Marele Canion este imposibil de transpus în cuvinte. Clișeic, nu-i așa? Într-adevăr, doar că aș putea frunzări dicționarul după superlative absolute ore în șir. Ar fi degeaba. Oricât de mult ai citit despre canion, oricâte imagini ai văzut, oricât de multe documentare ai urmărit, nimic nu se compară cu realitatea. Pentru că primele momente când canionul ți se deschide în fața ochilor sunt de neprețuit. 

Marele Canion este locul în care înțelegi cu adevărat expresia fără cuvinte/speechless. Mi s-a întâmplat asta chiar și mie, iar eu sunt un fel de teatru radiofonic ambulant la orice oră din zi și din noapte. Asta ar trebui să te facă să îți dai seama cât de uimitor este locul ăsta. Dar nu se va întâmpla. Până nu ajungi acolo.

Ești în Las Vegas? Perfect! Nu mai trebuie decât să închiriezi o mașină sau să cumperi o excursie din oraș. Eu recomand prima variantă, nu vei fi condiționat de nimeni și este mai avantajos dacă sunteți mai multe persoane. Distanța până la Grand Canyon South Rim este de 460 km/ 287 mile/ 5 ore.

Ești într-un roadtrip prin California? Și mai bine! Marele Canion n-are cum să lipsească din plan. Acesta a fost și cazul meu, pentru că din San Diego, orașul cel mai apropiat de granița cu Mexic (își face în curând apariția din #valiză) am plecat spre Grand Canyon. Este un sentiment tare frumos să observi cum se schimbă peisajul în jurul tău. Cum pare că intri ușor-ușor într-un film western. Fără pistoale, hopefully.

Route 66

Din Los Angeles spre Marele Canion, vei avea șansa să mergi pe vechea și faimoasa Route 66, drumul care unea cândva zona Midlands (Chicago) de California (Los Angeles). Acum, au mai rămas doar câteva bucăți din această rută istorică, dar care și-a păstrat farmecul. La prima oprire la benzinărie, n-am apucat să mă dezmeticesc bine, că am și auzit sunetul ghetelor de cowboy, mi-au ocupat câmpul vizual pălăriile western și m-a bucurat din suflet accentul cu care mi s-a urat să am o zi frumoasă:‘njoy your day, honey !And welcome to Arizona! Arizona cea aridă și plină de cactuși.

Peisaj Arizona

Motel Arizona

Cladiri Route 66

Placuta route 66

Masina veche americana

Cowboy western

Și, într-un final, ajungi.

Pe marginea prăpastiei

Marele Canion pentru începători

Accesul în Parcul Național Marele Canion se oferă pe o perioadă 7 zile și biletul include atât South Rim (deschis tot timpul anului și mult mai vizitat de turiști), cât și North Rim (închis pe perioada iernii). Permisul de intrare pentru o mașină costă 30$, iar pentru o persoană $15. Caută aici mai multe variante de tarife, cât și perioadele în care intrarea în parc este liberă.

Intrare Marele Canion

În interiorul parcului, vei găsi o mulțime de facilități. Market Plaza este un magazin generalist cu tot ceea ce ți-ar fi necesar: mâncare din supermarket, preparate calde, echipamente sportive și suveniruri. Tot în Canyon Village există spălătorie, dușuri și servicii medicale.Restaurante vei găsi cel mai frecvent în cadrul hotelurilor. În parc există și un centru de day-care pentru copii, dacă sunt prea mici și nu pot merge pe distanțe lungi.

Foarte aproape de intrarea în parcul național se află Tusayan, o mică localitate cu moteluri, zonă de camping și alte tipuri de unități de cazare. Tot aici găsești supermarketuri și mai multe variante de mâncare -câteva fast-food-uri (ex: Wendys, McDonalds), restaurant chinezesc, restaurant mexican etc. Prețurile la cazare nu mi s-au părut cu mult mai mici față de interiorul parcului național și nici peisajul nu este remarcabil, așa că nu văd de ce te-ai caza aici. Mai ales cu rulota.

