Havana oh na na/ Half of my heart is in Havana oh na naTe anunț că nici tu nu vei face excepție și că te vei îndrăgosti de orașul ăsta colorat, viu, dezordonat, agitat și special. Probabil ai fredonat deja versurile astea de nenumărate ori, așa pregătește-te să le faci să devină realitate!

De ce o să îți lași jumătate de inimă în Havana? Pentru că e foarte vizibil că orașul are multe de oferit și că e una dintre cele mai colorate destinații în care vei ajunge vreodată. De fapt, vizibilitatea nu e grozavă, dacă ne gândim la fumul trabucurilor! 🙂

Pierde-te pe străzile pitorești din Old Havana

Old Havana sau Vieja Havana este cea mai frumoasă zonă a orașului, acolo unde te vei plimba pe străduțe pitorești, ascultând clopotele unei catedrale care bat undeva în depărtare. Tot în cea mai veche parte a capitalei Cubei vei admira case colorate și vei descoperi piațete elegante, flancate de palmieri. Da, Vieja Havana te va întâmpina cu o atmosferă europeană, dar îți va aminti imediat că te afli în Caraibe, în special grație oamenilor, cocktailurilor și muzicii!

arhitectura europeana Havana

casa galbena Havana

case colorate Havana

terasa Havana

case colorate Havana

Havana cea colorata centru

Vizitează catedralele și muzeele din perioada colonială 

Capitoliul, Catedral de San CristobalMuseo Nacional de Bellas ArtesGran Teatro de La Habana și Museo de la Revolución sunt doar câteva dintre atracțiile turistice pe care le poți vizita în Old Havana. Arhitectura lor deosebită fac din capitala Cubei un veritabil sit UNESCO, așa că trebuie să le bifezi măcar într-o plimbare prin oraș.

Dintre piețe, trebuie să ajungi neapărat în Plaza Vieja, Plaza de Armas și Plaza de San Francisco. Dar nu cred că e nevoie să ai o listă cu obiective de bifat, este de ajuns să te plimbi la întâmplare prin centrul vechi al orașului! 🙂

muzee Havana

Capitoliu Havana

catedrala Havana

biserica Havana

Plimbă-te cu o mașină clasică decapotabilă

Înainte să ajung în Havana, îmi imaginam că poți număra pe degete mașinile clasice și că ele au fost efectiv folosite doar pentru marketingul destinației. Ei bine, m-am înșelat complet! Pe orice stradă ai ajunge în capitala Cubei vei da peste cel puțin o mașină colorată, fie ea mai șubredă sau mai high-class, gata să se dezmembreze în orice secundă ori lucioasă și fără nicio zgârietură.

Da, momentul în care vei realiza pe deplin că te afli în Havana va fi atunci când vei vedea prima mașină clasică la semafor, plimbând turiștii dintr-un loc în altul. Ar fi fost într-adevăr un clișeu de necontestat să te plimbi și tu cu una, dacă localnicii, cubanezii adevărați, ar fi avut mașini noi. Dar, în condițiile în care acestea din urmă sunt o raritate pe drumurile din Cuba, poți spune că a te plimba cu o mașină clasică este din categoria to do what the locals do. E drept și că cele roz decapotabile sunt folosite exclusiv pentru tururi de oraș și nu vei găsi niciuna parcată în fața casei vreunui cubanez de rând, dar înțelegi tu ideea!

Noi am fost patru, așa că turul de o oră prin Havana a costat 12 CUC de persoană (1 CUC e cam cât 1 USD). Prin urmare, în condițiile în care prețul se împarte, nu este deloc o extravaganță! Ba mai mult, când am plecat spre aeroport am luat tot o mașină decapotabilă din centrul orașului, pentru că prețul era aproape cât cel pentru un taxi normal (35 CUC). Dar chiar și dacă mergi în cuplu în Havana, tot merită să dai 50 CUC pentru o experiență de care chiar n-ai parte oriunde!

#Sfat din valiză: Dacă alegi turul de oraș, roagă-l pe șofer să te ducă prin zonele mai îndepărtate, pentru că în Old Havana te vei plimba oricum pe jos. Spune-i să parcurgă bulevardul Malecon și să dea o tură prin cartierul Vedado, iar dacă vrei să faci niște poze frumoase, îți recomand hotelul Nacional.

plimbare cu mașina decapotabilă în Havana

plimbare pe Malecon

masina roz

Admiră mașinile clasice prin oraș

Chiar dacă alegi să nu te plimbi cu o mașină clasică, va fi o adevărată bucurie să le vezi peste tot prin oraș. Nu, nu trebuie să fii pasionat de mașini vechi ca să o admiri pe fiecare în parte. Așadar, m-am lăsat purtată de entuziasm și și-am pregătit o colecție virtuală, până ajungi în Havana:

masini clasice Havana

Parcurge bulevardul Malecon de-a lungul mării

Chiar dacă te vei plimba cu mașina clasică pe Malecon, trebuie să parcurgi măcar o porțiune din bulevardul de aproximativ 8 km și pe jos. Seara, atmosfera devine animată, căci cubanezii se strâng să socializeze pe faleză. Pentru cele mai frumoase priveliști cu orașul, eu îți recomand să te plimbi pe Malecon la apus!

