Croația este o țară incredibil de frumoasă. Mai mult decât atât, are un mare atu: nu este prea departe de România, așa că un roadtrip către plajele însorite de pe Coasta Dalmată, începând cu Dubrovnik și încheind cu lacurile Plitvice, ar putea fi o idee excelentă pentru vacanța ta de vară.

Iată itinerariul din #valiză, cel pe care eu l-am urmat în vacanța mea recentă în Croația și pe care ți-l recomand și ție, mai ales dacă îți plac vacanțele mai active:

Popas în Serbia la munte

Prima zi a vacanței tale va fi petrecută în mare parte pe drum, dar te vei bucura de niște priveliști spectaculoase la ieșirea din țară. De ce? Pentru că vei putea admira România într-un mod total inedit: din afara ei, după ce vei traversa Dunărea în Serbia. Și probabil vei realiza încă o dată ce frumoasă e țara noastră!

Noi am ales să facem un popas în zona de munte Zlatibor, pentru a ajunge a doua zi devreme și odihniți la Dubrovnik. De la București până la Uzice sunt 725 de km, pe care îi poți parcurge cam în 10-11 ore. Ne-am cazat la Hotel Zlatiborska Noc, un loc foarte verde și extrem de relaxant. Mai precis, e vorba de un hotel situat într-o pădure, unde poți înota în piscină sau poți explora împrejurimile, dacă mai ai energie după drumul lung. Chiar mi-a plăcut și am simțit că vacanța a început bine! 🙂

cazanele dunarii

decebal cazanele dunarii

serbia zlatibor

serbia zlatibor

munte serbia

Dubrovnik

A doua zi de vacanță are o destinație fabuloasă: Dubrovnik. Până să ajungi în orașul ăsta minunat, vei traversa o grămadă de munți prin Bosnia-Herțegovina și vei trece prin niște orășele din apropiere de Sarajevo unde urmele gloanțelor de pe clădiri nu lasă pe nimeni să uite istoricul sângeros recent al țării.

munti bosnia

bosnia hertegovina

Din Uzice până în Dubrovnik sunt 300 de km și pot fi parcurși în aproximativ 5 ore, din cauza drumului anevoios (dar frumos) din Bosnia. Atenție: trebuie să iei în calcul că s-ar putea forma coadă la vama croată. Măcar ai o priveliște frumoasă cât aștepți, cu Marea Adriatică ocupându-ți tot câmpul vizual.

În Dubrovnik îți recomand să stai măcar 2-3 zile, deși merită chiar un sejur întreg, pentru că sunt foarte multe insule frumoase de explorat în apropiere. Trebuie neapărat să te plimbi pe zidurile cetății, să urci cu telecabina pe muntele Srd pentru o priveliște uluitoare, să te pierzi pe străduțele înguste din piatră, să stai la soare pe plaja Banje, să mergi cu barca pe insula Lokrum, să cauți locurile în care s-a filmat Game of Thrones și să bei un pahar de vin în port. Și, ca să ai tot timpul în fața ochilor minunăția de cetate, cazează-te la un apartament cu panoramă către orașul vechi. Eu am stat la un apartament din cartierul Ploce (cel de pe strada Ante Topica Mimare) și mi-am început fiecare dimineață bându-mi cafeaua cu un super view!

Este clar că Dubrovnik a ocupat un întreg compartiment al #valizei, deci urmează un articol mult mai detaliat.

dubrovnik cetate

dubrovnik de sus

dubrovnik de sus

plaja banje dubrovnik

vin croatia

zidurile dubrovnikului

cafea cu priveliste

Mostar

Mostar este un orășel de poveste din Bosnia, care se află la 147 km de Dubrovnik. De aici se organizează tot felul de excursii de-o zi, dar poți merge și pe cont propriu, dacă ai mașină.

Noi am vizitat Mostar în drum spre Baska Voda, stațiunea de pe Coasta Dalmată unde ne-am cazat pentru a explora plajele fabuloase din jur. Practic, am făcut 2 ore și jumătate până în Mostar, iar de acolo către Baska Voda încă o oră și jumătate. Prin urmare, am avut suficient timp la dispoziție să ne bucurăm și de basmul bosniac. Impactul cultural este destul de mare, pentru că influențele otomane sunt peste tot, astfel că minaretele creează un adevărat contrast în cadrul de poveste cu Stari Grad și munții din împrejurimi.

pod mostar

mostar bosnia

coliere

mostar orasel bosnia

stari grad mostar

Plajele de pe Coasta Dalmată

Dacă urci mai sus de Dubrovnik pe Coasta Dalmată, vei da peste niște plaje superbe. Noi am ales să ne cazăm în Baska Voda, pentru că este o stațiune mai mare, cu multe apartamente, hoteluri și restaurante și emană o adevărată atmosferă de vacanță la fiecare plimbare de seară pe promenadă și în port. Dar mai importantă este situarea sa foarte aproape de Brela și de Makarska, portul din care am luat feribotul către insula Brac, acolo unde se află cea mai renumită plajă din Croația (Zlatni Rat). Trebuie să știi totuși că întreaga zonă este destul de aglomerată în iulie și august, așa că va trebui să te îndrepți către stațiuni mai mici și mai puțin renumite, dacă îți dorești plaja aproape doar pentru tine.

