Paris este unul dintre cele mai romantice orașe din lume. Este locul în care oricine își dorește să ajungă cândva. Și aș putea să tooot continui cu truismele. Dar mai bine trecem la treabă și aflăm împreună ce trebuie neapărat să  însemnăm pe hartă în Orașul Luminilor.

paris turnul eiffel

Turnul Eiffel

Mi se pare că Turnul Eiffel este exemplificarea clasică a unui simbol. Neintrând în noțiuni de semiotică, e clar că turnul este poate cel mai faimos monument din întreaga lume. Turnul Eiffel înseamnă în primul rând Paris, iar mai apoi romantism. Înseamnă pentru mulți oameni acel someday, iar pentru alții amintiri fericite. Dar, în final, înseamnă emoție.

Turnul urma să fie o construcție temporară, care să servească drept arc de intrare la Expoziția Universală din 1889. Însă, în cele din urmă, a rămas o formă inconfundabilă în profilul urban al Parisului.

Preţ: 17 euro, dar sunt mai multe variante de bilete. Informaţii suplimentare aici.

Staţie de metrou: îți recomand să vezi pentru prima dată turnul coborând la stația Trocadero, căci de acolo este impactul cel mai mare. Însă pentru un picnic pe iarba verde din fața turnului, trebuie să cobori fie la stația Champs de Mars, fie la Ecole Militaire.

Ce trebuie să mai ştii despre Turnul Eiffel

 • La momentul construcţiei, Turnul Eiffel era cea mai înaltă clădire din lume (324 m). De atunci, lucrurile au mai avansat cu vreo 500 de metri, astăzi Burj Khalifa măsurând 828 m.
 • Turnul ar fi trebuit să fie demolat în 1909, dar a fost salvat de transformarea sa într-o antenă radio gigantică.
 • În timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, când Hitler a vizitat Parisul, francezii au tăiat cablurile liftului, astfel încât acesta să fie nevoit să urce pe scări. 1665 de trepte, mai exact. Quelle bonne idée!
 • Turnul Eiffel a fost iniţial proiectat pentru Barcelona, dar proiectul a fost respins. Probabil pentru că ar fi eclipsat o catedrala uimitoare, deja în construcţie de ceva ani buni.
 • Înălţimea turnului variază cu 15 cm, în funcţie de anotimp şi temperatură.
 • În fiecare seară, 20 000 de beculeţe ale Turnului Eiffel luminează Parisul.
 • Există peste 30 de replici ale turnului în întreaga lume, probabil cea mai faimoasă dintre ele fiind în Las Vegas.
 • Turnul Eiffel şi Margaret Thatcher împart aceeaşi nume de scenă: The Iron Lady.

turnul eiffel paris

turnul eiffel noaptea

paris turnul eiffel

magnet paris

paris noaptea

Catedrala Notre Dame

Toată lumea a auzi de Notre Dame. Dacă nu de catedrală, măcar de cocoşat. Pentru că romanul lui Victor Hugo a făcut minunata construcţie gotică şi mai faimoasă, datorită poveştii de dragoste dintre Quasimodo şi Esmeralda. Eu mi-am dorit să ajung în faţa sa încă de când răsfoiam paginile cărţii, dar şi după ce am reuşit să construiesc puzzle-ul 3D al catedralei, învăţându-i astfel fiecare detaliu exterior.

Construcţia din Île de la Cité a început în 1163, dar a fost încheiată abia 200 de ani mai târziu. Cu siguranţă îi vei găsi şi interiorul absolut impresionant, chiar dacă poate ai tot vizitat catedrale în călătorii. Vitraliile sunt extraordinare, iar priveliştea din turnuri îţi oferă o altă perspectivă aspra Parisului.

Se spune că în 1804 Napoleon l-a invitat pe Papa Pius al VII-lea să vină la Paris să îl încoroneze rege în catedrala Notre Dame. Însă, în ultimul moment, acesta s-a răzândit, smulgându-i coroana din mână şi încoronându-se singur. Certainly, not a team player!

