Departe de zgârie-norii de sticlă și betonul orașelor tipic americane, în SUA vei găsi peisaje fabuloase în care natura și-a pus la bătaie toată imaginația. Acestea se găsesc acum în parcuri naționale, unde tot ce ai de făcut este să rămâi cu gura căscată, să uiți acasă toate grijile, să îți încarci bateriile și să te bucuri de viață.

Noi vorbim astăzi despre 5 dintre ele:

Parcul Național Yosemite

Povestea despre Yosemite începe cu descrierea unor vârfuri semețe, care se înalță către cerul albastru, în timp ce pe fundal se aude susurul unei cascade. Nu, de data asta nu trebuie să adormi ca în copilărie, pentru că ce-ți povestesc este chiar adevărat!

Yosemite munti

Cascada curcubeu

Peisajele din Yosemite sunt mindblowing. Versanții verticali din granit te vor face să te simți mic de tot, chiar și fără să te gândești la ultima eră glaciară, când ghețarii au modelat valea așa cum o admirăm astăzi. Aici afli ce înseamnă cu adevărat un parc național. Aici afli cum să te bucuri pe deplin de natură. Și tot aici ai toate mijloacele puse la dispoziție, căci americanii știu foarte bine cum să-și ocrotească patrimoniul natural și să ofere în același timp turiștilor experiențe unice în mijlocul unor peisaje fantastice.

Exemplu: cea mai frumoasă toaletă publică (de poveste chiar!) pe care am văzut-o vreodată. Beat this!

Toaleta de poveste

Nu știi ce să faci în Yosemite? Nu-i problemă, te ajut eu cu o listă. Notează: drumeții pe trasee cu diverse tipuri de dificultate (chiar și pentru persoane cu dizabilități), pescuit, birdwatching, echitație, alpinism, înot la piscină și în lacuri naturale, rafting,plimbări cu caiacul, picnic în natura, fotografie și chiar schi și snoboarding pe timp de iarnă. Plus niște eventuale întâlniri cu urși grizzly (nu degeaba e unul chiar pe steagul Californiei!). Ah, da. Și poate niște momente cu tine însuți/însăți pentru recreere, inspirație și energie pozitivă.

Nu rata: El Capitan, Glacier Point și Tunnel View (locul cu cea mai frumoasă priveliște a Văii Yosemite).

El Capitan Yosemite

Încă nu te simți suficient de mic? Du-te și îmbrățișează un arbore sequoia, specia copacilor-gigant, care se găsesc în California. Mariposa Grove este pădurea cu cele mai multe exemplare din cadrul parcului național Yosemite, dar zona este închisă până în 2017 pentru restaurare. Dacă se întâmplă să ajungi mai repede în Yosemite, mergi la Tuolumne Grove, ca mine. Vei avea ce să îmbrățișezi și acolo! 🙂

Arbore de sequoia

Accesul în Parcul Național Yosemite se oferă pe 7 zile și costă: $30 pentru o mașină, $20 pentru o motocicletă și $15 pentru o bicicletă (pentru cei foarte aventuroși).

5 lucruri despre Yosemite

 • Mai bine de 3 milioane de turiști aleg să viziteze anual Parcul Național Yosemite, care a fost inclus în patrimoniul UNESCO încă din 1984.
 • Paradoxal, inițial parcul nu cuprindea Yosemite Valley, zona cu peisajele cele mai cunoscute, devenite acum simboluri ale întregii țări;
 • Yosemite are trasee pentru drumeții de peste 1300 km. Asta înseamnă că, într-un ritm de 5 km pe oră, ar dura 12 zile să le parcurgi pe toate.
 • El Capitan este cel mai mare monolit de granit din lume.
 • Cu aproape 1200 km pătrați, Parcul Național Yosemite are aproape aceeași suprafață ca statul Rhode Island (unul dintre cele mai mici state din SUA).

