Începem direct cu un #sfatdinvaliză: nu pleca din Cuba fără să vizitezi Trinidad, cel mai frumos oraș colonial al țării. Deși turistic, n-are cum să nu te încânte cu arhitectura europeană și cu casele colorate, fiind unul dintre acele locuri care își păstrează caracterul autentic, în ciuda numărului mare de vizitatori. Da, Trinidad se află undeva la intersecția dintre un oraș european cu catedrale impozante și un sătuc în care localnicii își vopsesc casele în culori vesele, aflate pe străzi străbătute deopotrivă de căruțe și de mașini vechi.

Acum că am stabilit că trebuie neapărat să ajungi în Trinidad, iată ce poți face acolo:

Plimbă-te pe străduțele cu case colorate

Regula numărul 1: plimbă-te fără un plan, fără hărți, fără orientare, fără obiective, fără griji. Te asigur că orășelul îți va plăcea, deși nu-ți trebuie mult să-l străbați de la un capăt la celălalt.

Rezervă-ți timp să intri în magazinele cu suvenire ori să te oprești la vreo terasă cu flori pe balcoane.

case colorate Cuba

masina colorata veche Cuba

exploreaza Cuba Trinidad

colourful houses Cuba

streets of Cuba

usa verde Trinidad

palmieri si case colorate

calatorie Cuba

case colorate vechi

case cuba

case colorate Cuba Trinidad

Cuba Trinidad case coloniale

Urcă în turn

Știi deja că atunci când vine vorba despre explorarea unui oraș, va exista invariabil în #valiză recomandarea de a-l admira de undeva de sus – fie că e vorba despre turnul unei catedrale, despre un deal sau despre ultimul etaj al unui zgârie-nor.

Ei bine, în Trinidad există două turnuri în care poți urca. Eu îți sugerez să îl alegi pe cel al catedralei San Francisco de Asis, pentru că vei avea o priveliște foarte frumoasă cu munții din jur, cu casele colorate, cu clădirile coloniale din centru, cu străzile înguste și cu celălalt turn!

Îți promit eu că panorama este material de cărți poștale!

priveliste din turn

Trinidad Cuba de sus

palmieri Cuba

case Trinidad Cuba

strazi Cuba

turn clopot

turn catedrala Trinidad

munti Cuba

Trinidad Cuba vizita

priveliste Trinidad Cuba

Admiră arhitectura colonială

Dând o tură prin centru vei avea senzația că te afli într-un orășel european mediteranean. Explicația e foarte simplă, mai ales dacă ne întoarcem cu câteva secole în urmă, când spaniolii au pus stăpânire pe insulă.

Poate sunt eu prea pretențioasă și ironică, dar m-a amuzat teribil discuția dintre un spaniol și șoferul autobuzului care ne-a dus în Trinidad, primul dintre ei povestindu-i uimit domnului de la volan cum a observat că multe dintre clădiri seamănă cu cele din Spania. Well….??? După câteva secunde de pauză, șoferul i-a răspuns printre dinți pe un ton care s-a vrut glumeț că, la urma urmei, ei, cubanezii, sunt descendenții spaniolilor. A fost cu siguranță dezvăluirea zilei!

Cuba colonie spaniola

cladiri coloniale Trinidad

palmieri Trinidad

Palmieri Cuba

cladiri coloniale Cuba Trinidad

flori Cuba Trinidad

Relaxează-te pe scările din centrul orașului

Undeva în centrul orașului vei descoperi niște scări care sunt punctul de întâlnire al turiștilor și al localnicilor deopotrivă. Acordă-ți câteva momente să te relaxezi, să privești trecătorii, să bei un mojito de la barul de alături și să admiri apusul.

scari Trinidad

apus Cuba

Dansează salsa în aer liber

Tot pe scările din centru vei da peste Casa de la Musica, locul unde poți asculta muzică live în fiecare seară. Dar nu numai că vei putea să te bucuri de o seară pe ritmuri tradiționale cubaneze, ci vei putea dansa și salsa în aer liber. După ora 21, ringul se umple cu dansatori care mai de care mai talentați, așa că te vei simți fix ca la un concurs de dans internațional.

E clar că pentru cubanezi dansul face parte din natura lor, dar mulți dintre cei pe care îi vei vedea pe ringul de dans sunt străini ce petrec o perioadă mai lungă în Trinidad pentru a urma cursuri de salsa la școlile din oraș. Și să vezi cât de spectaculoasă devine seară dacă apar și profesorii lor!

Nu-ți face griji dacă nu știi nici măcar pașii de bază. Important este să te bucuri de atmosferă!

salsa Trinidad

Petrece până dimineața pe ritmuri de reggaeton într-o peșteră

Nu, să nu crezi că am început să înșir cuvinte la întâmplare. Deși aparent un oraș liniștit, Trinidad rivalizează cu Ibiza și Saint Tropez în ceea ce privește viața de noapte.

Bine, bine, recunosc că am cam exagerat. Însă n-ai cum să negi că n-ai ocazia să mergi în fiecare sâmbătă seara la club într-o peșteră, unde sunt proiectate videoclipuri pe niște ecrane imense și unde se bea multă Cuba libre!