Malecon la apus

Havana cladiri

indragostiti in Havana

Pierde-te în mulțime pe Calle Obispo

Calle Obispo este cea mai aglomerată stradă din Old Havana, acolo unde vei descoperi o mulțime de magazine cu suveniruri, baruri, terase și tot felul de buticuri.

Dar poate cel mai interesant este mixul dintre localnici și turiști, mai evident decât oriunde în altă parte. Prin urmare, îți sugerez să te oprești pentru câteva minute să studiezi trecătorii. Sau eu sunt singura ciudată care face asta? 🙂

strada din centrul Havanei

terasa Havana Club

suveniruri Havana

Bucură-te de casele colorate

Arhitectura unică a Havanei pune mare accent pe culori, așa că paleta cromatică pe care o vei regăsi peste tot prin oraș este foarte complexă. Dacă îți plac destinațiile colorate, capitala Cubei va fi un loc și mai special pentru tine! 🙂

cladiri colorate Havana

case colorate Havana

Havana cea colorată

cladiri colorate Cuba

Fă inventarul la Museo de Armas

Vizita la Museo de Armas este una foarte scurtă, dar vei afla câte ceva despre armele folosite la revoluție. Și da, multe dintre ele au fost donate de însuși Fidel Castro. Noi n-am plătit nimic, așa că probabil e gratuită intrarea. Cred! 🙂

muzeul armelor Havana

pistoale Cuba

Du-te să vezi orașul de sus de la Cristo de Habana

Undeva pe malul râului există o statuie a lui Iisus, similară celei din Rio de Janeiro (păstrând proporțiile, desigur). Poți ruga șoferul mașinii clasice pe care o închiriezi să te ducă acolo, pentru că este ceva mai departe de centru. Priveliștea orașului este minunată și vei putea admira chiar și vasele de croazieră acostate în port.

Noi am ajuns într-un moment cu mulți nori pe cer, însă panorama, chiar dacă văzută în note de gri, a completat frumos puzzle-ul complicat al Havanei.

Cristo de la Habana

vas de croaziera Cuba

priveliste Havana de sus

Vizitează fortărețele din oraș

Havana are o poziționare strategică pe cea mai mare insulă din Marea Caraibilor, care la rândul ei a jucat un rol important pe harta maritimă a lumii de-a lungul timpului.

De aceea, pe lista obiectivelor de bifat în capitala Cubei vei regăsi și câteva fortărețe vechi, impunătoare și cu o valoare istorică incontestabilă, precum Castillo de la Real Fuerza și Castillo de los Tres Reyes del Morro.

fortareata Havana Cuba

Bea un mojito la Hotel Nacional

Hotel Nacional este unul dintre simbolurile Havanei și locul în care s-au cazat multe celebrități de-a lungul timpului, printre care Winston Churchill și Beyonce.

Nu-ți face griji dacă bugetul nu-ți permite să îți adaugi numele pe listă, poți merge doar în vizită. Pentru că, într-adevăr, hotelul are o eleganță exotică, grație palmierilor și a mașinilor clasice decapotabile din fața sa. Și mai are o terasă frumoasă cu vedere către Malecon, adică către mare. Îți recomand să ajungi devreme și să comanzi un mojito, pe care să îl savurezi admirând valurile.

Prețul unui mojito este de 5 CUC. E drept, costă mai mult decât în alte locuri, dar include și priveliștea!

Hotel Nacional Havana

masini clasice hotel Havana

terasa Hotel Nacional Havana

 mojito Cuba

hotel Nacional Havana

Dă o tură prin cartierul Vedado

În Vedado vei putea admira multe case coloniale cu palmieri înalți, unele dintre ele rămase în paragină. După cum probabil îți imaginezi deja, acestea datează din perioada în care Cuba era colonie spaniolă. De fapt, zona a devenit ceva mai exclusivistă atunci când americanii au preluat controlul pe insulă și s-au îmbogățit pe seama industriei trestiei de zahăr.

case coloniale Havana

palmier casa Havana

Cartier Vedado Havana

Fă-ți selfie cu Che Guevara în Plaza de la Revolucion

Plaza de la Revolucion este zona unde au avut loc manifestațiile istorice și locul unde ai șansa să îți faci și un selfie cu Che Guevara.

