Dubai, EAU.

Stai pe plajă sub soarele deșertic dogoritor. Asculți sunetul valurilor care se îmbină cu zgomotul de motostivuitoare, iar în depărtare se aude glasul muezinului. În aer se simte o umezeală plăcută și pe alocuri miroase a petrol. Ciudat, dar nu te deranjează, doar știi că descoperirea petrolului a făcut posibilă dezvoltarea rapidă a orașul, iar fără macarale nu se pot construi clădiri și mai înalte. De fapt, tocmai aceste elemente de fundal fac din Dubai o destinație ușor recognoscibilă, împreună cu skyline-ul său faimos.

E drept, Dubai nu este despre cultură. Dar e despre inovație! Despre o călătorie în viitor, despre proiecte îndrăznețe, despre viziune și despre a face imposibilul posibil. Dubai este despre superlative. Despre clădiri care sfidează gravitația, despre o infrastructură impecabilă, despre pârtii de schi și grădini de flori în mijlocul deșertului, despre insule artificiale incredibile și despre un ritm de dezvoltare cu care nu prea poți ține pasul. Da, te asigur că dacă vizitezi Dubaiul la distanță de 3-4 ani, vei simți că te afli într-un oraș total diferit de cel pe care ți-l aminteai. 

Dar hai să trecem la partea pe care o aștepți cel mai mult. Hai să scoatem din #valiză experiențele pe care trebuie să le bifezi când ajungi la Dubai:

Urcă în cea mai înaltă clădire din lume

Sunt oameni care nu-și doresc să ajungă la Dubai, sub motivul că nu există istorie sau prea multe atracții culturale. Cu toate acestea, cred că cea mai înaltă clădire din lume impresionează pe oricine. Burj Khalifa se înalță pe aproape un kilometru, ultimele sale etaje fiind uneori deasupra norilor. Doar că în Dubai nu prea sunt nori! Recunosc, pentru mine orașul a devenit mult mai atractiv de când a fost finalizată această construcție, căci îmi plac atât superlativele, cât și să văd orașele de sus.

Biletul pentru etajul 148 este de trei ori mai scump decât cel pentru 124-125. Din punctul meu de vedere, format și în urma citirii a mai multe review-uri, priveliștea este aproape identică, așa că nu prea merită să plătești ascensiunea până la 148. Poate doar ca record, să știi că ai urcat până în punctul cel mai înalt! Prețurile diferă și în funcție de perioada zilei în care alegi să urci în cea mai înaltă clădire din lume, așa că dacă îți dorești să vezi orașul noaptea, va trebui să plătești mai mult. Cea mai aglomerată perioadă este, desigur, înainte de apus, când ai șansa să admiri împrejurimile atât pe timp de zi, cât și după ce se lasă întunericul.

Din fericire, eu mi-am dorit să văd mai degrabă orașul ziua și să pot analiza fiecare detaliu până departe, dar a fost destul de aglomerat oricum. Pregătește-te să petreci cel puțin o jumătate de oră la coadă, chiar și cu biletele cumpărate online de aici, care sunt mai ieftine decât de la fața locului.

Dacă alegi să închiriezi o mașină în Dubai (mai multe detalii la finalul articolului), cel mai bun loc pentru a parca la Burj Khalifa este Fashion Parking din Dubai Mall. De acolo, vei ajunge imediat cu liftul la intrarea pentru At the Top Burj Khalifa.

De reținut că Burj Khalifa nu va mai deține pentru prea mult timp statutul de cea mai înaltă clădire din lume, căci în 2020 va fi întrecut de un zgârie-nor din Riad, Arabia Saudită. De fapt, va ajunge pe locul trei, căci tot în Dubai se construiește o clădire cu un design incredibil de futurist, care pare să fie doar de decor, și care va fi cu puțin mai înaltă decât Burj Khalifa.

Plimbă-te pe Sheik Zayed Road

Dacă vrei să te plimbi printre zgârie-noi și să simți atmosfera de big city life, atunci trebuie să dai o tură pe Sheik Zayed Road și să traversezi epicentrul financiar a Dubaiului. De fapt, nici nu prea ai cum să ocolești zona cu cele mai înalte clădiri din centrul orașului, așa că pregătește-te pentru multe rotiri de gât.

