Cum ar fi dacă ți-ai lua #valiza într-o zi și ai pleca în Bavaria, să descoperi renumita regiune germană urmărind cursul Dunării? Îți spun eu: ai da peste niște băi termale din perioada romană, ai merge la picnic la temple grecești, ai învăța cum se face turismul la peșteri de acum milioane de ani, ai înnopta la mânăstiri unde se produce bere, ai redeveni copil în parcuri de distracții colorate, te-ai bucura de arhitectura tradițională bavareză și ai bea multă bere.

De fapt, m-am gândit să studiem mai bine acest plan de călătorie și să îți povestesc despre locurile pe care le poți vedea în Bavaria, dacă te lași ghidat de apele Dunării.

Relaxează-te la băile termale romane de la Bad Abbach

Dacă ajungi la băile termale de la Bad Abbach, să știi că ești foarte departe de a fi prima persoană care se bucură de o zi la piscină ori la sauna de la Kaiser Therme. Cu mult timp înaintea ta sau a mea, acum multe sute de ani, romanii au descoperit beneficiile izvoarelor sulfuroase și proprietățile curative ale apei din această zonă. Așa se face că până în ziua de azi, Kaiser Therme din Bad Abbach a rămas o oază de liniște și relaxare, unde oamenii chiar vin să se deconecteze total și să se bucure de prospețimea aerului, în timp ce înoată prin piscina cu apă caldă.

E drept, de când am ajuns noi, n-a mai fost așa de multă liniște. Și am mai încălcat și regula de bază a SPA-ului, conform căreia este interzis să faci poze. Prin urmare, te rog să apreciezi unicitatea imaginilor de mai jos, dar tu să nu faci la fel! 🙂

Accesul pe durata intregii zile costă 17 euro, dar, spre exemplu, dacă stai doar 2 ore și jumătate plătești numai 10 euro. Mai multe informații aici.

piscina Bavaria

relaxare la piscina

bad abbach

Înnoptează la cea mai veche mânăstire producătoare de bere din lume, situată pe malul Dunării

Mânăstire producătoare de bere? Da, ai citit bine. La Weltenburg Abbey, călugării prepară bere încă din anul 1050, fiind cea mai veche berărie monastică din lume. De altfel, berea Kloster Barock Dunkel produsă aici a primit de trei ori titlul de cea mai bună bere neagră din lume.

În plus, mânăstirea este foarte pitoresc situată pe malul Dunării, iar interiorul catedralei benedictine St. George din secolul al XVIII-lea te va uimi prin frescele sale și decorațiunile baroce. Dar, după ce te încarci cu spiritualitate, este timpul să te așezi la terasa din curtea interioară și să te bucuri de un biergarten mai special, anexat acestui lăcaș de cult. 

Cu ce se mai diferențiază Weltenburg Abbey de alte mânăstiri? Ei bine, este ceea ce se cheamă un SightSleeping hotel, adică un obiectiv turistic în care te poți caza. Cea mai frumoasă parte a întregii experiențe este atunci când, după ora 19, porțile mânăstirii se închid publicului și rămân prin preajmă doar oaspeții de la gastehaus, care se pot plimba în voie prin curtea interioară liniștită. Nu îți voi ascunde faptul că e destul de dificil să găsești camere libere, pentru nimeni nu prea mai vrea să plece acasă după o zi în care s-a plimbat de-a lungul Dunării și a savurat cea mai bună bere neagră din lume. Dar poți să îți încerci norocul pe site-ul oficial al mânăstirii, unde prețurile încep de la 46 euro/noapte. E clar că nu te trezești în fiecare dimineață într-o mânăstire producătoare de bere, cu Dunărea în fața ochilor, la o simplă privire aruncată pe fereastră! 🙂

manastire pe malul Dunarii

manastire Bavaria

terasa cu flori

manastire Bavaria

interior catedrala Bavaria

manastire berarie

bere manastire

camera manastire

manastire pe malul Dunarii

Fă hiking de-a lungul Dunării

E drept că peisajul de la Cazanele noastre este mai spectaculos și că ei nu îl au nici pe Decebal. Însă cred că este important să știi că în această zonă există trasee pe care le poți urma prin pădure ori de-a lungul Dunării, astfel încât să petreci o zi frumoasă în natură și să faci puțină mișcare.

