Ești în sfârșit student și, crede-mă, e minunat. E perioada aia în care n-ai foarte multe griji și totuși simți că faci ceva pentru viitorul tău. Cu riscul de a suna octogenară, te asigur că îți va fi tare dor de anii de studenție.

Dar nu te limita doar la a trece examenele și a atinge numărul de credite necesare pentru promovarea anului. Sfatul meu este să te implici în toate activitățile posibile. Înscrie-te în asociația universității. Caută schimburi interculturale în alte țări. Participă la conferințele dedicate studenților. Pleacă cu o bursă ERASMUS. Și du-te în State cu Work&Travel!

De ce să pleci în SUA cu Work&Travel?

  • Pentru că este o experiență care te maturizează
  • Pentru că vei îți vei face prieteni din toate colțurile lumii
  • Pentru că vei vedea America la vârsta cea mai potrivită pentru a face asta
  • Pentru că nu vei uita niciodată primul laptop sau aparat foto sau telefon cumpărat din banii tăi
  • Pentru că te vei întoarce acasă cu idei noi, cu o filozofie de viață concretă și cu obiective mai ambițioase.

Da, cel mai probabil vei munci mult. Uneori 14 ore pe zi. În restaurante, hoteluri, magazine sau parcuri de distracții. So, what? Este vorba despre depășirea unor limite și nu e ca și cum vei face asta la nesfârșit. În plus, vei învăța să respecți mult mai mult oamenii al căror job de zi cu zi implică muncă fizică. Iar valoarea banilor va căpăta alte valențe. O bancnotă de 10 dolari nu va mai fi doar o bancnotă de 10 dolari. Va fi echivalentul unei ore de muncă.

Poate va fi chiar primul tău job și prima dată când pleci de acasă. Nu o vei mai avea pe mama să o întrebi ce mănânci la cină, dacă ți-a spălat tricoul preferat sau dacă a plătit internetul. Și nici pe tata să îl întrebi unde e mama. You will be on your own!

Dar senzația pe care o ai când vezi primii zgârie-nori, bucuria de a-ți face prieteni noi, nenumăratele petreceri, programarea zilei libere cu o săptămână în avans, contactul cu cultura americană, sentimentul apartenenței la un nou loc, rufele duse săptămânal la spălătorie, focurile de artificii de 4th of July, decorațiunile de Halloween, gogoșile de la Dunkin Donuts, loțiunile de corp de la Victoria’s Secret, bagels cu cream cheese, înghețata de la Ben&Jerry’s, marshmallows pe plajă, și schimbul zilnic de replici Hi! How are you? Fine, thank you. What about you? …toate secvențele astea care se vor derula repetitiv în mintea ta vor lăsa un gol imens și te vor face să-ți fie tare dor de vara petrecută în State.

Ce trebuie să știi dacă te gândești să pleci în State cu programul Work&Travel

Cunoaște-ți drepturile și nu lăsa pe nimeni să te trateze drept un imigrant venit la muncă. Experiența Work&Travel trebuie să fie una interculturală și de aceea angajatorul nu poate să te desconsidere în niciun fel.

Nu ezita să îți exprimi punctul de vedere. În SUA am învățat să vorbesc clar și răspicat atunci când îmi doresc ceva, pentru că astfel există mari șanse să mi se ofere. Oricum, mai multe decât dacă aș tăcea. De aceea, dacă simți că munca ta este apreciată și ți-ai dori un salariu mai mare, vorbește cu angajatorul. S-ar putea să te trezești la sfârșitul săptămânii cu un paycheck mai prietenos!

Nu-ți face probleme că nu te vei descurca la job, chiar dacă nu ai mai muncit niciodată. Americanii sunt foarte toleranți și vor avea răbdare cu tine. Dacă angajatorul țipă în mod frecvent și mediul de lucru este unul ostil, atunci ceva este în neregulă și trebuie să faci o schimbare.