Preţ: intrarea în catedrală este gratuită. Ascensiunea în turn, însă, costă 10 euro. Mai multe informaţii găseşti aici.

Staţie de metrou: Saint-Michel.

catedrala notre damescatedrala notre dames interiorvitralii notre damesnotre dame de parisParis notre dame

Muzeul Luvru

Cu cele peste 35 000 de opere de artă, Luvru este cel mai mare muzeu din lume. Atât de mare, încât ţi-ar trebui 100 de zile să vezi fiecare secţiune a muzeului, petrecând nu mai mult de 30 de secunde în faţa fiecărui exponat. De fapt, muzeul găzduieşte 380 000 de piese în total, însă nu toate colecţiile sunt deschise publicului.

Desigur, starul tuturor colecţiilor este Monalisa, tabloul enigmatic al lui DaVinci pe care toată lumea vrea să îl vadă. De aceea, trebuie să ştii că va fi mare îmbulzeală în faţa Giocondei. Şi da, tabloul este mai mic decât probabil ţi-l imaginezi, având dimensiunile 53×77 cm, adică puţin mai mult decât o coală A2. Însă, pe deasupra, este protejat de un geam antiglonţ, care te împiedică cumva să îi admiri fiecare detaliu. Evident, sunt de înţeles măsurile de securitate luate de muzeu, mai ales că tabloul a fost cândva furat. Însă nici măcar nu putem fi siguri că este expus chiar originalul.

În timpul domniei lui Napoleon, tabloul a ajuns pe peretele din dormitorul controversatului rege. Şi, în mod firesc, numele muzeului a devenit Musee Napoleon! 🙂

Piramida din sticlă adăugată muzeului în anul 1989 oferă un contrast arhitectural foarte uşor de recunoscut,  devenind un simbol al Parisului. Şi cum aproape fiecare loc din Paris a fost cândva măcar menţionat într-o carte, îţi recomand ca înainte să ajungi la Luvru să citeşti Codul lui DaVinci, scrisă de Dan Brown. Asta dacă nu ai făcut-o deja!

Sfat din #valiză: ia o hartă a muzeului şi încearcă să faci un plan. Stabileşte ce îţi doreşti neapărat să vezi, pentru că în mod cert nu vei putea să te bucuri de toate exponatele din muzeu. Pe lângă Monalisa, unele dintre cele mai renumite opere ale muzeului sunt : tabloul Liberty Leading the People (Eugene Delacroix), Lăptăreasa (Vermeer), sculptura The Rebellious Slave (Michelangelo Buonarroti) sau Venus din Milo (sculptura antică descoperită în Insulele Ciclade, Grecia).

Alt sfat din #valiză: poţi fenta coada faimoasă de la intrarea principală. Cum? Extrem de simplu: alegi o altă intrare. Îţi recomand să mergi fie la Port des Lions– doar dacă ai biletele deja cumărate, fie pe la Le Carrousel du Luvru (coborând treptele din lateralul arcului de triumf din faţa muzeului, care coboară în subteran). Eu am optat pentru cea din urmă intrare în luna aprilie şi nu am aşteptat nicio secundă.

Preţ: 15 euro. Pentru rezidenţii UE sub 26 de ani intrarea este gratuită, precum şi pentru toţi vizitatorii cu vârsta până în 18 ani. Mai multe info aici.

