Americanii sunt înnebuniți după sărbători. Iar 4th of July sau Ziua Independenței este șansa perfectă de a demonstra cât sunt de patriotici.

Anul trecut pe vremea asta eram în Falmouth, Massachusetts și mă bucuram de desele întâlniri cu Oceanul Atlantic. În acest context, am oferit un cadou tare colorat retinei mele: focul de artificii de 4th of July. Amintirile de Ziua Independenței și-au rezervat un loc binemeritat în #valiză, căci reprezintă un eveniment de bifat o dată în viață, dacă se ivește ocazia.

Regiunea Cape Cod este foarte populară printre americanii din zona nordică a Coastei de Est (Boston, New York, Maine, Philadelphia etc.), dar am observat și o tendință de “europenizare” a vizitatorilor. Până povestim pe îndelete despre vara mea petrecută acolo și cum peisajele din zonă parcă sunt desprinse din filmele americane cu familii fericite, să imortalizăm momentul 4 iulie.

Cred că știi deja că nimeni nu merge pe jos în State, așa că străzile sunt de regulă goale (evident, nu discutăm despre marile orașe acum). Fiecare orășel are un Main Street, unde într-adevăr vezi locuitori sau turiști mergând prin magazine, luând cina la un restaurant sau doar plimbându-se. În rest, n-ai să prea întâlnești vreun suflet rătăcitor, luând-o la pas prin oraș. De aceea, de multe ori te întrebi unde sunt oamenii. Orașul ăsta n-are copii? Ce fac ei când nu sunt în autobuzul galben care îi duce la școală și din care li se văd doar capetele? Dar liceenii? Nu se întâlnesc și ei cu prietenii în timpul liber? Ba da, dar merg doar cu mașina, așa că n-ai când să îi observi.

Cape Cod

Main Street Falmouth

De aceea, am rămas total surprinsă când am văzut plaja Falmouth Heights plină. PLINĂ. Am avut senzația că oamenii ăia au trăit până atunci într-o dimensiune paralelă și de 4th of July s-au unit ambele universe pentru sărbătorirea independenței Americii. Știu, am o imaginație cam bogată. Totuși, de nicăieri au apărut bătrânei cu propriile scaune pliante și cu placa dentară la pachet, copii zgomotoși care cereau gogoși de la Dunkin Donuts și fete de liceu care povesteau despre băiatul drăguț de la laboratorul de biologie.

4 iulie

Ca să lămurim o chestiune, aproape TOTUL în America este ca în filme. Fete blonde îmbăcate cu pantaloni de blugi scurți și hanorace largi cu însemnele unei universități din Ivy League? Bifat! Patrula de poliție care supraveghează întregul eveniment în timp ce savurează cina de la Burger King? Bifat! Tonete cu mâncare și băutură aduse special pentru focul de articifii, care oferă sample-uri gratuite? Din nou bifat! Sincer, chiar dacă ai conștientizat deja că ești în State, tot ai impresia că ai aterizat pe platourile de filmare ale unui serial TV american.

Falmouth Heights

Sărbătoarea de 4th of July este una extrem de importantă pentru americani. Chiar dacă vezi pe tot parcursul anului case accesorizate cu steagul Statelor Unite ale Americii, de Ziua Independenței acesta va fi pretutindeni. Amuzant este că peste 85% dintre aceste steaguri sunt fabricate în China. Practic, în jurul datei de 4 iulie, totul este colorat în note de roșu, albastru și alb, cu multe steluțe. Personal, îi admir pentru pasiunea pe care o pun în fiecare sărbătoare. Până la urmă, depinde de noi înșine să ne facem viața mai frumoasă. Chiar dacă sărbătorile astea sunt o expresie clară a societății consumeriste.

Casa americana

Ce fac americanii de Ziua Independenței?  Ies în stradă, organizează parade, merg la picnicuri, se reunesc familiile, perpelesc sausages (cârnați) și burgeri pe grătar, beau bere Budwiser și se bucură de focul de artificii.

Anul trecut, focul de artificii a fost amânat cu două zile. De ce? Pentru că micuțul uragan Arthur s-a gândit să treacă prin zonă, dar s-a cam răzgândit pe drum și a ocolit zona Cape Cod. Evident, a trimis salutări prin niște ploi zdravene, care i-au împiedicat până și pe cei mai patrioți dintre americani să se manifeste în vreun mod festiv.

Chiar și cu amânarea la mijloc, focul de artificii a atras o mulțime de oameni dornici să celebreze independența Americii. Și asta pentru că spectacolul cu luminițe colorate din Falmouth a fost inclus în top 10 cele mai frumoase focuri de artificii din SUA cu ocazia zilei de 4 Iulie. Cu siguranță și acesta este un motiv care a dus la umplerea ca prin minune a plajei.

Cu oameni de toate vârstele așteptând pe păturică, fie pe iarbă, fie pe plajă și cu imnul Americii pe fundal, a început magia. Aici e momentul în care chiar nu știu cum să explic imaginile ce mi s-au derulat în fața ochilor. Pentru că e greu să povestești despre ceva magic. Practic, a fost focul ăla de artificii pe care doar visam să îl văd vreodată. Nici imaginile nu au surprins realitatea în forma ei pură. Dar cert este că, în decurs de o oră, am rostit de mai multe ori cuvântul „wow” decât în cei 24 de ani de existență. Poate totuși exagerez puțin, dar ai prins ideea.

Falmouth

Ziua Independentei Americii

4th of July

Dunkin Donuts

Falmouth Heights

IMG_4822

4 iulie

Foc de artificii

Ziua Americii

4th of July

4th of July

Ziua Independentei Americii

Ce sărbătoresc americanii de 4th of July? Momentul în care, în anul 1776 , Statele Unite ale Americii și-au obținut independența față de Regatul Marii Britanii. Declaraţia de independenţă este documentul prin care cele 13 colonii ale Marii Britanii din America de Nord s-au declarat independente de Regatul Unit al Marii Britanii.

Thomas Jefferson este autorul primei schiţe a Declaraţiei de independenţă, completată cu ajutorul lui Benjamin Franklin, John Adams şi apoi de întregul Congres Continental. De aceea, Declaraţia de independenţă este unul dintre cele mai preţuite simboluri ale libertăţii pentru naţiunea americană.

Molipsită de entuziasmul americanilor, m-am accesorizat din cap până-n picioare pentru sărbătoare și am rostit împreună cu ei “God bless America”! 🙂 

4th of July

P.S. A devenit deja o tradiție să ii mulțumesc Costinei pentru imaginile de mai sus. Nu uita să îi vizitezi pagina pentru mai multe poze frumoase. Dă click pe Imagine.Create.Show.

Absolventă de PR şi Turism, cu o dorinţă imensă de a explora fiecare colţ al lumii. Iniţierea unei conversaţii despre călătorii cu mine poate fi un angajament pe termen lung, căci ador să povestesc despre locuri, oameni şi culturi diverse. Şi nu mă prea pot opri!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.