Pentru o atmosferă autentică, cel mai bine închiriezi un apartament sau o vilă cu vedere la mare și cu multe flori, mai ales că pe mine hotelurile nu prea m-au impresionat, iar prețurile sunt nejustificate. Eu am stat la un alt apartament cu super view și o mică piscină, deasupra întregii stațiuni Baska Voda. Îl găsești aici.

vila cu flori

piscina apartament

Îți recomand să petreci măcar trei zile de relaxare pe plajele cu pini verzi și ape de un turcoaz incredibil de pe Riviera Makarska. Nu uita ochelarii de snorkeling acasă!

plaja baska voda

golf turcoaz

plimbare pe promenada

baska voda munte mare

insula brac

mare croatia

Split

Ești din nou pe drum, dar nu-i nimic: vei vedea niște locuri incredibile! Pornește către Split pentru a admira un oraș istoric foarte elegant. Între Baska Voda și Split sunt numai 78 km, pe care îi vei parcurge într-o oră.

Split este cel de-al doilea mare oraș al Croației și un important port unde poposesc vasuri de croazieră imense, dar și feriboturi care duc turiștii pe insulele însorite din apropiere. Când spui Split, spui automat Palatul lui Dioclețian, un monument UNESCO pe care toți turiștii care ajung aici își doresc să îl vadă. Străduțele pietruite îți vor povesti despre vremurile prospere ale orașului, deci aruncă harta și plimbă-te la întâmplare. Mi-aș fi dorit să stau mai mult în Split merită cel puțin o zi din vacanța ta. Și merită și mult mai mult de două paragrafe, așa că vom scoate foarte curând un articol întreg din #valiză.

split de sus

templul lui jupiter

split croatia

promenada split

Parcul Național Krka

După ce ți-ai luat porția de cultură și te-ai pierdut pe străduțele pietruite din Split, urcă-te din nou în mașină și îndreaptă-te către Parcul Național Krka. Va fi un fel de introducere în lumea lacurilor Plitvice și ultima zi în care îți vei lua costumul de baie pe tine. Krka este un parc mult mai mic și poate nu la fel de spectaculos ca Plitvice, dar diferența este că aici vei putea înota în apropierea cascadelor. Între Split și Krka sunt 87 de km, pe care îi dai gata într-o oră.

parcul national krka

cascade croatia

krka croatia

vacanta in doi

Pe seară, când soarele își pierde din intensitate, e momentul să schimbi destinația pe sistemul de navigație. Te vei îndrepta către un loc pentru care nu există suficiente figuri de stil – Plitvice. Drumul dintre Parcul Național Krka și Parcul Național Plitvice presupune parcurgerea a 160 de km, în maximum 2 ore. Cazează-te în apropiere de lacuri, la una dintre numeroasele vile cu flori, astfel încât a doua zi dimineață să te poți aventura direct în parc. Eu am stat aici și m-am simțit foarte bine- zona este verde, iar proprietarii foarte prietenoși.

Parcul Național Plitvice

Dis-de-dimineață, ia-ți sendvișurile în #rucsac și pornește către parcuri. Este recomandat să ajungi cât mai devreme, pentru a evita sosirea autocarelor cu grupuri de turiști și selfie stick-uri. În felul ăsta, turcoazul lacurilor va fi doar pentru tine pentru o perioadă. Merită efortul, te asigur!

Dar chiar și dacă ajungi ceva mai târziu, nu cred că va fi atât de tragic, nu mi s-a părut exagerat de aglomerat pe final de iulie, așa cum s-a întâmplat cu Krka. Ai de ales între mai multe trasee, în funcție de intrarea pe care vii. Sunt trasee de 2-3 ore, altele de 4-6 ore și unele chiar de 6-8 ore. Pe oricare din ele l-ai alege, pregătește-te pentru o zi ca de pe altă planetă, pentru că Plitvice este cu siguranță unul dintre cele mai spectaculoase locuri din lumea asta!

parcurile plitvice

cascada croatia

lacurile plitvice turcoaz

cascade plitvice

cascade plitvice

plitvice croația

plitvice de sus

Belgrad

O idee de popas în drum spre casă ar fi Belgrad. Între Plitvice și Belgrad sunt 520 de km (de regulă, 5 ore), așa că a doua zi îți mai rămân 600 km în drum spre casă, care înseamnă cam 9 ore de mers cu mașina. Poți face un tur scurt de oraș, după care a doua zi pornești la drum din nou, pentru ultima dată. Ăsta era și planul nostru, dar s-a întâmplat să așteptăm 7 ore în vamă la intrarea în Serbia, pentru că la începutul lunii august se întorc acasă turcii stabiliți în Germania. Și sunt foarte mulți! Prin urmare, ar fi de preferat să eviți perioada asta, dacă nu vrei să îți toci nervii pe la cozi.