5 sfaturi din #valiză

 • Cu riscul de a fi cam grammar Nazi (Bine, bine, recunosc. Chiar sunt!), o să te previn că se pronunță Yo-se-mi-ti. Nu Yo-se-mait, așa cum îmi spunea și mie instinctul acum ceva timp. Nu că aș avea o plăcere ascunsă și malițioasă în a corecta oamenii (Ooook, poate și aici e un mic adevăr. Mic de tot. Minuscul), dar s-ar putea să nu te înțeleagă americanii când vorbești despre parc. Acum, serios!
 • Hei, îți mulțumesc că încă mă mai placi și scotocești mai departe prin #valiză chiar și după ce am făcut pe deșteapta. 🙂
 • Pune mâna pe o hartă și fă-ți un plan. Yosemite are un sistem de transport cu shuttle-uri gratuite și autobuze extrem de bine pus la punct, așa că vei putea ajunge cu ușurință oriunde îți dorești. Există chiar și tururi organizate de rangeri. Dar, te previn că va fi greu să te hotărăști ce vrei să vezi cu prioritate! 🙂
 • Știu că ai văzut filme în care tatăl își duce fiul într-o escapadă de weekend cu cortul în Yosemite. În realitate, nu-i chiar așa de simplă treaba cu campingul, căci e pe bază de rezervare. Ca să înțelegi cât de serioasă e situația, e de ajuns să spun că, spre exemplu, pentru perioada mai-septembrie, aproape toate locurile sunt rezervate din primele minute de când devin disponibile. Dar ai un atuu: nouă ne merge netul mult mai repede decât americanilor. HA ! Mai multe detalii despre camping aici. Oricum, și alte tipuri de cazare necesită rezervare cu luni în avans, așa că ai putea lua în calcul să te cazezi în afara parcului, în Mariposa, Wawona, El Portal, Yosemite West sau Fish Camp.
 • Încearcă pe cât posibil să îți planifici vizita în afara vârfului de sezon ( fie în mai, fie în septembrie). Pe timpul verii, poate fi foarte aglomerat și asta răpește din farmecul peisajelor uimitoare pe care ai șansa să le vezi în parc. În plus, primăvara, cascadele sunt mai spectaculoase! 🙂
 • Pentru zilele de vară, ia cu tine cremă de protecție solară, hidratează-te bine și îmbracă-te cu haine groase pe care le poți da jos ulterior. Temperatura oscilează în funcție de altitudine și de poziția soarelui!

parcuri nationale

Cafea si sendvis

veverita in parc

Afis animale

Peisaj natura

Harta Yosemite

Pe carare prin padure

Cascada Yosemite

La cascada

sequoia gigantea

copaci inalti

Seqoia

Valea Yosemite

Turisti la munte

Cu mainile in aer

Marele Canion

Mi se pare că te jignesc dacă încep să povestesc cum Marele Canion este….un canion adânc săpat de apele fluviului Colorado. Cu siguranță știi asta deja, doar e cel mai faimos dintre cele 5 parcuri naționale pe care le scoatem din #valiză. Și sunt convinsă că este unul dintre locurile în care îți dorești foarte mult să ajungi. Așa că nu îmi rămâne decât să îți confirm: merită din plin!

Marele Canion

Accesul în Parcul Național Marele Canion se oferă pe o perioadă de 7 zile și biletul include atât South Rim (deschis tot timpul anului și mult mai vizitat de turiști), cât și North Rim (închis pe perioada iernii). Permisul de intrare pentru o mașină costă 30$, iar pentru o persoană $15. Caută aici mai multe variante de tarife, cât și perioadele în care intrarea în parc este liberă.

5 lucruri despre Marele Canion

 • A durat 3-6 milioane de ani ca Marele Canion să se formeze, prin acțiunea râului Colorado. Eroziunea continuă să îi altereze conturul.
 • Pe teritoriul său trăiesc 5 triburi de indieni Hopi, Havasupai, Paiute, Hualapai și Navajo (cel mai numeros).
 • Ecosistemul său include aproximativ 70 specii de mamifere, 250 de specii de păsări, 25 de tipuri de reptile și 5 specii de amfibieni.
 • În ultimii 150 de ani, au murit peste 600 de persoane în Marele Canion.
 • În Arizona poți face până la 25 de ani de închisoare dacă tai un cactus.

