Mostar este un orășel de poveste din Bosnia-Herțegovina, o țară despre care nimeni nu știe prea multe și prea puțini se aventurează să o descopere.

Citind despre Mostar, ai parcă senzația că filele manualului de istorie, cu războaie sângeroase, s-au amestecat din greșeală printre paginile unei cărți de basme.

podul din mostar

Munți înalți, păduri verzi, căsuțe din piatră, suveniruri colorate. Parcă nimic din ceea ce vezi azi în Mostar nu amintește de recentul război etnic din Iugoslavia. Nu, nu vei apuca să crezi sau să spui asta. Pentru că de îndată ce ajungi în oraș, vei observa urmele de gloanțe nelipsite de pe fiecare clădire rămasă în picioare.

razboi bosniac mostar

Croații, sârbii și bosniacii au trăit mult timp în armonie pe teritoriul Bosniei din Fosta Iugoslavie. Până când, pe neașteptate, din motive pe care nici măcar localnicii nu le înțeleg, s-a dezlănțuit un conflict armat cu urmări la care nimeni nu s-ar fi așteptat. Mostar a fost cel mai afectat oraș din Bosnia-Herțegovina, fiind aproape complet demolat în timpul războiului. Dacă ajungi într-unul dintre cimitirele sale, vei sesiza că 1993 se repetă obsesiv pe crucile celor decedați. Pentru că acesta a fost fără dubii cel mai sângeros an, când timp de nouă luni Mostar a fost sub asediu, iar oamenii n-au avut hrană și electricitate. Poți vizita pentru câțiva euro muzeul (War Photo Museum) unde sunt expuse cadrele surprinse de un neo-zeelandez în perioada războiului. Intrarea este chiar lângă pod.

war photo exhibition

Prin urmare, reminiscențele războiului de acum mai bine de 20 de ani sunt peste tot. Mai pregnant decât sub formă fizică, acestea se află în memoria oamenilor, care parcă au un zâmbet trist și duc cumva o existență resemnată, căzută sub incidența unui război ce a distrus familii.

razboaie iugoslave

Însă centrul vechi a fost refăcut și, odată ce ajungi acolo, îți reamintești de povestirea în ramă, despre care ai învățat la școală. Adică intri din poveste în poveste. O alta în care podul-simbol Stari Most se înalță semeț deasupra râului Neretva, având în spate un cadru natural minunat, creat de munții din împrejurimi.

stari most mostarcase colorate mostarmunti bosnia

Stari Most a fost de-a lungul timpului un soi de simbol al armoniei multietnice din Mostar. Până când s-a prăbușit în apele râului turcoaz ale Neretva, tot în sângerosul an 1993. Cu toate acestea, în 2004 a fost reconstruit la inițiativa UNESCO, împreună cu întregul oraș vechi, pentru ca astăzi să primească o mulțime de turiști ce vin mai ales în excursii de-o zi, din orașe precum Dubrovnik sau Split.

pod mostar

În timpul verii, localnicii strâng bani de la turiștii aflați pe pod, pentru a oferi reprezentații pline de adrenalină: aceștia sar în râu de la mai bine de 70 de metri înălțime, cu atâta nonșalanță încât pare ceva ce ai putea încerca și tu acasă. Not!

Cea mai frumoasă priveliște cu podul în prim-plan, dar și cu orașul vechi în ansambul său, o oferă minaretul moscheei Koski Mehmed Pasa. Ai ceva trepte de urcat pe o scara extrem de îngustă și răsucită, dar cu siguranță merită efortul.

urcare in minaretmostar bosnia-hertegovinamostar de susmostar bosnia hertegovinamostar de sus

Dacă nu vrei totuși să urci, poți vizita doar moscheea și grădina, de unde vei face niște poze absolut superbe cu Stari Most pe fundal. Prețul pentru vizitarea moscheei și grădinii este de 2 euro, iar dacă vrei să urci și în minaret, trebuie să plătești în total 6 euro (mi s-a părut curios de mult, comparativ cu prețurile din Bosnia-Herțegovina, dar oricum merită).

moschee mostarmoschee interiormoschee interiormoschee decoratiunirelaxare la moscheepriveliste pod mostarpod mostar

Mostar nu este un oraș pe care să îl descoperi urmărind un plan făcut de-acasă. Nu trebuie decât să te plimbi prin centrul vechi (Stari Grad) și să te lași purtat de poveștile sale. Te previn că vei întâlni în drumul tău o mulțime de tarabe cu suveniruri colorate și că atmosfera otomană va fi prezentă la fiecare pas. Eu am ajuns față în față cu o tarabă plină cu bijuterii orientale, unde am rămas pur și simplu hipnotizată. Atracția incredibilă dintre mâinile mele și colierele alea absolut superbe a fost ca cea dintre polii opuși ai unui magnet!

