De fiecare dată când răsfoim o carte cu povești, ne aducem aminte cu o bucurie tristă de copilărie și de simplitatea ei magică. Dar ce-ar fi dacă acea carte cu povești ar prinde viață? Ce-ar fi dacă, într-o clipită, am fi înghițiți de paginile ei frumos colorate? Ce-ar fi dacă ne-am trezi, dintr-o dată, în castelul din poveste? Ce-ar fi dacă am redeveni copii, măcar pentru o zi? Da, avem o a doua șansă la copilărie vizitând Disneyland Paris!

carte cu povești

castelul frumoasa și bestia

La Disneyland există două parcuri și ambele trebuie indiscutabil văzute. În Disneyland Park este faimosul castel roz cu artificii și atracțiile din temele clasice Disney, care te vor teleporta instant în perioada feerică a copilăriei, în timp ce în Walt Disney Studios vei putea vizita studiourile și vei da peste teme mai moderne, precum Cars, Ratatouille sau Nemo. Dacă nu ești cu copiii, poți încerca să le bifezi pe ambele în aceeași zi, dar va trebui să îți organizezi niște priorități, pentru că în mod clar nu le vei putea face pe toate. Dacă este cel puțin un pici implicat în ecuație, e foarte clar că îți trebuie mai mult de o zi pentru a le explora cum se cuvine.

Disneyland Park este împărțit în 5 zone distincte, fiecare fiind plină de culoare și veselie: Main Street U.S.A. (un bulevard tipic american cu magazine de suveniruri și restaurante), Adventureland (o zonă plină de aventură în care vei face cunoștință cu Robinson Crusoe, Pirații din Caraibe sau Indiana Jones), Frontierland/Vestul Sălbatic, Fantasyland (o zonă cu prințese și magie, dedicată în exclusivitate copilașilor) și Discoveryland (o zonă mai SF dedicată spațiului cosmic). Prima zonă pe care o vei parcurge va fi bulevardul american, de unde se va întrezări pe fundal faimosul castel al Frumoasei Adormite, la vederea căruia eu am sărit în sus de bucurie și emoție. Ce dacă tocmai împlineam 25 de ani? 🙂 În fața castelului au loc parade cu personajele Disney, iar la închiderea parcului apar și artificiile, într-un spectacol cu o explozie de culoare. Există oare vreun loc cu mai multă magie? Dacă pentru un adult experiența Disneyland este atât de frumoasă cum mi s-a părut mie, îmi imaginez că, pentru un copil, zilele petrecute aici va fi cele mai tari din viața lui (cel puțin, pentru o vreme).

main street disneyland

restaurand disneyland

personaje desene animate

studiourile walt disney

castelul disney

castelul frumoasei adormite

Dacă te cazezi la un hotel Disney, ai acces gratuit în ambele parcuri. În caz contrar, înseamnă că vei plăti biletul, fie pentru un parc, fie pentru ambele. Dar, nu uita: trebuie neapărat să îl cumperi online, pentru că la poartă este semnificativ mai scump (vei da cam 15 euro în plus). Însă, verifică calendarul înainte să alegi biletul, pentru că ai mai multe opțiuni de tarife (MINI, MAGIC și SUPER MAGIC), în funcție de perioada de vizitare (în cursul săptămânii, în weekend, în perioada sărbătorilor). Dacă alegi un bilet MINI fără să verifici perioada de valabilitate, s-ar putea să te trezești la poarta parcului că trebuie să stai la coadă pentru a face un upgrade către un bilet MAGIC, pentru care vei plăti prețul mai mare de acolo. Mai multe informații despre prețuri și orarul de funcționare (diferă în funcție de sezon) găsești pe site-ul oficial.

