Pieţele de Crăciun din Germania sunt printre cele mai frumoase din lume, iar Berlin nu face excepţie de la regulă. Atmosfera magică a sărbătorilor îşi face apariţia pe străzi, în centrele comerciale şi în jurul atracţiilor turistice cele mai renumite. În aceste condiţii, chiar şi cel mai Grinch dintre oameni va dori să viziteze măcar o piaţă de Crăciun.

Aşadar, dacă ai terminat de făcut cozonacii, hai să ne bucurăm împreună de magia celor mai frumoase pieţe de Crăciun din Berlin!

Weihnachtszauber at Gendarmenmarkt

Weihnachtszauber din Gendarmenmarkt este probabil cea mai frumoasă piaţă de Crăciun din Berlin. De ce ?Pentru că este situată în centru, între trei clădiri deosebite din punct de vedere arhitectural: Konzerthaus şi cele două biserici cu domuri gemene -cea germană şi cea franceză. Toate sunt extrem de frumos luminate noaptea, creând o veritabilă atmosferă de poveste. Nu degeaba a fost supranumită the Mercedes S-Klasse al pieţelor de Crăciun din Berlin!

Pe scena din faţa Sălii de concerte se derulează zilnic piese de teatru, spre amuzamentul vizitatorilor. Şi mai amuzant este să te afli într-o mulţime de oameni care râd în hohote, iar tu să nu înţelegi o iotă. Dar, deşi îmi doresc să ştiu cât mai multe limbi străine, consider că viaţa e prea scurtă să înveţi germană! 🙂

Şi pentru că este probabil cea mai elegantă dintre pieţele de Crăciun ale Berlinului, se percepe şi o taxă de intrare nesemnificativă: 1 euro. Un preţ mic pentru o seară magică!

#Sfat din valiză: Încearcă să ajungi mai devreme în piaţa din Gendarmenmarkt, pentru că devine extrem de aglomerată după ora 19. Având în vedere că iarna se întunecă în Berlin începând cu 15:30, cred că ai tot timpul din lume! 🙂

Staţie de metrou: Stadtmitte.

gendarmenmarkt

piata de craciun berlin

piata de craciun gendarmenmarkt

piata de craciun germania

sala de concerte berlin

brad de craciun

decoratiuni albe craciun

decoratiuni craciun

turta dulce ren

piata de craciun germania

piata de craciun magica

Berliner Weihnachtszeit at Roten Rathaus

Era normal ca în apropiere de Alexanderplatz să fie nu mai puţin de 3 pieţe de Crăciun, pentru că este practic punctul zero al oraşului. Cea mai frumoasă dintre ele e cea din faţa primăriei, cu roata sa imensă frumos colorată, înconjurată de un patinoar (cel mai mare din Berlin). Atmosfera de aici ni s-a părut cu adevărat magică, datorită decoraţiunilor, colindelor, oamenilor care se încălzeau în jurul focului bând vin fiert cu rom, dar şi graţie profilurilor luminate ale bisericii şi primăriei. În plus, Turnul de Televiziune se vede din orice unghi, aducându-ţi aminte de caracterul cosmopolit al oraşului – de care e posibil să uiţi din când în când, odată ce ai intrat în lumea magică a pieţei de Crăciun.

Preţ patinoar: intrarea este liberă, însă închirierea patinelor costă 4 euro.

Staţie de metrou: Alexanderplatz.

berlin noaptea

piata de craciun alexanderplatz

casuta piata de craciun

patinoar targ de craciun

roata colorata

turta dulce

targ de craciun

oameni targ de craciun foc

targ de craciun mese

vin fiert piata de craciun

rasthaus berlin piata craciun

scena nasterii iisus

craciun berlin

decoratiuni luminoase

lumini colorate

alexanderplatz berlin

Alexanderplatz Christmas Market

Piaţa de Crăciun din Alexanderplatz a fost prima pe care am vizitat-o, aşa că ocupă şi ea un loc special în amintirile din #valiză. Pentru că aici şi-a făcut pentru prima dată simţită prezenţa magia sărbătorilor şi a dat năvala entuziasmul de copil aflat faţă în faţă cu o lume feerică. Primul magazin în care am intrat părea să fie cu adevărat o anexă a atelierului lui Moş Crăciun, pentru că era plin ochi cu decoraţiuni dintre cele mai frumoase. Deşi pentru mine Crăciunul este an de an la fel de minunat ca în copilărie, aici am cunoscut din nou sentimentul de uluire. You have to understand this girl, n-a mai fost până acum în nicio piaţă de Crăciun autentică. Dar ceva îmi spune că, de acum încolo, voi descoperi iarnă de iarnă câte un loc magic. Pentru că, odată ce ai început, nu te prea poţi opri din explorarea pieţelor de Crăciun!