5 sfaturi din #valiză

 • Fă pe cât posibil rezervări din timp, astfel încât să nu plătești sume astronomice pe cazare sau să te trezești că nu mai există disponibilitate la hotelurile din interiorul parcului. Altfel, alternativele vor fi destul de îndepărtate: în Williams sau Flagstaff, la peste 120 km de intrarea în parcul național.
 • Dacă vrei doar o plimbare prin parc pentru a admira priveliștile și a lua la rând punctele de belvedere, o zi este suficientă. Dacă vrei, în schimb, să mergi într-o drumeție, să faci alte activități (rafting, plimbare cu balonul etc.) sau să vezi și locurile frumoase din zonă, îți recomand în jur de trei zile. Totul ține de timp, priorități și de buget!
 • Du-te la centrul de informații turistice și fă rost de o hartă a parcului. Apoi, alege un traseu de hiking potrivit condiției tale fizice. Nu te supraevalua și fă pauze dese, ca să nu te extenuezi. Hidratează-te bine și încearcă să ai cât mai puține greutăți de cărat.
 • Nu hrăni veverițele din parc, pentru că este interzis (te pot contamina). De asemenea, ai grijă să nu agresezi în vreun fel viețuitoarele, americanii au legi extrem de stricte și poți plăti o amendă mare sau chiar să te trezești cu niște accesorii metalice în jurul încheieturilor.
 • Mergi în Marele Canion pe cât posibil la sfârșitul verii (septembrie-octombrie), când temperaturile sunt suportabile, este mai puțin aglomerat și încă nu poate fi vorba de vreme rea.

Marele Canion este unic și irepetabil, de aceea se bucură de tratament preferențial: are un articol dedicat, scos deja din #valiză aici.

Marele Canion priveliste

Pe marginea prapastiei Marele Canion

Caprioare in libertate

Cafea Marele Canion

Hotel Marele Canion

Cazare Marele Canion

Pe o stanca

Antelope Canyon

Canionul Antelope se încadrează la categoria „locuri incredibile din lume„. De îndată ce pui piciorul în canion, te simți de parcă ai fi fost înghițit de coperta revistei National Geographic. Minunea aceasta a naturii a fost formată de-a lungul timpului prin acțiunea inundațiilor și a altor procese subaeriene asupra gresiei de Navajo.

Antelope canyon

5 lucruri despre Antelope Canyon

 • Antelope Canyon se află la 180 km (cam două ore) de Marele Canion, dar serios că merită tot efortul. Ca punct de reper, acesta este localizat lângă orașul Page, Arizona.
 • Canionul se află pe teritoriul autonom al indienilor Navajo, cel mai mare trib de ameridieni recunoscut din SUA, răspândit în mare parte în Arizona, New Mexico, Utah și Colorado. Aceștia au avut conflicte îndelungate cu guvernul american și, în final, au fost despăgubiți cu jumătate de miliard de dolari (cea mai mare sumă despăgubită vreodată de către americani).
 • Pentru indienii Navajo, intrarea în canion era în trecut o experiență spirituală. Era ca și cum ar fi intrat într-o catedrală, unde se simțeau în armonie și comunicau cu o forță divină.
 • Canionul este format din două părți: Upper Canyon, care are o deschidere mai mare și se află la nivelul solului, și Lower Canyon, care este mai lung, mai îngust și presupune coborârea unor scări de metal.
 • Numele canionului provine de la antilocapra americana/ pronghorn, o specie endemică din America de Nord, care pe vremuri trăia nestingherită prin canion.

