#Valiza s-a tot plimbat prin Londra, Amsterdam, New York, Paris sau Milano și a descoperit cele mai frumoase plaje din Portugalia, Grecia, Croația sau Spania. Dar în vacanța din California a ajuns în două locuri ceva mai atipice: în închisoarea Alcatraz și la sediul Google din Mountain View.

Mi-am dorit foarte mult să ajung la sediul Google din California, pentru că sunt fascinată de cultura organizațională pe care cea mai mare companie online a adoptat-o (ca și Facebook, de altfel). Știm cu toții cum arată o corporație obișnuită, așa că este imposibil să nu remarcăm diferențele uriașe care există între un angajat Google și un corporatrist normal.

intersectie googlesediul Google

La Google nu există un program anume, ci doar deadline-uri. Adică poți munci pe brânci o săptămână întreagă și să-ți duci la îndeplinire sarcinile, iar săptămâna viitoare să ai liber. Atâta vreme cât ți-ai făcut treaba în timp util, nu te trage nimeni de mânecă că te duci într-o zi de marți la plajă. Cultura organizațională este bazată pe multă responsabilitate, iar procesul de recrutare e atât de amplu, încât este destul de greu să se infiltreze indivizi lipsiți de conștiinciozitate, care să ignore deadline-urile.

În plus, nu există o autoritate care să îți controleze în mod constant activitatea. Ce înseamnă asta mai exact? Că nu ai un șef care să se holbeze încontinuu peste umărul tău. Întâlnirile cu superiorul ierarhic au loc destul de rar și nu sunt la fel de formale ca într-o corporație obișnuită. Chiar și Larry & Sergey vin săptămânal într-una din cafenelele din campus și le povestesc angajaților ce s-a mai întâmplat în ultima vreme la nivel de top management și punctează din nou asupra viziunii companiei. Aceasta este, cred eu, o mare dovadă de transparență.

biciclete googlegradina googleSediul Google Mountain View

În campus, totul este vesel și colorat (desigur, în culorile logo-ului). Universul Google e plin de biciclete și zone de relaxare. Noi am vizitat campusul într-o zi de weekend, când totul era gol, și am simțit-o ca pe o experiență de tipul behind the scenes. M-am plimbat printre birourile goale, am văzut poze înrămate cu copii blonzi, lângă batoane de ciocolată pe jumătate mâncate și alături de niște notițe indescifrabile pentru mine. O senzație foarte tare, I’m telling you!

birouri googlebirouri googlebirouri google

La Google parcă ai aterizat într-un hotel all-inclusive din Antalya. De ce? Pentru că ai asigurate toate cele trei mese ale zilei la cantină și există în fiecare clădire câte o bucătărie cu cafele, ceaiuri și gustări de tot felul. Peste tot în câmpul tău vizual există biscuiți Oreo și batoane de ciocolată. Totul gratuit. De altfel, legenda spune că fiecare noogler (angajat Google nou) se îngrașă șapte kilograme în primele săptămâni. Mai are sens să explic de ce? 🙂

În altă ordine de idei, mesele se întind pe o perioadă mai lungă de timp, dar asta facilitează interacțiunea dintre angajați și dă naștere la noi idei. Google știe ce face!

Terasa Googlebucatarie google

Practic, Google le pune la dispoziție angajaților săi absolut totul. Jocuri, capsule de relaxare, masaj, biciclete, tunsori gratuite, spălătorie, piscine, doctori on-site și toate sporturile pe care ți le poți imagina. În imensul campus din Mountain View există și mașini electrice de închiriat gratuit. În plus, angajații pot planta și cultiva legume, pe care fie le iau acasă la pachet, fie sunt folosite de bucătari în cafeterias, fie sunt donate.

teren volei googlecapsula odihnajocuri dansjocuri googlepetrecere google

Mountain View este un univers în miniatură și nu sunt puțini cei care aleg să locuiască chiar aici, în special familiile cu copii. Aceștia au la dispoziție școli și grădinițe unde să își ducă progeniturile, astfel că economisesc timp și își creează întreaga viață în jurul campusului Google. Dar sunt mulți alții care locuiesc în San Francisco, aflat la doar 50-60 de kilometri de  Mountain View.

