Te-ai gândit vreodată că ai putea ajunge în mijlocul unor plantații de tutun, chiar de unde provin renumitele trabucuri cubaneze? Te-ai imaginat fumând un puro împreună cu localnicii, care dau mai departe din generație în generație rețeta pe bază de miere și rom? Te-ai văzut cândva admirând peisajul incredibil din Viñales, cu munți verzi și formațiuni calcaroase spectaculoase?

Dacă răspunsul la măcar una dintre întrebările de mai sus este DA, atunci trebuie să ajungi neapărat în nordul Cubei. Viñales este o zonă rurală foarte vizitată de către turiști, dar care o să îți placă mult. Poate nu mai are farmecul unui loc neatins ca în trecut, însă cu siguranță te va întâmpina cu aer proaspăt, oameni ospitalieri și priveliști frumoase.

Dacă nu ești încă 100% convins că trebuie să ajungi în cel mai verde loc din Cuba, urmează să scoatem din #valiză câteva sugestii pentru călătoria ta în Viñales, așa cum te-ai obișnuit deja.

Viñales Cuba

Vizitează fermele de tutun și află cum se produc trabucurile cubaneze

În cadrul unui tur cu localnicii vei putea ajunge la fermele de tutun unde se fabrică faimoasele trabucuri cubaneze. Fiecare fermă are o rețetă de familie secretă, transmisă din generație în generație, așa că vei putea observa și admira tradiția și dedicarea puse în fiecare trabuc rulat cu grijă de niște mâini vădit muncite ani la rând.

Cubanezii care lucrează pământul și fabrică trabucuri trebuie să vândă 90% din producție guvernului, pe niște prețuri de nimic. Doar restul de 10% le rămâne lor, fie pentru consumul personal, fie pentru a le vinde turiștilor, care sunt o importantă sursă de venit într-o economie altfel complet aplatizată.

În timp ce guvernul se ocupă să exporte pe toate piețele lumii mărci precum Monte Cristo, Romeo y Julieta sau Cohiba în ambalaje elegante, trabucurile țăranilor sunt păstrate în frunze de palmier. Mai mult, cele din urmă au un proces de producție tradițional, complet nemecanizat și fără vreo substanță chimică adăugată, iar rețeta include rom și miere.

peisaj Viñales Cuba

casa plantatie tutun Viñales

planta tutun Cuba

trabucuri cubaneze

trabuc cubanez calatorie Cuba

ferma de tutun Viñales Cuba

Cuba trabuc autentic

ferma de tutun Cuba

Du-te la o degustare de cafea pe plantație

De regulă, în cadrul unui tur al plantațiilor de tutun vei vizita și o plantație de cafea. Aroma boabelor cubaneze este renumită peste tot în lume, așa că simțul olfactiv te va anunța imediat ce te vei afla lângă o fermă.

Vei vedea acolo cum arată boabele înainte de prăjire și vei afla practic despre întregul traseu pe care îl parcurge cafeaua, de la fruct până ajunge în ceașca ta.

Desigur, ai și posibilitatea de a cumpăra cafea pentru acasă, iar prețul unei sticle de 0,5 litri (acesta e ambalajul) costă 10 CUC. Însă înapoi în sat la localnici vei găsi cafeaua la jumătate de preț!

ferma cafea Cuba

cum se face cafeaua

cum se macina cafeaua

boabe cafea cubaneza

cafea Cuba

Pleacă în drumeție pe jos sau cu calul

Da, poți explora dealurile înverzite din Viñales fie pe jos, alături de un ghid, fie călare. Cea de-a doua variantă este mai inedită, însă noi ne-am dorit să interacționăm mai mult cu ghidul nostru, care ne-a povestit multe despre regiune, fiind profesor universitar în Pinar del Rio.

plimbare cu calul Viñales

plimbare în natură

plantatie de tutun Viñales

peisaj Viñales Cuba

Cuba natură

case colorate peisaj rural Cuba

Du-te să vezi Mural de la Prehistoria

Poate că peretele ăsta pictat n-o să-ți revoluționeze viața, însă va fi interesant să analizezi istoria Cubei, colorată pe o stâncă imensă din calcar. Dacă vrei să vezi picturile în detaliu, trebuie să plătești intrarea, care costă 3 CUC.