Știu, nu-ți place deloc să stai la coadă! Și poate deveni chiar frustrant să aștepți o oră și jumătate pentru o tiribombă care te învârte și te amețește preț de doar două minute și 40 de secunde. Dar noi suntem călători informați și eficienți, care chiar apreciază valoarea timpului. Și, spre deosebire de ceilalți care așteaptă îmbufnați să le vină rândul, ne rămâne o grămadă de timp la dispoziție să fim și fun. De ce? Pentru că am aflat de niște variante de economisire a timpului despre care nu știe chiar toată lumea (greșeala lor că nu scotocesc prin #valiză, nu?):

-single rider – la unele cozi la care timpul de așteptare este mare, ai posibilitatea să intri mai repede, dacă alegi să te desparți de grupul tău. Atât timp cât n-ai nicio problemă să țipi și să te minunezi alături de niște necunoscuți, poți să scapi mult mai ieftin cu așteptatul ăla enervant. Noi așa am făcut la câteva dintre atracțiile din parc & a fost tare bine și chiar amuzant, pentru că la final am schimbat impresii și povești despre colegii de bancă. Este, desigur, o variantă care nu se prea potrivește familiilor, dar ceilalți ar fi bine să nu uite de ea.

-fastpassla unele dintre atracții, poți valida biletul la o mașinărie de la intrare, pe care scrie chiar FASTPASS, și vei primi o oră aproximativă de întoarcere la care trebuie să te prezinți, când vei putea să intri fără să mai stai la coadă (sau vei sta la o coadă mult mai mică, alături de ceilalți care au apelat la varianta asta). Între timp, poți să mergi să mănânci, să îți cumperi un suvenir sau să faci orice altceva îți trece prin cap și  salvezi astfel din timpii morți petrecuți la cozile interminabile. Din păcate, nu poți să îți înregistrezi biletul la mașinăriile mai multor atracții în același timp, așa că poți avea un singur fastpass valabil cât timp îți faci de cap prin parc, în loc să te prelingi pe paviment din cauza așteptării prea lungi.

-baby switch – o variantă pentru părinții dornici de adrenalină, care au pus ochii pe un roller coaster mai periculos, în care ăla mic n-are voie. Cum funcționează? Unul dintre părinți stă la coadă, în timp ce celălalt are grijă de copil într-o zonă de așteptare de la finalul cursei. Când primul termină cu distracția, își ia în primire rolul de babysitter, iar celălalt părinte se duce să-și facă de cap fără să trebuiască să mai aștepte la coadă.

-extra magic hours– dacă te cazezi la hotelurile de la Disneyland, vei avea acces gratuit în parcuri cu două ore mai devreme față de ora de deschidere (adică la 8 a.m.), în care nu va trebui să aștepți deloc la coadă și vei putea să te bucuri de multă libertate. Eu zic că merită efortul de a te trezi mai devreme și a încerca atracțiile care pe timpul zilei sunt cele mai aglomerate. În studiourile lui Walt Disney nu este mereu disponibil accesul mai devreme cu două ore, de aceea este mai bine să te informezi la hotel în prealabil.

disneyland paris

În plus, parcul de distracții mai pune la dispoziție o serie de servicii care îți vor face viața mai ușoară:

-Disney Shopping Service– dacă te trezești în mijlocul zilei cărând după tine vreo trei plase de jucării și alte suveniruri personalizate, plus doi copii entuziasmați și gălăgioși, să știi că te-ai cam păcălit. Cu copiii, singura soluție este să te lași molipsit/ă de veselia lor și să le intri în joc, că bănuiesc că de-aia vă aflați acolo. Dar în ceea ce privește cumpărăturile, ai posibilitatea să soliciți în momentul achiziției transferul produselor la Disney Store, magazinul principal de la ieșirea din Disney Village și să le ridici la plecare, începând cu 6 p.m. Dacă stai la un hotel Disney, transferul se va face direct la magazinul de acolo și vei putea lua sacoșile pline începând cu ora 8 p.m. Prin urmare, poți evita aglomerația greu de suportat care se formează în magazine spre finalul programului și să mergi la shopping în timpul zilei, când este mare agitație la unele atracții din parc. Serviciul este valabil până la ora 4 p.m. și e gratuit, să îți rămână mai mulți bani de cheltuială! 🙂

