Astăzi îl ignorăm pe Trump și plecăm într-o călătorie virtuală în SUA. Vreau să îți arăt 17 locuri în care trebuie să ajungi și tu, astfel încât să îți faci un itinerariu cât mai complex atunci când te hotărăști să ajungi pe coordonatele americane ale Statelor Unite.

Nu am alcătuit un top, nici nu cred că aș putea să fac asta. În schimb, am ales să îți prezint locurile în care am ajuns în State, chiar în ordinea în care le-am descoperit eu. Prima dată, când am plecat cu programul Work &Travel, și a doua oară, în anul următor, când am fugit în SUA în vacanță. Sooooo, here we go:

Boston

Boston este cel mai european oraș american, acolo unde influențele de peste ocean își fac simțită prezența printre zgârie-nori. Orașul a jucat un rol cheie în cadrul Revoluției Americane, aici având loc numeroase evenimente importante, precum Masacrul din Boston sau Boston Tea Party;

Lângă Boston, în Cambridge, se află și prestigioasa universitate Harvard, cu al său campus verde. Turul universității este un prilej minunat de a vedea cum se întâmplă lucrurile la cel mai înalt nivel academic. Poate fi o experiență frumoasă, dar tristă, în același timp, comparând cu situația din țara noastră.

Boston a fost primul oraș american pe care l-am vizitat și tot acolo am zărit în depărtare, plecând de la aeroportul de la ocean, întâii zgârie-nori. Dacă nu ai ajuns până acum în capitala statului Massachusetts, ar trebui să faci ceva în privința asta!

feribot Boston SUA

contraste Boston

Gară Boston Statele Unite

arhitectură europeană Boston

Harvard SUA

Chicago

Chicago este orașul clasic american, situat pe malul lacului Michigan. Centrul cu zgârie-nori este cu adevărat impresionant, mai ales că acolo poți urca în cea mai înaltă clădire din țară, Willis Tower. În plus, dacă îți învingi teama de înălțime, de sus vei admira orașul până de parte, pășind pe fundul din sticlă al construcției.

Foarte intersant este contrastul dintre downtown și restul orașului, care se întinde pe o suprafață imensă, cu niște zone ce parcă au rămas în anii 80. Tot în acea perioadă pare că ai ajuns și când privești trenul suspendat cu un aer vintage, care trece printre zgârie-nori și își continuă traseul complicat, ajungând deasupra caselor tipic americane de la periferie.

Mi-a plăcut Chicago foarte mult și m-aș întoarce oricând cu drag acolo. Metropola din Midwest este un loc în care simți cu adevărat spiritual american și unde găsești o pizza delicioasă!

Willis Tower Chicago

centru Chicago

tren suspendat Chicago

zgârie-nori Chicago

Chicago de sus

Miami

Welcome to Miami! Bienvenido a Miami, unde sper că ajungi odihnit. Nu de alta, dar vei fi întâmpinat de un cocktail gigantic la terasele de pe Ocean Drive și va trebui să stai la coadă pentru a intra în cele mai exclusiviste cluburi din oraș. Dacă nu ești chiar pe party mood, oricum îți vor umple programul plajele, valurile, palmierii și clădirile în stil Art Deco.

Nu uita să ajungi și în downtown, acolo unde te poți plimba gratuit printre zgârie-nori cu Metromover. Apoi, mută-te în Miami Beach, mergi la shopping pe Lincoln Road și bucură-te de atmosfera de vacanță. Poate te hotărăști să îți faci și un tatuaj la Miami Ink

Nu pleca din oraș fără să dai o tură prin Coral Gables, acolo unde vei admira casele milionarilor, și nici fără să îți cumperi un trabuc cubanez din Little Havana. Dar nu uita să îți pui la punct spaniola, că de engleză n-a prea auzit nimeni în Florida! 🙂

Mie mi-a plăcut enorm în Miami și de-abia aștept să mă întorc, atunci când mă voi plimba mai mult prin Florida. The Sunshine State merită o întreagă vacanță! 

plajă Miami

Miami casă salvamar

pe plajă Miami

Art Deco Miami

zgârie-nori Miami

răsărit Miami

Parcul național Everglades

Parcul Național Everglades nu este doar o mlaștină cu aligatori. Dacă ajungi în Florida, vei vedea din avion un ecosistem absolut spectaculos, care a fost declarat Rezervație a Biosferei.