Spre exemplu, dacă punctul de plecare este mânăstirea, te poți plimba până în orășelul Kelheim preț de vreo două ore, de unde ai posibilitatea să te întorci cu barca. Drumul nu este foarte solicitant și vei avea parte astfel de o nouă perspectivă asupra Dunării. BONUS: priveliștea de sus cu mânăstirea în prim-plan!

manastire pe malul Dunarii

priveliste Dunare

prin padure

ruta Hiking

plimbare cu barca pe Dunare

peisaj Dunare

priveliste Dunare

Vizitează peștera Tropfsteinhöhle Schulerloch pentru o lecție de turism

Tropfsteinhöhle Schulerloch este o peșteră situată pe malul Dunării, undeva în inima Bavariei. Dar nu stalactitele și stalagmitele de acum sute de mii de ani o fac specială, ci modul în care ea este prezentată turiștilor. Printre informații despre perioada în care Dunărea a pătruns în peșteră și despre lungimea sa de 420 de metri, ghidul nostru blond cu ochii albaștri ne-a făcut cunoștință cu formațiunile calcaroase, invitându-ne să le urmărim conturul care creează adevărate personaje: o girafă, un șarpe, o ceapă etc. La un moment dat, acesta a stins complet lumina și noi am rămas cufundați în întunericul peșterii, ascultând fiecare picătură și imaginându-ne viața neanderthaliană cotidiană. Însă punctul culminant al prezentării a început tot cu stingerea luminii, urmată de proiectarea unui filmuleț care ne-a lăsat pe toți muți de uimire în timp ce urmăream stelele și succesiunea imaginilor ce spuneau povestea peșterii într-un mod atât de simplu, dar ingenios. Cam asta înseamnă să exploatezi cu adevărat fiecare resursă turistică pe care o ai!

În peșteră au loc periodic și concerte, la care pot asista până la 180 de oameni. De la parcare trebuie să urci puțin prin pădure, dar drumul nu durează mai mult de 20 de minute. Prețul vizitării peșterii este de 4,8 euro și mai multe info găsești aici.

#Sfat din valiză: nu merge în peșteră cu niște blugi cu care mături pe jos, pentru că vei ieși cu ei complet înămoliți. Nu că aș ști din proprie experiență! 

pestera Bavaria

stalactite

pestera Bavaria

Mergi la picnic pe treptele templului grecesc Walhalla

Undeva în mijlocul Bavariei, acolo unde te aștepți mai puțin, se înalță un monument grecesc, parcă luat de-a gata și mutat de pe coasta însorită a mării Egee. Este vorba de Walhalla, memorialul ridicat în secolul al 19-lea pentru a sărbători victoria trupelor germane împotriva lui Napoleon.

Astăzi, în interiorul său vei găsi busturile celor mai marcante personalități din istoria Germaniei și vei putea face, astfel, un tur al celor care de-a lungul vremii au dat dovadă de o sclipire de geniu. Când am ajuns noi la apus era închis, dar tare mi-aș fi dorit un selfie cu Bach! 

Lăsând la o parte interiorul care are acum rolul de hall of fame, la Walhalla nimeni nu ajunge cu mâna goală. Cum vine după-amiaza, vei vedea fete cu coșul de picnic în mână, ajungând alături de iubiții lor, responsabili cu căratul păturilor, boxei ori sticlelor de bere. Panorama largă cu Dunărea în prim-plan îi determină pe mulți să vină aici la apus, după orele de serviciu, să se relaxeze câteva ore sau să socializeze cu prietenii la un picnic. Personal, locul m-a încărcat cu energie pozitivă și mi-a dat o stare de bine!