-Disney Express Luggage Service– Dacă te afli într-un tren Eurostar (care vine direct din Londra către Disneyland și trece cu 300 km/h printr-un tunel pe sub Canalul Mânecii) rezervat prin agenție sau direct la Disney, serviciul de check-in se poate realiza gratuit chiar în tren. Cum se întâmplă treaba asta? Un agent te caută la locul tău din tren și înaintează formalitățile de check-in, care de regulă se fac la hotel. Îți pune etichete și pe bagaje, astfel încât la coborârea în gară, tu trebuie doar să lași bagajele la biroul special amenajat pentru serviciul express luggage și să te îndrepți către întâlnirea mult-așteptată cu Mickey Mouse. Seara, vei găsi bagajele în camera ta de hotel, iar în ziua plecării poți proceda la fel, lăsându-le în recepția hotelului pentru a fi transferate către stația de tren. În schimb, dacă îți rezervi biletul de tren pe cont propriu, acest serviciu costă 17 euro/adult, iar pentru copii este gratuit. Și nu te mai caută nimeni în tren, ci mergi direct la biroul pentru express luggage și faci acolo check-in-ul.

Dacă nu te cazezi la un hotel Disney și la finalul zilei ai în plan să pleci către o altă destinație (eventual Paris), trebuie să știi că îți poți lăsa bagajele în gară la primul etaj (pentru 5-10 euro) sau la intrarea în parcuri, în zone special amenajate.

Top atracții pentru oameni mari

 • Twilight Zone Tower of Terror– a fost preferatul meu! Pot doar să îți spun că vei vizita un hotel bântuit, iar în lift lucrurile o vor lua razna 🙂
 • Space Mountain: Mission 2– o nebunie de rachetă lansată în spațiu, din care nu prea vei avea timp să studiezi planetele, din cauza vitezei amețitoare cu care te răsucești printre stele și meteoriți
 • Rock ‘n’ Roller Coaster starring Aerosmith– un roller coaster care atinge în doar 3 secunde viteza de 100 km/h, pe muzica celor de la Aerosmith, desigur!
 • Indiana Jones and the Temple of Peril– vei porni într-o aventură nebună printre ruinele din junglă
 • Crush’s Coaster– vei da peste o lume subacvatică extrem de dinamică și plină de adrenalină
 • Ratatouille– deși nu este doar pentru oameni mari, e foarte tare să fii redus la dimensiunile unui soarece și să alergi printre mese, pe sub picioarele clienților din restaurant și să fii lovit cu mătura din toate unghiurile

oameni mari la disneylan

turnul terorii disneyland

parc de distracții

ratatouille

Top atracții pentru pitici

 • Dumbo the Flying Elephant– cred că este destul de clar ce se întâmplă aici 🙂
 • Peter Pan’s Flight– cel mic va zbura către Never Land, sperând că nu va crește niciodată
 • Autopia– piticul va putea conduce propria lui mașină!
 • It’s a small world– mica prințesă se va plimba cu barca într-o lume a unor păpuși sclipitoare care cântă în cor its a small world
 • Meet Mickey Mouse– aici vei avea destul de mult de așteptat, dar zău că merită. Cel mic va face cunoștință cu Mickey Mouse! Și eu am fost tentată să aștept inițial, dar chiar n-am putut investi o oră și ceva din viața mea la coadă, mai ales că știu că voi reveni la un moment dat pentru a face asta cu copiii 🙂

cu copiii la disneyland

lumea basmelor

labirint

piratii din caraibe

intalneste-l pe mickey mouse

cescute

cescute copii

Cum ajungi cel mai repede la Disneyland, astfel încât să nu îl lași pe Mickey să aștepte