Ce ar mai fi de adăugat? Ei bine, este singurul loc din lume unde aligatorii și crocodilii se agreează și coabitează. De fapt, într-o plimbare cu airboat-ul vei putea vedea câteva exemplare, înainte ca barca să prindă o viteză halucinantă! 😊

parcul național Everglades

cu Barca Everglades

Everglades SUA

Casa din stuf

pui de aligator

Key West

Cât de tare ar fi să ajungi în cel mai sudic punct continental al Statelor Unite? Ei bine, odată ce traversezi celebrul pod de 7 mile lungime (7 miles Bridge), construit în Marea Caraibilor, constați că ai ajuns într-un orășel colorat, în care distracția pare prioritatea absolută. Ești în Key West, acolo unde fiecare casă are obligatoriu piscină și unde te vei trezi invidiindu-i pe americanii pensionari bogați, care își fac ieșirea din viață în stil tropical.

Plaja din Key West este micuță, dar atmosfera caraibiană și orașul în sine merită din plin măcar o excursie de-o zi din Miami. Crede-mă, și Hemingway ar fi de acord cu mine, el însuși petrecând mai bine de 10 ani în orășelul american din Caraibe!

plajă key west

Key West Marea Caraibilor

Key West cel mai sudic punct continental SUA

Case colorate Florida

casă SUA

New York

New York înseamnă un amalgam de sentimente. De îndată ce ajungi în nebunia din Times Square, vezi primele taxi-uri galbene, zărești în depărtare Empire State Building, te plimbi pe Fifth Avenue, iei vaporul către Statuia Libertății, simți agitația de pe Wall Street, faci jogging în Central Park, mănânci un bagel de pe stradă sau traversezi podul Brooklyn, realizezi că ți-ai îndeplinit un vis.

Așa cum am mai tot spus-o, Big Apple este o lume în miniatură. Un loc în care, într-adevăr, orice pare posibil, dacă ești suficient de determinat. Un oraș în care ambițiile se ridică la fel de sus ca zgârie-norii și unde nu contează din ce țară provii, ce culoare a pielii ai sau cărei religii aparții. New York City este un paradox: îți oferă anonimitate, dar, în același timp, te ajută să îți găsești locul imediat.

Manhattan skyline

taxi galben New York

Priveliște Empire State Building

New York de sus

Brooklyn Bridge noaptea

Love New York

Los Angeles

L.A. îți aduce aminte din prima secundă de vreun film sau serial pe care l-ai văzut cândva. Doar nu există degeaba acolo un deal cu litere care formează cuvântul Hollywood! Pe lângă lumea fascinantă a cinematografiei, pe care o poți descoperi vizitând Universal Studios și urmărind stelele din asfalt pe Walk of Fame, orașul mai înseamnă o mulțime de plaje superbe la ocean. Santa Monica, Venice Beach, Malibu, Laguna Beach…și lista poate continua!

Pe de altă parte, Los Angeles este cea mai întinsă metropolă americană, nefiind dezvoltată la fel de mult pe verticală din cauza riscului seismic ridicat, iar contrastele dintre orașele-cartiere care fac parte din zona metropolitană sunt imense. Dacă în Beverly Hills totul strălucește și palmierii parcă nu se mai termină, în alte zone ale orașului vei vedea ghettouri, o mulțime de asociații de alcoolici anonimi și geamuri antiglonț la fast-food.

Dar tocmai aceste contraste îi dau farmec și îi conturează caracterul. L.A. este o compliație a tuturor filmelor americane pe care le-ai văzut!

Universal Studios LA

Plajă Malibu

plajă California

palmieri California

Los Angeles stele

San Diego

San Diego este unul dintre cele mai însorite orașe din SUA, fiind situat foarte aproape de granița cu Mexic. Vremea e fabuloasă tot timpul anului, iar numeroasele plaje de la Oceanul Pacific te fac să îți dorești să te muți acolo. Dar, deși putem doar visa la o casă în San Diego, o vizită a orașului rămâne realizabilă.