Camping rulotă

dpy4qf

Dacă nu reușești să îți faci rezervare din timp, prețurile vor fi măricele. Singurele opțiuni de cazare mai ieftină vor fi în Williams sau Flagstaff. Dar trebuie să știi că de acolo mai sunt 120-140 km până în parcul național. Cu toate acestea, prețurile la hotelurile din interiorul parcului sunt fluctuante, pentru că sunt oarecum subordonate guvernamental. Băieții (nu eu) au vrut să fim spontani, așa că am plecat spre Marele Canion fără cazare. Când am ajuns în parc dimineața, prețurile minime erau de 300 $/noapte/camera dublă. Ciudat, dar nu ne-am panicat deloc, ne-am bucurat de canion, am fost într-un mini-hiking, am căutat căprioare, am făcut poze, ne-am distrat. Seara, am mai dat o tură pe la hotelurile din parc și am ajuns să stăm la El Tovar, unul dintre cele mai bune hoteluri de la Marele Canion. Cu 80$/camera dublă. În funcție de disponibilitate, prețul poate să scadă sau să crească. Poți merge și tu la noroc, dar doar dacă nu ți se va strica vacanța în caz că nu-ți iese schema. În cel mai rău caz, noi eram pregătiți să dormim și în mașină. 🙂

El Tovar Hotel

El Tovar este situat pe marginea canionului, așa că am avut o priveliște de milioane chiar de la fereastră . M-am simțit tare bine la hotel, atmosfera este extrem de tipică. Ca să nu mai spun că am prins o eclipsă totală de lună fix în seara petrecută în canion! Voi sublinia din nou că am norocul de a surprinde niște evenimente deosebite, fără să le planific în prealabil.

Priveliste de la fereastra

Coarne de cerb

Hotel cu semineu

Pe veranda

Priveliste hotel

E tare drăguț să te plimbi prin parc și să tot apară de pe margine căprioare curioase, care traversează grațioase drumul, lăsând mașinile să aștepte. Iar ranger-ii sunt exact ca în desenele cu ursul Yogi din copilărie. Au pantaloni verzi, cămașă gri și pălărie bej rotundă. M-am teleportat instant cu 20 de ani în urmă, la un mini-me, lăfăindu-se în păturica cea călduroasă, în timp ce urmărea curioasă desenele de pe Cartoon Network.

Caprioare

Caprioare sosea

335387-120410-park-ranger-hmed.today-inline-large

Sursă foto: www.today.com[distance2]
Punctele de belvedere

Dacă ești într-o excursie scurtă și nu ai timp de hiking, poți măcar să faci un tur al punctelor de belvedere. În parc, există shuttle-uri care fac legătura dintre hoteluri, market plaza și unele puncte de belvedere sau poți merge chiar cu mașina, dacă ai una închiriată.

N-am cum să fac un top al viewpoint-urilor, Marele Canion este uimitor din orice poziție sau unghi ai privi. Chiar și cu capul în jos! Noi ne-am abținut cu greu să nu oprim din 10 în 10 metri, dar de fiecare dată când apărea un punct de belvedere în peisaj, era clar momentul să frânăm.

Iată niște exemple de puncte de belvedere:

Yavapai Point

Marele Canion fata

DSC_0013

Duck-on-a-Rock

Roca canion

Da, acela e iubitul meu, care a escaladat ca o gazelă pietrele ca să ajungă acolo. I-au fost necesare doar trei sărituri, însă mie mi s-a părut că a durat o veșnicie Mai ales că auzeam voci pe lângă mine care ziceau: He’s insane! Dar recunosc, poza e cool. 🙂

Grandview Point

Grandview Point

Desert View

Aici există și un turn, din care poți admira mai bine priveliștea ce se deschide în fața ochilor tăi. Dar eu o prefer pe cea în aer liber :). De aici poți să pui în #valiză și niște suveniruri.

Turn Marele Canion

Punct de promenadă

Arizona arida

Ghiozdan cu urs

Trasee de hiking/drumeţii

 • Bright Angel Trail- poate cel mai renumit traseu- are 12 mile/ 19 km dus-întors și începe din Canyon Village.
 • South Kaibab Trail începe de la Yaki Point- are 6 mile/9,6 km dus-întors și oferă cele mai frumoase priveliști ale unui traseu mai scurt.
 • Grandview Trail– începe de la Grandview Point- are 6-7 mile/aprox.10 km dus-întors și este cel mai dificil traseu dintre cele trei.

Există și posibilitatea de a rămâne peste noapte jos în canion și pentru asta ai la alegere 15 rute de hiking. Însă trebuie să reții că e necesar să soliciți în avans un permis de campare în afara spațiilor organizate.

Drumeţie

Activități

Când te gândești la Marele Canion, te și imaginezi pe marginea prăpastiei pe spinarea unui măgăruș, făcând rafting pe furiosul râu Colorado, admirând apusul din balon sau dând o tură cu elicopterul deasupra canionului. Poți face toate lucrurile astea, dar nu e atât de simplu. Adică nu e ca la plajă, cu sporturile nautice și excursiile opționale. Nu ajungi în parcul național și le poți face pe toate pe loc. Plus că sunt foarte costisitoare și ai nevoie de ceva timp la dispoziție.

