Vacanţa ta în Thailanda trebuie neapărat să includă măcar o plimbare cu un longtail boat. Dacă ajungi în sud-vestul ţării, Marea Andaman te aşteaptă cu insulele sale stâncoase şi împădurite, printre care vei face slalom cu barca ta colorată din lemn, neştiind unde să te opreşti mai întâi. Albastrul intens din larg se transformă într-un turcoaz incredibil, pe măsură ce te apropii de vreo plajă cu palmieri aliniaţi de-a lungul ţărmului, pentru ca verdele sticlos să îţi capteze admiraţia în golfurile înconjurate de stânci calcaroase. Am putea continua să vorbim despre culori, dar mai bine te ocupi de biletul de avion. Imediat ce termini de citit articolul!

stânci thailanda

plaja palmieri

barca longtail

Ko Phi Phi

Până în Phi Phi nu prea ai cum să ajungi cu o barcă longtail, aşa că va trebui să te mulţumeşti cu feribotul sau cu un speedboat. Din Railay Beach, situaţia stă totuşi puţin diferit: pentru că ferry nu are cum să ajungă până la ţărm, vei fi transportat cu un longtail până la acesta. Deci, chiar şi până în Ko Phi Phi, bifezi o excursie cu barca tipică thailandeză, chiar dacă e vorba de doar 5 minute!

thailanda cu barca

cu feribotul in phi phi

tatuaj avion

plaja apa turcoaz

Phi Phi este probabil cea mai aglomerată insula thailandeză, cu o mare densitate de baruri pe metru pătrat şi o mulţime de tineri bine setaţi pe party mood. De altfel, e o destinaţie destul de periculoasă pentru ficatul tău, pentru că petrecerile de pe plajă sunt exact ca în filme: animatori care literalmente se joacă cu focul, petrecăreţi care sar o coardă fosforescentă concomitant cu băutura care dă pe afară din paharele lor sau americani blonzi care se plimbă peste tot cu o pancartă pe care scrie free hugs, sprijinindu-se unul de celălalt şi aflându-se într-o stare de euforie evidentă.

Cu alte cuvinte, Phi Phi nu este un loc prea potrivit pentru familiile cu copii. Evident, există o zonă nordică mai liniştită, unde se află şi resorturile scumpe. Însă, per ansamblu, eu am văzut foarte mulţi backpackers şi cupluri tinere, pentru că este o petrecere continua pe insula asta!

petrecere phi phi

Există, în schimb, foarte mulţi turişti care vin doar într-o excursie de-o zi din Phuket sau Ao Nang, să vadă incredibilul golf Maya Bay, unde s-a filmat The Beach. Da, şi eu îţi recomand să faci asta, doar că puţin altfel: organizează-ţi vacanţa astfel încât să petreci măcar o noapte în Phi Phi. Deşi este ultra turistică şi aglomerată, insula are foarte multe locuri frumoase de explorat. Şi doar aşa vei putea lua o barcă longtail dis-de-dimineaţă, care te va duce la Maya Bay înaintea altor turişti!

Dar, să le luăm pe rând. Vei ajunge întâi în portul Tonsai, unde haosul suvenirurilor şi al puburilor are totuşi farmecul său. Imediat după ce ieşi din agitaţia tipică barurilor de pe plajă, vei ajunge pe un drum uşor accidentat, dar tare frumos. Urmăreşte indicatoarele pe care scrie Long Beach şi bucură-te de peisaj. Nouă ne-a luat puţin mai mult decât am preconizat să ajungem la plajă, pentru că fiecare golfuleţ sau mică plajă pe lângă care treceam ne făcea o invitaţie mai mult decât ofertantă să ne bălăcim măcar un sfert de oră.

phi phi colorata

baruri phi phi

insula phi phi

barci marea andaman

leagan thailanda

cabana thailanda

respecta plaja

in hamac pe plaja

Long Beach este o zonă liniştită, cu vegetaţie abundentă şi o apă turcoaz în care de-abia aştepţi să plonjezi, de cum îţi invadează câmpul vizual. Dacă nu vrei să mergi pe jos până aici, poţi lua un longtail din port contra sumei de 150 de baht de persoană. Vei ajunge în cinci minute!

long beach phi phi

plaja thailanda

plaja apa turcoaz

marea andaman

cazare phi phi

barci thailanda

Seara, mergi la plaja pentru a vedea cum se petrece cu adevărat în Phi Phi. Sunt o mulţime de cluburi, unul lângă altul, care mai de care mai tentant, cu spectacolul propriu şi ritmuri latino, pop sau dance. Trebuie doar să ştii că la ora 2 se termină tot, iar petrecăreţii mută distracţia pe străzi, continuând să bea din celebrele buckets cu vodka sau rom. Habar n-am dacă aşa era şi înainte, dar acum Thailanda se află încă în doliu national de la moartea regelui. Prin urmare, petrecerile mai scurte sunt o oarecare formă de respect vizavi de nefericitul deces al monarhului.