Nu te îngrijora dacă pleci singur. Chiar dacă ești cea mai introvertită persoană din lume, la finalul experienței te vei trezi cu o mulțime de prieteni noi. Desigur, cel mai ușor te vei împrieteni cu alți tineri români. Dar sfatul meu este să încerci să îți faci și prieteni din alte țări. Nu te limita la cercul de prieteni din România, pe ei îi vei găsi și acasă. Dar oameni din țări precum Mexic, Lituania și chiar Tibet nu sunt chiar în fiecare zi în stația de metrou de la Poli.

Nu ești mulțumit de jobul pe care îl ai? Renunță la el și caută unul mai bine plătit. N-o să te trimită nimeni acasă. Și vorbesc din proprie experiență, pentru că nu am fost deloc mulțumită de jobul pe care l-am avut inițial, așa la un moment dat am zis next. Și nu numai că am renunțat la jobul cu care am plecat de acasă, ci m-am și mutat într-un alt oraș. În momentul în care am luat decizia de a pleca, am avut un sentiment de libertate pe care nu cred că îl voi mai avea vreodată.

Într-adevăr, a doua zi am început să îmi caut job și toată lumea mă refuza cu părere de rău. Am avut un moment de colaps, în care m-am așezat pe bordură și am început să plâng. Cum am să călătoresc la final dacă nu voi strânge bani? Aș putea la fel de bine să plec de-acum acasă! Dar apoi mi-am șters lacrimile și am intrat hotărâtă într-un magazin de haine, de unde am ieșit cu un nou job. Starting the next day.

Așa se face că am luat-o de la zero și mi-am găsit două joburi, chiar dacă era mijloc de sezon. Iar experiența pe care am avut-o după ce m-am mutat a fost extraordinară!

4th of july work&travelpetrecere pe plaja suapetrecere pe plaja suaprieten mexican work&travel

Înscrie-te din timp în program pentru a avea șanse cât mai mari la un job bun

Nu o să îți spun ce agenție să alegi, dar asigură-te că este totuși una cu o reputație bună. Ferește-te de agențiile no name care oferă prețuri mai mici (gândește-te că există un motiv pentru acele tarife mai reduse și că ele sigur se reflectă în calitatea serviciilor). Dar dacă ar fi totuși să ofer niște nume, aș merge cu American Experience sau Go to SUA.

Cu cât te înscrii mai devreme, cu atât ai șanse mai mari să obții un job bun. Angajatorii serioși care plătesc bine deja lucrează de mulți ani de zile cu studenții J1, așa că vor începe recrutările încă din toamnă.

Alege tu jobul, nu îl lăsa să te aleagă el pe tine

Mulți studenți se plâng că nu au reușit să strângă nici măcar banii de împrumut și că programul nu a meritat. Ce-i drept, pare a fi o loterie. Dar nu este. Nu o să mint și nici n-o să spun că totul e roz cu floricele în experiența W&T. Pentru că poți nimeri într-un loc fără potențial turistic, unde să nu reușești să găsești un al doilea job. Dar în același timp, cred că depinde doar de tine să faci din W&T o experiență frumoasă.

De ce să ajungi într-un loc fără potențial economic? Nu e ca și cum l-ai alege cu ochii închiși. Nu este o loterie, nu tragi la sorți destinația unde vei lucra în State și nici nu o alege un papagal pentru tine. Dacă te informezi măcar puțin înainte, vei vedea că experiența va merita. Vei ajunge acolo, vei face bani, îți vei plăti împrumutul, îți vei cumpăra o grămadă de tzoale și gadgeturi și te vei plimba.

Deci, ne-am înțeles. Trebuie să cauți un job într-o zonă turistică, astfel încât să ai șanse mari să găsești un al doilea job. Și ar fi bine să existe mulți studenți în locul pe care îl alegi, pentru a avea parte de adevărata experiență Work&Travel. Sunt o mulțime de grupuri pe Facebook, testimoniale ale studenților care au participat deja la program, o grămadă de informații printr-o simplă googălire a locului, așa că va fi simplu să îți dai seama dacă merită sau nu să alegi jobul.