Pe cale de consecință, pot să mă laud doar cu poze cu coloane de mașini, nu și cu locuri frumoase din Belgrad. În schimb, am nimerit un hotel bun la care am ajuns pe la miezul nopții (88 Rooms), unde a doua zi m-am bucurat de un mic-dejun tare optimist. Pe data viitoare, Belgrad!

mic-dejun belgrad

#cuValizaînCroația pe scurt

Nr.zi Punct de plecareDestinațieKm/ ore
Ziua 1BucureștiUzice725 km/ 10-11h
Ziua 2UziceDubrovnik300 km/ 5 h
Zilele 3-4Dubrovnik *** ***
Ziua 5DubrovnikMostar147 km/ 2h jum
MostarBaska Voda113 km/ 1h jum
Zilele 6,7,8Relaxare la plajă în   Baska Voda, Brela și insula Brac *** ***
Ziua 9Baska VodaSplit78 km/ 1h
SplitParcul National Krka87 km/1h
KrkaPlitvice160 km/2h
Ziua 10Parcurile Plitvice *** ***
Ziua 11PlitviceBelgrad 520 km/5h
Ziua 12BelgradBucurești 600 km/9h

Probabil pentru unii călători programul este prea încărcat, căci fiecare dintre noi are un alt ritm. Eu chiar n-am simțit că am alergat dintr-un loc în altul și am avut suficient timp și pentru relaxare. Dar pentru cei care își doresc să se odihnească mai mult în vacanță, se pot aduce modificări itinerariului: fie renunță la unele destinații, fie pleacă într-o călătorie mai lungă! 🙂

Desigur, sunt mult mai multe locuri minunate de văzut în țara asta incredibil de frumoasă, drept pentru care deja am făcut planul unei vacanțe viitoare, când mi-aș dori să închiriez un iaht mic cu care să explorez fiecare insulă croată (Pag, Vis, Hvar, Korcula etc.).

barca de inchiriat

Ce trebuie să mai știi

 • Granițele pe care le ai pe traseu ( România-Serbia, Serbia-Bosnia, Bosnia-Croația, Croația-Bosnia, Croația-Serbia) nu impun prea mari probleme și poți trece doar cu buletinul. Singurul impediment ar fi aglomerația și cozile care se pot forma în lunile iulie și august.
 • Moneda Croației este kuna, iar diviziunea ei lipa. Paritatea kunei în raport cu euro este de 7,2:1, adică un euro înseamnă 7,2 kuna. În Serbia vei plăti în dinari sârbești, unde 100 de dinari înseamnă abia 80 eurocenți.
 • Vei plăti autostrada în Serbia și Croația. În Serbia țin minte că am plătit o sumă derizorie de 1,50 euro, pentru că am mers destul de puțin. În Croația depinde de distanța pe care o parcurgi pe autostradă, desigur. Ca idee, pentru 100 km plătești cam 46 kuna.
 • Itinerariul călătoriei mele (vezi tabelul de mai sus) a presupus, per total,  parcurgerea a 2750 km. Prețurile la combustibil pot fi verificate aici.
 • Trebuie să ai în vedere ca proprietatea pe care o alegi să pună la dispoziție și parcare, pentru că ar putea deveni o problemă unde îți lași mașina, mai ales în orașe. Spre exemplu, în sezonul estival în Dubrovnik parcarea este extrem de scumpă (40 kuna/5,5 euro pe oră), iar în Split e foarte probabil să primești amendă dacă parchezi într-un loc random.
 • Prețurile la mâncare sunt cam la fel peste tot. Ca idee, o porție de pește sau fructe de mare la restaurant variază între 85-100 kuna, în timp ce o tortilla cu pui de la fast-food costă cam 30 kuna. O pizza este cam 50 kuna, o înghețată costă 6-10 kn/cupă, un smoothie pe plajă în jur de 30 kuna. Urmează foarte curând un articol dedicat farfuriilor pline din Croația!
 • Ia în calcul și intrările la obiectivele turistice atunci când îți alcătuiești bugetul de călătorie. Spre exemplu, o plimbare pe zidurile cetății din Dubrovnik costă 120 kuna, urcarea cu telecabina pe muntele Srd (de unde ai panorama aia incredibilă) costă tot cam atât, în timp ce intrarea la Parcul Național Krka și la Plitvice costă 180 kuna/ persoana în lunile de vară, pentru fiecare parc în parte. În funcție de locurile în care mai ajungi, se mai adaugă niște costuri, precum biletul de ferry din Makarska până pe insula Brac (160 kuna pentru mașină și 33 kuna/persoană -pe sens).
 • Fă-ți rezervările din timp, pentru că locurile frumoase se epuizează extrem de repede și se scumpesc pe zi ce trece. Noi am avut cam peste tot apartamente potrivite pentru 4 persoane, astfel că am cheltuit în total pe cazare pentru 11 nopți pe final de iulie- 1200 euro- adică 300 euro/ persoană.
 • În lunile iulie și august este destul de aglomerat, dar ai și cele mai mari șanse ca vremea să fie excelentă, iar apa mării suficient de caldă. Eu n-am putut merge în altă perioadă acum, dar data viitoare aș lua în considerație și luna septembrie.