În plus, contrastul dintre căsuţele parcă scoase dintr-o carte de poveşti şi clădirile moderne face din Alexanderplatz un loc minunat pentru petrecerea serilor de iarnă.

Staţie de metrou: Alexanderplatz.

berlin noaptea

oameni targ de craciun

dulciuri berlin

turta dulce craciun

casute piata de craciun

fereastra casa craciun

decoratiune craciun mare

decoratiuni craciun

decoratiuni craciun

casa de craciun

patinoar berlin

craciun in berlin

alexanderplatz berlin

Weihnachtsmarkt am Gedächtniskirche

Piaţa aceasta nu va mai fi niciodată la fel. Din păcate, atmosfera minunată de aici a fost brusc întreruptă recent de un camion care a trecut nemilos prin mulţime. Ştim cu toţii ce s-a întâmplat şi nu sunt cuvinte potrivite pentru a vorbi despre asta. Însă magia sărbătorilor trebuie să persiste, căci cu siguranţă în anii următori vom vedea aici o piaţă de Crăciun şi mai frumoasă, oameni şi mai veseli, bucurie şi mai mare. Nu putem permite ca atacurile de acest gen să ne fure entuziasmul şi clipele magice. #lifegoeson

Piaţa de Crăciun de lângă biserica Kaiser Wilhem a fost şi va mai fi una dintre cele mai vesele din Berlin, cu multe decoraţiuni şi dulciuri, mâncare aburindă şi balansoare în care oamenii pot savura un vin fiert. Ne-a plăcut tare mult atmosfera de aici şi ne-au îndurerat profund evenimentele recente din piaţă. Dar cu siguranţă anul viitor magia va reapărea!

Staţie de metrou: Kurfürstendamm.

berlin de craciun

berlin noaptea

piata de craciun berlin atac

atac terorist berlin

biserica berlin

turta dulce decorata

casuta craciun

balansoar lemn

piata de craciun berlin atac

Schloss Charlottenburg Christmas Market

Piaţa de Crăciun de la palatul Charlottenburg este cu adevărat deosebită, datorită eleganţei pe care o oferă construcţia în stil baroc din perioada monarhiei. Din păcate, noi am dat nas în nas cu o faţadă aflată în plin proces de reabilitare, aşa că n-a fost totul magic până la capăt. Dar de-abia aştept să ne întoarcem să revedem palatul strălucind noaptea!

În schimb, întreaga piaţă este o minunăţie, cu căsuţe din lemn şi decoraţiuni tradiţionale, cu colindători şi trenuleţe multicolore. Este o adevărată bucurie să te plimbi pe alei şi nu pot să nu-mi imaginez ce se întâmplă când ninge. Probabil totul arată ca o felicitare de Crăciun!

Staţie: autobuzul M45 ajunge cel mai aproape de palat.

piata de craciun charlottenburg

piata de craciun berlin

piata de craciun palat

vin fiert

oameni piata de craciun

piata de craciun oameni

felinar

trenulet craciun

inger decorativ

mancare berlin piata de craciun

colindatori

turta dulce colorata

cana craciun

Fiecare piaţă de Crăciun oferă băuturile calde în căni personalizate, pentru care plăteşti 3 euro în plus. Dacă îţi doreşti o amintire, o poţi păstra. Dacă nu, o înapoiezi la final şi primeşti banii. Mi se pare o idee tare drăguţă, care probabil se practică şi la pieţele de Crăciun din alte ţări.

charlottenburg christmas market

Winter World la Postsdamer Platz

Piaţa de Crăciun din Postsdamer Platz are marele avantaj de a se deschide încă din noiembrie şi de a se afla în centru, în cel mai modern colţ de Berlin. Printre clădirile înalte de birouri şi-au făcut loc căsuţele din lemn şi decoraţiunile de Crăciun, care se continuă pe o alee cu arcadă confecţionată din crengi de brad.

Aici există şi o mini-pârtie artificială pe care copiii se distrează de minune şi au loc o mulţime de alte activităţi de iarnă. În plus, în weekend sunt concerte live în piaţă.

#Recomandare din valiză: aruncă un ochi şi în Sony Center, clădirea futuristă care îi oferă Crăciunului accente ceva mai science-fiction. Mi-a plăcut tare mult cum a fost decorat interiorul clădirii!

Staţie de metrou: Postsdamer Platz.

arcada din brad

targ de craciun berlin

oras decorat de sarbatori

strazi luminate

strazi albastre

oameni piata de craciun berlin

partie artificiala

Wintertraum am Alexa

Cea de-a treia piaţă de Crăciun de pe lângă Alexanderplatz este mai degrabă un parc de distracţii, unde copiii nu-şi mai încap în piele de bucurie. Se află chiar lângă magazinul comercial Alexa şi oferă o mare varietate de atracţii, care mai de care mai ameţitoare şi pline de adrenalină.