Prețul unui bilet este doar 4 euro, dar să mergi la picnic pe treptele templului e gratis! 🙂 Mai multe informații găsești aici.

templu grecesc Germania

Walhalla Bavaria

templu grecesc

detalii templu

loc de relaxare

priveliste Dunare

Simte mirosul hameiului la cea mai inedită fabrică de bere din lume

În Bavaria există atât de multe fabrici de bere, încât ți-ar trebui o groază de timp doar să le numeri. Însă una dintre ele pare scoasă dintr-o poveste a fraților Grimm! La Kuchlbauer vei avea impresia că ai lăsat în urmă lumea convențională în care trăim și că ai pășit într-un tărâm colorat, cu turnuri care sfidează gravitatea. Și cu multă bere!

Berăria de dimensiuni medii din Abensberg a fost înființată în 1300, dar abia recent a fost transformată într-o experiență aparte pentru vizitatori. Proprietarul său, Lehonard Sallak, și-a dorit foarte mult să îi anexeze un turn inedit, așa că l-a contactat pe artistul austriac Friedensreich Hundertwasser, cel care s-a ocupat și de faimoasele case colorate din Viena. Acesta a fost, de altfel, ultimul proiect al lui Hundertwasser, el trecând în neființă înainte de finalizarea sa. Dar, chiar și așa, artistul a lăsat Bavariei un univers cu forme nefirești, ferestre dansatoare și podele ondulate, turnul fiind gândit drept un simbol al berii bavareze, al cărei proces de producție este considerat de nemți o adevărată artă.

În plus, în pivnița în care cândva se ținea berea la rece, există acum o reproducere în mărime naturală a celei mai celebre lucrări a lui DaVinci, Cina cea de Taină. Deși n-are nicio legătură cu turnul colorat de lângă berărie, Salleck l-a studiat pe Leonardo obsesiv și a scris chiar o carte despre opera lui, dorindu-și astfel ca această parte din viața lui să fie inclusă în turul fabricii de bere. La final, nu uita să treci și pe la galeria de artă, deși este destul de dificil să nu remarci clădirea colorată și neconvențională, care are în interior un copac aurit!

Pentru un tur care cuprinde berăria, turnul și galeria de artă trebuie să plătești 18 euro. De fapt, poți analiza mai bine variantele de bilete aici.

 berarie germana

fabrica de bere

sticle de bere multe

turn Hunderwasser

arhitectura colorata

priveliste din turn

interior albastru

copac auriu

gresie colorata

casa Hundertwasser

 Admiră mașinile de la Audi Forum

Bavaria înseamnă în mod cert și mașini de marcă. Pe cale de consecință, ar fi păcat să pleci acasă fără să fi vizitat măcar un muzeu al unui brand de mașini renumit în toată lumea. Și, cum noi am urmărit cursul Dunării în această călătorie, ne-am oprit la Audi Forum din Ingolstadt, oraș traversat de fluviul pentru care ultima stație este țara noastră. Da, dacă te gândeai care ar fi cel mai simplu mod de a-ți aduce noul Audi acasă, răspunsul logic este: pe Dunăre! 🙂

La muzeul Audi vei vedea primele modele de mașini cu patru cercuri și vei putea parcurge, astfel, istoria brandului. Poate nu știai, dar la începutul secolului al XX-lea, proprietarul August Horch, a intrat în conflict cu ceilalți acționari ai societății sale și s-a decis să înființeze una nouă, pe care a denumit-o August Horch Automobilwerke GmbH, neașteptându-se să fie dat în judecată pentru drepturi de autor. Văzându-se nevoit să schimbe denumirea companiei și cum „horch” înseamnă în germană a auzi, brandului i-a fost atribuit echivalentul în latină, audi. În plus, fiecare dintre cele patru cercuri din logo au fost gândite pentru a ține locul câte unui nume din denumirea inițială.