De ce a fost gândită astfel cultura organizațională Google? Angajaților le sunt puse la dispoziție absolut toate facilitățile, astfel încât randamentul acestora este mai mare, iar compania câștigă foarte mult din productivitatea lor. În plus, demisiile sunt mult mai rare și, astfel, se cheltuie mai puțini bani pe recrutare.

Angajații Google pot opta ca în 80% din timpul alocat jobului să se dedice sarcinilor uzuale, iar în cealaltă parte de 20% din timp să dea curs unor idei noi care cred că ar putea ajuta compania. Astfel, cultura organizațională Google susține destul de mult inovația. E ca atunci când încurajezi un copil să își spună punctul de vedere, pentru că știi că asta va contribui deciziv la dezvoltarea sa personală și profesională.

O altă libertate pe care angajații Google o au este  posibilitatea de a-și lua 3 luni concediu fără plată, pentru a se ocupa de o pasiune, de un ONG, de campanii politice sau de alte proiecte orientate către comunitate. În tot acest timp, beneficiile medicale nu sunt întrerupte. Știu sigur că în cazul meu pasiunea ar însemna o călătorie prin Australia, de exemplu!

google mountain viewgoogle californiascaune coloratevizita google

Se poate spune că angajații Google trăiesc în viitor, pentru că au șansa de a testa produse înainte ca acestea să fie lansate. Astfel, li se acordă în mod constant câte un sneak peek în ceea ce privește noua tehnologie. Prin urmare, un googler poate fi un spoiler pe care, însă, nu ne-am supăra dacă ar dezvălui ceva în exclusivitate, ca în cazul serialelor.

Oamenii s-au gândit la tot. Chiar și la situația când un googler trece într-o altă dimensiune. În cazul acesta, soția rămasă văduvă primește jumătate din salariul răposatului timp de 10 ani, plus 1000 de dolari pe lună pentru copil.

Desigur, un dezavantaj este faptul că poți ajunge să muncești foarte-foarte mult. Dar, dacă înveți să îți gestionezi bine timpul, poți avea o viață foarte echilibrată și fericită la Google.

Cum vizitezi sediul Google din Mountain View- Googleplex

În mod cert, nu poți să te plimbi de capul tău prin campus. Nu există porți, dar asta nu înseamnă că securitatea nu este la cel mai înalt nivel. Trebuie să fii tot timpul însoțit de un googler (angajat Google) care îți face turul și îți dă un badge de vizitator. Problema este că Google nu oferă tururi publicului, prin urmare trebuie să cunoști un angajat din interiorul companiei care să îți arate sediul Googleplex.

Sfatul meu este să încerci să contactezi pe cineva de la Google Mountain View, poate vei primi un răspuns în acest sens. Eu am călătorit în California cu un prieten care este partener Google România, așa că el s-a ocupat de organizarea vizitei noastre. De aceea, nu pot oferi prea multe sfaturi despre cum poți ajunge să faci turul pe cont propriu. Dar dacă este cineva care știe, aștept tips&tricks, să completăm articolul! 🙂

palmieri californiasediul googlevizita googlesediul googlegoogle mountain view

Google Mountain View este ca un uriaș campus universitar. Numai că nu e plin de studenți, ci de grownups. Dar se aseamănă prin aceeași sete pentru inovație, prin căutarea continuă de idei noi și dorința de depășire a limitelor, pe care le-am întâlnit și la Harvard.

P.S. Dacă nu ai văzut filmul The Internship, ți-l recomand. Nu este nici pe departe o capodoperă cinematografică, dar măcar te introduce în lumea Google.

Absolventă de PR şi Turism, cu o dorinţă imensă de a explora fiecare colţ al lumii. Iniţierea unei conversaţii despre călătorii cu mine poate fi un angajament pe termen lung, căci ador să povestesc despre locuri, oameni şi culturi diverse. Şi nu mă prea pot opri!

2 COMENTARII

  1. Arata super misto sediul Google si munca acolo pare sa le faca placere angajatilor. Doar ca acei angajati nu cred ca sunt neica nimeni si isi cunosc foarte bine meseria. Mersi de turul virtual pe care l-am putut face datorita pozelor si descrierii tale :*
    Am vazut filmul The Internship si este bun pentru o comedie. Dar in el este prezentata o parte mai lejera de a corporatiei si accesul pare mai simplu :))

    • Chiar este foarte tare sediul din Mountainview, Oana. Mă bucur că ți-a plăcut turul virtual! Te mai aștept să scotocești prin #valiză! 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.