5 sfaturi din #valiză

 • Sună înainte să pleci la drum, pentru că viiturile (flash-floods) sunt destul de frecvente în zonă și ar fi păcat să bați drumul de pomană, iar canionul să fie închis din cauza condițiilor meteo nefavorabile.
 • Tururile sunt organizate doar de indienii Navajo, în patrimoniul cărora se află parcul. Poate ți se va părea absurd să trebuiască să plătești turul ($28), dar este o măsură de siguranță faptul că turiștii sunt însoțiți de un ghid când coboară în canion. De ce? Pentru că, pe vremea când vizitatorii erau lăsați de capul lor, aceștia nu respectau îndeajuns rezervația naturală și, în plus, au existat și incidente mortale (din cauza inundațiilor care i-au surprins pe oameni în Lower Canyon).
 • Nu știu dacă are sens să vizitezi ambele canioane ( Upper și Lower), pentru că sunt destul de similare. Eu l-am ales pe cel jos, care mi s-a părut mai spectaculos (și este și mai ieftin). N-am făcut rezervare online, ci mi-am cumpărat biletul de la fața locului, prin Ken’s Tours, dar sunt și alte variante.
 • Dacă vizitezi canionul special pentru fotografii, va trebui să plătești ceva mai mult (cam $50), căci există un tur mai lung destinat fotografilor profesioniști. În această situație, e clar că e nevoie să cari tripodul după tine.
 • Tururile sunt de regulă conduse de studenți din tribul Navajo, în ale căror atribuții intră și curățarea canionului după inundații (wait, what??). Profită de ocazie și află cât mai multe despre cultura și modul lor de organizare autonom. Pe noi ne-a îndrumat prin canion o tânără care a plecat la studii la Stanford, dar nu a mai avut bani să continue facultatea, așa că s-a transferat la Dixie University, mai aproape de casă. Acum strânge bani din tururi pentru a se putea duce înapoi la Stanford.

DSC_0140

DSC_0189

DSC_0210

DSC_0201

DSC_0255

DSC_0238

canion ingust

indieni Navajo

DSC_0276

parcuri naționale

Death Valley/ Valea Morții

În Death Valley, te vei simți un fel de Neil Armstrong. Bine, dacă primul om care ajunge pe Lună nu mai ai cum să devii, poți fi, în schimb, un călător uimit de peisajul selenar de aici. Ce înseamnă mai exact „aici”? Înseamnă cel mai mare parc național din SUA cu cel mai jos punct din America de Nord (Badwater Basin-86m), situat în plin deșert. Deșertul Mojave, una dintre cele mai aride zone din SUA, aflat la est de munții Sierra Nevada.

Peisaj lunar

Deși viața pare imposibilă în astfel de condiții de ariditate, nu de aici îi vine numele, ci de la căutătorii de aur care traversau cu greu valea în goana lor după metalul prețios.

5 lucruri despre Death Valley

 • În anii 1929, 1953 și 1889, nu s-au înregistrat deloc precipitații măsurabile. Nada. Nothing. Niente. De altfel, se spune că în Death Valley a fost înregistrată cea mai ridicată temperatură de pe Pământ: 57 grade Celsius în iulie 1913. Însă acest superlativ este destul de controversat, căci mai candidează la el și alte locuri precum El Azizia (Libia).
 • Se pare că multe scene din trilogia Star Wars au fost filmate aici. Nu e deloc o surpriză, nu ?
 • În Dealth Valley sunt o mulțime de orășele-fantomă, care cândva aveau mii de locuitori. Acestea au fost ridicate în perioada goanei după aur (goldrush), dar civilizația a dispărut din zonă, odată cu aurul. Tot Death Valley are cam 6-10 000 de mine abandonate.
 • Cu aproape 14 milioane de hectare, Death Valley este cel mai mare parc national din SUA.
 • Parcul are unul dintre cele mai întunecate ceruri din State, numai bun pentru stargazing. Dacă tot suntem la capitolul ăsta, e de menționat că aici există nouă campinguri special amenajate pentru cei care vor să petreacă o noapte sub cerul liber, în cel mai uscat și mai fierbinte loc din SUA.

