Belgia este o țară mică, dar care trebuie să fie pe lista oricărui călător la un moment dat. Chiar dacă încă nu-ți dorești să ajungi acolo, te asigur că te vei trezi cândva pe străzile flancate cu case dantelate, plimbându-te de-a lungul canalelor pitorești, admirând castele și catedrale medievale, mâncând cartofi prăjiți și testând sutele de tipuri de bere belgiană sau gândindu-te cât de frumoasă este viața în timp ce savurezi cele mai bune gaufres de pe pământ. Am zis ceva și despre ciocolată? Daaaa, ciocolată! Multă ciocolată!

O să ai destul timp să cauți bilet de avion după ce termini de citit articolul! 🙂 Acum hai să vedem care sunt cele mai frumoase locuri din Belgia pe care să le incluzi în planul tău de călătorie.

belgia

Bruxelles

Este clar că Bruxelles n-are cum să lipsească  din itinerariul călătoriei tale în Belgia. Oraşul este fără îndoială inima Uniunii Europene, aici avându-şi sediul instituții importante, precum Parlamentul European sau Comisia Europeană. Prin urmare, nu este greu de remarcat caracterul cosmopolit al oraşului şi ţinuta de tip suit and tie foarte des întâlnită pe străzi.

Grand Place sau Grote Markt este punctul zero și locul în care ajungi inevitabil într-o plimbare prin centru. Tot aici poţi admira arhitectura flamandă deosebită sau asista la concerte în aer liber, în special vara. În plus, la doar câţiva paşi de piaţă vei da peste Manneken Pis, celebra statuie care înfăţişează un băieţel cu probleme la prostată.

Tot în Bruxelles vei găsi şi cea mai veche galerie de shopping acoperită din Europa: Galeries Royales Saint-Hubert, deschise în anul 1847. Iar în Mini-Europe faci trei pași între Turnul Eiffel și Big Ben, pentru ca din două sărituri să ajungi şi lângă bărcile din Coppenhaga. Şi dacă vrei să vezi oraşul de la înălţime, trebuie să treci la tablă la ora de chimie şi să urci în Atomium.

De altfel, cel mai indicat este să te cazezi în Bruxelles, de unde să pleci în day-trip-uri în orăşelele frumoase ale Belgiei. Sistemul feroviar este foarte bine pus la punct, durata călătoriilor este de maximum o oră, iar preţurile sunt decente, după cum vom vedea în continuare.

Desigur, capitala Belgiei trebuia să se bucure de un articol separat scos din #valiză, pe care îl poţi citi aici.

atomium bruxelles

bruxelles de sus

grand place bruxelles

shopping bruxelles

mini europa bruxelles

parc bruxelles

parlamentul european bruxelles

bruxelles inima europei

bun venit in belgia

bere belgiana

ciocolata belgiana

gaufres belgia

Bruges

Să fim sinceri, Bruges nu se remarcă prin foarte multe atracții turistice. Atunci de ce se îngrămădesc trei milioane de turiști anual pe străduțele sale flamande? Pentru că întregul oraș este o atracție turistică în sine, fiind inclus în patrimoniul UNESCO.

Cu alte cuvinte, Bruges este cel mai bine conservat oraș medieval belgian, în special pentru că a scăpat nevătămat în urma celor două războaie mondiale. De altfel, în Evul Mediu era considerat cel mai înstărit oraș al Europei, datorită comerțului maritim în plină dezvoltare.

După ce ai străbătut străduţele cu case din cărămidă roşie, te-ai plimbat de-a lungul canalelor, ai admirat lebedele de pe malul lacului Minnewater, te-ai crezut în Hansel şi Gretel lângă căsuţele colorate din Markt şi ai mâncat o porţie generoasă de cartofi prăjiţi cu maioneză, poți vizita și Muzeul Ciocolatei (Choco-Story). Pe mine nu m-a dat pe spate, dar mi-a plăcut să aflu cum se fabrică pralinele. Și, desigur, partea de degustare de la final aduce puncte în plus experienţei! Biletul costă 8 euro, iar mai multe informații găsești aici.

Cum ajungi: cu trenul din Bruxelles. O călătorie durează cam o oră, iar preţul unui bilet este de 14 euro pe sens.