Metropola californiană cu oameni prietenoși și cu tacos&burritos în toate meniurile este unul dintre cele mai frumoase locuri în care poți ajunge în SUA, în special pentru că încă n-a devenit atât de vizitată ca alte orașe americane. Prin urmare, îți doresc să ajungi cât mai curând sub un palmier în San Diego! 🙂

van San Diego

palmieri San Diego

plajă La Jolla

mariachi San Diego

San Diego noaptea

Route 66

Din Los Angeles spre Marele Canion, vei avea șansa să mergi pe vechea și faimoasa Route 66, drumul care unea cândva zona Midlands (Chicago) de California (Los Angeles). Acum, au mai rămas doar câteva bucăți din această rută istorică, dar care și-a păstrat farmecul, plimbându-te prin Arizona cea aridă și plină de cactuși.

Pe Route 66 vei da peste moteluri semi-părăsite, benzinării în paragină și oameni care poartă jachete cu franjuri. De fapt, te vei trezi pe drumul clasic american, întins cât vezi cu ochii, cu o singură bandă pe sens, îndreptându-te către formațiunile tipice arizoniene, care se profilează din ce în ce mai clar la orizont.

drum pustiu Arizona

Route 66 SUA

Motel Arizona

mașină Statele Unite

Arizona

Marele Canion

Dacă vrei să reduci pe cineva la tăcere, du-l la Marele Canion. Nu te va mai deranja cu niciun cuvânt! Pentru că nimeni nu mai are nimic de spus când ajunge față în față cu această minune a naturii. 

De fapt, știi ceva? Nici eu n-are rost să mai fac risipă de caractere, pentru că oricum n-am cum să descriu bucuria de a te afla acolo. Cel mai bine ar fi să te străduiești să umpli borcanul cu economii și să îți planifici un road trip prin State. Investițiile în amintiri sunt cele mai sigure!

Marele Canion copac

Marele Canion SUA

Punct de belvedere Marele Canion

relief Marele Canion

Marele Canion panoramă

Antelope Canyon

Din aceeași categorie a locurilor pentru care n-au mai rămas descrieri disponibile în #valiză este și Antelope Canyon. De altfel, probabil cea mai renumită copertă a revistei National Geographic a fost cu poza din canionul portocaliu. 

Antelope Canyon se află la 180 km (cam două ore) de Marele Canion, dar serios că merită tot efortul. Ca punct de reper, acesta este localizat lângă orașul Page, Arizona. Canionul este format din două părți: Upper Canyon, care are o deschidere mai mare și se află la nivelul solului, și Lower Canyon, care este mai lung, mai îngust și presupune coborârea unor scări de metal.

Da, Antelope Canyon este unul dintre locurile în care încă nu îmi vine să cred că am ajuns. Dar, până asimilez eu amintirile, tu fă-ți planul de călătorie!

antelope canyon

DSC_0210

DSC_0201

Las Vegas

$$$$$$, baby! În plus sau în minus, depinde doar de tine! 😊 Dar, dacă este să fiu sinceră, trebuie să te avertizez că sunt șanse mult mai mari să ți se subțieze portofelul, mai degrabă decât să te lovească vreun noroc fabulos.

Vegas este exact așa cum ți-l imaginezi: foarte luminat și…păcătos! Da,  în Sin City s-au adunat toate viciile și nimănui nu-i pare rău de nimic. Până a doua zi, când se trezesc goi, tatuați și căsătoriți!

Obiectivele turistice sunt hotelurile în sine, fiecare reprezentând câte un mic orășel. La The Venetian poți să te plimbi cu gondola, la Bellagio trebuie să privești spectacolul fântânilor, la Caesars Palace poți merge la concerte, la New York New York te poți plimba pe Brooklyn Bride, iar la Paris (hotelul) poți urca în Turnul Eiffel.

Să nu rătăcești pe undeva documentele de identitate. Poate ai nevoie de ele la capelă, acolo unde Elvis așteaptă să mai unească niște destine! 🙂

las vegas sua

hoteluri las vegas

Hotel The Venetian Las Vegas

cazino Las Vegas

Las Vegas noaptea de sus

Death Valley

Știi care e cea mai fierbinte destinație din lume? Nimeni nu știe, pentru că sunt mai multe locuri care revendică cea mai ridicată temperature înregistrată vreodată. Dar, în mod cert, Death Valley este unul dintre ele, având în vedere că în valea din Deșertul Mojave au existat ani în care nu s-a înregistrat nici urmă de precipitații, iar termometrele au atins și 57 de grade Celsius.