Desigur, vei putea admira grandoarea și dimensiunile specifice unei piețe comuniste, special gândite pentru marile adunări, celebrări și discursuri propagandiste. Dar mai important este că acolo a început o nouă etapă în istoria Cubei, cu Fidel Castro în rol principal.

monument Plaza de la Revolucion

palmieri cladire comunista

masina revolutie

Hasta la victoria siempre Cuba

Cumpără fructe de la piață

Și noi avem piețe în România, așa că impactul pentru un călător român nu va fi la fel de mare precum pentru un canadian, Dar noi nu prea avem papaya, mango, ananas, banane delicioase și guayaba. Și nici nu scrie bienvenidos pe tarabe! Așa că ar fi o idee tare bună să treci pe la piață să iei niște fructe proaspete, mai ales dacă urmează să parcurgi un drum mai lung cu autocarul prin țară.

Nu trebuie neapărat să ai CUP la piață. Deși vei plăti mai mult decât costă fructele în realitate, pentru tine va fi un preț insignifiant chiar și în CUC, iar vânzătorul se va bucura enorm de venitul suplimentar.

piata Cuba

piata locala Cuba

fructe exotice Cuba

Bea un daiquiri en La Floridita…

În Havana îi poți urma pașii lui Ernest Hemingway și poți bea un daiquiri la barul său preferat, acolo se spune că s-a și născut această băutură. La Floridita este genul acela de bar cu decor elegant pe care îl cunoaștem din filme, dar cu o diferență: în realitate, e plin cu turiști.

În orice caz, deși este un loc mega-turistic și aglomerat, cu prețuri evident mai mari, e o experiență pe care o poți pune pe listă.

La Floridita Havana

restaurant Havana

…și un mojito en La Bodeguita

La Bodeguita chiar e un fel de bodegă, chiar mai aglomerată decât La Floridita. Dar se pare că vorbele lui Ernest Hemingway, Mi daiquiri en La Floridita y mi mojito en La Bodeguita, au inspirat o mulțime de turiști, motiv pentru care s-ar putea să fii dezamăgit de agitația pe care o vei găsi acolo.

Deși se spune că La Bodeguita del Medio servește cel mai bun mojito din Havana, eu n-am cum să îmi dau cu părerea, pentru că nici n-am ajuns la intrare. Răbdarea mea de călătoare are o limită când vine vorba de locuri ultra-aglomerate!

La Bodeguita del Medio

Dacă vrei să faci turul orașului lui Hemingway până la capăt, trebuie să ajungi și la Hotel Ambos Mundos, unde el a petrecut mult timp și unde îi poți vedea camera contra sumei de 2 CUC.

Mănâncă în paladares

În Cuba există restaurante de stat și afaceri de familie, pe nume paladares. Desigur, ți le recomand pe cele din urmă, mai ales că în Havana sunt câteva unde vei mânca extraordinar de bine. Printre ele se numără Paladar Dona Eutimia, Paladar Los Mercaderes și Don Eduardo Alegre.

paladar Cuba

Descoperă adevărata Havana

Nu te limita să te plimbi doar prin zona turistică, căci vei pleca acasă cu o imagine utopică a Havanei și te vei simți aproape ca în Europa. Realitatea te așteaptă la doar două străzi distanță de Capitoliu, acolo unde vei putea vedea adevărata față a Havanei, căci mulți dintre locuitorii săi trăiesc în condiții nedemne de secolul 21.

Cu toate că vei avea probabil impresia că vizitezi capitala Cubei după un cutremur de 9 grade pe scara Richter, vei vedea că oamenii știu să trăiască frumos!

masini colorate Havana

Havana capitala Cubei

Havana cea aglomerata

cladire dezafectata

strazi din Havana

copii la scoala in Cuba

cubanezii

strada din Havana

Cazează-te într-un loc autentic

Cu siguranță să te cazezi la un hotel precum Nacional, Iberostar sau Ambos Mundos este o experiență frumoasă. Dar, pe lângă faptul că trebuie să ai un buget generos, nu va fi o experiență la fel de autentică precum cea din casa unui localnic.

Eu îți recomand să te uiți pe Airbnb și să alegi un loc cu priveliște frumoasă. Noi am închiriat un apartament aflat la vreo 10 minute de mers pe jos de Old Havana și la o aruncătură de băț de Malecon, chiar în mijlocul tumultului vieții din Havana. Adevărata Havana. Cea autentică. Cea cu clădiri dărăpănate. În mijlocul realității, adică.