În această parte a orașului există și rooftop-urile cu cele mai spectaculoase priveliști, dintre care îți recomand Level 43 Sky Lounge, la care eu mi-am propus, dar n-am mai apucat să ajung. Iar dacă ai un buget generos și îți permiți să te cazezi într-un hotel foarte scump, trebuie să știi că Shangri-La are cea mai frumosă panoramă cu Burj Khalifa.

Fă plajă lângă Burj al Arab

Burj al Arab este fără îndoială simbolul Dubaiului. Cel puțin, primul dintre ele! La hotelul de 7 stele (care are, de fapt cinci stele) poți ateriza cu elicopterul pe acoperiș, unde se află și terenul de tenis de la cea mai mare înălțime din lume. Se mai adaugă pe listă un restaurant cu acvarii imense și camere de peste $2000 pe noapte. Plus o arhitectură spectaculoasă, datorită căreia a devenit poate cel mai renumit hotel din lume!

Să trecem peste visul în care ne cazăm la Burj al Arab, da? Ca să fim sinceri, cel mult poți merge la Afternoon Tea în hotel, dar mi se pare un preț cam ridicat doar pentru a-i vizita interiorul (în jur de 100 de euro). Cea mai bună priveliște cu Burj este de la Jumeirah Beach Hotel, motiv pentru care întotdeauna am crezut că aceasta din urmă a fost construit tocmai pentru view-ul cu hotelul de 7 stele în prim-plan. Se pare, însă, că ordinea a fost inversă.

Dacă nu te cazezi nici la Jumeirah Beach Hotel și nici la vreun hotel de pe palmier, cel mai bun punct din care poți vedea Burj al Arab este de pe Sunset Beach, o plajă publică aflată în apropierea sa.

Parcurge promenada din Dubai Marina

7 kilometri de restaurante, cafenele, hoteluri, iahturi și zgârie-nori. Apartamente aflate la doi pași de plajă. Oameni care aleargă sau se plimbă. O atmosferă de vacanță incontestabilă și zona orașului în care chiar mi-ar plăcea să locuiesc.

Fă-ți timp să ajungi în Dubai Marina atât pe timp de zi, cât și seara, mai ales că terasele și resturantele aflate de-a lungul promenadei au prețuri decente și multe dintre ele servesc și alcool! 🙂

Vizitează cea mai mare grădină de flori din lume

Cea mai mare grădină de flori din lume se află în mijlocul deșertului? Desigur, doar am stabilit deja că Dubai este despre proiecte îndrăznețe. Imposibile, aș putea spune!

Pentru Miracle Garden s-au plantat peste 100 de milioane de bulbi ce au creat un labirint de flori aranjate în diverse forme, care mai de care mai spectaculoase. Preferatul meu este de departe avionul companiei Emirates îmbrăcat în flori, care e în același timp și un exemplu de marketing bine făcut.

Prețul biletului este 45 AED/RON, iar mai multe info găsești aici.

Du-te la ski în mijlocul deșertului

Toată lumea știe deja că în Dubai există o pârtie de schi în mall. Cu toții ne-am minunat când am auzit că în mijlocul deșertului, la peste 40 de grade, poți schia. Mai mult, e nevoie să-ți iei șuba pe tine, căci vei îngheța cu siguranță la -3 grade Celsius.

Cu riscul de a dezamăgi călătorii care scotocesc prin #valiză, eu am rămas pe partea cu multe grade peste 0. În apărarea mea, locuiesc la Londra de mai bine de 8 luni! Dar e foarte interesant să vezi cum un simplu geam te desparte de o atmosferă de Crăciun, de o lume desprinsă din Frozen, unde copiii se dau cu sania și adulții urcă cu telescaunul. Aceasta se află la etajul trei în Mall of Emirates, iar accesul costă 255 AED/RON. Și, dacă tot ești acolo, mi-e greu să cred că n-o să faci și niște shopping! Că doar asta a fost toată ideea din spatele pârtiei de schi, nu? 🙂

Brrr, să revenim la obiectivele pentru care îți trebuie cremă de protecție solară!

Explorează lumea marină la Dubai Aquarium

Dacă Mall of the Emirates are pârtia de schi, Dubai Mall te invită să descoperi lumea marină. Printre magazine de haine pentru bugete de shopping mai mari sau mai mici, vei da peste un acvariu imens, pe care îl poți admira și plimbându-te pe aleile din mall.