Croată pentru începători- dicționarul din #valiză

 • Bok = bună;
 • Kako ste? = ce mai faci?
 • Ja sam dobro = sunt bine.
 • Hvala =mulțumesc
 • Molim = te rog/ cu plăcere
 • Dovidenja = la revedere
 • Dobro jutro = bună dimineața
 • Dobar dan = bună ziua
 • Dobar vecer / doar vecer= bună seara
 • Dobar tek = poftă bună
 • Oprostite= scuze
 • Pivo =bere
 • Volim te = te iubesc

Croația

Concluzia? O vacanță în Croația te va aduce în fața unor locuri absolut uluitoare, unde te vei tot întreba cum de n-ai ajuns să le vezi până acum. Eu m-am bucurat de fiecare zi a călătoriei cu aceeași intensitate, iar planul făcut de acasă a fost respectat întocmai. Mi-ar fi plăcut să pot sta mai mult pentru a explora și alte insule croate, dar cu siguranță Coasta Dalmată își va mai face și altă dată loc în #valiză!

 

IMG_4047

 

Absolventă de PR şi Turism, cu o dorinţă imensă de a explora fiecare colţ al lumii. Iniţierea unei conversaţii despre călătorii cu mine poate fi un angajament pe termen lung, căci ador să povestesc despre locuri, oameni şi culturi diverse. Şi nu mă prea pot opri!

15 COMENTARII

 1. ce tare! o sa ma inspir din articolul tau pentru vacanta in Croatia pe care o planificam in luna iunie. Imi place atat de mult stilul tau de planificare a vacantei si mai ales modalitatea de relatare a expeditiilor :). Felicitari!

  • Draga Soso, ma bucur mult ca iti plac planurile din #valiza si ca articolul te-a inspirat in organizarea vacantei. Daca mai ai nevoie de vreun sfat, eu sunt aici. Calatorie minunata! 🙂

 2. Da, as vrea sa te intreb detalii rf drumul din Bucuresti pana la Uzice: pe unde ati traversat vama(noi am vrea pe la Portile de Fier 2), cum e drumul prin Serbia incepand cu „dupa vama” pana in zona Zlatibor si daca sunt restrictii/detalii de stiut rf drum.

  • Scuze de intarziere, am probleme cu serverul si abia acum am vazut intrebarea ta. Noi am iesit din tara tot pe la Portile de Fier 2, iar drumul prin Serbia este ok. In general, este bine sa tii cat de cat cont de restrictiile de viteza. Daca mergi prin Bosnia-Hertegovina, trebuie sa stii ca drumul este prin munti, deci va fi putin mai anevoios. Pe nicaieri nu mi s-a parut periculos si nu m-am simtit in nesiguranta, deci este in regula. Calatorie minunata! 🙂

 3. Data viitoare, cand te mai duci, iti recomand si satucul de dinaintea lacurilor Plitvice: Rastoke. Este superb. Merita sa iti prinzi un peste si sa-l savurezi alaturi de o salata de cartofi si o bere autohtona la una din pensiuni. Parcul este incantator.

 4. Bună. Vrem sa mergem în Croația în perioada 6-16 august. Am făcut un traseu care include și parcul Plitvice, evident. Mă sperie statul in vamă la întrarea în Serbia deoarece suntem cu 2 copii destul de mici. Din câte știi tu, nu există alternativa să putem evita asta? Sau în perioada asta este tot la fel de aglomerat?

  • Draga Mioara,

   Din pacate, luna august este extrem de aglomerata si ma tem ca va trebui sa alocati ceva timp in vama. Nu cred ca exista solutii sa eviti, ca sa fiu complet sincera :(.

 5. Buna,

  Multumim mult pentru ponturi! Ne-au fost de mare ajutor sfaturile tale si vacanta de anul trecut in Croatia a fost perfecta! Anul acesta au mers si finii nostri si la fel, i-au ajutat mult informatiile de pe pagina ta.
  Keep up the good work!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.