Nouă ni s-a părut foarte interesantă ideea încă de la bun început, însă nu aveam mari așteptări în ceea ce privește peștera în care se află Disco Ayala. Am crezut că este vorba mai mult despre o chestie de marketing și că vom intra pur și simplu într-un spațiu minuscul sub o stâncă. Ei bine, peștera este absolut spectaculoasă și adevărul e că am coborât o mulțime de scări până să ajungem în zona cu baruri și DJ.

Prețul biletului este 5 CUC, dar ai inclusă și o băutură. Sau erau două?

#Sfat din valiză: ia-ți încălțăminte comodă, pentru că va trebui să urci o pantă destul de incomodă pentru o persoană care poartă tocuri sau platforme. Ca să nu mai zic că în peșteră e puțin deplasat să fii pe tocuri!

Sursă foto: cdn.tourism-review.com
Sursă foto: cdn.tourism-review.com

Ia pulsul orașului

Trinidad este un oraș mic, dar vibrant. Pe fiecare stradă este agitație mare, chiar și noaptea, atunci când oamenii se cam plimbă în pași de salsa. Nu te grăbi nicăieri, căci ai multe de observat!

transport Cuba

locuitori Cuba

strazi Trinidad

cantareti Cuba

locuitori Trinidad Cuba

Trinidad Cuba locuitori

Cazează-te într-o casa particular

Tot Trinidad este locul perfect unde să te cazezi într-o casa particular, adică la localnici acasă. Sunt multe astfel de unități de cazare din care cubanezii își câștigă existența, turismul fiind o foarte importantă sursă de venit în oraș. Noi am găsit pe airbnb.com tot felul de locuri colorate în care ți-e mai mare dragul să îți lași #valiza!

casa particular Cuba

hamac cazare

Vizitează plantațiile de trestie de zahăr

Istoria Cubei este strâns legată de industria trestiei de zahăr, o resursă naturală pentru care marile puteri ale lumii s-au luptat multă vreme. Pe scurt, potențialul economic al Cubei se traduce în cantități enorme de zahăr!

Atunci când Spania a colonizat Cuba, cam 90% din populația indigenă a fost exterminată (nu, Cristofor Columb n-a fost chiar acel erou pe care îl portetrizează manualele de istorie, căci doar așa s-au putut cucerit noi teritorii). Pe cale de consecință, spaniolii s-au văzut rămași fără forță de muncă, așa că au recurs la importarea masivă a sclavilor din Africa.

În Valle de Los Ingenios vei putea vedea vechile turnuri de observație de unde stăpânii plantațiilor își urmăreau sclavii. Din păcate, noi n-am mai avut timp să ajungem și acolo, dar sunt sigură că este o experiență interesantă!

Cum ajungi? Ia un taxi din Trinidad, nu va costa mai mult de 50 CUC (50 USD) pentru jumătate de zi.

Trinidad Cuba taxi

Sursă foto: cubawanderer.com
Sursă foto: cubawanderer.com

Bucură-te de soare la playa Ancon

La doar 20 de kilometri de Trinidad vei descoperi o plajă incredibilă, unde te poți bucura de atmosfera exotică din Caraibe. Playa Ancon face astfel din cel mai frumos oraș colonial al Cubei o destinație completă, unde poți combina explorarea culturii cubaneze cu ultravioletele.

Poți ajunge la plajă cu taxi-ul, te va costa în jur de 20 CUC (20 USD). Dacă stai într-o casa particular, te sfătuiesc să vorbești cu proprietarul, care are sigur un văr taximetrist care te poate duce la un tarif mai bun. Noi așa am făcut și am plătit de două ori mai puțin decât în mod normal.

playa Ancon Trinidad

playa Ancon Trinidad Cuba

Trinidad este la 315 kilometri de Havana, așa că trebuie să te obișnuiești cu ideea unui drum relativ lung. Cel mai simplu este să ajungi cu autocarul Viazul, care leagă orașul colonial și de alte puncte ale țării, în funcție de itinerariul pe care ți-l stabilești. Spre exemplu, noi am ajuns în Trinidad venind din Cayo Santa Maria, după care ne-am îndreptat către Varadero.

#Sfat din valiză: cumpără biletele de autocar online din timp, pentru că se epuizează repede, existând din ce în ce mai mulți turiști care străbat țara în lung și-n lat.

[line]

Concluzia este că, dacă ajungi în Trinidad, vei mai putea adăuga o destinație colorată bifată pe lista locurilor care ies în evidență din punct de vedere cromatic. Și vei avea ocazia să descoperi spiritul cubanez!

masina Cuba

Cuba case colorate

casa galbena

palmier Cuba

calatorie in Cuba

colourful flowers

munti Trinidad

Absolventă de PR şi Turism, cu o dorinţă imensă de a explora fiecare colţ al lumii. Iniţierea unei conversaţii despre călătorii cu mine poate fi un angajament pe termen lung, căci ador să povestesc despre locuri, oameni şi culturi diverse. Şi nu mă prea pot opri!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.