Cu toate acestea, dacă vrei să parcurgi tunelul prin care vei avea o mulțime de specii de pești și rechini chiar deasupra ta, trebuie să plătești bilet, care începe de la 100 AED/ cam 100 RON. Desigur, sunt o mulțime de alte experiențe din care poți alege, chiar și să faci scufundări în acvariu. Mai multe informații găsești aici.

Plimbă-te pe insula în formă de palmier

Palm Jumeirah este în plină dezvoltare, cu toată că deja a început construcția unei insule de palmier de trei ori mai mare. Și nu e singura, vor fi trei în total de-a lungul țărmului din Dubai! Ca să nu mai punem la socoteală și insulele care vor forma harta lumii, care au ca termen de finalizare anul 2020. Acestea au fost temporar afectate de criza financiară, însă lucrările au fost reluate recent, iar rezultatul va fi cu siguranță jaw-dropping. Câteva exemple: palmieri plutitori, festivaluri culturale din țări diferite în fiecare seară, hoteluri și restaurante sub apă cu priveliște către bariera de corali artificială și celebrități care își creează propriile insule.

Revenind la Palm Jumeriah, pe această insulă artificială incredibilă te vei simți exact ca pe uscat, căci vei merge pe autostradă cu trei benzi pe sens și vei trece pe lângă hoteluri, complexuri rezidențiale și resorturi elegante.

Cel mai bun mod de a admira insula în formă de palmier este să sari cu parașuta sau să dai o tură cu elicopterul. Ca să fiu sinceră, undeva în subconștient îmi fac deja planuri să mă întorc în Dubai să îmi închei socoteala cu parașuta. Și să văd ce s-a mai construit între timp! Prețul pentru această experiență plină de adrenalină este în jur de 2200 AED/RON. Mai multe info aici.

În mod cert, atracția principală a palmierului este Atlantis Hotel, care se află chiar în capătul insulei și pe care îl găsim și în Bahamas sau Abu Dhabi. Doar acest hotel are o plajă privată de 2 kilometri, așa că Palm Island a oferit destul de mult spațiu extra pentru șezlonguri și umbrele!

Deși poți merge să iei cina la hotel sau să petreci o zi pe plajă la Atlantis, mulți dintre turiști își doresc să înoate cu delfinii la Aquadventure. N-o să judec pe nimeni, înțeleg pe deplin atracția față de niște ființe drăgălașe și foarte inteligente. Dar eu am reușit să trec peste curiozitate și entuziasm, gândindu-mă că cel mai probabil acei delfini și-ar dori să înoate liberi în mare. Poate încerci și tu să tai de pe listă activitatea aceasta, oricât de frumoasă ar fi ea. Mai multe informații despre activitățile de la Atlantis găsești aici.

Pe Palm Jumeirah circulă și monorailul, așa că poți ajunge până în vârful palmierului pe deasupra clădirilor, având în față Atlantisul. Probabil așa este ceva mai evident că te afli pe o insulă cu o formă deosebită, căci mergând cu mașina nu vei realiza nicio secundă că parcurgi poate o frunză a palmierului! 🙂

Du-te la shopping în Mall of the Emirates și Dubai Mall

E clar că Dubai e cea mai potrivită destinație din lume pentru a merge la shopping. Contrar așteptărilor, n-am foarte multe sfaturi pentru tine în această privință, pentru că am preferat să descopăr orașul, așa cum se întâmplă în majoritatea călătoriilor mele.

Dar cu siguranță poți include măcar o sesiune de shopping în vacanța la Dubai, mai ales că mall-urile se închid târziu (în jur de ora 11pm). Evident, n-avea cum să nu existe în EAU și un superlativ al mall-urilor, căci Dubai Mall este cel mai mare mall din lume!

#Sfat din valiză: îți recomand să ai un pulover cu tine pentru când mergi în mall, căci aerul condiționat este destul de puternic și s-ar putea să uiți după o oră că te afli în deșert. Mai ales dacă ți-ai petrecut ziua în soare, schimbarea de temperatură ar putea să fie și mai intens resimțită!

Și mai ai nevoie de pantofi comozi, pentru că vei parcurge kilometri buni – la propriu. Desigur, dacă obosești prea tare, poți oricând să iei taxi-ul prin mall – o mașină de mini-golf care te va duce la magazinele preferate.

Bucură-te de soare pe JBR Beach

Sunt multe plaje în Dubai, însă preferata mea rămâne JBR Beach, adică Jumeirah Beach Residence – a nu se confunda cu Jumeirah Beach, care se află în cu totul altă parte. Știu, totul se numește Jumeirah în Dubai!