bar phi phi

A doua zi de dimineaţă, ia o barcă longtail şi îndreaptă-te către Maya Bay. Pe mine întreaga experienţă m-a bucurat enorm, exact aşa cum am planificat-o. Cu ochii cârpiţi de somn după o noapte în care am petrecut pe plajă, am întins mâna după o cafea la unul dintre coffeeshopurile din port şi l-am căutat pe barcagiul cu care negociasem cu o zi înainte pentru longtail boat (800 baht, adică aproape 100 lei pentru 4 persoane). Era abia 7:30 şi o linişte absolută, întreruptă doar de pescarii care se pregăteau să plece în larg. În aer se simţea prospeţimea dimineţii, care, împreună cu briza şi entuziasmul, m-au revigorat numaidecât. Şi aşa am început să ne unduim odată cu valurile, trecând pe lângă stânci verticale, parcă şlefuite la milimetru.

Când vei ajunge încă nu va fi soare pe plajă, pentru că formele înalte de relief calcaros nu lasă razele să pătrundă decât după ce acesta ajunge deasupra golfului. Însă te vei bucura de frumuseţea naturală a locului ăstuia magnific, fără să dai din coate în stânga şi în dreapta, în încercarea de a-ţi face loc printre puhoaiele de turişti. 

longtail thailanda

cu barca thailanda

pe barca thailanda

maya bay thailanda

thailanda plaja

saritura in apa

De menţionat că înotul nu este chiar activitatea principală în Maya Bay, fiind foarte multe bărci şi o apă destul de puţin adâncă. Însă, după ce iese soarele, pupila ta va atribui o nouă imagine definiţiei turcoazului în zona cerebrală destinată culorilor. Apa este incredibil de clară, iar nuanţele sale se transformă treptat, de parcă marea ar fi atinsă de o baghetă magică, pe măsură ce soarele îşi face apariţia. Da, este unul din locurile alea turistice şi foarte aglomerate. Dar, chiar şi aşa, trebuie neapărat să ajungi aici!

barci maya bay

golf maya bay

drumetie thailanda

cad nuci de cocos

vegetatie luxurianta

valuri pe mare

apa turcoaz foarte limpede

La întoarcere, roagă-l pe barcagiu să oprească pe Monkey Beach, plaja cu maimuţe. Când am ajuns acolo, nu era nici urmă de îmblănitele impertinente de care tot auzisem. Am aşteptat în jur de cinci minute şi, când eram pe punctul de a ne urca în barcă, crezând că este vorba doar de marketing pentru turiştii naivi, la strigătul unui localnic au apărut dintr-odată cel puţin 10-15 maimuţe, înconjurându-ne din toate direcţiile. Cred că e ilegal să le hrăneşti, dar noi nu ne-am putut abţine, mai ales că aveam nişte mini-banane la noi. Nu întâmplător, recunosc! 😊

cu barca

cu maimuta pe plaja

maimute phi phi

plaja thailanda

monkey beach thailand

apa marii thailanda

Ce poţi face în Phi Phi, pe scurt

 • Să vizitezi Maya Bay, goful incredibil unde s-a filmat The Beach;
 • Să te joci cu maimuţele impertinente de la Monkey Beach;
 • Să urci la viewpoint – este o privelişte incredibilă de sus, îmi pare rău că noi n-am mai ajuns;
 • Să te relaxezi pe plaja Long Beach;
 • Să petreci pe plajă măcar într-o noapte.

Preţul unei excursii de-o zi este în jur de 1200 baht (150 lei) din Railay Beach, cu prânzul inclus. Dacă vrei să stai o noapte pe insulă, poţi lua feribotul care costă 400 baht. Din păcate, nu poţi să mergi pe cont propriu şi să te întorci în aceeaşi zi, pentru că pleacă din Phi Phi mult prea devreme, în jurul orei 15. Dacă nu reuşeşti să îţi planifici călătoria astfel încât să petreci o noapte pe insulă, du-te măcar într-o excursie de-o zi organizată de agenţiile locale. În cazul în care bugetul tău nu este foarte restrictiv şi călătoreşti în grup, poţi închiria un speedboat cu care să ajungi în Phi Phi, evitând astfel aglomeraţia şi putând să vă faceţi propriul program. Oricum ar fi, Maya Bay merită, chiar şi cu mulţimile de turişti care ajung odată cu tine în celebrul golf.