Prețul vizitării muzeului este de 4 euro/ adult. Tot la Audi Forum poți vizita și fabrica, dar poți alege și un tur interactiv pentru copii. Mai multe informații despre tururi și prețuri găsești aici.

audi forum ingolstadt

masini Audi

muzeu audi

Audi forum Bavaria

Du-ți piticul sau redevino chiar tu copil la LEGOLAND

LEGOLAND este o oprire obligatorie dacă pe bancheta din spate se află cel puțin un copil. Nu e cazul? Ei bine, știi și tu foarte bine că entuziasmul copilăriei ți se declanșează imediat la vederea primului carusel, la ochirea pernelor în formă de gogoașă ori la apariția trenulețului care face turul parcului. Prin urmare, cu copii sau fără, trebuie să ajungi în lumea colorată construită din piese de LEGO chiar în mijlocul Bavariei.

Prețurile pentru un bilet de-o zi încep de la 35 de euro/persoană, însă mai multe informații găsești pe site-ul oficial.

Dar, știi ceva? Universul ăsta colorat merită un articol separat, așa că vei citi în curând despre toate atracțiile parcului, despre ce trebuie să știi înainte de vizită și cum să îți eficientizezi timpul într-o vizită la LEGOLAND.

legoland bavaria

trenulet legoland

neuschweinstein din lego

parc de distractii legoland

castel legoland

girafa legoland

parc de distractii Germania

piese de lego

Vizitează Ingolstadt, orășelul unde s-a decretat legea purității berii germane

Undeva în centrul Bavariei există un orășel cochet, traversat de Dunăre. La Ingolstadt te poți plimba prin centrul cu terase și clădiri bavareze colorate și poți vedea universitatea unde a fost student Frankenstein, personajul creat de Mary Shelley, care a creat la rândul său cel mai faimos monstru din literatura universală.

În plus, se spune că la Ingolstadt a fost fondată în secolul al XVIII-lea celebra societate secretă bavareză, Illuminati. Tot aici a fost proclamată legea purității berii germane în 1516, care este și în ziua de astăzi respectată cu strictețe. În acele vremuri, Ducele Wilhelm al IV-lea şi ducele Ludwig al X-lea au hotărât că singurele ingrediente care puteau fi folosite pentru a produce berea vândută în oraşe şi pieţe erau orzul, hameiul şi apa. Noi am asistat live la decretarea acestei legi de către un duce Wilhem al zilelor noastre, care la finalul reprezentației a transformat apa de la fântână în bere și ne-a invitat să ne umplem halbele!

Desigur, tot la Ingolstat este și Audi Forum, despre care am povesti deja, căci entuziasmul pentru mașinile nemțești a fost mai mare decât cel pentru istoria orașului! 🙂

bavaria ingolstadt

ingolstadt piata

ingolstadt centru universitar

primarie ingolstadt

bavarez

gradini verzi Bavaria

Minunează-te de culorile apusului văzut din turnul bisericii din Günzburg

Se întâmplă de multe ori să îți planifici vacanța în cel mai mic detaliu și să știi exact ce vei vizita. Dar se mai întâmplă și să nimerești într-un loc de care nu auzisei niciodată și să rămâni complet fascinat de căsuțele medievale și de străzile pietruite, cu terase pline și concerte în aer liber.

Așa se face că am ajuns în Günzburg, loc în care am deschis ferestre și am admirat apusuri. Dar, dacă acum am scos din #valiză doar câteva cuvinte și imagini despre oraș, în curând vom despacheta un întreg album. Pentru că un oraș de care te îndrăgostești la prima panoramă din turn merită mai multă atenție! 🙂

 Case bavareze

fereastra

oras bavarez

apus Bavaria

concert oras Germania

terase germania

Plimbă-te pe străzile medievale din Nuremberg

Deși Nuremberg nu se află în apropierea Dunării, poate fi punctul de plecare în road trip-ul tău prin Bavaria, pentru că este cel mai potrivit oraș în care să ajungi cu avionul. Plimbându-te astăzi pe străzile sale colorate, n-ai putea ghici niciodată că a existat o vreme când trebuia să te strecori printre dărâmături. Da, în cel de-al Doilea Război Mondial, Nuremberg a fost distrus în proporție de 90%, fiind printre cele mai afectate orașe din Germania, depășit doar de Dresda.