Mai toate hotelurile au plaje private, însă sunt și porțiuni generoase de plajă publică, unde poți închiria șezlonguri și umbrele, care costă în jur de 150 de dirhami pentru două persoane. Mai mult, dacă ți se face foame la prânz, există o mulțime de restaurante și cafenele pe strada paralelă cu plaja, așa că e locul perfect pentru cei care își doresc să se relaxeze o zi întreagă la plajă.

Ce mi-a plăcut cel mai mult la JBR Beach? Zgârie-norii cu aer oriental și faptul că poți să urmărești avioanele de skydiving, de la decolare și până în momentul în care îi aruncă în gol pe cei care aleg să sară cu parașuta. Și mai sunt o mulțime de sporturi nautice din care poți alege, așa că nu prea ai timp să te plictisești.

Desigur, sunt multe alte plaje în Dubai, printre care se numără Jumeirah Beach, Kite Beach și Al Mamzar Beach Park.

Simte adrenalina în deșert

La doar o oră de mers cu mașina de Burj Khalifa, te vei afla în mijlocul dunelor, în Deșertul Arabiei. Ca o notă de subsol, aș vrea să menționez că în drum spre deșert vei trece pe lângă ferma de cămile, piața de cămile și stadionul pentru curse cu cămile!

Dacă n-ai mai fost niciodată în deșert, va fi în mod cert o experiență care te va suprinde. Dar, chiar dacă ai mai fost în deșert în Maroc sau Egipt, te asigur că infinitatea dunelor portocalii nu te va plictisi niciodată.

Mie deșertul îmi oferă o stare incredibilă de liniște. Cred că aș putea să admir dunele ore în șir, fără să mă scoată nimeni din starea absolută de contemplare. Dar timpul este limitat într-o excursie clasică de jumătate de zi, așa că relaxarea a însemnat de data aceasta să alerg pe cele mai înalte dune. Da, sentimentul pe care îl ai când ți se afundă tălpile în nisip încercând să urci o pantă este de neprețuit! 🙂

Sunt o mulțime de companii care organizează excursii în deșert din Dubai, iar serviciile pe care le oferă sunt similare. Și când spun o mulțime, nici nu poți să îți imaginezi cât de multe sunt! Excursia clasică de jumătate de zi la apus are un preț foarte bun pentru pachetul oferit -150 de dirhami/150 lei –  pick-up de la hotel, drumul efectiv până în deșert, plimbare cu cămila, Dune Bashing, cină cu shisha, desen cu henna și costume tradiționale, plus spectacolul care ține vreo două ore.

Noi am mers cu Desert Knight și recomand această agenție, mai ales că ne-au trimis cel mai tare șofer din câți există, un egiptean masiv care a luat la rând cu viteză cele mai înalte dune, băgând și un belly dance între două manevre!

Deși e o variantă foarte bună de a explora deșertul, îți recomand totuși tururile cu mai puțini turiști, dacă îți dorești mai multă liniște și autenticitate. Oferta excursiilor în deșert este nelimitată! Vom scoate un articol separat din #valiză despre excursia în deșert, așa că fii pe fază.

Descoperă orașul vechi

Hagi. Olăroiu. Bună dimineața. Gucci. Prada. Armani. Versace. Cheap handbags. Oooh Shakira, come to my shop.

Cam așa stau lucrurile în orașul vechi, acolo unde vei găsi souk-uri ca peste tot în lumea arabă, cu mirodenii colorate, lampadare aprinse, perne ornamentale și mult aur. Da, Gold Souk este poate cel mai căutat bazar din Dubai, însă e de la sine înțeles că mulți dintre vizitatori vin, de fapt, la muzeu.

Plimbarea prin orașul vechi îți va arăta și latura culturală a Dubaiului, căci acolo poți vizita Dubai Museum și te poți plimba prin Al Bastakiya, un labirint de străzi tradiționale orientale care datează din secolul al XIX-lea, salvate de la demolare de Prințul Charles. Interesant este că tot acolo se află o mulțime de galerii de artă, grafitti-uri și evenimente interesante. Deși te-ai aștepta să găsești doar haosul lumii arabe, în orașul vechi vei da peste un vibe cool, contemporan și foarte fresh.