Hong Islands

Sunt atât de multe insuliţe care se întrezăresc în depărtare, încât vei ajunge la concluzia că Marea Andaman este un labirint acvatic din care îţi vei dori să găseşti cât mai greu ieşirea.

insule in departare

Noi am ales să ne urcăm din nou într-o barcă longtail şi să ne îndreptăm către insulele Hong, pentru că şi în acea direcţie se continuă peisajul tipic thailandez, cu stânci abrupte care parcă au ieşit la suprafaţa apei de nicăieri.

Turul include mai multe opriri, fiecare dintre ele fiind diferită. Prima a fost Lading Bay, un loc de o frumuseţe naturală deosebită, dar care este cumva sufocat de turiştii ce acostează într-un număr prea mare pe insulă. E un loc excelent pentru snorkelling, asta dacă ai noroc să găseşti nişte spaţiu liber în apă, care oricum s-ar putea să fie tulburată de prea multe perechi de mâini şi de picioare care se agită în stânga şi în dreapta, în căutarea peştişorilor multicolori. Cu toate acestea, eu am găsit un moment de linişte într-un leagăn imens de unde am putut admira peisajul preţ de câteva minute.

barci iahturi thailanda

palmier inalt

leagan thailanda

leagan pe plaja

Şi, dacă te plimbi puţin în direcţia opusă zonei în care se îngrămădeşte toată lumea la snorkeling, vei descoperi un golfuleţ aproape pustiu, în care se mai rătăceşte din când în când câte o barcă.

plaja pustie

Oprirea pe insula Pakbia mi-a plăcut la nebunie, pentru că nu erau atât de mulţi turişti, iar peisajul era efectiv varianta reală a unui wallpaper la care ne uităm obsesiv în zilele anoste de la birou. Tot aici am găsit şi leagănul visurilor mele, de care m-am dezliplit doar după ce m-a tras brusc Claudiu după el, entuziasmat că tocmai a identificat printre tufişuri un varan imens. Nu e deloc uşor să pleci dintr-un astfel de loc şi să laşi în urmă briza care te mângâie uşor în timp ce te legeni jucăuş, proptindu-ţi din când în când picioarele în nisipul fin pentru a-ţi lua avânt. Oh my, cred că am prea mult zahăr în organism. Doar aşa se poate explica excesul ăsta de romantism! 😊

barca thailanda

postcards thailanda

relief thailanda

plaja de vis

Înainte de a ajunge pe insula principală, vei pătrunde cu barca într-o lagună înconjurată de roci împădurite şi mangrove. Intrarea este destul de strâmtă, aşa că s-ar putea să invadezi spaţiul interpersonal al călătorilor din longtail boatul care trece pe lângă al tău. Şi viceversa! Însă peisajul este atât de frumos, încât nu prea vei mai fi atent la nimic altceva.

laguna hong island

cu barca in thailanda

Nu uita că, pe lângă preţul pe care îl plăteşti pentru barca longtail sau pentru excursia cu speedboat-ul, trebuie să mai achiţi o taxă de parc national la coborârea pe insula principală. Aceasta este în jur de 300 de baht de persoană, dar merită fiecare bancnotă cu faţa regelui. Mie mi-a plăcut tare mult plaja cu nisip alb şi fin, apă verzuie şi stânci care aproape închid golful, oferind un sentiment plăcut de intimitate. Chiar dacă sunt o mulţime de turişti şi aici, atmosfera nu este sufocantă. În plus, dacă eşti într-un tur privat, poţi oricând să îţi prelungeşti vizita pe insulă, astfel încât să rămâi aici şi după ce pleacă toţi cei care au venit în excursii organizate, cu speedboat-ul.

Preţul unei excursii de grup de la agenţiile locale este în jur de 1000 bht (în Railay Beach), la care se adaugă 300 de baht pentru taxa de parc naţional. În aceşti bani ai inclus şi prânzul, apă de-a lungul întregii zile şi echipamentul de snorkeling. Fiind patru persoane, nouă ni s-a părut mai convenabil să închiriem o barcă longtail doar a noastră, ajungând cam la acelaşi preţ, dar fără prânz inclus. Cu toate acestea, faptul că am putut opri unde ne-am dorit şi că am stat oricât am vrut în fiecare loc, plus spaţiul bărcii care ne-a aparţinut doar nouă, pe noi ne-a convins că este cea mai bună variantă. Iar bărcile longtail sunt un mijlocul de transport tipic thailandez, aşa că ni s-a părut mai autentică experienţa.

plaja hong island

la plaja in thailanda

insula hong

blogger de calatorii

plaja thailanda

Concluzia? Tocmai ce ai ai adăugat o nouă experienţă pe lista celor pe care trebuie să le bifezi măcar o dată în viaţă. Da, plimbarea cu  o barcă longtail în Marea Andaman este obligatorie! Sau, până la urmă, cu orice fel de ambarcaţiune!  🙂 

plimbare cu barca in larg

cu barca in thailanda

barca pe mare

leagan pe plaja

iaht thailanda

[line]

 Pozele din Thailanda au fost făcute cu un Canon 750D, pus în #valiză de Canon România.

