bagheta

Ţi s-a întâmplat să te întorci acasă, să despachetezi #valiza şi să ţi se facă dor instant de mâncarea savurată în vacanţă? Ştiu, răspunsul nu poate să fie decât afirmativ! De aceea m-am şi gândit la această rubrică, în cadrul căreia vom invita chefi sau bloggeri de food celebri să ne dezvăluie secretele unor reţete internaţionale, care ne vor aduce aminte de călătoriile minunate în care am fost deja sau ne vor stârni interesul pentru a descoperi noi destinaţii.

De ce? Pentru că dacă aducem gusturile, aromele ori savoarea unor alte locuri în bucătăria noastră, poate vom depăşi mai uşor perioadele cvasi-deprimante în care nu călătorim. Cu alte cuvinte, timpul va trece mai repede până la următoarea vacanţă! Aşadar, poţi să le pregăteşti #bagajul papilelor tale gustative. Pleacă din nou într-o călătorie culinară, cu furculiţa în jurul lumii! 🙂

[line]

Cel de-al doilea invitat din cadrul acestei rubrici este chef Nicolai Tand, care ne propune astăzi un preparat franţuzesc extrem de simplu, dar delicios!

Supa de ceapă, o reţetă pe care a adus-o cu el din Franţa şi pe care o prezintă astăzi celor cărora le este dor de aromele franţuzeşti, se regăseşte şi în meniul restaurantului său, La Cantine de Nicolai, fiind un preparat care l-a făcut celebru în capitală.

Acum un an încercam şi eu pentru prima dată supa de ceapă la unul dintre restaurantele pariziene din Cartierul Latin. Mi-a plăcut atât de mult, încât am zărit fundul bolului în care a fost servită într-o clipită, dar nu m-am gândit până acum că aş putea să o prepar chiar eu acasă. Însă, la cât de simplă pare reţeta de mai jos, nu prea ai cum să dai greş în tentativa de a aduce savoarea Franţei în bucătăria ta! 🙂 

Turnul Eiffel

Restaurant franțuzesc

Supă de ceapă

supa-de-ceapa-retetele-lui-nicolai-2

De ce avem nevoie

Ingrediente pentru două porţii

Jumătate de kilogram de ceapă
Jumătate de lingură de unt
O lingură de făină
Apă
Sare
Piper
Ulei

Cum se prepară

Pasul 1: Se pune uleiul la încins într-o oală şi apoi se adaugă ceapa tăiată mărunt, la foc mic.

Pasul 2: Se adaugă şi jumătate de lingură de unt, după care se lasă ceapa să se înmoaie. Ai grijă să nu se coloreze!

Pasul 3: Când începe să se înmoaie ceapa, se mai adaugă o lingură de făină pentru textură, ca să fie supa cremoasă.

Pasul 4: Punem 100 ml de apă, pentru ca amestecul să fiarbă.

Pasul 5: Pentru un gust mult mai bun al supei, se ia o ceapa, se taie pe din două şi se pune pe grătar. Când se pune supa la fiert, se adaugă şi ceapa tocmai luată de pe grătar, care îi oferă mai multă aromă.

Pasul 6: Se adaugă sare şi piper după gust.

Pasul 7: Când e gata supa, se scoate ceapa făcută pe gratar. Se serveşte într-un bol în care mai întâi am pus pâine prăjită.

Pasul 8: Deasupra supei se pune nişte caşcaval ras, după care se dă la cuptor puţin pentru a se topi caşcavalul. Nu foarte mult, pentru că, supa fiind fierbinte, când pui caşcavalul ras se topeşte oricum puţin. Aroma este de vis!

***Ca să fie şi mai gustoasă, dacă poţi, fă puţină supă de vită cu care să înlocuieşti apa. O să vezi diferenţa!

supa-de-ceapa-retetele-lui-nicolai-4

Despre Nicolai Tand

Nicolai Tand este unul dintre cei mai renumiţi chefi din România. El s-a născut şi a locuit în Maramureş până la vârsta de 20 de ani, când a plecat hai-hui prin lume. După puţin timp petrecut în Anglia şi America, s-a îndrăgostit de Franţa, acolo unde a descoperit bucătăria, a învăţat să aprecieze valoarea unui dish şi a aflat ce înseamnă să conduci un restaurant. 

La întoarcerea în ţară, şi-a deschis propriul restaurant în Bucureşti: La cantine de Nicolai. Evident, cu specific franţuzesc! 🙂 Cel mai probabil îl cunoşti şi din emisiunea Top Chef, unde a făcut parte din juriu, sau datorită salatelor pe care le-a creat pentru Mc Donald’s.

Pe chef Nicolai Tand îl găsești și pe www.nicolaitand.ro.

chef nicolai tand

reteta Nicolai Tand

De data aceasta a fost Franţa. Eu zic să mai scotoceşti din când în când prin #valiză, să descoperi ce reţetă delicioasă de pe alte coordonate geografice s-a mai strecurat printre haine, suveniruri şi amintiri! 🙂

Absolventă de PR şi Turism, cu o dorinţă imensă de a explora fiecare colţ al lumii. Iniţierea unei conversaţii despre călătorii cu mine poate fi un angajament pe termen lung, căci ador să povestesc despre locuri, oameni şi culturi diverse. Şi nu mă prea pot opri!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.