Staţie de metrou: Palais-Royal–Musée du Louvre.

muzeul luvruvizita la luvrumuzeul luvru parispiramida luvrutablouri luvrumonalisa leonardo davinciinterior luvruluvru piramida

Grădinile Tuileries

Grădinile Parisului parcă sunt o plimbare prin perioada Belle Epoque. Pentru că fiecare floare, fiecare copac şi fiecare fir de iarbă are graţie. Grădinile Tuileries sunt foarte accesibile, aflându-se chiar lângă Muzeul Luvru şi făcând legătura dintre muzeu şi Place de la Concorde. Ideale pentru a savura pe o bancă un ecler sau o cupă de glace au chocolat!

gradinile tuilieriesplimbare prin gradinile tuilieries parisinghetata parisrelaxare pariscatei in parcverde paris

Poduri de peste Sena

Ce-ar fi fost Parisul fără Sena? De fapt, n-ar fi fost, pentru că fiecare oraş se dezvoltă în prezenţa unei ape. În mod cert, podurile de peste Sena contribuie decisiv la caracterul romantic al oraşului. De altfel, toată lumea a auzit despre lacătele îndrăgostiţilor care au fost mutate de pe Pont des Arts, pentru că acesta nu le mai putea susţine greutatea. Însă pentru că dragostea învinge orice, am găsit lacătele pe următorul pod – Pont Neuf.

Cel mai frumos dintre poduri este, în schimb,  Pont Alexandre III, datorită ornamentelor sale baroce şi a priveliştii către Turnul Eiffel.

#Recomandare din valiză: plimbă-te de-a lungul Senei şi traversează de pe un mal pe celălalt pe cele mai frumoase poduri. Dacă ai mai mult timp la dispoziţie, ia o sticlă de vin şi opreşte-te la un mic picnic.

pod neuf pariscu bicicleta pe podvizita parislacatele iubirii parisindragostiti parispont alexandre III parispoduri peste senapoduri parispictorita paris

Champs-Élysées și Arcul de Triumf

Champs-Élysées este locul ăla din Paris care atestă apartenenţa ta la o anumită clasă socială. Apartamentele din această zonă se vând la preţuri ameţitoare, iar magazinele marilor case de modă s-au aranjat de-a lungul bulevardului, în aşteptarea cardurilor generoase.

Pe mine nu m-a impresionat prea tare, poate şi pentru că ploua torenţial în timpul plimbării mele, care ar fi trebuit să fie un debut graţios în înalta societate pariziană. Glumesc, însă este perfect valabil dacă ne raportăm la vremurile trecute.

Nici Arcul de Triumf nu prea are cum să te ia prin surprindere, atât timp cât ai locuit o viaţă întreagă în Micul Paris, care are propria sa replică. Cu toate acestea, n-ai cum să ajungi în Paris fără să îl vezi, mai ales că priveliştea de sus este, se pare, una dintre cele mai frumoase. Pe o ploaie atât de furioasă n-am avut cum să aflu!

Preţ: 8 euro pentru adulţi şi 5 euro pentru studenţi. Info suplimentare aici.

Staţie de metrou: Charles de Gaulle Etoile.

champs elyseesmasina parismagazine parischamps elysees paris

Cartierul Latin

Cartierul Latin are un vibe încântător, cu labirintul său de străduţe şi o mulţime de restaurante.

Dacă eşti în căutarea unor meniuri la preţuri mai reduse, Cartierul Latin este răspunsul. Caută un mic restaurant autentic care să pară o afacere de familie şi da startul unui maraton cu moules frites şi cartofi prăjiţi, escargots, coq au vin şi foie gras. Tot aici vei da şi peste tot felul de fast-food-uri cu specific grecesc, turcesc sau orice altă naţionalitate îţi vine în minte.

Da, Cartierul Latin este un pic prea turistic şi aglomerat. Dar dacă coteşti pe străduţa laterală potrivită, te vei bucura din plin de farmecul parizian.

cartierul latin paris

Musée d’Orsay

Musée d’Orsay se află pe malul stâng al Senei, aproape vizavi de Luvru. Acest muzeu găzduieşte o mulţime de opere impresioniste şi post-impresioniste, semnate de mari artişti precum Degas, Monet, Manet sau Van Gogh. Ce-i drept, mie mi-a plăcut mai mult decât Luvru!

Preţ: 12 euro. Aşa cum te-ai obişnuit deja, pentru rezidenţii unei ţări din UE până în 26 de ani, intrarea este gratuită.