5 sfaturi din #valiză

 • Uită de fixativ, coafura nu va rezista oricum. Pentru că vântul bate atât de tare, încât chiar am simțit la un moment că aproape m-a luat pe sus (la propriu!). Dar nu la modul uncool și enervant, ci mai degrabă în genul DiCaprio I’m the king of the world. Poate nu se întâmplă asta tot timpul, dar Valea Morții înseamnă uneori mult vânt.
 • Fă o oprire în zona duneor de nisip pentru poze. Vor fi o amintire frumoasă! 🙂
 • Din punctul meu de vedere, o zi este suficientă pentru Death Valley. Noi am trecut prin parc pe traseul nostru dinspre Las Vegas către Yosemite. Ne-am bucurat de peisajul lunar, am experimentat vântul și căldura, ne-a uimit ariditatea, am făcut poze în deșert. Și ne-a ajuns o zi. Prin urmare, nu cred că ai nevoie de cazare aici.
 • Dacă nu ai o mașină închiriată și nu ești într-un roadtrip mai lung pe Coasta de Vest, cel mai probabil înseamnă că te afli într-un cazinou din Las Vegas. Prin urmare, ori închiriezi de acolo o mașină, ori cumperi o excursie către Valea Morții din Sin City. Cea de-a doua variantă mi se pare totuși foarte scumpă.
 • În Death Valley vei avea în fața ta imaginea tipic americană, cu o mașină care traversează pustietăți pe un drum cu o bandă pe sens. De fapt, tu vei fi în mașină!

Drum America

Traseu spectaculos

Valea Mortii

DSC_0101

parcuri naționale

goana dupa aur

Palmieri in desert

desertul Mojave

tineri

12874095_1171369882897902_1484102190_o

DSC_0086

Parcul Național Everglades

Everglades este cea mai mare rezervație naturală subtropicală din SUA și este al treilea parc național ca mărime din SUA, după Death Valley și Yellowstone. Mulți dintre noi au auzit de această zonă din filmele americane și trăiesc cu impresia că se rezumă la o mlaștină plină cu aligatori, unde mai sunt înghițiți din când în când oameni de nisipurile mișcătoare. Ei bine, vorbim, de fapt, despre o prerie inundată și un ecosistem cu adevărat spectaculos, fiind declarat chiar Rezervație a Biosferei. Ok, și eu sunt de acord că vedeta spectacolului este aligatorul, dar de ce să nu aruncăm mai bine o privire panoramică asupra acestui colț de natură?

parcul national Everglades

5 lucruri despre Everglades

 • Este cel mai mare ecosistem de mangrove din emisfera vestică și include peste 20 de specii amenințate cu dispariția, printre care și puma de Florida;
 • Este singurul loc din lume unde aligatorii și crocodilii coexistă în habitatul lor natural;
 • Biodiversitatea din Everglades se traduce prin peste 400 de specii de păsări, 25 de specii de mamnifere și aproximativ 60 de specii de reptile. Despre amfibieni și insecte nici nu mai vorbim!
 • Unul din trei locuitori ai Floridei ( 7 mil. suflete) se bazează pe apa furnizată de Everglades, care, deși e descrisă de cele mai multe ori drept o mlaștină, este, de fapt, un râu care se mișcă foarte lent spre ocean;
 • Aligatorii își marchează teritoriul, așa că luptă adesea pentru protejarea spațiului care le aparține. Prin urmare, sunt destul de mulți aligatori cu cicatrici sau cărora le lipsește coada, un picior sau un ochi din urma unei lupte pentru păstrarea teritoriului.