#Sfat din valiză: nu încerca cu orice preț să ajungi în Ocean City, acolo unde merg majoritatea studenților. Deși probabil este fun, nu e chiar o experiență americană autentică. Sunt locuri mult mai frumoase în care poți locui pe perioada celor 3 luni!

La polul opus, sper să nu ajungi prin Dakota de Nord, chiar dacă salariul oferit este mai mare. It’s in the middle of fuck*** nowhere! E clar că nu prea ai ce să faci în zona aia sau în altele similare. Ca să nu mai vorbim de al doilea job!

De asemenea, orașele mari, precum New York sau Los Angeles, pot fi cu dus și întors. Știu, mirajul este într-adevăr foarte mare, pentru că heeey, vei locui în New York. Dar, de regulă, joburile sunt mult mai prost plătite ca în stațiunile turistice, iar costurile de trai sunt mai ridicate. Dacă vrei totuși să fii în proximitatea New York-ului, caută un job în stațiunile foarte apropiate.

Trebuie să mai cauți informații și despre vremea destinației pe care o alegi, astfel încât să nu ai parte de dezamăgiri când ajuni acolo. Spre exemplu, Florida pe timpul verii este foarte umedă și poate ploua puțin aproape în fiecare zi. Dar asta nu înseamnă că n-ar putea fi o experiență wow. Iar San Francisco, deși e în California, este mai tot timpul foggy. Așa că nu trebuie să te aștepți la zile de plajă nesfârșite dacă ajungi acolo.

Eu am locuit 3 luni în Cape Cod, o regiune de litoral de lângă Boston. Este în statul Massachusetts, unul dintre cele mai bogate din SUA, astfel că vin în vacanță destul de mulți oameni cu bani în această regiune. De altfel, se știe că președintele Obama merge destul de des în Martha’s Vineyard, o insulă aflată chiar vizavi de orășelul unde am lucrat inițial, Falmouth. Ulterior, m-am mutat în Provincetown, un orășel gay-friendly unde în verile trecute se câștiga foarte bine. În ultima vreme, au venit extrem de mulți bulgari acolo, au explodat prețurile cazărilor, iar joburile sunt ceva mai greu de găsit, având în vedere competitivitatea mare. Dar tot cred că este un loc bun pentru a merge cu Work&Travel.

Gata, m-am decis. Vom scoate din #valiză un articol separat pentru Cape Cod, așa că fii pe fază!

orasel suaplaja coasta de est suaplaja oceanul atlanticplaja cape cod provincetowncoborare pe plajaoras cu port suacasute suacookies suaziua americiicarnaval gay

Dacă angajatorul nu îți pune la dispoziție cazare, caută dinainte de a ajunge un loc unde să stai

Nu întotdeauna angajatorul îți oferă cazare în oferta de muncă, așa că de cele mai multe ori trebuie să îți cauți singur unde să stai. Sfatul meu este să te interesezi dinainte de a ajunge acolo (pe Craiglist, spre exemplu), pentru a nu avea surprize și a nu te trezi dormind pe o saltea.

Când aplici pentru al doilea job

Când vei aplica la al doilea job, amintește-ți să ai tot timpul zâmbetul pe buze, să te prezinți cu încredere, să vorbești despre cât de hard-working și committed ești, să arăți că ești o persoană descurcăreață și să lași impresia unui om pe care angajatorul se poate baza. Americanii pun mare preț pe toate lucrurile astea.

Dacă nu îți găsești atât de repede pe cât credeai al doilea job, nu trebuie să îți pierzi încrederea. Trebuie doar să insiști. Și să insiști. Și să insiști. La un moment dat, va apărea ceva!

Pentru interviul de la ambasadă

Du-te la interviu fără emoții și exersează niște răspunsuri dinainte, mai ales dacă nu stăpânești foarte bine limba engleză.