Există, desigur, şi căsuţe cu mâncare delicioasă şi vin fiert, ca să îţi revii după vreo cursă cu roller-coaster-ul. Este o oprire obligatorie dacă ajungi cu cei mici în Berlin în luna decembrie.

Staţie de metrou: Jannowitzbrucke/Alexanderplatz.

parc de distractii

targ de craciun

wurst berlin piata de craciun

mere in ciocolata

decoratiune ren

carusel

maimutoi parc de distractii

avioane

Ce mănânci la pieţele de Crăciun

Multă, dar foarte multă mâncare delicioasă. E neapărat necesar să încerci un curry-wurst, dar şi cârnaţii normali, perpeliţi pe grătar la fiecare 20 de metri, de berlinezi îmbrăcaţi în cămăşi roşii în carouri. Nu trebuie să îţi scape nici pretzelul, fie el clasic sau cu mult caşcaval ori piadinele şi langoşul unguresc. În rest, va trebui să te hotărăşti din ce vrei să guşti mai întâi, pentru că mirosurile şi aromele se întrepătrund, venind din toate direcţiile şi dându-ţi mari bătăi de cap în privinţa deciziei.

La capitolul dulciuri, este mare haos. Nuci caramelizate cu toate aromele din lume (inclusiv Fererro Rocher şi Red Bull), turtă dulce colorată, mere în ciocolată, cu gust de Kinder Bueno sau Raffaello, clătite peste clătite ori nişte bile imense din ciocolată, tipic nemţeşti. Bineînţeles, cei mai mulţi berlinezi se stâng să ciocnească o cană cu Glühwein (vin fiert) şi să se bucure de magia sărbătorilor de iarnă. Dar nu uita să numeri cănile cu atenţie, altfel s-ar putea să nu mai nimereşti staţia de U-Bahn! 🙂

mancare germania

carnati germania

wurst berlin

curry wurst

pretzel berlin

covrigi germania

pretzel berlin

piadina

langos

turta dulce

nutella

patiserie

mingi dulci

alune caramelizate

mar in ciocolata

vin fiert cu rom

Desigur, sunt peste 60 de pieţe de Crăciun în tot oraşul, însă cu siguranţă nu vei avea timp să ajungi la toate. De aceea, m-am gândit să le scoatem pe cele mai frumoase din #valiză, astfel încât să poţi alege mai uşor locurile unde îţi doreşti să mergi. Pentru perioadele în care pieţele sunt deschise şi orarul lor de funcţionare, consultă acest flyer.

[line]

Luna decembrie este minunată în Berlin. Eu mi-am început fiecare dimineaţă într-un loc super-christmasy şi trebuie să recunosc că lângă un şemineu decorat de Crăciun, cafeaua este mai bună decât de obiecei. Nici nu se putea un loc care să se potrivească mai bine cu oraşul minunat decorat de sărbători.

mic dejun craciun

mic-dejun bogat

dimineata sarbatori

cafea la semineu

fereastra sarbatori

cadouri craciun

brad de craciun berlin

casa piata de craciun

poarta brandenburg impodobita

fereastra poveste

decoratiuni berlin

piete craciun berlin

Concluzia? Nu trebuie să ne lăsăm doborâţi de absolut nimic şi e imperativ necesar să continuăm să ne bucurăm de viaţă. Prin urmare, sper ca Valiza lui Moş Crăciun să fie plină anul acesta. Poate agaţă şi un bilet de avion pe undeva prin brad! 🙂

Sărbători magice!

valiza-lui-mos-craciun

***Mulţumesc echipei creative de la Exhaustive Design pentru poster.

Absolventă de PR şi Turism, cu o dorinţă imensă de a explora fiecare colţ al lumii. Iniţierea unei conversaţii despre călătorii cu mine poate fi un angajament pe termen lung, căci ador să povestesc despre locuri, oameni şi culturi diverse. Şi nu mă prea pot opri!

4 COMENTARII

  1. Foarte frumos articolul 🤗 unde ai stat cazata? Imi doresc si eu sa ajung la una din pietele de Craciun din Europa, sunt foarte frumoase 😊

    • Ma bucur ca ti-a placut! 🙂 Am stat intr-un fel de hostel in camera privata, foarte curat si cu un decor tare simpatic de Craciun. A fost o varianta super economica pe care am gasit-o cu putin timp inainte de a merge si, desi nu e chiar in centru, ajungi repede la punctele de interes cu metroul. Se numeste HOLI Berlin. Tu, daca rezervi din timp, ai putea sa gasesti undeva mai aproape de centru la un pret ok. Noi am organizat escapada pe ultima suta de metri :).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.