Deși este al doilea cel mai mare oraș din Bavaria, Nürnberg păstrează atmosfera unui oraș medieval micuț. De îndată ce treci de zidurile cetății de altădată, te vei trezi plimbându-te pe străduțele pietruite, răsucindu-ți capul după turlele catedralelor gotice, admirând ghivecele cu flori colorate de la ferestre, măsurând cu privirea piețele ample și dorindu-ți să savurezi o bere locală la un biergarten.

Da, Nürnberg este unul dintre cele mai frumoase orașe ale Germaniei și îți vei da seama de asta de îndată ce ajungi acolo. În Evul mediu, regii germani nu aveau o reședință stabilă, așa că practicau un fel de turism al castelelor, mutându-se periodic de la un castel la altul. Astfel, aproape toți suveranii nemți au folosit castelul din Nürnberg drept reședință, până în secolul al XVI-lea. Desigur, tot în perioada medievală orașul a înflorit pe toate planurile, în mare parte datorită poziției strategice care facilita comerțul dintr-o zonă a Europei în alta.

La o primă privire, nimic din farmecul medieval nu trădează trecutul dramatic al orașului, când casele parcă făcute din turtă dulce s-au transformat pe loc în ruine și dărâmături. În timpul celui de-al doilea război mondial, Nürnberg a fost unul dintre cele mai bombardate orașe germane, atunci când aproximativ 90% din așezarea urbană a fost distrusă și viețile multor oameni au luat sfârșit. De ce a fost o țintă atât de importantă pentru aliați? Dintr-un motiv foarte simplu: era orașul preferat al lui Hitler, acolo unde aveau loc periodic congrese naționale ale partidului nazist și unde acesta îndoctrina în mod constant populația germană, cu tonul inconfundabil al discursului său.

Din fericire, imediat după încheierea celui de-al doilea război mondial, s-au făcut eforturi uriașe pentru reconstruirea orașului, căruia i-a fost redat farmecul medieval din alte vremuri, atunci când conflictele dintre împărați ori cavaleri nu aveau consecințe de o asemenea amploare.

canale oraș bavarez

Pentru că am avut foarte puțin timp la dispoziție să explorez orașul, de data aceasta îți propun mai degrabă o plimbare virtuală pe străzile sale. Cu siguranță #valiza va ajunge din nou în Nürnberg, iar atunci vom despacheta un articol complet, cu tot ceea ce are de oferit așezarea bavareză medievală.

Ce poți face în Nürnberg, pe scurt

  • vizitează castelul care a fost reședința regilor germani între anii 1050 și 1571;
  • plimbă-te de-a lungul zidurilor medievale, cu unele porțiuni care datează încă din secolele 14 și 15;
  • admiră catedrala St.Lawrence din secolul al 14-lea, cea mai mare din oraș, care se remarcă prin turlele sale gemene;
  • vizitează muzeul Albert Durer, cândva casa faimosului pictor renascentist;
  • vizitează Palatul de Justiție, unde au avut loc procesele de la Nürnberg, în cadrul cărora au fost judecați unii dintre cei mai importanți lideri ai Germaniei naziste;
  • bea o bere bavareză la una din terasele aflate în piața Hauptmarkt;
  • plimbă-te de-a lungul râului Pegnitz și admiră casele medievale;
  • du-ți piticul la Muzeul Jucăriilor, sigur va fi extrem de încântat;
  • mănâncă un bratwurst, cârnatul tradițional din Nürnberg;
  • vizitează orașul și iarna, căci Târgul de Crăciun din Nürnberg este considerat cel mai frumos din întreaga Germanie.

cetate Nurnberg

casa medievala bavareza

casa medievala

case Nürnberg

priveliste Nürnberg

Nürnberg Bavaria

admirare oras

case Bavaria

case Nürnberg

cetate Nürnberg

ferestre cu flori

strazi Nürnberg

Nürnberg Germania

catedrala gotica

elemente baroce

piata Nürnberg

strazi statui

catedrala gotica Nürnberg

Magazin Nürnberg

florarie Germania

cladiri istorice

strazi Nürnberg

cladiri medievale

cladire germana

casa medievala

centru medieval Nürnberg

casa germana

carti postale

canale oras bavarez

muzeu

oras Germania

cladiri medievale

brezel Germania

biserica gotica

strazi oras gotic

carti postale

piata Germania

Nürnberg oraș Bavaria

casa bavareza

biserica gotica

priveliste Nürnberg

Sper că ți-au plăcut cărțile poștale din Nürnberg, adunate în #valiză în urma unei scurte plimbări prin oraș. Cum zborul până acolo durează sub două ore din București, cred că este o destinație de city break extrem de ofertantă. L-ai pus pe listă, da? 🙂

[line]

Am vizitat Nürnberg la invitația Organizației Germane pentru Turism, în cadrul unei săptămâni frumoase petrecute în Bavaria. #GermanySimplyInspiring #visitBavaria #YoungDanube

Absolventă de PR şi Turism, cu o dorinţă imensă de a explora fiecare colţ al lumii. Iniţierea unei conversaţii despre călătorii cu mine poate fi un angajament pe termen lung, căci ador să povestesc despre locuri, oameni şi culturi diverse. Şi nu mă prea pot opri!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.