Peisajul lunar din Valea Morții cu siguranță este ceva ce vrei să vezi cândva. Mai ales dacă ești fan Star Wars, căci multe dintre scene s-au filmat acolo! În plus, Death Valley este cel mai mare parc national din SUA, unde vei găsi și cel mai jos punct din America de Nord (Badwater Basin-86 m). Pe listă, da?

relief Death Valley

Death Valley SUA

Deșertul Mojave

Deșertul Mojave SUA

Cel mai fierbinte loc din lume

Parcul național Yosemite

În Parcul Național Yosemite îți dai sema că, uneori, natura își cam face de cap. Doar așa ne putem explica relieful cu versanți verticali din granit, șlefuiți la milimetru și gata să îți sucească gâtul în toate direcțiile.

Ce poți face în Yosemite? Drumeții pe trasee cu diverse tipuri de dificultate (chiar și pentru persoane cu dizabilități), pescuit, birdwatching, echitație, alpinism, înot la piscină și în lacuri naturale, rafting,plimbări cu caiacul, picnic în natura, fotografie și chiar schi și snoboarding pe timp de iarnă. Plus niște eventuale întâlniri cu urși grizzly (nu degeaba e unul chiar pe steagul Californiei!).

Și, desi cel mai potrivit loc pentru a admira arborii gigantici sequoia este parcul national Sequoia & Kings Canyon, și în Yosemite vei găsi o zonă cu specia endemică din California, pe nume Tuolumne Grove.

Yosemite priveliște

parcul național Yosemite

arbore sequoia

hartă parc național

cascadă Yosemite

Sediul Google din Mountainview, California

Dacă tot te afli în California, ai putea da o fugă până la sediul Google din Mountainview. Cu siguranță îți va plăcea să vezi cu propriii ochi o cultură organizațională diferită de cea a corporațiilor clasice!

În campus, totul este vesel și colorat (desigur, în culorile logo-ului). Universul Google e plin de biciclete și zone de relaxare, astfel încât angajații companiei îmbină task-urile zilei cu relaxarea. De fapt, la Google nu există un program fix, ci doar deadline-uri. Dacă muncești zi și noapte la un proiect și îl termini înainte, poți să îți iei liber tot restul săptămânii.

Eu admir foarte mult abordarea gigantului online și consider că angajații sunt mult mai motivați, iar productivitatea este pe măsură. Să sperăm că pe viitor tot mai multe companii vor împrumuta un astfel de model organizational!

sediul Google California

biciclete Google

scaune colorate grădină

sediul central Google Mountainview

San Francisco

Golden Gate, Alcatraz, tramvaiul cu cablu, cea mai întortocheată stradă din lume, case victoriene și oameni zâmbitori. Ai ghicit, este vorba de San Francisco!

SanFran este unul dintre orașele mele americane preferate, în special datorită vibe-ului extrem de pozitiv. Deși golful este învăluit adeseori în ceață, oamenii nu uită să zâmbească. Și mai au și ciocolată Giradelli, poate de-aia! 

Cert este că trebuie să ajungi neapărat în San Francisco. Punct!

Golful San Francisco

Twin peaks San Francisco

închisoarea Alcatraz

tramvai San Francisco

Cape Cod

Cape Cod este o regiune foarte frumoasă de litoral, situată la Oceanul Atlantic, în apropiere de Boston. Făcând parte din statul Massachusetts, unul dintre cele mai bogate din SUA, este clar o destinație mai exclusivistă, acolo unde și Obama alege să se relaxeze pe insula Martha s Vineyard.

Eu mi-am petrecut o vară întreagă în Cape Cod, când am plecat în facultate cu programul Work and Travel. Chiar dacă este cunoscută mai mult de către americani, eu îți recomand să iei în considerație regiunea atunci când ajungi pe Coasta de Est, pentru că vei descoperi stațiuni cochete pe malul Atlanticului, plaje naturale și, de asemenea, stilul de viață al americanilor din afara metropolelor.