Staţie de metrou: Solférino.

musee d'orsaymuzeul orsay paris

Saint Chapelle

Saint Chapelle este o catedrală gotică din cadrul Palais de la Cite, care până în secolul al 14-lea a fost reşedinţa regilor Franţei.

Aceasta a fost construită la cererea Sfântului Ludovic pentru a adăposti Cununa de Spini, un fragment din Sfânta Cruce. Împreună cu la Conciergie, aceasta este una dintre cele mai vechi vestigii ale palatului regal de pe Ile de la Cite, având un interior absolut impresionant.

Preţ: 10 euro. Mai multe informaţii pe site-ul oficial.

Staţie de metrou:  Cité.

saint chapelle paris

Universitatea Sorbona

Universitatea Sorbona este una dintre cele mai prestigioase instituţii academice din lume şi cu siguranţă cea mai faimoasă din Franţa. Aceasta este situată în apropierea Cartierului Latin şi a Pantheonului, aşa că este foarte probabil să ajungi în faţa sa din pură întâmplare.

Staţie de metrou: Cluny- La Sorbonne.

universitatea sorbona parissorbona paris

Panthéon

Panthéon este o clădire neoclasică, cu faţada foarte asemănătoare Panteonului din Roma. Acesta a fost construit la sfârşitul secolului al XVIII-lea ca biserică dedicată Sfintei Geneveva, însă în prezent este un memorial care adăposteşte mormintele unor importante personalităţi franceze, precum Voltaire, Jean-Jacques Rousseau, Emil Zola, Alexandre Dumas, Victor Hugo sau chiar Marie Curie.

Staţie de metrou: Luxembourg.

pantheon parispantheon paris

Grădina Luxembourg

O altă grădină superbă a Parisului, aflată în apropiere de Pantheon, este grădina Luxembourg. Vara este minunat să mergi la un picnic aici sau să savurezi nişte macarons cu fistic, cu fructe de pădure, cu caramel sărat, cu ciocoaltă, cu de toaaateeee!

gradina luxembourgparcuri parisintrare gradina luxembourgbarci parcparc parismacarons paris

Sacré-Cœur

Sacré-Cœur este bazilica mea preferată. Probabil pentru că se află în Montmartre. Poate datorită culorii sale, mult mai albe în zilele cu soare. Sau poate datorită priveliştii care ţi se deschide în faţa ochilor de pe dealul pe care se află. Ori datorită serilor de vară, în care se recomandă să îţi iei o sticlă de vin şi o păturică şi să te aşezi pe treptele de la baza, ascultând muzica live a artiştilor stradali.

Oricum ar fi, e clar că nu trebuie să ratezi bazilica din secolul al XIX-lea!

Preţ: intrarea este gratuită.

Staţie de metrou:  Abbesses sau Anvers.

sacre coeur parisparis muzica livepriveliste paris

Moulin Rouge

Can-Can? Moulin Rouge! Adică cel mai renumit cabaret din perioada Belle Epoque şi acum probabil din întreaga lume. Acesta a fost iniţial o moară construită în 1885, dar acum se remarcă mai degreabă prin picioare aruncate în aer. Pentru rezervări la spectacole poţi consulta site-ul oficial.

Staţie de metrou: Blanche.

moulin rougemoulin rouge

Montmartre

Montmartre este cu siguranţă cartierul meu preferat din Paris. Da, este acel loc în care ştiu sigur că voi reveni de fiecare dată când mă voi afla în Oraşul Luminilor.

Situat pe un deal şi fiind cel mai înalt punct al Parisului, Montmatre m-a cucerit cu accentele sale boeme, cu artiştii de astăzi şi de altădată, cu străduţele în pantă, cu bistro-urile colorate, cu panorama asupra oraşului. Cu spiritul parizian autentic.