Pentru că totuşi Bruges este cel mai frumos oraş belgian, am scos din #valiză un articol special dedicat acestuia, pe care îl găseşti aici.

bruges case colorate

oras medieval

casa medievala

piata bruges

castel bruges

fereastra colorata

bruges belgia

oameni care danseaza tango

lebede lac

casa pe lac

cum se fac pralinele

vizita in bruges

Ghent

Deşi poate ai impresia că dacă ai văzut un oraş cu arhitectura flamandă, le-ai cam văzut pe toate, nu este aşa deloc. Ghent are o personalitate proprie, iar centrul său este pur şi simplu superb. Te vei plimba printre catedrale, pieţe şi castele, admirând în acelaşi timp caracterul cool pe care locuitorii tineri îl oferă oraşului.

Un alt plus pe care îl are Ghent este faptul că, desi începe să fie menţionat din ce în ce mai des în ghidurile turistice şi pe blogurile de călătorii, nu este totuşi vizitat de atât de mulţi turişti precum Bruges. Prin urmare, te vei putea bucura de autenticitatea unui oraş belgian, fără să trebuiască să împarţi coate în stânga şi în dreapta pentru a-ţi face loc.

Deşi sunt o mulţime de clădiri medievale care îţi vor capta admiraţia, în profilul oraşului se remarcă Catedrala St.Nikolas, castelul Gravensteen, catedrala St.Bavos şi turnul Belfry.

Cum ajungi: cu trenul din Bruxelles. Durata călătoriei este de 30-40 de minute, iar biletul costă cam 9 euro pe sens.

arhitectura flamanda

canal cu flori

ghent oras belgia

plimbare cu barca pe canale

palmieri ghent

Canal Belgia

castel ghent

casa rosie

furtuna nori negri

terasa Belgia

biserica belgia

Leuven

Leuven este un orăşel universitar minunat, situat la doar 30 de kilometri de capitala Belgiei. Printre studenţii care traversează oraşul pe biciclete, catedralele gotice medievale şi berea bună, Leuven ţi se va părea cea mai bună variantă pentru un day-trip din Bruxelles.

Centrul oraşului este mic, aşa că va fi o adevărată bucurie să îl descoperi pe jos. Cu siguranţă îţi va capta atenţia clădirea primăriei, o minunăţie a goticului târziu din secolul al XV-lea, aflată în Grote Markt. Pentru mine, este cel mai frumos sediu de primărie pe care l-am văzut până acum, cu dantelele sale şi ornamentele elegante din exterior.

Evident, un highlight al oraşului este fabrica de bere Stella Artois, mai exact cea a grupului Ab InBev, din care fac parte mai multe mărci renumite de bere în întreaga lume, precum Corona, Budweiser sau Leffe.  Aceasta poate fi vizitată, dacă eşti dispus să scoţi din buzunar 8,5 euro pentru tur. Eu zic că merită! 🙂 Mai multe info aici.

În plus, trebuie neapărat să descoperi Grand Benguinage, centrul istoric al oraşului care datează din secolul al XIII-lea şi face parte din Patrimoniul UNESCO, dar şi să bei bere la cel mai lung bar din lume în Oude Markt. Acum e clar că trebuie să ajungi neapărat în Leuven, nu? 🙂

Universitatea din Leuven este cea mai mare din Ţările de Jos şi cea mai veche universitate catolică din lume, care încă funcţionează, deschisă din secolul al XV-lea.

Eu am vizitat Belgia cu ocazia congresului anual al EGEA (European Geography Association for Students and Young Learners), din care am făcut parte când eram studentă. Am fost cazaţi chiar în campusul proaspăt renovat al universităţii , care nici măcar nu fusese dat în folosiţă încă. A fost o experienţă tare frumoasă să mă trezesc în fiecare dimineaţă devreme, să îmi beau cafeaua la micul dejun şi să mă urc pe bicicletă pentru a ajunge la clădirea unde se ţinea cursul din ziua respectivă. Este inutil să mai adaug că experienţa academică din Belgia n-are nicio legătură cu a noastră. Campusul arată minunat şi niciun student care învaţă întins pe iarba de un verde crud nu pare să aibă vreo grijă pe lumea asta!

primarie leuven

centru leuven

astazi e o zi buna

fabrica stella artois leuven

campus belgia

lebede campus

moara de vant

studenti internationali

campus verde belgia

casa cu multa verdeata

bicicleta campus

În continuare, voi menționa niște orășele belgiene tare frumoase în care n-am ajuns încă, dar care sunt cu siguranță pe lista mea pentru data viitoare când ajung în țara waffle-urilor delicioase.