Muralla de la Prehistoria Viñales

palmieri Viñales

peisaj Vinales Cuba

Plimbă-te cu barca în Cueva del Indio

Natura a modelat frumos peisajul în Viñales, așa că vei avea șansa să admiri peșteri conturate de apă în vremurile indigenilor. Cueva del Indio a fost descoperită, se pare, de un localnic în 1920, dar mai interesant este că poți să o explorezi cu barca, dacă achiți suma de 5 CUC și aștepți la coadă la intrare.

Cueva del Indio Viñales
Sursă foto: tripcuba.org

Bea o bere în Palenque de los Cimarrones

Tot pe lângă Cueva del Indio se află și Palenque de los Cimarrones, în care poate n-o să mai vrei să intri ( Assuming că o să te plictisești de atâtea peșteri! ). Dar poți măcar să te așezi la barul de la intrare, care se află cumva tot în peșteră, și să te relaxezi bând un mojito ori o bere. N-ai cum să negi că este o experiență inedită, chiar și fără să vezi muzeul în aer liber care povestește despre istoria populației afro din Cuba. Intrarea costă 3 CUC.

bar in pestera

Du-te să vezi priveliștea de la Hotel Horizontes Los Jasminez

Fără urmă de îndoială, cea mai frumoasă privelitște a văii este de la Hotel Los Jasminez. Deși cazarea în casa unui localnic este mai autentică, n-o să neg că hotelul ăsta merită toți banii. Dar, chiar și dacă nu te cazezi aici, îți recomand să mergi să bei un cocktail pe terasa de la piscină. Peisajul este incredibil, iar prețurile sunt decente.

vale Viñales Cuba

panorama Viñales

Vinales Cuba

Terasa Hotel Jazmines Cuba

pisica la piscina

cocktail Vinales

Dansează salsa în centrul orașului

În serile de weekend, centrul orașului devine pietonal și apare chiar și un DJ, care pune melodii reggaeton aflate în top în Cuba. Dacă ai noroc, o să mai auzi și câte o melodie internațională, dar te anunț de pe acum că șansele sunt minime. Cu toate că poate nu ești fanul acestui gen muzical, te asigur că atmosfera este foarte frumoasă, mai ales că turiștii se pierd printre localnici în mulțimea care dansează până târziu.

centrul orașului Vinales

Ia cina la El Campesino

Ai mai fost la vreun restaurant cu vedere la câmp? Ei bine, în Viñales îți recomand să mergi la El Campesino, unde o să mănânci preparate tradiționale cubaneze până n-o să te mai poți ridica de pe scaun. Cum funcționează sistemul? Îți alegi un fel principal din meniu (pe bază de carne sau fructe de mare), alături de care vei primi în porții imense pentru două sau mai multe persoane supă, trei tipuri de orez și cartofi dulci prăjiți (boniato).

Prețului meniului este 10 CUC de persoană.

restaurant pe camp

mancare Cuba

Admiră apusul

Nu sunt multe de spus aici. De fapt, nici nu e nevoie de cuvinte!

apus Viñales

apus Cuba

apus terasă

Cazează-te într-o casa particular

Ca peste tot în Cuba, îți recomand să te cazezi într-o casa particular, pentru a avea parte de o experiență cât mai autentică. Mai ales că în Viñales sunt multe și colorate!

casa particular portocalie

cazare Cuba

Noi am găsit pe airbnb.com casa unui profesor universitar care predă ecologie, aflată chiar lângă o plantație de tutun, ceva mai departe de centrul orașului. Deși o cabană simplă, a fost unul dintre locurile cele mai autentice în care am ajuns vreodată, iar oamenii ne-au primit cu atâta ospitalitate, încât la un moment dat chiar am ajuns să mă simt parte din familie.