Sfat din #valiză: încearcă să vizitezi cartierul în cursul săptămânii, pentru că în weekend este prea aglomerat şi nu te poţi bucura cu adevărat de autenticitatea sa.

montmartrestrada montmartreferestre

Centrul Cultural Georges-Pompidou

Un alt reper cultural al Parisului este Centrul Pompidou, acesta fiind dedicat în întregime artei moderne şi contemporane. Este un muzeu original, care se axează pe domenii precum artele plastice, designul sau cinematografia.

Centrul Cultural Georges-Pompidou găzduieşte una dintre cele mai mari colecţii de artă modernă şi contemporană din lume, alături de Museum of Modern Art din New York.

Preţ: 14 euro. Mai multe info găseşti aici.

Staţie de metrou: Rambuteau sau Châtelet.

pompidou parispompidou interior

Cartierul Le Marais

Le Marais este un alt cartier în care spiritul parizian autentic se află la fiecare colţ de stradă. Tot ce trebuie să faci este să te plimbi la întâmplare!

Aici se află şi Place des Vosges, cea mai veche piaţă din Paris, împreună cu casa unde a locuit Victor Hugo.

Staţie de metrou: Saint-Paul.

cartierul le maraisstrada parisParis : Place des Vosgesmaison-victor-hugostrada paris

Les Invalides

Les Invalides reprezită o serie de clădiri- muzee şi monumente- aflate în al 7-lea arondisment al Parisului, care prezintă şi menţin vie istoria militară a Franţei. De asemenea, aici este şi Domul Invalizilor, locul unde a fost înmormântat Napoleon Bonaparte, împreună cu alte personaje marcante ale ţării.

domul invalizilor

Place de la Concorde

Place de la Concorde este una dintre pieţele principale ale Parisului, fiind şi cea mai mare dintre ele. Aceasta se află la finalul bulevardului Champs-Élysées şi este renumită pentru că în timpul Revoluţiei Franceze aici aveau loc execuţii la ghilotină. Printre cei mai renumiţi condamnaţi se numără regele Ludovic al VI-lea şi Maria Antoaneta.

Astăzi, simbolurile sale sunt obeliscul egiptean vechi de 3 300 de ani şi roata.

place de la concorde

Galeriile Lafayette

Galeriile Lafayette sunt echivalentul magazinului Harrods din Londra. Adică locul chic unde să mergi la shopping. Interiorul nu te lasă să uiţi nicio secundă că te afli la Paris, pentru că păstrează grandoarea şi eleganţa unei instituţii culturale.

Dacă shoppingul nu este pe lista ta, trebuie să ştii că Galeriile Lafayette au o terasă cu o privelişte incredibilă asupra Parisului. Şi gratuită!

Staţie de metrou: Chaussée d’Antin.

galeriile lafayette parismall parisshopping parisgaleriile lafayettepriveliste parispriveliste paris

Opéra Garnier

Foarte aproape de Galeriile Lafayette se află şi Opéra Garnier. Palatul construit în stilul eclectic este al treisprezecelea teatru care găzduiește Opera din Paris, de la fondarea sa de către Ludovic al XIV-lea în 1669.

Clădirea se remarcă prin multă eleganţă, iar dacă ai citit cartea Dansatoarea lui Degas, vei simţi şi mai profund atmosfera vremurilor în care opera ocupa un loc esenţial în viaţa culturală a Parisului.

Preţ: 11 euro. Desigur, biletul pentru un spectacol este mai mare, aşa că mai multe informaţii găseşti aici.

Staţie de metrou: Opéra.

opera garnier

Musée de l’Orangerie

Dacă vrei să fii înconjurat (la propriu) de capodoperele lui Monet, Musee de l’Orangerie este locul potrivit. Două încăperi ovale sunt decorate exclusiv cu opt tablouri ale artistului, fiecare reprezentând un sezon diferit şi o altă perioadă din zi.

Preţ: 9 euro. Pentru vizitatorii cu vârsta mai mică de 18 de ani şi pentru rezidenţii unei ţări din UE până în 25 de ani, intrarea este gratuită. Mai multe info aici.

