Casele din piatră de culoarea mierii te vor anunța că ai ajuns în Cotswolds. Sau poate senzația că ai lăsat în urmă orice tip de tehnologie și că ești pregătit să te bucuri de liniștea Angliei rurale.

Cotswolds este zona cu cele mai frumoase orășele englezești, acolo unde vei simți cu adevărat că ai călătorit în timp. Dar pe care să le vizitezi mai întâi? Să le scoatem pe rând din #valiză pe cele mai frumoase dintre ele

Bibury

Bibury este orășelul englezesc în care visam de mult să ajung. Arlington Row nu e degeaba cea mai fotografiată stradă din Anglia, căci e postcard material din toate unghiurile.

Practic, dacă ar trebui să alegi un singur loc care să descrie Anglia, Bibury ar fi cap de listă. Să fie oare pentru cottage-urile din secolul al XVII-lea care urcă domol pe deal și care ne amintesc de toate romanele englezești pe care le-am citit vreodată?

Lower Slaughter

Cu moara sa de vânt istorică și cu râul care desparte casele pitorești din secolul al XVII-lea, Lower Slaughter este o gură de aer proaspăt.

Deși n-am stat foarte mult în orășelul vecin lui Upper Slaughter, mi-a plăcut enorm și chiar m-aș vedea peste aproximativ 50 de ani cumpărându-mi o casă aici. Nu doar că abia la acea vârstă înaintată aș fi probabil în căutarea unui loc atââât de liniștit, dar cam de atâția ani e nevoie ca să economisesc pentru cumpărarea proprietății mult-dorite în Anglia! 🙂

Bourton-on-the-Water

Also know as Veneția din Cotswolds. Te vei bucura sigur să te plimbi de-a lungul râului Windrush care trece prin centrul orașului, flancat de restaurante, baruri și terase de-o parte și de alta.

Mie mi-a plăcut foarte mult atmosfera de acolo, mai ales că am vizitat orășelul într-o zi de vară călduroasă, când mi-am răcorit ca o școlăriță picioarele în râu și am mâncat înghețată pe săturate!

În Bourton-on-the-Water vei găsi și The Cotswold Motoring Museum, cu mașini vintage, precum și Birdland. Ar mai fi și The Model Village, o replică a orașului în miniatură, dar mai bine explorezi chestia reală.

Burford

În Burford aș bea ceai toată ziua, luând la rând terasele cochete și cafenelele micuțe de pe strada principală. N-aș uita să comand nici scones și le-aș savura în tihnă, bucurându-mă de liniștea unui oraș mic. Asta dacă nu e weekend, când orășelul este asaltat de o mulțime de turiști!

Burford se află chiar la intrarea în Cotswolds, așa că este de multe ori primul oraș vizitat de către călători.

Broadway

Pe lângă casele adorabile din centru, la Brodway trebuie să vezi neapărat turnul, care pare dintr-un film englezesc cu nobili, dinaintea Primului Război Mondial. Acesta este al doilea cel mai înalt punct din Cotswolds de unde, în zilele senine, poți vedea până la 16 comitate în depărtare.

La cafeneaua din turn poți savura o ciocolată caldă cu aromă de alune, așa că merită să plătești intrarea de £5. Mai multe info aici.

Chipping Campden

Dacă îți plac antichitățile, o oprire în Chipping Campden este obligatorie. Și te asigur că n-o să te dai bătut/ă până nu intri în toate magazinele de pe strada principală!

Chiar și dacă ești o persoană mai ancorată în prezent, orășelul n-are cum să nu-ți placă. Dacă nu mă crezi, check these out:

Stratford-upon-Avon

Dacă ajungi în Cotswolds, trebuie să te duci neapărat să vezi casa unde a locuit Shakespeare. Ori persoana din spatele acestui nume! 

Este foarte interesant să vezi unde s-a născut cel care i-a creat pe Romeo și Julieta, care și-a imaginat Visul unei nopți de Vară și care a povestit în versuri dramele lui Hamlet. Prețul unui bilet este £22.5, iar mai multe informații găsești aici.

În plus, Stratford-upon-Avon este un oraș medieval foarte frumos, tipic englezesc, așa că nu te vei plictisi deloc. Dacă te interesează, poți vizita și cottage-ul lui Anne Hathaway, precum și Stratford Butterfly Farm.