Cel mai mult mi-a plăcut balconul nostru cu priveliște către Capitoliu, către clădirile colorate din jur și către stradă. Din cauza jet lag-ului m-am trezit foarte devreme în fiecare dimineață și mi-a plăcut tare mult să observ cum se trezește orașul!

rasarit Havana

cazare Havana

strada din Havana

masina clasica Havana

Conectează-te la wifi împreună cu localnicii

Nu folosi doar wifi-ul de la hoteluri, du-te și într-o zonă publică și pierde-te printre localnicii cu telefoanele ridicate, care vorbesc cu rudele din Miami. De fapt, m-am tot întrebat dacă mulți dintre ei se duc special în parc să vorbească cu cineva care locuiește tot în Havana, în loc să se întâlnească pur și simplu. Dar n-ar fi exclus să se întâmple asta, pentru că ei se află în etapa aceea de început, când internetul este o curiozitate absolută.

Stai de vorbă cu cubanezii

Despre cât de deschiși și de veseli sunt cubanezii am scris deja. De fapt, cred că vacanța în Cuba n-ar fi nici pe jumătate la fel de fascinantă fără locuitorii țării.

Știu că s-ar putea să ai niște idei preconcepute născute din propria noastră cultură, de aceea te sfătuiesc să încerci să vezi mai departe de boxele portabile, lanțurile aurii și de rochiile mulate. Află-le poveștile cubanezilor și descoperă-le mai profund modul de a trăi. Ei sunt mai mult decât dispuși să își povestească viața, așa că nu va fi prea dificil să legi o conversație interesantă.

Spre exemplu, primul taximetrist care ne-a luat de la aeroport ne-a povestit despre cum le-a afectat economia relațiile comerciale cu SUA după ce a venit Trump la putere, după care ne-a arătat o poza cu fiica lui Estefani. La un restaurant unde am luat în fiecare dimineață micul-dejun ospătarul avea o iubită din Giurgiu, pe care a cunoscut-o pe un vas de croazieră în Europa. Da, undeva în celălalt capăt al lumii cineva ne-a întrebat dacă ținem cu Steaua. El ține cu Astra Giurgiu, să-i facă pe plac viitorului socru!

Și a mai fost o întâmplare care chiar m-a emoționat, ținând cont de situația economică dificilă în care se află mulți dintre cubanezi. Într-una dintre seri a trebuit să merg la farmacie pentru că prietenul nostru se simțea rău. El ne-a sugerat să cumpărăm niște lămâie și mentă, de parcă nu văzuse că în magazine bate vântul! Dar am pus-o pe seama bolii și am căutat totuși o soluție: am intrat în primul restaurant, unde l-am rugat pe ospătar să ne vândă menta și lime-ul pe care le mai aveau pentru mojito. Auzind că este vorba despre o persoană care se simte rău, s-a întors imediat cu toate cele cerute și n-a vrut să ne ia niciun ban. Desigur că am insistat să accepte măcar o sumă modică, care pentru el sigur a făcut o mare diferență.

masina Havana

oameni Cuba

cubanezi trabucuri

Bucură-te de spiritul viu al Havanei

Nu te aștepta la prea multă liniște noaptea! Havanezii petrec până dimineața, așa că n-ar trebui să te mire faptul că la întoarcerea acasă vei ști versurile tuturor hiturilor din Cuba. Crede-mă pe cuvânt! Echame la culpa/ Vete vete vete/ Casate conmigo încă îmi răsună și în cele mai ascunse locuri ale creierului! 🙂

Dacă ai mai mult timp în Havana, îți recomand să te plimbi și prin Miramar, cea mai exclusivistă zonă a orașului, care seamană cu Miami. Iar dacă vizitezi doar Havana și vrei să mergi o zi și la plajă, se pare că Playa del Este îți va oferi experiența exotică pe care o cauți.

Despre detaliile organizatorice ale călătoriei în Cuba am scris aici un articol lung. Pentru Havana îți recomand măcar două zile pline!

Așadar, have fun în Havana oh na na…și pregătește-te să îți lași acolo jumătate din inimă! 🙂

Malecon Havana

comunism Cuba

masina la reparat

trafic Havana

fotbal Cuba

centrul Havanei

usa Havana

masini clasice

centrul Havana

cladire roz Havana

Absolventă de PR şi Turism, cu o dorinţă imensă de a explora fiecare colţ al lumii. Iniţierea unei conversaţii despre călătorii cu mine poate fi un angajament pe termen lung, căci ador să povestesc despre locuri, oameni şi culturi diverse. Şi nu mă prea pot opri!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.