5 sfaturi din #valiză

 • Este foarte important să nu uiți că în Everglades (precum în întreaga Florida) există două anotimpuri: cel uscat (între noiembrie și martie) și cel ploios (între aprilie și noiembrie). Desigur, sezonul uscat este și cel mai aglomerat, mai ales că și fauna este mai diversă în această perioadă. Eu am fost în octombrie, în plin sezon ploios, dar nu-ți imagina că atunci dai peste furtuni care nu se mai opresc zile în șir. De fapt, noi am avut parte de mult soare aproape pe întreaga perioadă în care am vizitat Florida, doar că atmosfera este puțin mai apăsătoare, iar norii pe alocuri mai amenințători. Dar, ca să fii safe, alege sezonul uscat.
 • Încearcă să eviți zonele foarte turistice, unde există show-uri cu animale în captivitate. Noi n-am avut foarte mult timp la dispoziție să descoperim parcul național și am ales o plimbare cu airboat-ul (hidroglisor), urmată de un astfel de spectacol, care nu mi-a fost deloc pe plac. Aligatorii sunt tratați cu cruzime și nu mi se pare deloc amuzant ce se întâmplă acolo. Știu că din banii încasați sunt protejate sute de alte exemplare ale speciei, dar de ce trebuie să fie acesta prețul? În schimb, nu m-am putut abține și am ținut în brațe un baby aligator. Pe el măcar nu-l târăște nimeni  cu violență prin nisip!
 • Orice ai face, tot trebuie să te plimbi cu un airboat. E un must pentru Everglades, chiar dacă plimbarea standard durează doar o jumătate te oră. Dar te previn că barca prinde o viteză foarte mare, iar zgomotul pe care îl produce este de-a dreptul asurzitor, chiar dacă primești căști de protecție la începutul turului. Dacă vrei să te protejezi mai bine împotriva curentului, ia-ți ceva cu care să îți acoperi capul. S-ar putea să îți fie de folos! 🙂
 • În timpul turului, fii cu ochii în patru! O clipă de neatenție te poate costa scump. Adică, s-ar putea să ratezi aligatorul și va trebui să suporți aerul de superioritate al celorlalți, care își vor da coate, mândri că l-au văzut. Da, este ceva ce mi s-ar fi putut întâmpla cu ușurință mie, dar de data asta n-am ratat nimic! I-am făcut chiar și poză :). L-am întrebat pe ranger dacă există șansa ca aligatorii să se urce în barcă, peste noi. Iar el ne-a răspuns foarte nonșalant: „Logic, voi de ce credeți că eu stau aici sus?”. Glumesc, știu că aligatorii nu atacă oamenii fără să fie provocați. Și sigur glumea și el. Sau….?
 • Dacă plimbarea cu airboat-ul ți-a trezit apetitul și ai mai mult timp la dispoziție, petrece o noapte în camping, unde în unele locuri se ajunge doar cu barca. Sau plimbă-te cu canoe închiriat din Flamingo ori Gulf Coast. Oportunitățile sunt nenumărate!

Bonus: încearcă să mănânci carne de aligator. Ești în State, deci va fi fastfoodizată. Dar, chiar și așa…pentru palmares! 🙂

cu barca mlastina

airboat

vant barca

fauna parc national

aligator

parcuri naționale

DSC_1033.JPG_effected

carne de aligator

IMG_6986

pui de aligator

Desigur, există multe alte parcuri naționale minunate în SUA, însă acestea sunt cele în care eu am ajuns până acum. Și cum întotdeauna scoatem din #valiză doar experiențe reale, ne limităm doar la cele cinci momentan. Spre exemplu, îmi doresc tare mult să ajung să văd gheizerul Old Faithful din Yellowstone, care este, de altfel, și primul parc național din lume, deschis în 1872. Și alături de el, mai sunt multe alte locuri din State în care natura și-a făcut de cap. Dar nu-i problemă, ele rămân pe listă, la categoria „someday„. 🙂

Ai vizitat vreunul din parcurile naționale din SUA? Care te-a uimit cel mai mult? În care ți-ai dori cel mai tare să ajungi?

Absolventă de PR şi Turism, cu o dorinţă imensă de a explora fiecare colţ al lumii. Iniţierea unei conversaţii despre călătorii cu mine poate fi un angajament pe termen lung, căci ador să povestesc despre locuri, oameni şi culturi diverse. Şi nu mă prea pot opri!

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.