Unde te cazezi

Eu îți recomand să te cazezi într-un loc mai retras și liniștit, departe de hotelurile scumpe și pline de turiști. Nu că ar fi ceva în neregulă cu ei, dar mă gândesc că, dacă vrei să explorezi o zonă rurală, îți dorești și să îți tragi sufletul puțin.

Noi am găsit pe airbnb.com o casă absolut superbă, in the middle of nowhere, exact așa cum ne doream. Cottage-ul se află în Oxhill, un sat aflat în nordul zonei Cotswolds, foarte aproape de Stratford-upon-Avon.

În lumea agitată pe care o trăim, a devenit din ce în ce mai dificil să te bucuri de aer proaspăt, de liniște și de simplitatea vieții rurale. Eu le-am găsit pe toate în Oxhill, de unde n-aș mai fi plecat zile întregi. Mai ales că în casa lui Becky am găsit tot confortul de care aveam nevoie, la jumătate de preț față de ofertele hotelurilor din zonă. Iar dacă vei citi comentariile de pe airbnb.com, vei vedea că mulți dintre oaspeții săi compară casa cu cea din fimul The Holiday!

Cum vizitezi zona

Eu îți recomand să închiriezi o mașină pentru a putea explora regiunea așa cum trebuie. De fapt, este singura variantă! Alternativ, poți rezerva un tur cu autocarul din Londra, însă vei vedea și înțelege puțin din ceea ce înseamnă Cotswolds.

Știu că poate fi o provocare să conduci pe sensul opus al drumului, însă uneori provocările sunt frumoase! 🙂 Englezii sunt oricum foarte prudenți la condus, așa că n-ar trebui să fie foarte dificil. Însă, dacă nu te simți sigur pe volan, uită de recomandarea mea!

Prețurile închirierii unei mașini în Anglia încep de la 30 lire pe zi. Poți căuta una pe placul tău aici.

Dacă vrei să vizitezi și Stratford-upon-Avon și să mergi și în Oxford, eu îți recomand să rezervi măcar patru zile pentru întreaga excursie.

Sunt multe alte orășele din Cotswolds care trebuie văzute, printre care Castle Combe, Painswick și Stow-on-the-Wold, pe care eu n-am apucat să le vizitez. Dar nu-i problemă, se află acum în compartimentul next time!

 

Absolventă de PR şi Turism, cu o dorinţă imensă de a explora fiecare colţ al lumii. Iniţierea unei conversaţii despre călătorii cu mine poate fi un angajament pe termen lung, căci ador să povestesc despre locuri, oameni şi culturi diverse. Şi nu mă prea pot opri!

8 COMENTARII

  1. Cred că Cotswalds este una dintre cele mai frumoase regiuni din Anglia, numită chiar de ei „an area of outstanding natural beauty”, cu casele de piatră de culoarea mierii cocoțate pe dealuri (wolds). Din Londra se poate ajunge în Cotswolds și pentru o excursie de o zi cu trenul și apoi luând autobuzul din localitate în localitate. Cel puțin noi așa am făcut și am putut vizita Moreton-in-Marsh, Stow-on-the-Wald și Burton-on-the-Water. Îmi doresc să revin într-o bună zi în Cotswalds, fiind atâtea localități și mai ales atâtea căsuțe pe care mi-aș dori să le văd. În Castle Combe mi-aș dori tare mult să ajung. Visez că poate într-o bună zi voi locui într-o astfel de căsuță de piatră, pentru că sunt îndrăgostită până peste cap de ele. Sper ca data viitoare să și înnoptăm în Cotswalds. Urmăresc pe facebook pagina @CotswoldsInfo și văd zilnic case, conace, castele și peisaje de vis din această zonă a Angliei. Needless to say, că de fiecare dată visez cu ochii deschiși 🙂 Din acest motiv îmi place să mă uit la Midsomer Murders, ca să pot case și peisaje rurale englezești.

    Las și eu mai jos impresiile mele din vizita de o zi în Cotswalds. Și eu am mâncat înghețată în Burton-on-the-Water 🙂

    https://www.adrianka.ro/2017/09/cotswolds-case-din-piatra.html

  2. Impresionant, foarte bine scris și ilustrat. Pentru cine iubește și prețuiește Anglia, e o adevărată desfătare. Ar mai fi de adăugat modalitățile teristice pentru vizitarea zonei (articolul apare la rubrica City Break – e posibil un astfel de break ?)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.