Deși a trecut ceva vreme de când pentru mine Cape Cod a însemnat acasă, încă n-am scos din #valiză un articol dedicat acestei regiuni. Dar fii pe fază, urmează! 😊

oraș mic SUA

Oceanul Atlantic SUA

Plajă Coasta de Est SUA

Regiunea Cape Cod

casă America

Desigur, lista este mult mai lungă. Însă am ales să îți prezint doar locurile în care am fost deja, pentru că întotdeauna scoatem din #valiză doar experiențe bifate, astfel încât să povestim despre ele în totală cunoștință de cauză. Eu îmi doresc tare mult să mai ajung și în Yellowstone, Hawaii, Big Sur, Florida, Washington DC, New Orleans și Bahamaaaas! Dar, până atunci, sper că ți-au plăcut cele 17 locuri cu care am conturat astăzi Visul American! 🙂

[line]

Dacă vrei să citești mai multe despre Statele Unite, găsești o mulțime de articole deja scoase din #valiză aici.

Absolventă de PR şi Turism, cu o dorinţă imensă de a explora fiecare colţ al lumii. Iniţierea unei conversaţii despre călătorii cu mine poate fi un angajament pe termen lung, căci ador să povestesc despre locuri, oameni şi culturi diverse. Şi nu mă prea pot opri!

7 COMENTARII

  • Asa este, Sebi.

   In principiu, americanii leaga multe dintre cuvinte si folosesc ambele variante. Se pare ca am cam adoptat si eu treaba asta. Voi modifica! 🙂

 1. Wow… superbe poze , experienta de vis ! Circuitul l-ai facut intr-o singura vacanta ? Care ar fi bugetul minim pt o vacanta de 10 zile in Miami ? Thx

  • Buna, Lavinia. Nu, am fost in State de doua ori :). Nu as sti sa iti spun cat sa fie bugetul minim, mai ales ca asta depinde de ceea ce isi doreste fiecare sa faca in Miami, dar cu siguranta este ceva mai scump decat alte locuri din SUA.

   Iti da mai multe detalii despre chestiuni concrete si imi poti scrie oricand, dar imi este putin dificil sa fac o estimare de buget. 🙂

 2. Salut. Vreau sa fac in tur al Floridei si poate chiar sa ajung si in Texas. Vreau sa stau 21 zile in Usa. Ce imi recomanzi sa vad in florida – must have

  • Buna, Adrian. Daca ma intrebi pe mine, e clar ca trebuie sa incluzi Miami, sa mergi in Key West (cel mai sudic punct continental din SUA) traversand 7 miles Bridge, sa vizitezi Parcul National Everglades, sa faci plaja in Clearwater si sa mergi in Orlando (daca te intereseaza Universal Studios si Disneyland). 🙂

 3. Buna Cristina!
  Felicitari pt ideea de a impartasi cu altii aceste experiente minunate.
  Am descoperit America acum 3 ani si de atunci merg in fiecare an, atat cat imi permite timpul si bugetul. Anul acesta am ales New York si sincer, am fost un pic dezamagita. E un adevarat Turn Babel, caldura umeda 24h/24, aglomeratie cumplita, distante ff mari, totul scump…aproape e greu sa te bucuri de ceea ce vezi. Dar, nu-mi pare rau, a fost totusi o experienta de neuitat. Din ce am vazut pana acum, Denver, Las Vegas, Los Angeles, Malibu, Santa Monica, New York, Washington, Philadelphia, recomand cu tarie L A-ul si imprejurimile lui. America nu inseamna doar lumini si zgarie nori, inseamna altceva, iar acest altceva e dat in primul rand de oamenii de acolo, de karma pe care o simti, de modul in care fara sa te cunoasca,trecatorii de pe strada iti zambesc, te intreaba ce faci si eventual, daca simt ca ai nevoie de ajutor, se ofera fara nici o obligatie. E un sentiment unic, pe care l-am putut simti doar in L A .
  Anul viitor mi-am propus Miami, dar sunt sceptica asupra perioadei, intrucat eu pot pleca doar in iulie sau august, perioada care coincide cu perioada de uragane. Imi poti da vreun sfat cu privire la asta?
  Calatorii minunate in continuare!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.