Souk-urile se află de-o parte și de alta a creek-ului (canalului) care desparte Deira de Bur Dubai, însă ai oportunitatea să ajungi dintr-o parte în alta cu o abra, barca folosită de localnici, care costă doar 1 dirham/ 1 leu. Durează maximum 5 minute, însă este o experiență interesantă și foarte ieftină!

Mai mult, plimbarea prin orașul vechi îți va arăta că nu toți locuitorii Dubailui sunt bogați, așa cum poate îți imaginai. Iar eu consider că este foarte important să descoperi imaginea completă a unei destinații!

Du-te într-o excursie de-o zi în Abu Dhabi

La doar o oră și jumătate de Dubai se află un alt oraș în plină expansiune. Capitala Emiratelor Arabe Unite este mai verde și mai organizată, căci ritmul de dezvoltare al orașului nu a fost chiar atât de accelerat. Cu toate acestea, îndrăznesc să preconizez că va fi o destinație din ce în ce mai vizitată, în special datorită numărului mare de plaje din apropiere.

În Abu Dhabi poți admira poate cea mai frumoasă moschee din lume, unde marmura albă și arhitectura inspirată in 1001 și una de nopți chiar te vor lăsa fără cuvinte. De asemenea, poți merge să vezi unul dintre cele mai exclusiviste hoteluri din câte există, Emirates Palace, care poate fi vizitat gratuit. De acolo, poți admira zgârie-norii construiți de Ethiad, după care te poți plimba pe promenada frumos amenajată de-a lungul plajei sau poți înota cu panorama orașului în fața ochilor.

O singură zi nu este suficientă în Abu Dhabi, mai ales cu noul Luvru recent deschis și cu parcul de distracții Ferarri World. Ca să nu mai spun de toate plajele din împrejurimi, pentru care ai nevoie de mai mult timp!

Vom reveni la Abu Dhabi într-un articol separat. Și poate într-o vacanță viitoare! 🙂

Admiră spectacolul fântânilor la Burj Khalifa

Începând cu ora 18, fântânile din fața celei mai înalte clădiri din lume își încep reprezentația. Am fost și la Barcelona, dar și la Bellagio în Las Vegas, însă te asigur că acesta este unul dintre cele mai frumoase spectacole de fântâni pe care le poți vedea în momentul de față. Fântânile încep să danseze din jumătate în jumătate de oră până la ora 11 noaptea, cu doar două alte reprezentații în mijlocul zilei: la 13 și 13.30.

Nu te aștepta, însă, ca spectacolul fântânilor să fie prea lung, căci durează în jur de cinci minute. Dar mai poți aștepta 25 de minute până la următoarea reprezentație, dacă tot ești acolo! 🙂

#Sfat din valiză: trebuie să ajungi cu măcar 10 minute mai devreme, pentru că seara este foarte aglomerat. Doar așa vei printre un loc bun de unde să admiri fântânile. Burj Khalifa, în schimb, poate fi admirată din orice punct! 🙂

Cum ajungi la Dubai

Din București, cele mai ieftine variante sunt cu Wizz Air sau cu FlyDubai. Ambele sunt low-cost-uri, așa că nu trebuie să te aștepți la un confort prea mare, însă durata zborului este oricum sub 5 ore. Prețul biletelor variază, desigur, în funcție de sezon, mai ales că în vacanța de iarnă sunt foarte mulți turiști care vizitează Dubai.

Eu le-am luat părinților mei care au venit din România (da, ne-am întâlnit în Dubai și a fost minunat) bilete cu FlyDubai. Cumpărate cu doar vreo lună înainte, acestea au costat în jur de 200 de euro de persoană pentru finalul lunii aprilie.

Unde te cazezi în Dubai

Fără să mai surprindă pe nimeni, Dubai este una dintre destinațiile cu cel mai ridicat număr de camere de hotel din lume. Prin urmare, oferta de cazare este aproape nelimitată. În funcție de buget, te poți caza la cele mai opulente hoteluri ori să-ți cauți unul mai convenabil la preț pe booking.com. Alternativ, există o mulțime de apartamente cu view-uri frumoase pe airbnb.com, aș spune că asta este cea mai bună variantă dacă bugetul de vacanță este mai limitat – sunt prețuri decente, ca în majoritatea orașelor europene.

Probabil hotelul meu preferat este Jumeirah Beach Hotel, pentru priveliștea cu Burj Al Arab în prim-plan!