Absolventă de PR şi Turism, cu o dorinţă imensă de a explora fiecare colţ al lumii. Iniţierea unei conversaţii despre călătorii cu mine poate fi un angajament pe termen lung, căci ador să povestesc despre locuri, oameni şi culturi diverse. Şi nu mă prea pot opri!

7 COMENTARII

 1. Citesc cu mare drag tot ce scri.Cu asa mare placere si drag povestești tot ,incat parca sunt acolo,În superbul peisaj,pe plaja sau in barca.Si ca totul sa fie perfect ,esti si foarte frumoasa.Felicitari pt tot ce faci,si ma bucur ca vad locuri unde nu am fost încă.Multumesc si multi km de făcut de acum inainte

 2. Superb!Tu,peisajul,pozele,totul! Si eu vreau sa ajung anul acesta in Thailanda prin noiembrie, decembrie si am inceput sa strang documentatia.

 3. Buna, Cristina! Sunt din nou pe urmele tale, cum am fost si anul trecut la lacul Como 😉 . Si anume peste 2 saptamani plecam si noi . Intrebarea mea: avand in vedere ca pe peninsula Railey vom sta 4 nopti, iar pe Ko Phi Phi, 2 nopti, care crezi ca ar fi mai potrivita sa o folosim ca punct de plecare pt o excursie de o zi la insule? M-ar interesa Hong Islands, Bamboo Island, eventual si James Bond Island, dar nu stiu daca merg toate intr-o zi. Asta in ideea in care am inchiria in doi o barca….
  Multumesc!!

  • Buna, Silvia.

   Ma bucur tare mult ca ajungi in Krabi <3. Hong si James Bond sunt aproape de Railay, dar Bamboo e mai usor de vazut din Ko Phi Phi. Sigur poti sa vezi Hong si James Bond intr-o zi, dar nu stiu ce sa zic despre Bamboo, ca e mai departe :).

   Eu te sfatuiesc sa incerci o zi din Railay oricum, nu din Phi Phi. Din pacate, Maya Bay s-a inchis, nu stiu daca ai vazut stirea. Dar sunt multe locuri frumoase si pe Phi Phi & imprejurimi.

   Daca va permite bugetul, eu as face excursia cu Hong si Bond din Railay si una mai mica din Phi Phi prin imprejurimi - sa ajungeti la Monkey Beach si alte locuri frumoase.

   Sunt aici daca mai ai intrebari.

   Cu drag,
   Cristina

 4. Hmm, nu stiam de Maya Bay, dar asta e , sunt convinsa ca o sa compensam cu alte locuri frumoase!
  Multumesc pentru sfaturi, asa voi face!
  Week-end frumos iti doresc!
  cu drag, Silvia

 5. Completarea de dupa: intr-adevar cel mai ok e sa mergi la Hong Island din Railey, noi am inchiriat o barca doar pt noi si asa am plecat dimineata devreme, cand am ajuns pe insula era f putina lume, la fel si in laguna, era doar barca noastra, Am renuntat la James Bond pt ca stiam ca e inghesuiala, am preferat sa stam cat mai mult pe Hong Island, iar la intoarcere ne-a dus la o insulita din stanca rosie, aproape de Railey, unde am fost singuri si am putut sa facem snorkeling in voie, era si o varietate mai mare de pesti decat in Pakbia (unde nu am avut loc de cati turisti chinezi erau). In general, cea mai buna varianta este sa nu mergi cu multimea, sa fi cat mai independent. De ex, in Railey mi se pare cel mai ok sa inchiriezi dimineata un caiac si poti sa descoperi singur toate plajele, stai cat vrei pe fiecare,te plimbi pe sub stanci, prin minipesteri, daca esti foarte matinal , cand o iei spre Railey East poti sa dai de o plaja mica, ascunsa, pe care s-o „revendici” pt tine 😉
  Iar in Phi Phi, dupa ce am dat de Long Beach, nu am mai avut nevoie de excursii spre alte insule pt ca mi s-a parut plaja perfecta: era liniste (spre deosebire de plaja de pe partea cealalta, unde si ziua canta din fiecare bar alta muzica, plus ca nu era zgomotul barcilor, ca pe alte plaje mai vizitate, unde e un dute-vino al barcilor long-tail cu motoarele lor ca de tractor), era f putina lume, iar apa e perfecta pt baie pana seara, chiar si la reflux, spre deosebire din nou de cealalta, unde dupa-masa apa se retragea hat departe si ramaneau nisip si pietre. Iar in capatul plajei e o zona mai stancoasa, cu apa mica, numai buna pt snorkeling. Nu am crezut ca pe o insula asa de agitata ca Phi Phi poti gasi asa o oaza de liniste si relaxare!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.