Pregătește-te dinainte pentru a răspunde unor întrebări simple– ce ai mâncat la micul-dejun, cum ai ajuns la ambasadă, ce îți place să faci în timpul liber etc. Ei vor să știe dacă te vei descurca să lucrezi în State și este puțin cam dificil să iei viza dacă chiar nu poți lega două cuvinte în engleză.

Dacă ai restanțe, găsește o motivare solidă a acestora. În plus, trebuie să ai pregătit un răspuns despre viitorul tău după facultate, mai ales dacă ești în an terminal. În principiu, ar trebui să știi ce master vrei să urmezi, dacă vrei să te înscrii la doctorat sau ce job ți-ai dori să ai.

Foarte important: Nu te duce fără să știi la ce job ai fost acceptat și unde urmează să ajungi cu exactitate. În plus, trebuie să știi ce-ți dorești de la experiența Work&Travel: să vizitezi SUA, să îți faci prieteni din alte locuri ale lumii, să îți exersezi engleza etc. Ar fi util să reții expresia intercultural experience, este ceea ce vor să audă de la tine.

Fii foarte atent/ă la documentele necesare pentru prezentarea la ambasadă (pentru formularul DS vei primi asistență de la agenție). Americanii sunt foarte exigenți și nu prea știu ce înseamnă merge și așa.

Pentru experiența de travel

Organizează-ți din timp călătoria de la finalul celor trei luni de muncă. Dacă o lași pe ultima sută de metri, totul va fi mult mai scump. Gândește-te doar câți studenți vor călători prin toată America la finalul verii.

Fă o estimare a bugetului pe care îl vei avea la final și gândește-te ce ți-ai dori să vizitezi cel mai mult. Apoi, fă-ți un itinerariu. Spre exemplu, eu am pornit din Boston, de unde am zburat către Chicago, apoi către Miami și în final am ajuns în New York. Am ales să văd mai puține locuri, dar să stau mai mult în fiecare dintre ele: spre exemplu, în Miami am stat 6 zile, iar în New York o săptămână întreagă. Dar sunt studenți care reușesc să vadă atât Coasta de Est, cât și Coasta de Vest într-o singură vară. Depinde de ceea ce îți dorești și, desigur, de ce buget dispui la finalul verii.

Perioada de călătorie va fi probabil mai lungă decât o vacanță obișnuită, deci vei dori ca totul să fie cât mai ieftin, astfel încât să nu epuizezi bugetul din primele trei zile. Orientează-te către zborurile low-cost din SUA (ex: JetBlue), compară prețurile autocarelor cu închirierea unei mașini (în special dacă vei călători în grup) și caută cazare pe Airbnb.com. În marile orașe, am avut surpriza să descopăr că hostelurile sunt exagerat de scumpe.

#Sfat din valiză: încearcă să ocolești triunghiul clasic New York- Washington DC- Cascada Niagara, pentru care optează toți studenții de pe Coasta de Est (în special cei din Ocean City). Gândește-te și la alte locuri, mai ales că Niagara este mult mai spectaculoasă din Canada 🙂 .

În ceea ce mă privește, anul următor n-am mai plecat cu Work&Travel pentru că m-am focusat pe dezvoltarea profesională aici. Însă am muncit mult și am strâns banii necesari pentru a pleca în vacanță în California. Am aterizat pe LA, am continuat cu San Diego, Marele Canion, Las Vegas, Antelope Canyon și am încheiat roadtrip-ul cu San Francisco. Poți citi mai multe despre itinerariul vacanței mele aici.

#Rugăminte din valiză: No judging here, dar te rog să nu fii unul dintre studenții care muncesc o vară întreagă și apoi pleacă acasă, sărind peste partea de travel și ratând experiența vieții lor. Desigur, nu luăm în calcul situațiile excepționale când banii sunt necesari familiei pentru acoperirea unor datorii sau pentru tratamente- pentru că există și astfel de cazuri. Știu că suntem diferiți și că unii dintre noi pun preț pe lucruri, iar alții pe experiențe. Dar s-ar putea ca cei care pun preț mai degrabă pe material să regrete mai târziu. Nu fi unul dintre ei!

