și cu simpaticele căni verzi personalizate special pentru sărbătorile de iarnă din oraș (ca peste tot în Germania), umplute cu vin fiert, adică Glühwein. Dar, ca să nu avem discuții și să crezi că instig la consumul de băuturi alcoolice, te anunț că mai există și ceai sau ciocolată caldă!

vin fiert piete de craciun

Bucură-te de atmosfera magică

Da, ești în Germania. Peste tot sunt decorațiuni de Crăciun, luminițe și colinde. N-ai cum să eviți entuziasmul nemților când vine vorba de sărbătorile de iarnă, așa că resemnează-te și lasă acasă costumul & atitudinea de Grinch. Ca să înțelegi mai bine despre ce este vorba, uite niște poze:

decoratiuni Craciun

magia sarbatorilor Germania

snow

iarna Germania

patinoar

 

heidelberg piete Craciun

Ce trebuie să mai știi

  • Dacă vrei să mergi într-o excursie de-o zi din Frankfurt în Heidelberg, ai trei opțiuni: cu mașina închiriată/personală (o oră), cu trenul ( o oră –de la 40 euro) sau cu autocarul (o oră și jumătate – de la 17 euro). Prețurile sunt orientative, căci ele diferă în funcție de ora aleasă și de disponibilitate.
  • De la gara din Heidelberg până în centru sunt cam 30 de minute de mers pe jos. Dacă ți se pare prea mult, poți lua autobuzul, prețul unui bilet este 3 euro.
  • În Heidelberg se află cea mai veche universitate din Germania, care datează încă din secolul al XIV-lea. De aceea, orașul este și mai animat, iar media de vârstă și mai mică.
  • În Heidelberg a hotărât să își petreacă și domnitorul Alexandru Ioan Cuza o parte a exilului, fiind și locul unde a decedat în 1873.
  • Heidelberg a reușit să fenteze bombele celui de-al Doilea Război Mondial, de aceea multe dintre clădirile din perioada romană sunt încă prezentabile.

Concluzia? Fie că alegi să admiri priveliștea încântătoare a orașului vara, cu dealurile înverzite, podul vechi și castelul renascentist, fie că ajungi în oraș în decembrie, atunci când magia Crăciunului ocupă fiecare stradă a orașului, cert este că trebuie să ajungi în Heidelberg!

strazi Heidelberg

heidelberg 3

Heidelberg iarna

heidelberg magie

Absolventă de PR şi Turism, cu o dorinţă imensă de a explora fiecare colţ al lumii. Iniţierea unei conversaţii despre călătorii cu mine poate fi un angajament pe termen lung, căci ador să povestesc despre locuri, oameni şi culturi diverse. Şi nu mă prea pot opri!

2 COMENTARII

  1. Foarte frumos! Un muzeu si un magazin a lui Mos Craciun exista si in Rothenburg ob der Tauber, nu departe de Nurnberg.Este superb la fel ca si oraselul!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.