tarabe mostarmanechine otomaneoraselul mostaroras colorat mostarorase bosnia hertegovinabazar covoaremostarsuvenirurilampi coloratecoliere orientalecoliere arabesti

Pe lângă priveliștile de basm, caracterul multicultural și atracția inevitabilă a poveștii unui război recent, Mostar mai vine la pachet și cu o gastronomie incredibilă. Pe scurt, mâncare delicioasă, la prețuri mici. Și pentru vegetarieni există tot felul de opțiuni, însă pentru carnivori veștile sunt cu adevărat îmbucurătoare: se întâmplă să poți comanda un platou cu tot felul de preparate din carne, crezând că are niște dimensiuni normale, și să te trezești în fața ta cu o monstrozitate care ar sătura o întreagă familie de haitieni timp de o săptămână. Serios, porțiile sunt foarte generoase! Trebuie să încerci faimoșii cevapcici, un fel de mici serviți cu sos din ardei gras, care mi-au plăcut chiar și mie, iar eu nu sunt deloc fan mici/litălși.

mancare bosniamancare carne bosniabere sarajevo

De asemenea, nu ezita să testezi un burek dintr-o patiserie locală. Costă extrem de puțin și este delicios. Și autentic, mai pot adăuga!

patiserie bosniaburek

Cei mai mulți dintre turiști vin într-o excursie de-o zi în Mostar. Din Dubrovnik, sunt 130 km și faci în jur de 2 ore și jumătate. Din Split, trebuie să parcurgi o distanță de 170 km, în mai puțin de 2 ore și jumătate, pentru că o porțiune din traseu este pe autostradă. Dar, dacă alegi să stai măcar o noapte în Mostar, vei descoperi probabil caracterul cu adevărat autentic al orașului, după ce pleacă toți turiștii.

În cazul în care ai mai mult timp la dispoziție să explorezi împrejurimile, am două recomandări pentru tine (pe care le-am pus și eu pe listă pentru cândva în viitor):

Cascadele Kravice

Un fel de Plitive, marca Bosnia-Herțegovina. Cascadele de peste 25 m înălțime sub care poți și înota în voie se află la 40 km de Mostar și par a fi o variantă tare bună de petrecere a unei zile în natură, mai ales dacă nu ajungi și la Parcul Național Plitvice. Ce avantaj au față de paradisul din Croația? Locul nu este prea cunoscut printre turiști, prin urmare vei avea parte de multă liniște. Cel puțin, deocamdată.

kravice

Blagaj Tekke

O mânăstire între munți, unde poți savura o ceașcă de cafea turcească, fiind la doar 15 minute de mers cu mașina de Mostar. Aceasta a fost construită în 1520 și este un monument important din perioada otomană timpurie din Bosnia-Herțegovina.

alperen-tekke

  • Sursă foto: devimtours.com

Bosnia-Herțegovina este o țară despre care știm foarte puține și care, în general, nu inspiră încredere. Imediat ce am postat articolul cu planul de vacanță în Croația, am fost asaltată cu întrebări de genul: Este sigură Bosnia? Nu ar fi mai bine să aleg traseul care ocolește țara? Nu e periculos să o traversezi?

Ei bine, nu. Drumurile din Bosnia-Herțegovina sunt, desigur, proaste. La fel ca ale noastre. Traseul străbate munți care oferă peisaje incredibile, dar este în același timp anevoios și lung. Însă nu m-am simțit nicio clipă în nesiguranță și nici nu mai există motive. Deși urmele războiului sunt peste tot, acesta s-a încheiat de multă vreme. Dacă noi, cei din vecinătate, avem idei preconcepute despre siguranța unei țări balcanice, la ce ne putem aștepta de la vestici sau americani?

flori roz terasamunti mostarcasute piatra

Mostar este un orășel care mi-a cam răscolit sentimentele. Chiar și acum, când rememorez vacanța, secvențele cu podul de basm, căsuțele colorate și munții din împrejurimi, sunt întrerupte de imagini închipuite cu războiul crud care a schimbat orașul pentru totdeauna. Iar pe fundalul sonor se aude chemarea muezinului, care adună la moschee localnicii otomani. În tot amalgamul ăsta de etnii, povești și trăiri, Mostar n-are cum să nu-ți placă.

Absolventă de PR şi Turism, cu o dorinţă imensă de a explora fiecare colţ al lumii. Iniţierea unei conversaţii despre călătorii cu mine poate fi un angajament pe termen lung, căci ador să povestesc despre locuri, oameni şi culturi diverse. Şi nu mă prea pot opri!

2 COMENTARII

  1. In Bosnia Hertegovina chiar nu am fost, iar imaginile surprinse de tine sunt absolut fabuloase! Chiar mi se face dor de o vacanta, cred ca la anul o sa iau in calcul aceasta destinatie ori Croatia, unde nu am fost nici aici. Daca ar fi sa recomanzi unde sa merg mai intai, care ar fi destinatia? Eventual care se preteaza pentru o familie cu doi copii?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.