Din aeroportul Charles de Gaulle (unde ajungi cu Tarom sau Airfrance), ai mai multe variante, dar toate trebuie să meargă în direcția Marne la Valleé (stația unde trebuie să cobori pentru Disneyland). Spre exemplu, poți să iei Magic Shuttle, un autocar care face 40 min și costă 16 euro/adult și 13 euro/copil. Sau poți merge cu trenul (RER), cu care faci 1oră și 10 minute și costă 14 euro/adult. Dar nu văd de ce ai alege primele două opțiuni, când poți prinde un TVG- tren franțuzesc de mare viteză, care ajunge la Disneyland în doar 10 minute!!! Și costă tot 16 euro/adult. Mie lucrurile mi se par foarte clare! 🙂

De pe aeroportul Beauvais Tille (unde ajungi cu low-costuri- Blue Air sau Wizz Air), fie închiriezi o mașină (deși nu văd de ce ai face asta) și ajungi într-o oră și jumătate, fie iei un shuttle până în Paris și de acolo trenul (RER), toată afacerea durând cam două ore și zece minute. Shuttle-ul costă în jur de 13 euro, iar biletul de tren cam 7,5 euro (valabil și dacă mergi la Disneyland într-o excursie de-o zi din Paris).

indicator amuzant

Unde te cazezi la Disneyland

Din păcate, nu în faimosul castel al Frumoasei Adormite. Dar în niște hoteluri foarte similare, care cu siguranță te vor face să te simți de parcă te-ar fi înghițit cartea de colorat. Astfel, dacă alegi un hotel Disney, pe lângă atmosfera de poveste, ai și acces gratuit în cele două parcuri. Poți să găsești o ofertă direct pe site-ul oficial și să o compari cu opțiunile primite de la agențiile de turism. Eu am făcut o simulare pentru luna octombrie (când nu este vacanță) și, pentru două nopți/trei zile, doi adulți+un copil, prețurile pentru un hotel Disney cu demipensiune și acces la ambele parcuri se situează între 4000 și 6000 lei. Desigur, dacă vrei extravaganța hotelului Disneyland, care chiar arată ca un basm, va trebui să scoți din buzunar în jur de 8000 lei. Verifică și tu disponibilitățile în perioada dorită și compară cu ofertele agențiilor de turism de la noi, care pot fi mult mai bune.

Dacă bugetul tău nu este atât de permisiv, poți sta la un hotel de pe lângă gările apropiate de Disneyland. Pe booking.com, tot în luna octombrie, prețul unei camere de familie pentru două nopți pornește de la 500-600 lei, dar fără nicio masă inclusă. Practic, se adaugă prețul transportului cu trenul către parc, mâncarea și biletele pentru cele două parcuri. Fă calculele și vezi care este varianta cea mai bună pentru tine. Dar cred că dacă prinzi o ofertă de la agenție, este de preferat să stai la un hotel Disney, pentru că ai totul inclus.

hoteluri disneyland

Unde și ce mănânci la Disneyland

Praful de zâne s-ar putea să îi potolească foamea piticului tău, dar cu siguranță tu nu vei uita că masa de prânz nu trebuie sărită. Sau, dacă ești doar un copil mai mare pierdut în lumea fanteziilor și a adrenalinei (cum a fost cazul meu), trebuie să știi că lansarea cu racheta îți va face un gol și mai mare în stomac.

Sunt foarte multe variante de restaurante, fast-food-uri și cafenele în cadrul parcurilor. De altfel, copiii pot lua cina împreună cu personajele lor favorite. La Cafe Mickey, piticul tău se va împrieteni cu Mickey, Minnie, Pluto&co., în timp ce la Auberge de Cendrillon, micuța ta va savura un ceai împreună cu alte prințese, precum Belle, Cenușăreasa sau Albă-ca-Zăpada. Dar trebuie să știi că rezervările se fac cu cel puțin o săptămână înainte, iar prețurile sunt pe măsura notorietății personajelor. O cină cu aperitiv, fel principal, desert și întâlnirea cu Mickey sau Belle costă între 40 și 70 euro pentru adulți și cam jumătate din preț pentru copii.