Staţie de metrou: Concorde.

orangerie paris

Atelierul lui Brâncuși

Atelierul Brâncuşi este locul pe care fiecare român trebuie să îl viziteze. Pentru că trebuie să învăţăm să ne apreciem valorile naţionale, măcar atunci când ne dăm seama că ceilalţi le acordă o mult mai mare importanţă decât noi înşine.

Preţ: intrare gratuită.

Staţie de metrou: Atelierul face parte din Centrul Pompidou, deci staţia de metrou rămîne aceeaşi: Rambuteau.

atelier-brancusi-paris-2014-habituallychic-04

Espace Dali

Dali este în mod cert un personaj excentric, care n-are cum să treacă neobservat nici măcar în Paris. Espace Dali, singura expoziţie permanentă din Franţa dedicată artistului, este situată în Montmartre, la doar câţiva paşi de Place du Tetre. Prin urmare, aceasta trebuie neapărat însemnată pe hartă de către iubitorii de artă. Dar cred că experienţa suprarealistă va fi apreciată de oricine ajunge să o aprofundeze, căci opera lui Dali iese cu adevărat din tipare.

Preţ: 11,5 euro. Mai multe info aici.

Staţie de metrou: Anvers.

espace dali parisespace-dali-2

Shakespeare &Co.

O vizită la Shakespeare &Co. este absolut obligatorie pentru iubitorii de cărţi. Iubirea dintre Paris şi literatură nu va lua niciodată sfârşit, aşa că micuţa librărie de pe malul stâng al Senei continuă să-i inspire pe toţi aceia care îi trec pragul. De ce? Pentru că evocă o perioadă minunată a Parisului, atunci când scriitori precum Ernest Hemingway sau James Joyce se adunau aici, tocmai în căutarea inspiraţiei. Dacă ai văzut filmul Midnight in Paris, vei şti exact despre ce vorbesc. Dacă nu, îţi recomand să îl vezi înaintea călătoriei la Paris!

Actuala librărie nu este cea originală, fondată de Sylvia Beach în 1919. Cea iniţială a fost închisă de nazişti în timpul ocupaţiei franceze din Cel de-al Doilea Război Mondial. Însă influenţa literaturii în viaţa pariziană n-a putut fi alungat de tancuri şi bombe, aşa că librăria a fost redeschisă în 1951. Te asigur: vei pleca de acolo încărcat cu energie pozitivă şi, eventual, cu o nouă carte de pus în #valiză.

Preţ: gratuit.

Staţie de metrou: Saint-Michel. Este chiar la intrarea în Cartierul Latin şi la câţiva paşi de Notre Dame. Este deschisă în fiecare zi între 10 AM şi 11 PM. Sper doar să nu ajungi la librărie în acelaşi timp cu un grup de chinezi entuziaşti, pentru că va fugi tot zenul mâncând pământul!

shakespeare&co parisanticariat pariscarti paris

Cartierul Saint-Germain-des-Prés

Cartierul St.Germain evocă perioada anilor ’20, când toţi artiştii şi scriitorii erau atraşi de mirajul Parisului. Aceştia creau în aburii alcoolului şi sub influenţa drogurilor, pe fundalul sonor al jazzului nou-apărut.

Şi în prezent cartierul St.Germain este plin de viaţă, aici locuind foarte mulţi tineri, iar cafenelele din perioada lui Fitzgerald şi a lui Hemingway încă sunt foarte aglomerate.

cafenea parisbiserica pariscartierul st germain

Tour Montparnasse

De departe, cea mai frumoasă privelişte a Parisului este din Turnul Montparnasse. Eu am ales să urc în acest turn modern şi deloc romantic, dar care are un mare atu faţă de Turnul Eiffel: priveliştea CU turnul Eiffel.

#Recomandare din valiză: du-te chiar înainte de apus, pentru a surprinde priveliştea atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte.