Pentru o plimbare cu măgărușul prin canion și o noapte de cazare jos, la Phantom Ranch (peste $500), trebuie să faci rezervare cu 13 luni în avans. Oi fi eu genul de persoană foarte organizată care face liste și cu perechile de șosete din sertar, dar nu pot să planific o activitate dintr-o vacanță cu atât de mult timp înainte. Și mi se pare că de banii ăștia, cumperi bietul măgăruș cu totul. Atenție! Nu poți fi însărcinată sau să ai mai mult de 90-100 kg (discriminatoriu, dar e de înțeles, nu? 🙂 ). Poți citi celelalte condiții aici.

Pentru o cursă de rafting (569 $), trebuie să conduci în afara parcului național, până la Williams. De acolo, vei fi preluat de către compania care organizează turul și vei merge cu autocarul până la Hualapai Tribal Park (durează puțin peste o oră). Sunt doar câteva excursii cu rafting de o zi, majoritatea având o durată între 3 și 18 zile (tariful se aplică în funcție de numărul de zile ales). Pentru o plimbare cu balonul trebuie să mergi până în Pheonix (380 km depărtare de parc), unde călătoria durează în jur de 4-5 ore, iar prețul este între $175-$200.

Ce mai poți vedea în apropiere

Dacă ai ceva mai mult timp la dispoziție (și ar fi bine să îți faci), poți vedea niște locuri cu adevărat spectaculoase. Din categoria #cantbeliveitsreal.

1. Horseshoe Bend– un meandru al fluviului Colorado în formă de potcoavă, aflat în apropiere de Page.

Horseshoe_bend

Sursă foto: commons.wikimedia.org[distance2]

2. Cascada Havasu– aici se ajunge doar în hiking de la Hualapai Hilltop sau cu barca.

descărcare

Sursă foto: www.beautifulplacestovisit.com[distance2]

3. Skywalk– un coridor de promenadă din sticlă, aflat la 1100 m deasupra nivelului râului Colorado. A costat peste 30 milioane de dolari și a fost construit de indienii din tribul Hualapai, împreună cu un investitor chinez.

Skywalk01

Sursă foto: www.triptease.com[distance2]

4. Antelope Canyon

Antelope Canyon

Eu l-am ales pe acesta din urmă (Lower Antelope Canyon). Se află la o distanță de 180 km/112 mile de South Rim, dar merită fiecare milă parcursă. Este proprietatea indienilor Navajo, cel mai mare trib de pe teritoriul SUA. De aceea, biletul costă $28 pentru a-l vizita. Însă despre acest canion vorbim mai pe larg foaaarte curand. 🙂

Știai că…

 • Marele Canion este una dintre cele șapte minuni are lumii, având 446 km lungime și aproximativ 1, 7 km adâncime (puțin peste o milă)? Cu toate acestea, nu este cel mai adânc canion din lume. Distincția îi aparține Canionului Cotahuasi din Peru (aproape de două ori mai adânc).
 • A durat 3-6 milioane de ani ca Marele Canion să se formeze, prin acțiunea râului Colorado? Eroziunea continuă să îi altereze conturul.
 • Ecosistemul său include aproximativ 70 specii de mamifere, 250 de specii de păsări, 25 de tipuri de reptile și 5 specii de amfibieni?
 • Parcul Național Marele Canion se întinde pe o suprafață de peste 3000 km pătrați? Pe teritoriul său trăiesc cinci triburi de indieni: Hopi, Havasupai, Paiute, Hualapai și Navajo (cel mai numeros).
 • Marele Canion primește peste 5 milioane de vizitatori anual?
 • În ultimii 150 de ani, au murit peste 600 de persoane în Marele Canion?
 • În Arizona este ilegal să refuzi o persoană care îți cere un pahar cu apă?
 • Există o lege în Arizona care interzice să ții un măgăruș în cadă?
 • În Arizona poți face până la 25 de ani de închisoare dacă tai un cactus?