L-am îndrăgit instantaneu pe Modesto, al cărui nume am constatat că nu a fost ales la întâmplare. Este un om minunat, care te face să te simți ca acasă și se dă peste cap să rezolve orice îi ceri. Din păcate, dacă ajungi în viitorul apropiat în Viñales, pe el nu-l vei găsi acolo, căci a plecat în Angola cu un proiect de cercetare, acolo unde speră să strângă bani să își cumpere un taxi.

Însă și familia sa este la fel de primitoare, așa că recomand cu mâna pe inimă locul ăsta, dacă ești în căutare de cazare în Viñales. Asigură-te, totuși, că rezervi cabana!

casa portocalie

cabana Cuba

Suc de mango

suc de mango Cuba

oameni Cuba

priveliste cazare

Bucură-te de liniște

După cum am mai spus, Viñales a devenit în ultimii ani o destinație foarte căutată de turiști. Cu toate acestea, vei putea să te bucuri de multă liniște și să te minunezi de lucruri mărunte.

Recunosc, îmi este tare dor să mă trezesc dis-de-dimineață, să ies pe veranda cabanei noastre și să-mi savurez cafeaua, uitându-mă pe furiș la localnicii care lucrează pe plantațiile de tutun. Da, Viñales a fost un loc magic pentru mine, nu în ciuda, ci grație simplității sale!

drumuri Cuba

Cuba rurala

case rural Cuba

rufe pe sarma

palmieri Cuba

muncitori tutun Cuba

muncitor tutun Viñales

plantatii de tutun Viñales Cuba

muncitori plantatie tutun

cubanez plantatie

viata la tara

IMG_4964

Plantatie de tutun

floare plantatie tutun

Cum ajungi în Viñales

Viñales este la 180 de kilometri de Havana, așa că poți ajunge cu ușurință acolo, fie cu un taxi, fie cu autocarul Viazul. Ia biletele din timp, pentru că este o destinație destul de vizitată de turiști și locurile se ocupă foarte repede.

#Sfaturi din valiză:

  • Cere informații proprietarului casei particulare în care te cazezi cu privire la tururi locale, plimbări cu taxi-ul și restaurante. Va vrea cu siguranță să te ajute, iar informația va fi de primă mână. Ca orientare, prețul unui tur de jumătate de zi la fermele de plantații și cele de cafea ar trebui să coste în jur de 50 CUC ( 1 CUC e aprox. 1 USD).
  • Mărește-ți bugetul dacă vrei să cumperi multe trabucuri din Cuba, căci Viñales e locul cel mai potrivit. La fermele de tutun poți negocia prețul, însă trebuie să reții că limita cu care poți părăsi țara este de 50 de trabucuri de persoană. Dacă vei cumpăra într-o cantitate mai mare, poți ajunge la un preț de 2-3 CUC per trabuc.
  • Ia-ți spray de țânțari cu tine, pentru că se pare că insectele din Cuba pot purta virusul Zika, iar Viñales este o zonă în care chiar e nevoie să îl folosești.
  • Dacă te hotărăști să explorezi pe jos împrejurimile, roagă proprietarii casei particulare în care stai (sau la hotel) să îți pregătească niște sendvișuri. Și pune în rucsac și niște apă, chiar dacă e posibil să găsești pe drum.
  • Ia-ți încălțăminte comodă și anti-aderentă. Nu vei escalada în niciun caz K2, dar e bine să fii echipat corespunzător.
  • Inspiră, expiră, repetă!

Așadar, îți recomand să petreci în Vinales măcar două zile, pentru a avea suficient timp să te bucuri de simplitatea dealurilor verzi și să descoperi împrejurimile. Va fi unul dintre acele locuri care îți va reaminti cât de puțin ne trebuie ca să fim fericiți!

casa Cuba

Absolventă de PR şi Turism, cu o dorinţă imensă de a explora fiecare colţ al lumii. Iniţierea unei conversaţii despre călătorii cu mine poate fi un angajament pe termen lung, căci ador să povestesc despre locuri, oameni şi culturi diverse. Şi nu mă prea pot opri!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.