Preţ: 15 euro. Pentru mai multe informaţii despre preţuri şi program, dă click aici.

Staţie de metrou: Montparnasse.

turnul montparnasseparis de suspriveliste parisparis montparnasseparis la apus

Disneyland Paris

Pentru piticii tăi sau pentru copilul din tine, o excursie la Disneyland este absolut obligatorie. O lume plină de culoare, cu personaje de poveste, dar şi cu multă adrenalină. Despre bula asta de fericire am scris un articol separat aici.

disneyland parispersonaje desene animatecescute disneyland

Palatul Versailles

O altă excursie de-o zi în afara Parisului pe care ar fi bine să n-o omiţi este Palatul Versailles. Nu numai că a fost atâta timp reședința regilor, ci și pentru că în Galeria Oglinzilor s-a semnat faimosul Tratat de la Versailles în 1919, care a dus la încheierea Primului Război Mondial. Mai mult decât atât, grădinile sale minunate sunt un argument decisiv care să te convingă să vizitezi palatul.

Data viitoare când ajung la Paris este primul pe lista mea. Cu riscul de a părea lipsită de repere culturale, trebuie să mărturisesc că de data aceasta a pierdut în fața Disneylandului. Căci copilul din mine a aruncat înghețata cu fistic pe care o avea în mână și s-a dat cu fundul de pământ orăcăind în fața Turnului Eiffel, până nu am mai avut decât alternativa de a consimți: Mickey Mouse it is! 🙂

gradini versailles

 • Sursă foto: pinterest.com

harta paris

Și, ca să îți fac viața mai ușoară, am scos din #valiză câteva variante de itinerarii sau, mai degrabă, am grupat niște obiective turistice aflate la scurtă distanță unele față de celelalte:

 • Notre Dames -> Conciergerie -> Saint Chapelle -> Pont Neuf -> Pont des Arts -> plimbare de-a lungul Senei
 • Muzeul Luvru-> Grădinile Tuileries -> Musee de l’Orangerie
 • Moulin Rouge-> Espace Dali -> Sacre Coeur -> cartierul Montmartre
 • libraria Shakespeare &Co. -> Cartierul Latin -> Universitatea Sorbona -> Pantheon -> Gradina Luxembourg -> St. Germain-de-Pres
 • Musee d’Orsay -> Domul Invalizilor -> Podul Alexandre III -> Place de la Concorde -> Champs Elysees -> Arcul de Triumf
 • Le Marais -> Place des Vosges -> Centrul Pompidou -> Atelier Brancusi
 • Opera Garnier -> Galeriile Lafayette

Concluzia? Ai nevoie de încălțăminte comodă și de niște joie de vivre. Ba nu, doar de pantofi. Joie de vivre e, de fapt, definiția Parisului! 🙂

15145293_1381172655250956_1020532076_o

Absolventă de PR şi Turism, cu o dorinţă imensă de a explora fiecare colţ al lumii. Iniţierea unei conversaţii despre călătorii cu mine poate fi un angajament pe termen lung, căci ador să povestesc despre locuri, oameni şi culturi diverse. Şi nu mă prea pot opri!

3 COMENTARII

 1. La fix a venit articolul, chiar acum cautam informatii pentru planificarea unei vacante. Mi-a placut articolul foarte mult, este foarte util.
  As avea o intrebare, ai idee daca pot beneficia de intrare gratuita pe baza cartii de identitate? Ma refer la obiectivele turistice care ofera acces gratuit pentru tinerii sub 26 de ani, pe cartile noastre de identitate nu apare data exacta de nastere.

  Multumesc! Astept sa vad unde mai ajunge valiza!

  • Dragă Oana, mă bucur că articolul din #valiză a venit la timpul potrivit. Da, poți intra gratuit la obiectivele turistice doar pe baza cărții de identitate. Știu să deducă data nașterii din CNP.

   Fii cu ochii pe valiză, urmează alte destinații frumoase! Călătorii minunate îți doresc! 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.