Poți să aplici la un program work and travel dacă…

…ești student – licență, master, doctorat –nu contează. Nici dacă facultatea este de stat sau privată, trebuie doar să fie acreditată.

…urmezi o facultate la zi.

…ai mai puțin de 30 de ani.

…chiar dacă ești în an terminal, atât timp cât îți expui clar planurile de viitor și dorința de a continua studiile (nu trebuie neapărat să se și întâmple – să te înscrii la doctorat, spre exemplu).

… ai în jur de 2500 de USD, pentru costul programului (cam 1000 USD), taxa de ambasadă, biletul de avion și banii de buzunar până primești primul salariu în State. Chiar dacă nu ai banii respectivi, poți face un împrumut la BRD, pe care îl restitui ulterior. Cei de la agenția pe care o alegi îți vor spune totul despre asta. Desigur, ideal ar fi să găsești un unchi/naș/văr/mătușă Tamara care să îți împrumute banii ăștia, astfel încât să nu mai plătești dobândă. Dar, chiar și fără o astfel de rudă darnică, am prieteni care au optat pentru acest împrumut și n-au întâmpinat probleme.

…dacă îți dorești mai mult de la experiența de student și vrei să vezi SUA.

În final, cred că argumentul suprem al acestui articol sunt pozele. Da, dacă aș mai fi din nou studentă în anul I, știu ce aș face în fiecare vară!

NEW YORK

NEW YORK taxiuri galbene

empire state building new york

zgarie nori new york

metrou new york

statuia libertatii nyc

central park new york

priveliste new york

sfaturi work and travel

cladirea flatiron

new york work and travel

brooklyn bridge noaptea

vacanta florida

miami ocean drive

palmieri miami

palmieri miami

case florida

miami

key west florida

rasarit miami

vizita everglades florida

pui de aligator

chicago

zgarie nori chicago

chicago downtown

tren chicago

chicago skyline

chicago work and travel

boston oceanul atlantic

boston oras contrastant

case boston

boston work and travel

vizita harvard

apus palmieri california

california plaja apus

california

los angeles

laguna beach california

san diego california

stele hollywood

malibu beach california

plaja malibu california

los angeles work&travel

marele canion work&travel

priveliste marele canion

route 66 arizona

death valley

death valley sua

yosemite parc national sua

yosemite work&travel

arbore sequoia sua

antelope canyon sua

las vegas sua

cazino las vegas

am castigat la las vegas

noaptea las vegas

priveliste vegas

vegas work&travel

skyline san francisco

painted ladies san francisco

tramvai san francisco

san francisco work&travel

plaja san francisco

work&travel san francisco

Citește și:

Simboluri ale New York-ului

Oameni ai New York-ului

Adunate de pe străzile newyorkeze

O zi la Harvard

Boston, cel mai european oraș american

Chicago, orașul tipic american

Miami, vară și distracție non-stop

Key West, cel mai sudic punct continental din SUA

California dreamin: povești, impresii și travel tips

Plajele din Los Angeles

What happens in Vegas…

Cum te lasă Marele Canion fără cuvinte

De ce este Los Angeles exact ca în filme

Vizită la Alcatraz, cea mai faimoasă închisoare din lume

15 experiențe de neratat în San Francisco

Oameni din San Francisco

5 parcuri naționale din SUA în care natura și-a făcut de cap

San Diego, orașul american de la granița cu Mexic

Vizită la sediul Google din California

Cum sărbătoresc americanii Ziua Independenței

Absolventă de PR şi Turism, cu o dorinţă imensă de a explora fiecare colţ al lumii. Iniţierea unei conversaţii despre călătorii cu mine poate fi un angajament pe termen lung, căci ador să povestesc despre locuri, oameni şi culturi diverse. Şi nu mă prea pot opri!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.