Antwerp

Un alt oraş belgian pe care nu trebuie să îl ratezi este Antwerp.  Acesta este unul dintre cele mai importante centre de prelucrare a diamantelor, al doilea port ca mãrime din Europa și încă evocă epoca marilor pictori ai școlii flamande, printre care s-a numărat și Rubens. În plus, oraşul se remarcă prin prezenta celei mai mari biserici din Tarile de Jos.

Cum ajungi: cu trenul din Bruxelles. Călătoria durează cam 50 de minute, iar biletul costă până în 10 euro pe sens.

antwerp Belgia
Sursă foto: azamaraclubcruises.com

Dinant

Dinant este un orășel din regiunea valonă a Belgiei, vorbitoare de franceză, situat pe malurile strâmte și stâncoase ale râului Meuse. Probabil că intuiești deja că aici au avut loc multe bătălii, datorită poziționării strategice. Cred că tocmai a trecut pe primul loc pe lista mea! 🙂

Cum ajungi: tot cu trenul din Bruxelles. Călătoria durează cam o oră și jumătate, iar un bilet costă în jur de 13 euro pe sens.

dinant
Sursă foto: tripelonia.com

Liege

Poate că la prima vedere Liege nu pare la fel de atractiv precum alte orășele belgiene. Însă mi s-a spus că, odată ce începi să îl descoperi, te va cuceri prin contrastul dintre modern și istoric, dar și prin vibe-ul său pozitiv. Cu alte cuvinte, Liege nu lasă să iasă din prima la suprafață toate farmecele sale. 🙂

Cum ajungi: în capitala Valoniei se ajunge tot cu trenul din Bruxelles. Călătoria durează cam o oră, iar prețul unui bilet este în jur de 19 euro.

liege oras modern Belgia
Sursă foto: britannica.com
scari liege
Sursă foto: britannica.com

Mechelen

Mechelen este un alt orășel superb al Belgiei, situat la jumătatea distanței dintre Bruxelles și Antwerp, în mijlocul Flandrei. Se pare că în secolul al XVI-lea a fost capitala Olandei, sub imperiul Margaretei de Austria. Acum, este un oraș istoric și în același timp vibrant.

Cum ajungi: cu trenul din Bruxelles. Călătoria durează aproximativ o jumătate de oră, iar prețul unui bilet este 5 euro.

mechelen
Sursă foto: gotravelz.com

Namur

Când spui Namur, te gândești fără să vrei la Hitler și la naziștii care au făcut ravagii în Cel de-al Doilea Război Mondial, pentru că orașul a fost o țintă importantă a acestora când au invadat Belgia. Dar, pe lângă asta, Namur este un loc fermecător situat într-un cadru natural minunat, cu priveliști incredibile de la citadelă și alte atracții turistice interesante. Pus pe listă!

Cum ajungi: cu trenul din Bruxelles. Călătoria durează puțin peste o oră, iar prețul biletelor începe de la 13 euro pe sens.

namur
Sursă foto: iha.com.de

Deși nu este o prezentare completă a celor mai frumoase locuri din Belgia, ar cam trebui să ne oprim aici pentru moment. Nu de alta, dar am făcut planul pentru o săptămână deja! Pe măsură ce vom descoperi alte orășele belgiene pline de farmec, vom face ordine prin #valiză și vom updata articolul.

Până atunci, spor la organizarea călătoriei. Nu uita: muuuultă ciocolată! 🙂

Absolventă de PR şi Turism, cu o dorinţă imensă de a explora fiecare colţ al lumii. Iniţierea unei conversaţii despre călătorii cu mine poate fi un angajament pe termen lung, căci ador să povestesc despre locuri, oameni şi culturi diverse. Şi nu mă prea pot opri!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.