#Sfaturi din valiză

 • Dacă pleci într-o drumeție, fă pauze dese pentru a nu te extenua. De asemenea, ai grijă să te hidratezi bine, mai ales că vara temperaturile pot fi foarte ridicate. Trebuie să îți recunoști limitele!
 • Încearcă să ai cât mai puține lucruri de cărat, astfel încât să nu te îngreuneze.
 • Alege un traseu potrivit condiției tale fizice. Nu este momentul să te supraevaluezi!
 • Nu hrăni veverițele din parc, pentru că este interzis (te pot contamina). De asemenea, ai grijă să nu agresezi în vreun fel viețuitoarele, americanii au legi extrem de stricte și poți plăti o amendă mare sau chiar să te trezești cu niște accesorii metalice în jurul încheieturilor.
 • Fă pe cât posibil rezervări din timp, astfel încât să nu plătești sume astronomice pe cazare sau să te trezești că nu mai există disponibilitate.
 • Dacă vrei doar o plimbare prin parc pentru a admira priveliștile, o zi este suficientă. Dacă vrei, în schimb, să mergi într-o drumeție, să faci alte activități (rafting, plimbare cu balonul etc.) sau să vezi și locurile frumoase din zonă, îți recomand în jur de trei zile. Totul ține de prioritățile tale. Și de buget, desigur!
 • Mergi în Marele Canion pe cât posibil la sfârșitul verii (septembrie-octombrie), când temperaturile sunt suportabile, este mai puțin aglomerat și încă nu poate fi vorba de vreme rea.
 • Găsește un colț mai retras, relaxează-te și bucură-te de priveliște. În Marele Canion am găsit cea mai odihnitoare liniște. E un loc în care simți cu adevărat că ești în mijlocul naturii.

Cu masina prin Arizona

Peisaj Arizona

Cu masina SUA

SUA pustiu

Stanca Marele Canion

Nebunie prapastie

Tren turistic

Râul Colorado

Turisti americani

Admirare peisaje

Grand Canyon

Canion colorat

Cafea Marele Canion

DSC_0114

Cu mainile in aer

Absolventă de PR şi Turism, cu o dorinţă imensă de a explora fiecare colţ al lumii. Iniţierea unei conversaţii despre călătorii cu mine poate fi un angajament pe termen lung, căci ador să povestesc despre locuri, oameni şi culturi diverse. Şi nu mă prea pot opri!

5 COMENTARII

 1. Buna seara,

  Am citit cu interes articolul despre calatoria prin Arizona. Ceva similar doresc pentru la vara in August si as vrea sa discutam cateva detalii mai mult organizatorice. In primul rand cu condusul de la Los Angeles la Canion South Rim daca este cam mult sa se faca intr-o zi cu oprire la dus prin Oatman, Kingman, Seligman. Apoi cu cazarea la canion – hotelul de care ati spus este aproape de 270 usd/noapte 2 persoane – noi suntem familie de 3 adulti ( copilul va avea 16 ani). Cand putem discuta? Daca imi lasati un numar va sun. Multumesc

  • Ma bucur ca articolul v-a starnit interesul. Daca opririle sunt scurte, distanta dintre LA si Marele Canion poate fi parcursa intr-o zi. In ceea ce priveste cazarea, am specificat si in articol ca este o loterie: preturile hotelurilor din interiorul parcului fluctueaza foarte mult. Poti avea noroc, dar se poate intampla si contrariul. Daca vreti sa aveti un plan sigur, puteti opta pentru cazare in Willians, spre exemplu. Optiuni mai apropiate nu prea sunt, din pacate.

 2. Cristina…excelenta seria ta de articole. Intentionez sa imi petrec cam trei saptamani in zona urmand traseul sugerat de tine. M-am gandit la aceeasi perioada septembrie-octombrie, dar pana atunci…viza…bilete de avion…etc. Primul pas l-am facut odata cu citirea articolelor tale. Urmeaza si restul de 99% din drum. 🙂 S-ar putea sa te mai intreb cate ceva daca se vor materializa lucrurile.

  • Draga Lucian,

   Ma bucur ca ti-au fost de ajutor articolele din #valiza. Fingers crossed pentru ca vacanta ta sa se materializeze! Sunt aici, daca mai ai intrebari! 🙂

 3. Buna Cristina. Intentionez sa merg anul acesta in august pe traseul tau, este super. Ti-am lasat un mesaj si pe facebook.
  Am ceva nelamuriri legat de Havasu fall. Trebuie parcurs numai pe jos , pana ajungi in sat, traseul este marcat, sau nu, cazare in sat gasesti , se face rezervare, cat timp iti ia pana ajungi in sat. te cazezi o noapte acolo, dimineata mergi la cascada, poti sa te intorci in aceesi zi la masina. Se fac rezervari dinainte pentru Havasu fall, daca da cum se procedeaza. Organizeaza o agentie din las vegas excursii optionale la grand canyon si havasu fall?. Multumesc mult.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.