Cum te deplasezi în Dubai

Monorail-ul este o variantă bună să te deplasezi prin oraș, însă nu îți oferă prea multă flexibilitate și durează mult mai mult să ajungi dintr-un punct în altul. Spre exemplu, de fiecare dată când verificam pe Google Maps timpul până la destinația noastră, acesta era dublu pentru mijloacele de transport în comun. În plus, poate fi extrem de aglomerat la orele de vârf în metrou.

Dacă nu închiriezi o mașină, cel mai bine ar fi să combini monorail-ul cu Uber-ul și taxi-ul, pentru locurile mai greu accesibile. O călătorie cu metroul costă în jur de 5 AED/5 RON, iar taxi-ul costă cam 1.6 AED/kilometru, cu preț de pornire în jur de 6-7 AED. Taxiul nu pare să fie scump inițial, însă distanțele mari îți pot pune bugetul în încurcătură.

Dar eu totuși ți-aș recomanda să închiriezi o mașină, mai ales dacă vrei să vizitezi și Abu Dhabi. Îți oferă mult mai multă flexibilitate și ai șansa să conduci pe autostrăzi cu șapte benzi pe sens! 🙂 Noi am plătit în jur de 250 de euro pentru 6 zile, pentru o Mazda 6 care a avut nevoie doar de un plin. În plus, din motive de bogăție de petrol, benzina este destul de ieftină, astfel că un litru costă în jur de 2 AED/RON.

Parcările nu impun chiar atât de mari probleme și au prețuri accesibile, între 3 și 10 AED pe oră. La mall-uri este gratuit, dar provocarea este să ții minte unde ai lăsat mașina. Crede-mă, parcarea de la Mall of the Emirates e imensă!

Moneda locală

Moneda locală este dirhamul, also known as AED. Partea bună este că paritatea cu RON-ul este de aproape 1:1 acum, în mai 2018, ceea ce îți face viața mai ușoară în materie de calcule.

Îți recomand să ai la tine euro sau dolari (cea mai bună rată de schimb valutar) ori să îți lași banii pe card. Nu pleca, însă, fără să verifici la bancă taxele de conversie pentru retragerea de numerar în Emiratele Arabe Unite.

Dacă plătești cu cardul și ești întrebat dacă vrei să achiți în AED sau RON, alege întotdeauna AED, e varianta mai bună din punct de vedere al conversiei.

Mâncarea în Dubai

Vestea bună este că peste tot în Dubai poți să mănânci o șaorma cu de toate! Vestea proastă e că e mai greu să găsești alcool!

Lăsând gluma la o parte, gastronomia locală se întrepătrunde cu cea internațională, mai ales că există atât de mulți expați în oraș.

Dacă totuși vrei să încerci cât mai multe preparate tradiționale orientale, influențele libaneze vor fi nelipsite. Trebuie să ai pe listă halloumi, humusul delicios, celebrele salate fattoush și tabbouleh, precum și toate tipurile de kebap – în afară de cel de porc, căci religia musulmană interzice consumul acestui tip de carne. Mai adaugă fatteh, kellaj, falafel și toate preparatele vegetariene delicioase!

Pentru cei cu un buget limitat care nu au achiziționat un pachet all inclusive, am să menționez că există o mulțime de restaurante iraniene, indiene, pakistaneze cu prețuri foarte decente (30 AED/30 RON de persoană). Mai sunt și fast-food-urile din mall în caz de urgență, cu prețuri foarte similare celor din România. Începând de acolo, sky is the limit în materie de restaurante elegante și prețuri exorbitante!

Alcoolul chiar este o raritate în Dubai, așa că nu te aștepta să găsești băuturi alcoolice în supermarketuri. Vei vedea că doar în hoteluri sau în unele restaurante ori rooftop baruri există în meniu, iar prețurile nu sunt dintre cele mai prietenoase. Spre exemplu, o bere poate costa 50 AED/50 RON, iar un cocktail 70-75 AED/RON. Dar asta nu înseamnă că Dubai n-are o viață de noapte activă, trebuie doar să decartezi serios pentru asta!

Vremea în Dubai

Sezonul de vârf este în decembrie-ianuarie, iar cel mai aglomerat este, desigur, de Crăciun și Revelion. Dar, ca să clasificăm sezoanele în Dubai așa cum se cuvine, îți voi spune doar că sunt două la număr: sezonul cald și cel extrem de cald!