Evident, după război clădirile au fost reconstruite păstrându-se autenticitatea lor inițială, motiv pentru care o plimbare prin oraș încă evocă atmosfera medievală de altădată. Fii pe fază, urmează un articol în care ne vom plimba mai mult împreună pe străzile din Nuremberg!

priveliste nurnberg

case nurnberg

nurnberg de sus

case medievale

canale nurnberg

catedrala nurnberg

case Nuremberg

Descoperă gastronomia bavareză cu fiecare meniu deschis

Să le luăm pe rând, deși vei vrea probabil să guști din toate odată. Știi că ai ajuns în Bavaria când te trezești cu un brezel proaspăt într-o mână și cu o bere rece în cealaltă! Apoi, îți dai seama că o să mai rămâi în zonă, când apare în fața ta o farfurie cu preparate rumene din porc, ale căror nume nu le poți reține. După ce am căutat pe google, îți pot recomanda un delicios schweinsbraten – scrie denumirea pe ceva, e prea scurtă viața să încerci să memorezi cuvinte în germană!

În continure, știi că o să îți pară rău că trebuie să pleci acasă când vei avea o întâlnire apetisantă cu celebrul cârnat bavarez Weißwurst. Dar se poate să fii la dietă, situație în care poți încerca o salată…tot cu cârnați! 🙂 În final, o să te lamentezi pe un ton plângăcios că vacanța bavareză se termină, când vei gusta dintr-un apfelstrudel servit alături de niște înghețată delicioasă de vanilie.

#Sfat din valiză: renunță să mai numeri caloriile în Bavaria. Ești în vacanță!

brezel Bavaria

cos covrigi

gastronomie Bavaria

bere Bavaria

deserturi Bavaria

mic-dejun Germania

Bucură-te de arhitectura bavareză colorată

Hai să facem un experiment. Tu alegi orice orășel bavarez la întâmplare, iar eu te asigur că arhitectura colorată tradițională va fi prezentă acolo. Da, îți promit că, oricât de necunoscut ar fi orașul, vei da peste farmecul bavarez și vei avea în fața ochilor acele clădiri parcă făcute din turtă dulce.

Noi nu ne-am plimbat chiar la întâmplare, dar am descoperit niște orășele despre care recunosc că nu auzisem până acum, precum Kelheim, Abensberg sau Bad Abbach.

casa bavareza

case colorate Bavaria

arhitectura bavareza

oras medieval Germania

berarie germana

Germania traditionala

case Bavaria

arhitectura bavareza

Ca să ai mai clară în minte ideea de road trip prin Bavaria pe care ți-o propun, iată traseul nostru în săptămâna petrecută în Germania, plimbându-ne de-a lungul Dunării în cea mai mare parte a sa.

Concluzia? Într-una din zilele astea, trebuie să îți iei neapărat #valiza și să urmărești cursul Dunării prin Bavaria. O să te bucuri de fiecare loc nou descoperit!

[line]

Am explorat Bavaria timp de o săptămână alături de alți bloggeri și vloggeri români, în cadrul unui infotrip reușit, la invitația Organizației Germane pentru Turism. #GermanySimplyInspiring #visitBavaria #YoungDanube

Absolventă de PR şi Turism, cu o dorinţă imensă de a explora fiecare colţ al lumii. Iniţierea unei conversaţii despre călătorii cu mine poate fi un angajament pe termen lung, căci ador să povestesc despre locuri, oameni şi culturi diverse. Şi nu mă prea pot opri!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.