Restaurantele de tipul buffet -all you can eat costă și ele între 40 și 60 euro pentru un adult, cele a la carte au meniuri de 40 euro/adult/cină, dar există și varianta pizzeriilor și fast-food-urilor ceva mai accesibile, unde un meniu cu paste sau un burger cu cartofi prăjiți costă între 10 și 14 euro.

Dar dacă te cazezi la un hotel Disney, problemele legate de mâncare vor dispărea, pentru că vei avea demi-pensiune inclusă. Probabil va trebui să te gândești doar la prânz sau la niște sendvișuri pe care le puteți savura așteptând la o coadă.

Mai există și tot felul de tentații peste tot prin parc, cu chioșcuri de la care poți cumpăra fericire. Adică gogoși, înghețată, brioșe, chocolate chips sau măr caramelizat. Prețurile pentru astfel de dulcegării sunt în jur de 3-4 euro. O apă sau o băutură răcoritare la 0,5l costă 3 euro, dar există și variante cu suvenir Disney pe care copilul tău sigur le va vrea și care ajung pe la 7-8 euro.

ce mananci la disneyland

Sfaturi din #valiză

♦ cumpără neapărat biletele în avans (online, de aici), pentru că direct de la poartă vor fi mult mai scumpe.

♦ încearcă să programezi excursia la Disneyland în afara vacanțelor școlare (când este mare-mare agitație), mai ales dacă mergi fără copii. Dar, chiar și așa, cred că ai un copil isteț care va recupera foarte repede cele 2 zile pierdute la școală și care va aprecia mai degrabă că nu trebuie să se îmbrâncească cu zeci de alți alți copii la rând la Peter Pan.

♦ nu toate atracțiile din parc sunt potrivite pentru copii, așa că încearcă să le filtrezi când faceți împreună alegerile. Ei își vor dori să experimenteze tot, dar eu am văzut copii care coborau plângând din unele rollercoastere, care și pentru adulți reprezintă un test de adrenalină.

♦ dacă ai în plan să mergi de două ori la Disneyland anul acesta, mai bine iei în considerație achiziționarea unui Annual Pass, poate fi mai convenabil la preț.

♦ dacă vizitezi parcurile Disney timp de o singură zi (deși este destul de dificil) și planul de buget este cu ceva restricții, cel mai bine este să vii pregătit cu sendvișuri și alte gustări, pentru a nu cheltui prea mulți bani la restaurant în parc. Poți intra fără probleme cu mâncare pentru prânz la Disneyland, sunt interzise doar picnicurile de mai mare amploare. La modul că oamenii nu prea și-ar dori să începi să tai salam și roșii sau pui de un grătărel pe iarbă. Dar nu te va deranja nimeni în timp ce îți mănânci liniștit sendvișul sau salata sau quiche-ul sau croissantul cu unt.

disneyland culori

parada disneylandcastel din poveste

jack si vrejul de fasole

chip și dale

chip și dale disneyland

egipt

robinson crusoe

acadele mickey mouse

baloane mickey mouse

personaje disney

E clar că Disneyland este o bulă de fericire pentru toată lumea, indiferent de vârstă. Dacă vrei să-i faci o bucurie copilului tău, fă tot posibilul să îl aduci aici cândva. La fel și pe copilul din tine.

Absolventă de PR şi Turism, cu o dorinţă imensă de a explora fiecare colţ al lumii. Iniţierea unei conversaţii despre călătorii cu mine poate fi un angajament pe termen lung, căci ador să povestesc despre locuri, oameni şi culturi diverse. Şi nu mă prea pot opri!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.