Nori nu prea sunt în Dubai, însă de multe ori vei vedea că skyline-ul este învăluit într-o pătură de praf, din motive deșertice.

Îți recomand să mergi în Emirate între lunile octombrie și aprilie, pentru că în rest temperaturile sunt imposibile. Vara în deșert – not a good idea!

Cum să te îmbraci în Dubai

Cum peste 80% dintre locuitorii Dubaiului sunt expați, lucrurile s-au mai relaxat în ceea ce privește vestimentația. Atât timp cât nu ai un outfit exagerat de indecent, poți să te plimbi liniștit/ă pe stradă sau prin mall-uri, fără să ți se atragă atenția și fără să porți haine cu mâneci lungi. În moschei e nevoie să îți acoperi umerii și capul, iar cele mai multe restaurante high-end au dress code, pe care ar trebui să îl verifici înainte, să nu te trezești că rămâi la intrare. Problema e în special legată de clienții de sex masculin care poartă pantaloni scurți.

Cu toate acestea, femeile se vor simți ușor agasate de privirile insistente ale turiștilor musulmani din țările apropiate, care n-au în fiecare zi ocazia să vadă o femeie fără burka. Vei observa că ei înoată îmbrăcați, însă este total permis ca tu să stai la soare în costum de baie pe aceeași plajă. Pentru ei, probabil Dubai este un tărâm al promiscuității, dar crede-mă că vei vrea să stai cât mai dezbrăcat/ă la 37 de grade Celsius! Dar Dubai este totuși un oraș foarte sigur, așa că femeile care călătoresc singure n-au de ce să se teamă!

Curiozități despre Dubai

  • Una din patru macarale din lume se află în Dubai. Mai e ceva de adăugat?
  • Din cauza ritmului de dezvoltare rapid, până în 2015 Dubai nu a avut coduri poștale.
  • Rata criminalității este extrem de scăzută în Dubai, practic 0%. De aceea, este considerat unul dintre cele mai sigure orașe din lume.
  • Mașinile poliției locale sunt surprinzător de modeste: Lamborghini, Ferrari sau Bentley. Dar nu sunt de condamnat, e nevoie de mulți cai sub capotă ca să te lupți cu o rată a criminalității aproape nulă!
  • Tot 0% este și impozitul pe venit în Dubai. Încă o șansă să devii bogat!
  • Weekend-ul în Dubai este vineri și sâmbătă. Prin urmare, duminica este cea mai detestată zi din săptămână.
  • Femeile reprezintă numai 30% din populația Dubaiului. Matematica e simplu de făcut, având în vedere că jumatate dintre locuitori sunt indieni sau pakistanezi care își vizitează periodic familiile cu niște cash în plus.
  • Dubai face acum bani din turism, însă s-a dezolvat datorită rezervelor de petrol descoperite în anii ’60. Înainte de a se îmbogăți, locuitorii orașului își câștigau existența căutând perle pe fundul Golfului Persic.
  • În Dubai Mall există un ATM de la care poți scoate lingouri de aur, nu cash.

Poate cei mai interesanți oameni care locuiesc în Dubai sunt cei care s-au mutat acolo acum 20 de ani, practic în mijlocul deșertului. Unul dintre puținii taximetriști cu care am mers s-a mutat la Dubai din Pakistan acum multă vreme și ne-a povestit cum a văzut orașul dezvoltându-se în fața ochilor săi. Este fascinant să asculți poveștile despre fostul Dubai, în special de la oamenii care au văzut potențialul acestei așezări urbane surprinzătoare. Iată un video care suprinde expansiunea extrem de rapidă a orașului cu poate cele mai multe superlative din lume.

Ai fost deja la Dubai sau ai pe listă orașul în care se află cea mai înaltă clădire din lume? Ce experiențe ai mai adăuga pe lista din #valiză? 

Absolventă de PR şi Turism, cu o dorinţă imensă de a explora fiecare colţ al lumii. Iniţierea unei conversaţii despre călătorii cu mine poate fi un angajament pe termen lung, căci ador să povestesc despre locuri, oameni şi culturi diverse. Şi nu mă prea pot opri!

4 COMENTARII

  1. Inainte sa plec intr-o calatorie verific mai intai ce ai scris despre tara respectiva! Ai articole superbe, cu sfaturi foarte bune, pentru toate buzunarele! Am avut parte de vacante super, datorita articolelor tale! Multumim!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.